Perustiedot
01
marras
virtuaalivaluutta sijoittaminen

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Virtuaalivaluutta sijoittaminen

Virtuaalivaluuttoihin sijoittamisesta on tullut viime vuosien aikana supersuosittua. Virtuaalivaluuttoihin voi sijoittaa rekisteröimällä käyttäjätilin kauppapaikkaan tai pörssiin ja vaihtamalla fiat-valuuttaa virtuaalivaluuttoihin.

Virtuaalivaluuttoihin sijoittamiseen liittyy merkittäviä riskejä, jotka jokaisen sijoittajan on otettava huomioon ennen sijoituspäätöstä. Virtuaalivaluuttoihin sijoittaminen muuttuu jatkuvasti sääntelyn myötä. Virtuaalivaluuttoihin sijoittaminen on riskeistä huolimatta mielenkiintoista touhua ja voi tarjota merkittäviä tuottoja.

Virtuaalivaluutta sijoittaminen on suosittua

Virtuaalivaluuttoihin sijoittamisesta on tullut viime vuosien aikana supersuosittua. Virtuaalivaluuttaan sijoittaminen ei ole enää pienimuotoista harrastamista vaan maailmanlaajuista sijoitustoimintaa. Yksityissijoittajien lisäksi mukana on nykyisin myös pörssiyhtiöitä, hedge-rahastoja sekä muita instituutioita.

Arvioiden mukaan virtuaalivaluuttoihin sijoittaa jo yli 300 miljoonaa henkilöä, joista puolet liittyi joukkoon vuoden 2021 buumin aikana. Uskotaan, että sijoittajien määrä nousee lähelle miljardia ihmistä seuraavan nousumarkkinan aikana.

Mikä tekee virtuaalivaluuttaan sijoittamisesta niin houkuttelevaa? Yksi iso syy on varmasti digitalisoitumisen trendi. Virtuaalivaluutan sijoittaminen sekä nettilompakoiden käyttö on nuorisolle luontevaa puuhaa.

Vanhemmat sukupolvet ja perinteiset osakesijoittajat ovat selvästi varovaisempia, mutta myös tämä populaatio on tullut mukaan yhä laajemmin 2020-luvun alussa. Ammattimaisten sijoittajien myötä mukaan on tullut regulaatiota, custody-palveluita sekä johdannaisia viime vuosina.

Alalla on valitettavasti yhä negatiivinen leima monien silmissä. Esimerkiksi pankit ovat edelleen varovaisia transaktioiden suhteen. Huonoon maineeseen vaikuttavat myös lukuisat hakkeroinnit sekä vuonna 2022 nähtyjen suurten konkurssien aiheuttama epäluottamus.

Tällaiset tapahtumat ovat osa luonnollisia kasvun keskellä. Ala kehittyy valtavasti, eikä regulaatio pysy mukana. Liiallinen riskinotto voi aiheuttaa valtavia tappioita. Ajan myötä alalle jäävät vastuulliset toimijat, jotka tarjoavat turvallisia palveluita.

Tämä artikkeli tarjoaa yleisiä ohjeita virtuaalivaluuttoihin sijoittamisesta.

Miten virtuaalivaluuttoihin voi sijoittaa?

Virtuaalivaluuttoihin voi sijoittaa rekisteröimällä käyttäjätilin kauppapaikkaan tai pörssiin ja vaihtamalla fiat-valuuttaa virtuaalivaluuttoihin. Tämä on helppoa kaikille, jotka ovat tottuneet käyttämään verkkopankkia.

Virtuaalivaluuttojen kauppapaikkoja on globaalisti tuhansia, jotka voidaan jakaa kahteen ryhmään: miljoonia asiakkaita palvelevat jättiläiset ja paikalliset toimijat. Suuria toimijoita ovat muun muassa Coinbase sekä Binance. Myös BitMEX on yhä suosittu. Alla on kuva Binancen etusivusta.

virtuaalivaluutta sijoittaminen binance

Suomessa toimivat Coinmotion ja Northcrypto ovat esimerkkejä paikallisista toimijoista, joilla on etunaan asiakaspalvelu kotikielellä ja ketteryys.

Virtuaalivaluuttaan sijoittaminen tapahtuu yhä enenevässä määrin myös erilaisten johdannaisten tai muiden sijoitusinstrumenttien kautta. Niiden käyttö on suositumpaa ammattilaisten keskuudessa.

Koska virtuaalivaluutta on täysin digitaalinen valuutta, sen säilytys on yksi tärkeimmistä kysymyksistä, jos ostat ”aitoja kolikoita” virtuaalivaluuttojen kauppapaikasta johdannaisten sijaan. Vuonna 2022 nähtiin lukuisia virtuaalivaluuttojen palveluiden konkursseja, joten on tärkeää hallita varojaan itse ilman kolmannen osapuolen väliintuloa.

Suosittelemme jokaista sijoittajaa opettelemaan lompakon käytön, jotta sijoittaja voi itse hallita varojaan. Bitcoinkeskuksen kattavasta oppaasta löydät tarvittavat perustiedot.

Virtuaalivaluuttoihin sijoittamisen riskit

Virtuaalivaluuttoihin sijoittamiseen liittyy merkittäviä riskejä, jotka jokaisen sijoittajan on otettava huomioon ennen sijoituspäätöstä. Virtuaalivaluuttojen maailma sisältää sellaisia riskejä, joihin perinteisessä sijoittamisessa ei törmää.

Virtuaalivaluutta sijoittaminen sisältää seuraavia riskejä:

  • Huijaukset
  • Hakkeroinnit ja konkurssit
  • Volatiliteetti
  • Sijoittajan huolimattomuus

Aloittelijat ovat erityisen alttiita virtuaalivaluuttasijoittamisen riskeille, sillä markkina on reguloimaton ja täynnä huijauksia. Moni amatööri on sortunut sijoittamaan virtuaalivaluuttoihin palveluissa, jotka ovat petoksia. Näihin palveluihin houkutellaan asiakkaita usein sosiaalisen median alustoilla.

virtuaalivaluutta hakkerointi

Paras tapa varautua on sijoittaa vain markkinoiden tunnetuimpiin virtuaalivaluuttoihin, kuten Bitcoiniin ja Ethereumiin, ja käydä kauppaa yleisesti tunnetuissa pörsseissä.

Kauppapaikkojen hakkerointitilanteet eivät ole enää viime vuosina olleet merkittävä uhka. Sen sijaan erilaiset konkurssit ovat olleet isompi uhka, kuten olemme todistaneet vuonna 2022. Ne voivat vaikuttaa myös suosituimpiin palveluihin, joten asiakasmäärä ei riitä todisteeksi palvelun luotettavuudesta.

Paras tapa varautua näihin tilanteisiin on säilyttää virtuaalivaluutta omassa lompakossa. Siirrä kolikot pörssiin vain kaupankäynnin ajaksi. Toisena vaihtoehtona on hajauttaa sijoitukset useisiin kauppapaikkoihin.

Volatiliteetti on myös riski, jota monet aloittelevat sijoittajat aliarvioivat. Moni ajattelee selviävänsä 80-90 prosentin laskuista, mutta todellisuudessa tilanne on toinen. Aloita virtuaalivaluuttasijoittaminen pienillä summilla, kunnes olet kokenut yhden ison laskusyklin.

Oma huolimattomuus on myös riski. Mikäli säilytät virtuaalivaluuttoja omassa lompakossa, sinun on huolehdittava backup-koodeistasi. Tämän lisäksi myös kokeneet sijoittajat joutuvat usein phishing-hyökkäysten kohteeksi.

Virtuaalivaluuttoihin sijoittamiseen liittyy siis monia riskejä, mutta toisaalta se tarjoaa myös mahdollisuuden huimaan tuottoon.

Virtuaalivaluutta sijoittamisen sääntely

Virtuaalivaluuttoihin sijoittaminen muuttuu jatkuvasti sääntelyn myötä. Virtuaalivaluuttojen sijoittamisessa on meneillään merkittävä regulaation muutos, joka on tullut entistä selvemmäksi vuoden 2022 aikana. Konkurssit, huijaukset ja hakkeroinnit ovat kiihdyttäneet valvontaa Yhdysvalloissa ja Euroopassa.

Vaikka joissakin maissa virtuaalivaluuttoja valvotaankin jo nyt, suurin osa sijoittamisesta tapahtuu edelleen sääntelemättömässä markkinassa. Yhdysvalloissa arvopaperikäsite aiheuttaa paljon hämmennystä, sillä virtuaalivaluuttoja saatetaan pitää arvopapereina.

Arvopaperimäärityksen myötä virtuaalivaluutta sijoittaminen muuttuisi täysin. Tämän tyyppisiä tuotteita saavat tarjota vain lisenssin omaavat toimijat. Nykyisillä pörsseillä ei ole tätä lisenssiä. Lisäksi kaikki security-statuksen omaavat virtuaalivaluutat olisivat laittomasti liikkeelle laskettuja arvopapereita.

Yhdysvalloissa käydään kiistaa myös siitä, kuka valvoo virtuaalivaluuttoja. Tavallinen sijoittaja ei välttämättä huomaa suuria muutoksia regulaation myötä, mutta lisääntyvä KYC/AML-valvonta saattaa ulottua myös omiin lompakoihin tehdyissä siirroissa.

Suomessa kauppapaikkojen toimintaa seurataan Finanssivalvonnan toimesta.

Virtuaalivaluutta sijoittaminen – yhteenveto

Virtuaalivaluuttoihin sijoittaminen on riskeistä huolimatta mielenkiintoista ja voi tarjota merkittäviä tuottoja.

Valtamedia on toistuvasti esittänyt negatiivisia uutisia virtuaalivaluutoista, etenkin laskusuhdanteiden aikana. Sektorin haasteita myös liioitellaan usein tarkoituksella, sillä dramatiikka myy ja saa aikaan klikkauksia.

Todellisuudessa virtuaalivaluuttaan sijoittaminen on yleistynyt merkittävästi viime vuosina, ja se on nyt satojen miljoonien ihmisten harrastus, osalle myös ammatti. Ympäri maailmaa on tuhansia palveluita, jotka liittyvät virtuaalivaluuttoihin ja ala työllistää satoja tuhansia ihmisiä.

Vaikka virtuaalivaluutat ovat kasvaneet huomattavasti viime vuosina, ne ovat edelleen nuoria projekteja, sillä koko ala on ollut olemassa vasta reilut kymmenen vuotta. Vertailun vuoksi, osakkeita on treidattu jo satoja vuosia ja kulta on 5000 vuotta vanha sijoitus. Kasvukipuja on ollut myös muilla omaisuusluokilla niiden ensivuosina.

Virtuaalivaluutan sijoittaminen on parhaimmillaan hyvin mielenkiintoista ja opettavaista puuhaa, joka tarjoaa tavallisille sijoittajille mahdollisuuden päihittää Wall Streetin valaat ja löytää valtavia tuottomahdollisuuksia.

Kuitenkin aloittaminen pienillä panoksilla ja riskien hallinta ovat tärkeitä. Jokainen sijoittaja tekee virheitä ja kärsii tappioita, mutta niistä voi ottaa opiksi ja kehittyä paremmaksi sijoittajaksi kokemuksen myötä.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Bitcoinkeskus

Bitcoinkeskus-käyttäjän artikkelit ovat sivuston taustalla olevan tiimin tuottamia. Bitcoinkeskuksen parissa työskentelee useita kryptovaluutoista kiinnostuneita henkilöitä. Mukana on myös vierailevia kirjoittajia, jotka eivät halua esiintyä omalla nimellään. Bitcoinkeskuksen pääanalyytikko on Antti Hyppänen.