Uutiset
28
huhti
Vitalik Buterin

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Vitalik Buterin aloitti sodan Coindesk-sivustoa vastaan

Kryptomaailmassa on kohuttu parin päivän ajan Ethereumin perustaja Vitalik Buterinin aloittamasta sodasta coindesk.com -sivustoa vastaan. Tässä artikkelissa käydään läpi Coindesk-boikottia sekä pohditaan yleisemmin alan uutisoinnin tasoa.

Rekisteröidy Binancelle

Vitalik Buterinin kuppi meni nurin pari päivää sitten, jolloin hän julkaisi Twitterissä kannanottonsa Coindeskin suuntaan. Buterin ilmoitti virallisesti boikotoivansa Coindeskin organisoimaa Consensus 2018 -konferenssia, joka on yksi suurimmista alan tapahtumista. Ethereumin perustaja lähti purkamaan ärtymystään seuraavalla twiitillä:

Buterin viittaa Coindeskin kirjoittamaan artikkeliin OmiseGo-projektista, jossa sisältöön oli päätynyt todella amatöörimäinen virhe. Coindesk vihjaa OMG-kryptovaluutan kurssin saaneen puhtia ’airdropista’, joka on klassinen giveaway-scam. Tällaiset huijaukset ovat valloillaan etenkin Twitterin puolella, ja kyseisen pätkä artikkelissa on todella törkeä virhe kirjoittajalta.

Buterin ampuu myös toisen haulikon piipun tyhjäksi seuraavassa twiitissään, jossa hän kritisoi rajusti Coindeskin uutisointia EIP-999:een liittyen. Ethereum Improvement Proposal 999 viittaa keskusteluun Parity Wallet -lompakon jäädytetyistä varoista.

Buterinin mukaan Coindesk antoi tarkoituksella väärän kuvan keskustelusta. Uutinen oli otsikoitu: Ethereum’s top developers think a blockchain split might be inevitable”. Todellisuudessa lohkoketjun jakaantuminen (hard fork) tai EIP 999:n hyväksyminen ei ole Buterinin mukaan lähelläkään. Ärsytystä lisää se, että Coindesk ei sisällyttänyt artikkeliin Ethereumin pääkehittäjä Péter Szilágyin kommentteja, koska ne olisivat pudottaneet pohjan jutun shokkiarvolta.

Kolmanneksi Buterin kritisoi Coindeskin journalistisia periaatteita, jotka ovat kieltämättä hieman arveluttavia.

Lopuksi Buterin toteaa twiitissään, että hän ei ole kiinnostunut sponsoroimaan tällaista tahoa 2000-3000 dollarin hintaisella pääsylipulla konferenssiin.

Buterinin avautuminen on saanut paljon tukijoita. Kohun keskellä ollut OmiseGo-tiimi on myös hänen linjoillaan ja aikoo boikotoida tapahtumaa. Samoin yksi kryptomaailman tunnetuimmista ja arvostetuimmista miehistä, Cardano-projektin perustaja Charles Hoskinson.

Buterinin kiukuttelun taustalla on myös laajempia syitä. Coindeskin omistaja Barry Silbert on yksi Ethereum Classicin suurista puolestapuhujista. Pari vuotta sitten tapahtunut The DAO-hakkerointi aiheutti Ethereum-yhteisön jakaantumisen kahteen leiriin, hieman samaan tapaan kuin Bitcoin-yhteisö jakaantui elokuussa Bitcoin Cash -kapinallisiin.

Buterinilla on myös pointtinsa, ja monet uutisten lukijat ovat allekirjoittaneen tapaan olleet pettyneitä Coindeskin journalismin tasoon – sivuston resurssit huomioiden. Coindesk on myös aiemmin mainostanut isosti tunnettua ponzi-huijausta Bitconnect (kuva: trustnodes.com):

 

Vitalkin Buterinin hyökkäys Coindeskia kohtaa on saanut aikaan myös laajempaa keskustelua kryptovaluuttojen uutisoinnista. Viime syksynä tuli hyvin selväksi esim. suomalaisen valtamedian suhtautuminen Bitcoiniin. Talousalan julkaisujen uutiset olivat kerta toisensa jälkeen niin luokattomia, että ne antoivat osaltaan ison sysäyksen Bitcoinkeskus.com -sivuston luomiselle. Suomessa ehdottomasti parasta laatua tuottaa tällä hetkellä Yle, jota on syytä kehua.

Kryptovaluuttabisnes on nykyisin kasvanut niin suureksi, että ongelmia alkaa tulla myös alan sisällä. Coindeskin artikkelit ovat yksi esimerkki, mutta isossa kuvassa rajanveto on joskus vaikeaa. Kryptovaluutoista on mahdotonta tuottaa laadukkaita artikkeleita, jos kirjoittaja ei ole ko. maailmassa kunnolla sisällä. Tämä tarkoittaa väkisinkin myös kryptovaluuttojen omistuksia. Mielipide tietystä projektista värittyy helposti sen pohjalta, onko kyseistä kolikkoa omassa bägissä vai ei.

Bitcoinkeskus pyrkii jatkossakin tarjoamaan laadukasta informaatiota kryptovaluuttojen maailmasta suomen kielellä. Sivusto ei halua suositella mitään yksittäistä kryptovaluuttaa, vaan tarjota hyvät perustiedot ja lähtökohdat aiheesta kiinnostuneille. Bitcoinkeskus haluaa levittää tietoisuutta Suomessa, ja toivottavasti voimme tehdä tulevaisuudessa myös yhteistyötä muiden alan yhteisöjen kanssa.

Youtube ja Twitter ovat erittäin suosittuja informaatiolähteitä kryptovaluuttojen maailmassa. Näissä palveluissa on myös suurin riski joutua ns. shilling-toiminnan uhriksi. Toisin sanoen, suosittu twiittaaja ostaa ensin position tietystä kryptovaluutasta itselleen ja twiittaa tämän jälkeen sen nousua tukevan grafiikan. Sadat tai jopa tuhannet seuraajat hyppäävät kelkkaan, jolloin kyseinen kryptovaluutta ottaa mukavat nousut.

Youtuben puolella tapaus Bitconnect puhuttaa vieläkin. Monet kanavat olivat dedikoituja ko. ponzi-huijauksen suosittelemiseen. Kaikki laadukkaat uutiskanavat ovat ottaneet nykyisin hyvin selkeän linjan, ja mainitsevat videoiden yhteydessä mahdollisista omista omistuksista tai maksullisesta sisällöstä. Jos seuraat kanavaa joka ’shillaa’ rajusti jotain kolikkoa, mutta ei mainitse omistavansa ko. virtuaalivaluuttaa itse, ole hyvin skeptinen informaation suhteen.

Valheellinen tai väritetty informaatio on yksi monista kryptovaluuttojen maailman sudenkuopista. Aloittelevan sijoittajan kannalta on ikävää, että netti on täynnä erilaisia ansoja. Esimerkiksi tämä operaatio Monero-lompakon päivittämiseksi on hyvä esimerkki siitä, että tällä hetkellä kryptojen ostaminen on vielä hyvin kaukana osakkeiden hankkimisesta omassa nettipankissa.

DYOR eli Do Your Own Research – tämä nelikirjaiminen lyhenne on aina hyvä pitää mielessä!

Lähde: The Merkle, Trustnodes.com | Kuva: Wikimedia Commons


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.