Perustiedot
27
marras

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Virtuaalivaluutta ostaminen

Virtuaalivaluuttasijoittamisen riskit, volatiliteetti sekä regulaatio eroavat merkittävästi perinteisestä sijoittamisesta. Virtuaalivaluuttaa ostetaan kauppapaikoista, joita on netissä tuhansia eri vaihtoehtoja. Ostaaksesi virtuaalivaluuttaa tarvitset vahvistetun käyttäjätilin sekä fiat-valuuttaa.

Ostettuasi virtuaalivaluuttaa on tärkeää seurata markkinoita aktiivisesti. Virtuaalivaluutan ostaminen on yllättävän helppoa, mutta se vaatii huolellisuutta.

Virtuaalivaluuttamarkkinoiden perusteet

Virtuaalivaluuttasijoittamisen riskit, volatiliteetti sekä regulaatio eroavat merkittävästi perinteisestä sijoittamisesta. Virtuaalivaluuttojen markkinat ovat vielä suhteellisen pieniä ja sääntelyä ei ole riittävästi, mikä tarkoittaa, että kurssit voivat vaihdella dramaattisesti uutisten perusteella.

Markkinoita on helppo manipuloida, ja volatiliteetti on yleensä suurempaa pienemmissä virtuaalivaluutoissa. Myös suurempien virtuaalivaluuttojen, kuten Bitcoinin ja Ethereumin kurssit voivat heilua jopa kymmeniä prosentteja päivässä.

Vuoden 2017 kurssiralli nosti tunnettujen virtuaalivaluuttojen kursseja jopa tuhansia prosentteja, mutta sitä seurannut laskusuhdanne (2018) romahdutti kurssit 90-99% alemmas.

Mikäli harkitset virtuaalivaluutan ostamista, sinun on oltava valmis henkisesti kovaan vuoristorataan. Kurssit voivat muuttua nopeasti ja rajusti markkinatilanteesta riippuen. Nousukauteen valmistautuminen on helpompaa, mutta sinun on silti oltava valmis myös laskusuhdanteeseen.

On tärkeää määritellä oma riskiprofiilisi ennen sijoittamista ja kuinka paljon olet valmis riskeeraamaan sijoituksissasi. Yksi hyvä tapa aloittaa virtuaalivaluutta sijoittaminen on DCA, mikä tarkoittaa säästämistä kiinteillä summilla kuukausi- tai viikkotasolla.

Virtuaalivaluutan ostaminen vaatii perustietojen hallintaa. Tämä koskee tietysti kaikkea sijoittamista, mutta virtuaalivaluutoissa tietojen hallinta korostuu entisestään. Alalla on nimittäin runsaasti sääntelemättömiä toimijoita ja täysin huijausprojekteja, joiden seassa aloittelijan on helppo eksyä.

Lisäksi sosiaalisen median kautta houkutellaan helposti kokemattomia sijoittajia huijauksiin.

Näin valitset kauppapaikan

Virtuaalivaluuttaa ostetaan kauppapaikoista, joita on netissä tuhansia eri vaihtoehtoja. Tässä tekstissä jaetaan muutamia vinkkejä oikean palvelun valintaan.

On ensiarvoisen tärkeää, että aloittelija pysyy varuillaan huijausten suhteen. Moni lankeaa tallettamaan rahansa huijausprojekteihin, joita yleensä mainostetaan Facebookin ja Instagramin kautta. Jos joku yksityisviestein tarjoaa sinulle virtuaalivaluuttoihin liittyvää palvelua, älä rekisteröidy mihinkään palveluun. Tulet hyvin todennäköisesti huijatuksi.

Aloittelijan kannattaa aluksi suosia palveluita, jotka ovat olleet toiminnassa jo vuosia ja ovat yleisesti tunnettuja. Suomalaisille sijoittajille on tarjolla myös Finanssivalvonnan säätelemiä ja turvallisia toimijoita, jotka tarjoavat suomenkielistä asiakaspalvelua ja tukea mahdollisiin ongelmatilanteisiin.

Yksi hyvä vaihtoehto aloittelijalle on Coinmotion. Voit löytää Coinmotionista ja muista palveluntarjoajista aloittelijan käyttöoppaan Kauppapaikat-kategoriasta. Coinmotion on virallisesti hyväksytty toimija Suomessa Finanssivalvonnan toimesta. Lisäksi saat tarvittaessa suomenkielistä tukea.

coinmotion

Toinen suosittu vaihtoehto on kotimainen Northcrypto, josta voi ostaa helposti tunnetuimpia virtuaalivaluuttoja euroilla.

Aloita pienillä summilla ja harjoittele. Tee ensin pieni osto ja myynti. Opettele ymmärtämään käyttämäsi teknologia ennen suurempien summien sijoittamista.

Tutustu myös eri säilytystapoihin, ja valitse virtuaalivaluutoillesi sopivin vaihtoehto. Jos sijoitettava summa on pieni, voit säilyttää virtuaalivaluutat samassa paikassa, mistä ostitkin ne. Ilmaislompakoita, kuten Exodus ja TrustWallet, kannattaa suosia myös. Ne tukevat useita eri virtuaalivaluuttoja.

Mikäli sijoitettava summa on tuhansia euroja, harkitse Ledger Nano X:n hankintaa.

Näin ostat virtuaalivaluuttaa

Ostaaksesi virtuaalivaluuttaa tarvitset vahvistetun käyttäjätilin sekä fiat-valuuttaa. Jokainen kauppapaikka tarjoaa oman käyttöoppaansa, josta löydät tarkemmat ohjeet oston tekemiseen. Esimerkiksi Coinmotion-pörssissä virtuaalivaluuttojen osto tapahtuu helposti seuraavasti:

 1. Tilin avaaminen: ennen ostojen suorittamista sinun täytyy rekisteröidä käyttäjätili palveluun, johon tarvitset toimivan sähköpostiosoitteen ja puhelinnumeron.
 2. Henkilötietojen vahvistaminen: sinun on varmistettava henkilöllisyytesi, mikä tapahtuu Coinmotionissa suomalaisilla pankkitunnuksilla.
 3. Talletuksen tekeminen: kun olet varmistanut henkilöllisyytesi, voit tehdä eurotalletuksen Coinmotion-tilille pankkisiirrolla tai debit-kortilla.
 4. Virtuaalivaluutan ostaminen: kun Coinmotion-tililläsi on euroja, voit ostaa haluamaasi virtuaalivaluuttaa parilla hiiren klikkauksella.
 5. Virtuaalivaluuttojen säilytys: Coinmotion on turvallinen säilytyspaikka, jossa voit säilyttää virtuaalivaluutat samassa palvelussa, josta myös ostit ne.

Kaikkia virtuaalivaluuttoja ei kannata säilyttää samassa paikassa. Jos sinulla on suurempi sijoitussumma, kannattaa harkita omalle lompakolle siirtämistä.

Virtuaalivaluuttojen ostaminen ei ole sen vaikeampaa kuin nettipankin tai muiden vastaavien verkkopalveluiden käyttö. Ylimääräisiä ohjelmistoja tai työkaluja ei vaadita.

Seuraa markkinoita aktiivisesti

Ostettuasi virtuaalivaluuttaa on tärkeää seurata markkinoita aktiivisesti. Osakesijoittajat tarkistavat salkkunsa yleensä vain kerran tai kaksi vuodessa, mutta virtuaalivaluuttojen markkinoilla tämä ei ole hyvä strategia, koska markkinat liikkuvat nopeasti. Parin päivän tapahtumat virtuaalivaluuttamarkkinoilla vastaavat karkeasti yhden kuukauden tapahtumia osakemarkkinoilla.

Vaikka et olisi päivätreidaaja, on suositeltavaa pysyä ajan tasalla tapahtumista markkinoilla. Virtuaalivaluuttojen saralla tapahtuu nopeasti muutoksia, esimerkiksi lainsäädännössä ja ohjelmistopäivityksissä, ja sinun tulee olla valmis reagoimaan niihin.

Lisäksi, kuten mainittua, on tärkeää olla suunnitelma valmiina mahdollisia suuria kurssinousuja tai -laskuja varten.

On myös hyvä seurata niiden virtuaalivaluuttojen sosiaalista mediaa, joihin olet sijoittanut. Voit käydä esimerkiksi virallisella Reddit-sivulla kerran viikossa tai seurata kyseisen virtuaalivaluutan Twitter-tiliä. Bitcoinkeskuksen uutiskatsauksia seuraamalla saat hyvän yleiskuvan tapahtumista virtuaalivaluuttamarkkinoilla.

Virtuaalivaluutta ostaminen – yhteenveto

Virtuaalivaluutan ostaminen on yllättävän helppoa, mutta se vaatii huolellisuutta. Tämän artikkelin tarkoitus on antaa ohjeet henkilölle, joka haluaa aloittaa virtuaalivaluuttojen ostamisen. Mikäli olet käynyt läpi tässä artikkelissa mainitut asiat tarkasti, olet hyvällä alulla.

Seuraavassa on yhteenveto siitä, miten voit ostaa virtuaalivaluuttoja onnistuneesti.

 1. Valmistaudu henkisesti kurssimuutoksiin. Tee myös suunnitelma, jossa määrittelet, milloin myyt voittojen kotiuttamiseksi ja milloin ostat lisää.
 2. Määritä henkilökohtaiset riskirajasi. Kuinka paljon haluat sijoittaa virtuaalivaluuttoihin sijoitussalkkusi euromääräisestä tai prosentuaalisesta kokonaisuudesta? Aloita pienillä summilla ja kerää kokemusta.
 3. Hanki riittävät pohjatiedot virtuaalivaluutoista ennen sijoittamista.
 4. Aloita suurimmista virtuaalivaluutoista (Bitcoin ja Ethereum).
 5. Jos olet kiinnostunut laajemmasta virtuaalivaluuttojen ostamisesta, opiskele huolellisesti yksi virtuaalivaluutta kerrallaan ja tutustu sen tapahtumiin. Älä ryntää ostamaan tiettyä virtuaalivaluuttaa vain siksi, että muut niin tekevät.
 6. Pysy ajan tasalla markkinoiden tapahtumista. Seuraa niitä virtuaalivaluuttoja, joihin olet sijoittanut.

Virtuaalivaluutan ostaminen ei ole teknisesti vaikeaa. Useimmille haasteena on kurssiheilahtelu, mikä voi olla jopa sietämätöntä. Siksi on hyvä aloittaa pienillä summilla ja kerätä kokemusta markkinoista vähitellen.

Aloittelijan suurin virhe on ryhtyä ostamaan virtuaalivaluuttoja kurssirallien aikana. Valitettavasti suurin osa näistä sijoittajista päätyy myymään omistuksensa valtavilla tappioilla 6-12 kuukauden sisällä. Älä tee samaa virhettä, vaan lähesty sijoittamista pitkäjänteisesti tämän artikkelin ohjeiden avulla.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Bitcoinkeskus

Bitcoinkeskus-käyttäjän artikkelit ovat sivuston taustalla olevan tiimin tuottamia. Bitcoinkeskuksen parissa työskentelee useita kryptovaluutoista kiinnostuneita henkilöitä. Mukana on myös vierailevia kirjoittajia, jotka eivät halua esiintyä omalla nimellään. Bitcoinkeskuksen pääanalyytikko on Antti Hyppänen.