blogi
03
helmi
wallstreetbets

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

WSB, Gamestop, Dogecoin, XRP – mitä ihmettä?

Kuluneen viikon aikana kryptoharrastajat, osakesijoittajat ja tuskin kukaan muukaan uutisia seurannut on voinut välttyä törmäämästä uutisointiin muun muassa Gamestopin, Dogecoinin sekä XRP:n rajuista kurssinousuista. Tempausten taakse on vahvasti liitetty WSB-lyhenteellä tunnettu Wallstreetbets-ryhmä, ja myös Tesla-miljardööri Elon Musk on yhdistetty tapauksiin. Mistä tässä kaikessa on oikein kysymys?

Mikä on WSB ja mitä tarkoittaa shorttaaminen?

Ennen varsinaista artikkelia on hyvä käydä läpi muutamat perusasiat, sillä WSB ja shorttaaminen mainitaan tässä artikkelissa useaan otteeseen.

WSB eli Wallstreetbets on ryhmä niin sanottuja retail-sijoittajia, eli suoraan suomennettuna piensijoittajia. Tämä avoin yhteisö toimii pääasiassa Reddit-palvelussa, minkä lisäksi sillä on myös yli puolen miljoonan käyttäjän Discord-yhteisö sekä keskustelukanavia Telegramissa. Reddit-palvelun WSB-yhteisössä jäseniä on yli kahdeksan miljoonaa, ja viimeaikaisen maailmanlaajuisen huomion ansiosta määrä kasvaa huimaa tahtia.

WSB-yhteisön alkuperäisenä tarkoituksena on mitä ilmeisimmin ollut toimia pienen sijoittajan äänitorvena suuria hedge-rahastoja sekä pankkeja vastaan sijoitusmarkkinoilla. Koska kyseessä on usean miljoonan sijoittajan avoin ryhmä, voi kuitenkin vain arvailla, mistä syystä kukakin mukana porukassa on.

Alla on kuvakaappaus Redditin WSB-yhteisöstä.

reddit-wsb

Shorttaaminen, eli suomennettu lyhyeksi myynti taasen tarkoittaa vedonlyöntiä jotakin osaketta, tai esimerkiksi kryptovaluuttaa vastaan. Tavallisesti sijoittaja ostaa osaketta, valuuttaa tai muuta sijoitusinstrumenttia mahdollisimman edulliseen hintaan, ja toivoo arvon nousevan tulevaisuudessa. Tämä tyyli on ns. perinteistä sijoittamista.

Shortatessa toimitaan päinvastoin, eli sijoittaja lyö vetoa osakkeen arvonlaskun puolesta. Käytännössä tämä tapahtuu seuraavasti:

  1. Ostamisen sijaan sijoittaja lainaa shortattavaa osaketta ns. brokerin kautta
  2. Sijoittaja myy lainaamansa osakkeet sen hetkisellä ”korkealla” hinnalla
  3. Mikäli arvo laskee, sijoittaja käy ostamassa saman määrän osakkeita takaisin
  4. Sijoittaja palauttaa osakkeet alkuperäiselle omistajalleen ja käärii voiton

Käytännössä shortatessa voitto tehdään siis päinvastaisella tavalla, kuin tavallisessa osakesijoittamisessa. Shorttaaminen eli lyhyeksi myynti ei ole uusi keksintö, vaan toimintaa on harrastettu iät ja ajat. Viime aikoina se on kuitenkin noussut yhä enemmän otsikoihin, muun muassa Tesla-omistaja Elon Muskin kapinoidessa shorttaamista vastaan. Pörssisijoitusmarkkinoita seuranneet todennäköisesti tietävätkin, että nimenomaan Tesla on yksi tämän hetken shortatuimmista osakkeista.

Case Gamestop

Yhdysvaltalaiseen NYSE-pörssiin listattu Gamestop on kärsinyt jo useiden vuosien ajan suurista ongelmista. Kantava liikeidea on myydä pelejä kivijalkaliikkeissä, mikä ymmärrettävästi on vähintäänkin hankala bisnes suoratoisto- ja pilvipalveluiden maailmassa. Viime vuosien huonon menestyksensä vuoksi lukuisat suuret hedge-rahastot ovatkin shortanneet Gamestopin osaketta, eli veikanneet osakkeen arvon tippumisen puolesta.

Edellä esitellyllä WSB-kanavalla valveutuneet piensijoittajat huomasivat, että Gamestop-osaketta on shortattu liikaa. Käytännössä tilanne tarkoittaa sitä, että kurssin lähtiessä äkilliseen nousuun ovat osaketta shortanneet suuret rahastot pakotettuja ostamaan osakkeita takaisin itselleen – jotta osakkeet voidaan palauttaa alkuperäisille omistajilleen. Tästä mainitusta tilanteesta puhutaan nimityksellä ”short squeeze”.

Saadakseen kurssin nousuun, WSB-kanavan sijoittajat yhdistivät voimansa alkaen massana tehdä ostotarjouksia GME-osakkeista, ja lisäksi estivät omien osakkeidensa lainaamisen shorttaajille – tämä on helposti mahdollista lukuisissa sijoituspalveluissa oman sijoitustilinsä asetusten kautta.

Tässä vaiheessa varmaan jo arvaat lopputuloksen: Gamestopin osake lähti satumaiseen nousuun, ja osaketta shortanneet joutuivat ostamaan moninkertaisella hinnalla myymiään osakkeita takaisin. Tämä puolestaan kasvatti osakkeen arvonnousua vielä entisestään, ja hyvin nopeasti GME-osakkeen arvo oli kasvanut moninkertaiseksi.

gamestop-osake

Kuluneen viikon aikana vastaavia ”iskuja” tehtiin WSB:n toimesta myös lukuisiin muihin pörssiosakkeisiin, ja Blackberryn sekä AMC:n lisäksi mukana oli muun muassa suomalaisyhtiö Nokia, jonka osakkeen arvo nousi toistakymmentä prosenttia ilman minkäänlaista selvää syytä. Nokian taustalla ei ollut Gamestopin kaltainen shorttaustilanne, joten mitä ilmeisimmin WSB pumppaa satunnaisten osakkeiden arvoa myös ilman erityistä syytä.

Huumorikolikko Dogecoin nousuun raketin lailla

Dogecoin on yksi vanhimmista kryptovaluutoista, vaikka monille kyseessä on ennen viimeaikaista uutisointia ollut tyystin tuntematon kolikko. Alun perin vitsistä liikkeelle lähtenyt Dogecoin pohjautuu teknisesti Litecoiniin, mikä puolestaan on liki identtinen kopio kryptovaluuttojen äidistä ja isästä Bitcoinista. Viimeiset vuodet Dogecoinin kehitystyö on junnannut paikallaan, eikä sen kurssissa ole aikoihin tapahtunut käytännössä mitään – paitsi viime viikolla, jolloin Dogecoin-holdaajat saivat hieraista silmiään.

WSB-ryhmän aikaansaama räjähdysmäinen kasvu GME-osakkeessa laukaisi odotetusti ketjureaktion, jossa vastaavanlaisia massana toteutettuja arvonnousuja yritetään toteuttaa eri omaisuusluokissa – myös kryptovaluutoissa. Dogecoinin kohdalla toteutettu massasijoittaminen nosti kolikon arvoa yhdessä yössä useita satoja prosentteja, nostaen Dogecoinin hetkellisesti markkina-arvoltaan kymmenen suurimman kryptovaluutan joukkoon.

Dogecoinin nousu aiheutti riehaa etenkin Twitterissä.

Dogecoinin pumppaamisessa ei ollut kuitenkaan takana vastaavanlaista ideologiaa kuin GME-pörssiosakkeessa, jossa fiksut piensijoittajat haistoivat liian ahneiden hedge-rahastojen tekemän ”mokan” liian suurissa shorttauspositioissa. Dogecoinin kohdalla kyse oli todella pelkästään arvon pumppaamisesta – ilman minkäänlaista pätevää syytä. Kyseinen kolikko valikoitui kohteeksi todennäköisesti osittain sen huumoriarvon vuoksi sekä siitä syystä, että – jälleen kerran – maailman rikkain mies Elon Musk on ilmoittautunut useaan otteeseen koirakolikon suureksi faniksi.

Yhtä nopeasti kuin Dogecoinin kurssi oli saatu pumpattua ennennäkemättömiin huippulukemiinsa, tuli arvo kovaa kyytiä alas. Tässä tapauksessa tapauksen liikkeelle laittaneet tahot ovat käärineet valtavat rahat, ja maksajina toimivat vihreään kynttilään liian myöhään heränneet FOMO-sijoittajat.

Myös XRP pumppauksen kohteena

Ripplen kehittämä XRP on yksi maailman tunnetuimmista kryptovaluutoista, joka on saanut etenkin viime aikoina paljon huomiota Ripplen jouduttua Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoita valvovan Securities and Exchange Comissionin hampaisiin. XRP on kehitetty olemaan nopea maksujärjestelmä, jonka suora kilpailija markkinoilla on Stellar Lumens.

Niin ikään XRP-valuuttaa omistavat huomasivat viimeisten muutaman päivän aikana arvossa tapahtuvan kummia – hyvin nopeasti hinta kasvoi useita kymmeniä prosentteja, ilman sen suurempaa syytä.

Taustalla oli idealtaan samanlainen pumppausprojekti, kuin edellä mainitussa Dogecoinissa. Tällä kertaa taustalla ei kuitenkaan ollut WSB, vaan täysin oma erillinen ”Buy and Hold XRP” -ryhmänsä, joka operoi pääasiassa Telegramissa. Kyseisessä viestintäpalvelussa keskusteluryhmien maksimikoko on rajoitettu 200,000 osallistujaan, ja tällä ”Buy and Hold XRP” -yhteisöllä oli palvelussa lukuisia täysiä rinnakkaiskeskusteluita – kaikkiaan mukana keskusteluissa oli siis vähintään useita satoja tuhansia ihmisiä.

XRP-pumppauksessa erikoista oli, että Dogecoin-pumpista poiketen ryhmässä oli ennalta ilmoitettu päivämäärä ja aika, jolloin kyseistä valuuttaa olisi tarkoitus ostaa ja tämän jälkeen holdata. Tämä luonnollisesti johti siihen, että ennen tuota kellonlyömää arvo nousi edeltävän vuorokauden aikana hurjaa kyytiä, ja 1.2 klo 15.30 valuutan arvo tuli kolinalla alas.

Tässäkin tapauksessa ryhmän perustajat ja lähipiiri ovat takuuvarmasti ostaneet valuuttaa jo ennen yhteisön perustamista, ja valuutat on myyty hyvällä hintaa pois jo monta tuntia ennen varsinaista h-hetkeä. Maksajiksi puolestaan ovat päätyneet ne, jotka ovat kiltisti vaihtaneet euronsa kryptovaluutaksi sovittuna kellonlyömänä ja odottaneet helppoa rikastumista.

Pump ja dump – suhtaudu aina suurella varauksella

Tässä artikkelissa mainitut tempaukset ovat saaneet mediassa viimeisen viikon aikana valtavasti huomiota, mikä luonnollisesti tarkoittaa vastaavanlaisia pump and dump -yrityksiä olevan paljon myös jatkossa. Kyse ei myöskään ole uudesta keksinnöstä – esimerkiksi kryptovaluutoissa vastaavanlaisia joukkopumppauksia on nähty läpi vuosien, joskaan ei välttämättä ihan samassa mittakaavassa.

Pump’n dumpeihin on aina syytä suhtautua todella suurella varauksella – ne ovat suositeltavaa kiertää jopa kokonaan. Yhteistä kaikissa näissä on, että rahat valuvat yhteisöjen perustajien taskuun jo paljon ennen arvonnousun varsinaista momentumia, ja maksajana toimivat aina myöhäisheränneet. On satavarmaa, että otettiinpa tarkasteluun Gamestop, Nokia, Dogecoin tai XRP, ovat idean liikkeellepanijat lähipiireineen käärineet roimasti kahisevaa, ja suurin osa pumppeihin sijoittaneista on menettänyt rahansa kokonaan.

Rikastuminen pump’n dumpeihin sijoittamalla on käytännössä yhtä varmaa, kuin pelata kasinopelejä. Miksi ihmiset silti näihin sijoittavat? Kyse on kryptovaluuttamaailmassa tunnetusta termistä FOMO – fear of missing out. Kun ihminen näkee kurssin kohoavan kymmeniä prosentteja vuorokaudessa tai jopa tunnissa, iskee väkisinkin pelko, että olet jäämässä jostakin mahtavasti paitsi.

Hyvä muistisääntö on, että mikäli kurssi on jo noussut raketin lailla ja asiasta huutelevat Twitterin, Telegramin ja median lisäksi jo omat kaverisi, olet auttamatta myöhässä. Lähtiessäsi mukaan tässä vaiheessa olet takuuvarmasti se, joka maksaa alussa pöytään istuneiden laskun.

Lisäksi arvopaperimarkkinoilla on aina hyvä pitää mielessä, että ollessasi osana esimerkiksi osakekurssin manipulointia, saatat ihan oikeasti joutua vastuuseen. Kryptovaluuttamarkkinoilla regulaatio on vähäisempää, mutta pörssiosakkeiden kohdalla finanssiviranomaiset etsivät aina syyllisen esimerkkitapaukseksi ja muita pelotellakseen.

Todennäköisesti parhaan lopputuloksen saavutat niin osakemaailmassa kuin kryptovaluutoissa tekemällä harkittuja päätöksiä, toimimalla pitkäjänteisesti ja mikä tärkeintä – pelaamalla ainoastaan ylimääräisellä rahalla.

Photo by Michael Förtsch on Unsplash, Photo by lo lo on Unsplash


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Tuomas Laine

Tuomas Laine tuottaa Bitcoinkeskukselle satunnaisesti materiaalia tuoreimmista uutisista, kryptovaluuttojen perusasioista ja mielenkiintoisista uutuuksista. Tuomas seuraa innokkaasti tapahtumia kryptovaluuttamaailmassa sekä perinteisillä osakemarkkinoilla. Kryptovaluuttojen ohessa Tuomaksen mielenkiinnon kohteita ovat teknologiayhtiöt sekä uusiutuva energia.