Opas: Zilliqa ja sharding

zilliqa opas

Zilliqa on monille sijoittajille vielä tuntematon tapaus. Sharding-teknologiaa hyödyntävä projekti pyrkii haastamaan platform-kategorian jättiläiset monilla uniikeilla ominaisuuksilla. Tämä artikkeli on Zilliqa-opas. Käymme läpi projektin historian, teknologian sekä potentiaalin sijoituskohteena.

Rekisteröidy Binancelle

Tämän artikkelin sisältö löytyy myös Bitcoinkeskuksen Youtube-kanavalta alla olevan videon kautta.

Zilliaq kilpailee platform-kategoriassa

Asetetaan Zilliqa ensin oikeaan paikkaan kryptovaluuttojen maailmassa. Bitcoinkeskus jakaa projektit kolmeen kategoriaan: platformit, tokenit ja valuutat.

Kuten yllä oleva otsikko kertoo, Zilliqa kuuluu kovasti kilpailtuun platform-kategoriaan. Sen tunnetuin edustaja on tietysti Ethereum, ja muita nimekkäitä projekteja ovat esim. EOS, Tron ja Tezos.

Platformeista käytetään myös nimityksiä ohjelmointialusta, ekosysteemi tai käyttöjärjestelmä hajautetuille applikaatioille (Dapp) sekä älysopimuksille. Voit ajatella näiden projektien olevan kuin iOS tai Android. Ne tarjoavat työkalut ja raamit sovelluskehittäjille luoda erilaisia applikaatioita.

Tokenit luodaan platformien sisälle, ja niiden käyttö liittyy usein tiettyyn, rajattuun, ohjelmistoon. Tokeneilla ei siis ole omaa lohkoketjua. Valuuttoja ovat puolestaan Bitcoin, Litecoin ja muut digitaaliseksi rahaksi suunnitellut kolikot.

Zilliqan tilanne ei ole helppo, sillä Ethereumin valta-asema on platformeissa erittäin vakaa. Zilliqan edellä on markkina-arvossa ja tunnettuudessa kymmenkunta muutakin älysopimus-alustaa, joten projektilla riittää tekemistä tämän markkinan valloittamisessa.

Alla on lyhyt mainosvideo viralliselta Youtube-kanavalta.

Nimellä Zilliqa voidaan kutsua projektia, ekosysteemiä (eli Zilliqan verkko ja/tai lohkoketju) sekä ZIL-lyhenteellä tunnettua kryptovaluuttaa. Zilliqan natiivitoken on myös nimeltään Zilliqa, ja sen toimii järjestelmän virtuaalisena bensana kilpailijoiden tavoin. Zilliqaa käytetään mm. steikkaamiseen ja transaktioiden maksuun.

Projekti on ehtinyt saavuttaa lyhyestä iästään huolimatta jo varsin paljon. Käydään seuraavaksi läpi Zilliqan taustoja sekä historiaa.

Zilliqan juuret ovat Singaporessa

Zilliqa on lähtöisin Singaporesta ja tarkalleen ottaen yliopistomaailmasta. Nimi on ilmeisesti leikittely englanninkielisestä sanasta silica, joka tarkoittaa piidioksidia eli kvartsia. Huomaa, että Zilliqassa on kaksi l-kirjainta.

Zilliqa-projektin ovat perustaneet virallisesti vuonna 2016 joukko National University of Singaporen (NUS) tutkijoita ja asiantuntijoita. Yleisesti ottaen herrat Xinshu Dong (CEO), Yaoqi Jia (Head of Technology), Amrit Kumar (Head of Research), ja Prateek Saxena (Chief Scientific Advisor) nimetään perustajajäseniksi.

Tiimiltä löytyy paljon osaamista bisnesmaailmasta sekä sharding-teknologiasta. Prateek Saxena on ollut mukana jo vuonna 2015 julkaisemassa akateemista paperia shardingista, joka toimii Zilliqan selkärankana. Tähän palataan hetken kuluttua vielä tarkemmin.

zilliqa team

Kesäkuussa 2017 perustettiin sitten Zilliqa Research. Kyseessä on teknologiayhtiö, joka vastaa käytännössä kehitystyöstä. Tähän aikaan elettiin kryptomaailmassa kuuminta ICO-huumaa, ja moni platform-projekti järjesti vuonna 2017 ICO:n.

Zilliqan oli tarkoitus kerätä 20 miljoonaa dollaria, joista 12 miljoonaa privaatisti ja 8 miljoonaa julkisen ICO:n kautta. Projekti sai kuitenkin 20 miljoonaa jo kasaan yksityissijoittajilta – kiitos Ethereumin rajun kurssinousun (sijoitukset tehtiin Etherinä).

Julkinen ICO peruttiin, mutta kiinnostus oli kuitenkin niin kovaa, että se päätettiin kuitenkin järjestää. Zilliqa keräsi vielä altcoin-huuman huipulla 2 miljoonaa dollaria julkisen ICO:n kautta. Summat ovat varsin pieniä verrattuna esim. Tezosin 400 miljoonaan dollariin tai EOS:n neljään miljardiin.

Zilliqa eli ZIL-token syntyi siis maailmaan Ethereum-alustalla, jossa järjestettiin lähes kaikki ICO:t vuosien 2017 ja 2018 aikana. ZIL oli ERC20-token, kuten myös sen kilpailijat EOS, Tron jne.

Zilliqalta kesti vuoden päivät saada MainNet käyntiin, eli projektin oma lohkoketju. Tuolloin suoritettiin myös token swap, eli ZIL-tokenit siirrettiin Ethereum-alustalta Zilliqan omaan lohkoketjuun. Tämä tapahtui tammikuussa 2019.

Vuosi 2019 sisälsi myös muuta draamaa, josta kertoo alla oleva twiitti.

Xinshu Dong oli siis Zilliqa Researchin CEO eli toimitusjohtaja, mutta mies jätti pestinsä toukokuussa 2019. Saman vuoden syyskuussa tuli lisää lunta tupaan. Projektin CTO:na toiminut Yaoqi Jia jätti puolestaan projektin.

Zilliqa ei kaatunut tämän kaksikon lähtöön, mutta se vaikutti ZIL-tokenin kurssiin todella paljon. Zilliqa romahti vuoden 2019 lopulla ja koki muun kryptomarkkinan tapaan vielä maaliskuussa 2020 uuden korona-romahduksen.

ZIL-token on noussut artikkelin kirjoitushetkellä lähes 10x maaliskuun 2020 pohjalukemista. Tämä huikea raketointi selittyy projektin seuraavalla virstanpylväällä. Zilliqan staking lanseerataan MainNetin puolelle kesän 2020 aikana.

Tutkitaan seuraavaksi Zilliqan teknologiaa.

Zilliqa ja sharding

Zilliqa on tunnettu parhaiten sharding-teknologiasta, josta mainittiin jo historiaosuudessa. Tiimiltä löytyy erityistä osaamista tältä alueelta. Kyseessä ei ole vain Zilliqaan liittyvä teknologia, sillä Ethereum siirtyy myös shardingin käyttöön 2.0 -versionsa myötä.

Kyseessä on siis yleisellä tasolla 3. sukupolven älysopimus-alusta, joka vastaa kapasiteetiltaan ja ominaisuuksiltaan suurin piirtein muita vastaavia platformeja, kuten esim. EOS, Tron ja Tezos.

Syy, miksi Zilliqa on tunnettu Shardingista, löytyy sen MainNet-julkaisusta. Zilliqa on nimittäin ensimmäinen kryptovaluuttaprojekti, joka käynnisti onnistuneesti sharding-teknologiaa hyödyntävän MainNetin. Tämä tapahtui siis tammikuussa 2019.

Sharding on niin merkittävä teknologia, koska se auttaa lohkoketjuja skaalautumaan. Verbi sharding tarkoittaa suomeksi sirpaloitumista ja yksi shard on puolestaan sirpale. Kyse on käytännössä lohkoketjun pilkkomisesta pieniin osiin. Katso alla oleva kuva (Lähde: Zilliqa.com)

zilliqa sharding

Bitcoin-lohkoketjun ongelmana on tällä hetkellä se, että kaikki verkon nodet joutuvat aina varmistamaan kaikki transaktiot. Jos verkossa olisi 15 node-palvelinta ja sinne tulisi 150 transaktiota, jokainen nodeista varmistaisi ja vahvistaisi 150 siirtoa.

Zilliqan järjestelmä toimii eri tavalla; 15 nodea voitaisiin jakaa esim. 5×3 noden ryhmään. Tämän jälkeen kaikki viisi ryhmää käsittelisivät vain 30 siirtoa per ryhmä. Mitä enemmän Zilliqan ekosysteemissä on node-palvelimia, sen useammalle nodelle verkon ylläpitotyö voidaan jakaa.

Edellä kuvatussa esimerkikssä oleva node-palvelinten ryhmä on yksi shard eli sirpale. Zilliqan järjestelmässä yhden shardin muodostaa 600 nodea, eli verkon kapasiteetti kasvaa aina 1200, 1800, 2400, 3000… noden kohdalla.

Zilliqa pystyy käsittelemään jo nyt lähes 3000 transaktiota per sekunti, mikä tekee siitä yhden markkinoiden parhaiten skaalautuvista lohkoketjuista. Löydät lisää infoa aiheesta esim. Youtubesta kun haet hakusanoilla zilliqa sharding.

Zilliqan erikoisuudet: erilaisia node-palvelimia, kaksi konsensusta ja kaksi lohkoketjua

Zilliqan erikoisuudet eivät lopu sharding-teknologiaan, vaan siitä ne vasta alkavat. Tarkastellaan seuraavaksi node-palvelimia sekä lohkoketjun rakennetta.

Zilliqa käyttää ensinnäkin Proof of Work sekä Proof of Stake -konsensusalgoritmeja, mikä on varsin poikkeuksellista. PoW ei kuitenkaan toimi Bitcoinin tapaan, vaan kyseessä on ainoastaan pieni hash-laskutoimitus, joka vahvistaa noden identiteetin.

Tämän jälkeen node voi ryhtyä varsinaiseen ylläpitotyöhön, ja se määrätään tiettyyn shardiin eli lohkoketjun palaseen.

Varsinainen lohkoketjun konsensus muodostetaan PBFT:n eli Practical Byzantine-Fault Tolerancen avulla, joka on siis Proof of Stake -tyyppinen konsensusalgoritmi. Sama on käytössä myös parilla muullakin platformilla, esim. NEO.

zilliqa pbft

Ylläpitotyötä tekevät nodet muodostavat oman shardinsa sisällä ”mikroblokkeja”. Tätä vaihetta kutsutaan nimellä DS Epoch. Konsensus transaktioista muodostetaan siis jokaisen shardin sisällä erikseen.

Jokainen verkkoon tuleva transaktio asetetaan aina tiettyyn shardiin erillisten node-palvelinten toimesta. Näitä kutsutaan nimellä lookup node, ja ne saavat myös 5% kaikista transaktiopalkkioista.

Jokaisella DS Epochilla on DS Committee, mikä on eräänlainen komitea. Se on valittu satunnaisista verkon node-palvelimista. DS Committee niputtaa edellä mainitut mikroblokit yhteen lopulliseksi lohkoksi.

Entä sitten kaksi lohkoketjua? Nämä ovat nimeltään DS ja TX lohkoketjut. DS tulee sanoista Directory Service, ja se ylläpitää kaikkien node-palvelinten identiteettiä. TX-lohkoketjuun tallennetaan puolestaan lohkoketjun transaktiodata.

TX:n eli ”normaalin lohkoketjun” yksi blokki luodaan keskimäärin 45 sekunnin välein. Tässä kohtaa on Zilliqan heikkous, sillä yksittäisen transaktion kestoaika jää nykyjärjestelmässä turhan pitkäksi korkeasta kapasiteetista huolimatta. Toisaalta on hyvä huomioida yllä olevassa kuvassa mainittu “No need for confirmations”. Eli, Zilliqan transaktiot eivät vaadi yhtään vahvistuksia vaan ovat välittömästi 100% luotettavia.

Zilliqa staking ja ZIL-token

Zilliqan ZIL-token on raketoinut hurjaa vauhtia alkukesän aikana. Kuten historiaosuudessa kerrottiin, tämän taustalla on staking eli steikkaus, joka käynnistyy kesällä 2020. KuCoin-pörssi on valikoitu ensimmäiseksi partneriksi, jota seuraa pian Binance.

Voit lukea lisää aiheesta Zilliqan blogista, josta alla oleva kuva on myös poimittu.

zilliqa kucoin

Tavallinen ZIL-tokenin omistaja voi siis delegoida tokeninsa näiden pörssien kautta, sillä ne pyörittävät verkossa erityistä seed node -palvelinta. Vaatimuksena tähän on 10 miljoonan ZIL-tokenin lukitseminen, joten kuka tahansa ei partneriksi pääse.

Nyt käynnistyy steikkauksen Phase 0 eli ollaan vielä eräänlaisessa testivaiheessa. Steikkaus onnistuu nyt KuCoinilla helposti:

”KuCoin will follow a soft staking approach. With this flexible option, users can earn staking rewards anytime without locking up their funds. All they need to do is hold tokens in their Pool-X account on KuCoin. They can receive rewards daily.”

Zilliqan FAQ:n mukaan steikkauksesta saatava vuosituotto on noin 10% luokkaa.

Tässä kohtaa on kuitenkin huomioitava vuosittainen inflaatio, joka on noin 8,5% luokkaa tällä hetkellä. Inflaatio voidaan tosin laittaa lainausmerkkeihin, sillä ZIL-tokeneilla on maksimimäärä esim. Bitcoinin tavoin. Eli kyse on siitä, miten tällä hetkellä pois kierrosta olevat tokenit vapautetaan verkkoon.

Maksimimäärä ZIL-tokeneita on 21 miljardia, joista kierrossa on tällä hetkellä noin puolet. Puuttuvat tokenit jaetaan verkkoon kymmenen vuoden aikana lohkopalkkioina eli käytännössä steikkaajille.

Zilliqa tulevaisuus ja yhteistyökuviot

Vaikka Zilliqa on projektina varsin nuori, se on saanut aikaan jo useita eri yhteistyökuvioita. Tämän lisäksi Zilliqan roadmap on täynnä mielenkiintoisia kehityskohteita, jotka näyttävät lisäksi valmistuvan ajallaan.

Edellä käsitelty MainNet staking on varmasti tulevan vuoden suurin uudistus. Seuraavaksi listalla ovat mm. Layer-2 -ratkaisut sekä nimihirviö zk-SNARKS, mikä tarkoittaisi privaattiominaisuuksia. Näiden lisäksi tehdään työtä älysopimuksiin liittyen sekä cross-chain -yhteensopivuuden parissa.

Alla olevassa kuvassa ovat tärkeimmät projektit infrastruktuuriin liittyen (kuva: Zilliqa.com).

zilliqa roadmap

Voit tutkia aihetta tarkemmin Zilliqan virallisilla sivuilla.

Zilliqan yhteistyökuvioista voidaan mainita ainakin Chainlink, joka on yksi viimeisen vuoden kohutuimmista projekteista. Yhteensopivuus mahdollistaa orakkeeleiden myötä lohkoketjun ulkopuolisen datan Zilliqa-älysopimuksille. Jos Chainlink ei ole ennestään tuttu, lue tämä Bitcoinkeskuksen opas.

Elliptic on puolestaan tärkeä yhteistyökuvio regulaation kannalta. Yhtiön edustaja Tom Robinson kertoo Coindeskin artikkelissa seuraavaa:

“Our tools enable these services to identify whether funds are being laundered through their businesses, by tracing each crypto-asset transaction all the way through the blockchain, to its source. If this source is one of the illicit wallets we have previously identified, the business is alerted and can take steps to prevent the money laundering from taking place.”

Elliptic tuo siis valvontatyökalullaan tukea AML-taisteluun. Näiden lisäksi Zilliqalla on muitakin erilaisia virityksiä, joista voit lukea lisää täältä ja täältä.

Zilliqa sijoittaminen

Zilliqa on mielenkiintoinen platform, joka on suorastaan noussut kuolleista vuoden 2020 aikana. Vaikka kaksi tärkeää perustajajäsentä siirtyikin syrjään vuoden 2019 aikana, projekti näyttää menevän eteenpäin.

Staking on nostanut todella monen tokenin arvoa viimeisen vuoden aikana, ja sama näyttäisi tapahtuvan myös Zilliqalle. Aika näyttää, miten suosituksi ZIL-tokenin steikkaus lopulta tulee. Ainakin KuCoin ja Binance ovat hyviä partnereita.

Zilliqa on teknisesti kelpo projekti. Sillä on myös täysin oma ohjelmointikielensä, Scilla, jossa on korjattu monia Ethereumin Solidityn ongelmia. Sen kapasiteetti riittää myös hyvin kisaan muita 3. sukupolven platformeja vastaan. Alla on hyvä video Scillan käytöstä.

Zilliqa on myös pari vuotta edellä Ethereumin tulevaa 2.0-versiota sharding-teknologian hyödyntämisessä.

Projektin ongelma on sijoittajan näkökulmasta sama kuin esimerkiksi Dashilla ja DigiBytellä valuuttojen kilpailussa. Kaikkien tunnettuus on valitettavan heikkoa kilpailijoihin verrattuna. Harva perussijoittaja on kuullut Zilliqasta yhtään mitään – ainakaan ennen kesää 2020.

Staking parantaa varmasti ZIL-tokenin tunnettuutta, mutta onko raketointi vuoden 2020 pohjilta jo syönyt suurimman tuottopotentiaalin? Tätä muun muassa on sijoittajan mietittävä. Zilliqan edellä on markkina-arvossa vielä tämänkin nousun jälkeen kymmenen selvästi tunnetumpaa platformia.

Zilliqa kurssi ja ostaminen

 

Jos haluat hankkia Zilliqaa, kannattaa suunnata suosiolla Binanceen. Maailman johtava kryptovaluuttapörssi tarjoaa ZIL-tokenia useilla vaihtopareilla (mm. BTC, USDT, BNB, ETH). Siirrä Binance-tilillesi esimerkiksi bitcoineja ja osta niillä Zilliqaa.

Osta Zilliqa Binancesta

Binancen lisäksi muita kelvollisia vaihtoehtoja ovat myös KuCoin sekä Bittrex.

ZIL-tokenille löytyy myös hyviä lompakkovaihtoehtoja. Voit käyttää Zilliqa-tiimin suosittelemaa Moonlet-lompakkoa, minkä lisäksi myös loistava mobiililompakko Trust Wallet tukee Zilliqaa. Ultimaattisen turvan saat Ledger Nano hardware-lompakolla.

Projektin viralliset sivut löytyvät osoitteesta zilliqa.com. Tsekkaa ehdottomasti myös Zilliqan blogi, josta löytyy paljon hyödyllistä infoa. Twitter-handle on @zilliqa ja virallinen Reddit-sivu on osoitteessa reddit.com/r/zilliqa. Alla oleva video on myös hyvä tietolähde projektiin.

 

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*