Weiss cryptocurrency ratings on julkaistu: Bitcoin ei parhaiden joukossa

weiss cryptocurrency ratings

Weiss Ratings on itsenäinen toimija, joka on julkaissut finanssialan luokituksia jo 1970-luvulta lähtien. Yhtiö julkaisee arvioitaan osakkeista, ETF-rahastoista, pankeista, vakuutusyhtiöistä ja niin edelleen. Weiss Ratings on julkaissut ensimmäisenä maailmassa kryptovaluuttojen luokituksen. Virtuaalivaluuttojen tuore ranking-lista on herättänyt välittömästi paljon keskustelua.

Rekisteröidy Binancelle

Weiss Ratings eroaa (ainakin omien sanojensa mukaan) kilpailijoistaan siten, että se ei vastaanota minkäänlaisia kompensaatioita arvioimiltaan yrityksiltä. Standard & Poor’s, Moody’s ja Fitch ovat maailmalla tunnetumpia yrityksiä, mutta niiden moraali kyseenalaistettiin edellisen pankkikriisin aikana. Yhtiöt antoivat parhaita luokituksia roskaa täynnä oleville tuotteille saadakseen pankit käyttämään palveluitaan.

Weiss Ratingsin julkaisema ranking ei ole julkista tietoa vaan maksumuurin takana. Sosiaalisessa mediassa liikkuu erilaisia kuvakaappauksia sekä raportteja asiasta, mutta näistä löytyy myös eroavaisuuksia.

Mitä kryptovaluuttojen ranking sitten huomioi? Weiss Ratings ei luonnollisesti paljasta matemaattisia laskukaavojaan, mutta kertoo rankingin koostuvan neljästä eri indeksistä: risk index, reward index, technology index ja fundamentals index.

Risk index koostuu useasta eri alaindeksistä, jotka mittaavat mm. absoluuttisten sekä suhteellisten kurssimuutoksen esiintymistiheyttä, kurssimuutosten voimakkuutta sekä markkinoiden vääristymiä kyseisen kryptovaluutan kohdalla. Reward index kertoo käytännössä sen, millaisen tuoton kryptovaluuttaan tehdyt sijoitukset ovat palauttaneet – suhteessa muihin kryptovaluuttoihin sekä absoluuttisesti mitattuna.

Technology index arvioi nimensä mukaisesti kyseisen valuutan teknologista edistyneisyyttä. Sen alaindeksit muodostetaan mm. white paperin, julkisen keskustelun, tiedotteiden sekä open source -koodin perusteella. Kryptovaluutan teknologian arvoa mitataan mm. arvioimalla sen anonymiteetin tasoa, hallintoa sek’ yhteensopivuutta muihin lohkoketjuihin. Kyseinen indeksi arvioi enemmän kryptovaluutan potentiaalia.

Fundamental index pureutuu kyseisen valuutan tärkeimpiin fundamentteihin. Mikä on sen siirtonopeus, skaalautuvuus, asema markkinoilla, verkon turvallisuus, kehitystiimin taso ja niin edelleen.

Jokainen kryptovaluutta analysoidaan näiden osa-alueiden pohjalta, jonka jälkeen se saa arvosanan skaalalla A-E. Tässä kohtaa on syytä tehdä ero kilpaileviin toimijoihin, joiden skaala on välillä AAA – C. Esimerkiksi Standard & Poor’s -yhtiön arvio B tarkoittaa käytännössä jo roskaluokkaa. Weiss Ratingsin skaala tarkoittaa yhtiön mukaan seuraavaa:

A = excellent
B = good
C = fair
D = weak
E = very weak

Jos sosiaalisessa mediassa liikkuvat tiedot pitävät paikkansa, niin yksikään kryptovaluutta ei kuulu tällä hetkellä parhaaseen A-luokkaan. B-luokassa on ilmeisesti puolisen tusinaa kryptoa, kuten Ethereum sekä EOS. Suurin osa rankingin saaneista kryptovaluutoista on C ja D -kategoriassa. Weiss Ratings ei antanut arvosanaa kaikille suosituimmista kryptovaluutoista.

Yhtiön mukaan kryptojen A-E skaalaa voi lukea siten, että C-arvosanan saanut valuutta on tasoa HOLD ja B-ranking on käytännössä ostosuositus. Weiss Ratings haluaa kuitenkin korostaa sitä, että tällä hetkellä markkinoilla ei ole yhtään ”turvallista” kryptovaluuttaa:

”At this early stage in their evolution, there is no such thing as a “safe” cryptocurrency. All investors in the sector must be willing to accept wide price volatility, undefined regulatory risk, frequent market irregularities, and deficiencies in platforms such as currency exchanges.”

Entä sitten Bitcoin? Weiss Ratings asettaa maailman tunnetuimman bittirahan C -kategoriaan. Bitcoin saa yhtiön mukaan A-tason rankingin yhdessä edellä mainituista indekseistä, mutta arvosanaa painaa alaspäin huono riski- ja teknologiaindeksin tulos. Bitcoinin transaktio-ongelmat ovat varsin hyvin tiedossa, ja riskiä lisää varmasti viime aikojen raju alamäki kurssissa.

“The primary goal of the Weiss Cryptocurrency Ratings is to help protect investors from risk, while leading them to the most sustainable, robust cryptocurrencies.”

Yhtiö kommentoi sivuillaan myös Ripplen matalaa rankingia. XRP-tokenin arvosanaa heikentävät viime aikojen rajut kurssilaskut. Teknologiaindeksi saa puolestaan miinusta Ripplen keskitetystä hallinnasta.

Weiss Ratings on saanut rajusti kritiikkiä luokituksestaan.

Kritiikkiä sataa todella laajalta rintamalta, ja Weiss Ratings on saanut työstään todella yksimielisesti surkean arvosanan. Tämä kryptovaluuttojen ”luokaton luokittelu” on monien mielestä vain epäonnistunut markkinoiden manipulointiyritys.

Toistaiseksi uusi kryptoranking ei ole aiheuttanut suurempaa liikettä markkinoilla. Hyvän arvosanan saanut Cardano (ADA) on ollut tosin mukavassa nosteessa, samoin NEO. Näiden muutosten taustalla voi olla Weiss Ratings, mutta 10-15% kurssiliikkeet ovat kryptomaailmassa lähes merkityksettömiä.

Löydät lisätietoa rankingista osoitteesta weisscryptocurrencyratings.com.

Päivitys 24.2.2018: NEO on saanut uusimpien tietojen mukaan ensimmäisenä kryptovaluuttana A- statuksen.

Kuva: Pexels

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*