Virtuaalivaluutan louhinta tarkoittaa lohkoketjun ylläpitämistä. Virtuaalivaluuttojen louhinnassa on eroja valuutan mukaan, mutta perusperiaatteet ovat yleensä samat. Virtuaalivaluuttojen louhintakoneiden valikoima on valtava. Oikea valinta riippuu virtuaalivaluutasta ja käytettävissä olevasta budjetista.
Virtuaalivaluuttojen louhinta on kannattavaa monissa maissa. Louhittavia virtuaalivaluuttoja on kymmeniä eri vaihtoehtoja. Pilvilouhinta eli cloud mining on tapa, jolla sijoittaja voi ostaa laskentatehoa louhintafarmilta. Tämä artikkeli käy perusteellisesti läpi perustiedot virtuaalivaluuttojen louhinnasta.
Sisällysluettelo
Mitä virtuaalivaluutta louhinta tarkoittaa?
Virtuaalivaluutan louhinta tarkoittaa lohkoketjun ylläpitämistä. Tämä on periaate kaikille tunnetuille virtuaalivaluutoille, joissa louhintaa suoritetaan, kuten Litecoin, Dash tai Monero. Louhijat ovat tärkeitä toimijoita virtuaalivaluuttojen olemassaolon kannalta.
Lohkoketju on hajautettu tietokanta, joka toimii virtuaalivaluutan selkärankana ja sisältää kaikki kyseiseen valuuttaan liittyvät transaktiot. Vaikka lohkoketjuun voidaan tallentaa muutakin informaatiota, se sisältää pääasiassa transaktiodataa tehokkuussyistä. Yhdessä lohkossa on aina rajallinen määrä transaktioita.
Louhintatyö suoritetaan usein erikoisvalmisteisilla ASIC-tietokoneilla, mutta GPU- ja CPU-louhinta voi olla kannattavaa joissakin tapauksissa. Louhijat muodostavat lohkoketjun lohkot keräämällä verkkoon lähetetyt transaktiot ja rakentamalla niistä uuden lohkon. Virtuaalivaluutan louhinta on käytännössä louhijoiden keskinäistä kilpailua siitä, kuka saa luvan luoda uuden lohkon.
Tämä tilanne voidaan verrata hieman lottoarvontaan, jossa joku onnekas osuu voittavaan numeroon tasaisin väliajoin. Louhijat tekevät samanlaista työtä – joku heistä osuu oikeaan uuden lohkon luomisessa.
Eri virtuaalivaluuttojen louhiminen
Virtuaalivaluuttojen louhinnassa on eroja valuutan mukaan, mutta perusperiaatteet ovat yleensä samat. Eroja syntyy käytettävästä laitteistosta, joka määrittyy kunkin virtuaalivaluutan louhinta-algoritmin mukaan.
Teknisesti merkittävin ero syntyy louhinta-algoritmista. Konsensusalgoritmi, kuten Proof of Work (PoW) tai Proof of Stake (PoS), kertoo, miten virtuaalivaluutan konsensus eli lohkoketju muodostetaan. PoW käyttää louhijoita, kun taas PoS ei.
Lohkoajat vaihtelevat myös eri virtuaalivaluuttojen välillä. Esimerkiksi Bitcoinin ja Bitcoin-forkkien lohkoaika on 10 minuuttia, Dogecoinin lohkoaika on noin minuutti ja Litecoinin lohkoja syntyy kerran 2,5 minuutissa. Lisäksi virtuaalivaluutat säätävät louhinnan vaikeustasoa siten, että uusien louhijoiden tulo verkkoon ei muuta lohkoaikaa.
Louhinta-algoritmi kertoo sen, millaisille laitteille kyseinen virtuaalivaluutta on optimoitu. Esimerkiksi Ethereum Classicin louhinta-algoritmi on ethash ja Litecoinin scrypt. Algoritmi määrittää sen, millaisilla laitteilla louhintaa on tehokasta suorittaa.
Huomattava ero eri virtuaalivaluuttojen välillä on se, että vain osassa kryptovaluutoista ylipäänsä tarvitaan louhintaa. Yli 99 prosenttia markkinoilla olevista virtuaalivaluutoista käyttää Proof of Stake -konsensusta. Vaikka markkinoiden suurin ja tunnetuin valuutta, Bitcoin, on louhittava, se ei edusta koko virtuaalivaluuttojen kirjoa.
Millä virtuaalivaluuttoja louhitaan?
Virtuaalivaluuttojen louhintakoneiden valikoima on valtava. Valinta riippuu virtuaalivaluutasta ja käytettävissä olevasta budjetista. Käytännössä louhintakoneet voidaan jakaa kahteen pääluokkaan: GPU-louhijat ja ASIC-laitteet.
GPU-louhijat perustuvat näytönohjaimiin, ja niitä on tarjolla joko valmiiksi rakennettuina bokseina tai itse rakennettuina GPU-rigina. GPU-rigissä useita näytönohjaimia yhdistetään yhteen emolevyyn.
ASIC-laitteet ovat erikoisvalmisteisia tietokoneita, jotka on suunniteltu vain tiettyä louhintatehtävää varten. GPU-rigia voidaan käyttää minkä tahansa virtuaalivaluutan louhintaan, kun taas ASIC-laitteet on optimoitu tiettyjä louhinta-algoritmeja varten.
Kymmenen vuotta sitten ASIC-laitteita oli saatavilla vain Bitcoinin louhintaa varten, mutta nykyään kaikkien tunnettujen virtuaalivaluuttojen louhinta on mahdollista tehdä ASIC-koneilla. Vaikka ASIC-laitteet ovat kalliimpia kuin GPU-rigit, ne ovat yleensä myös tehokkaampia.
Onko virtuaalivaluuttojen louhinta kannattavaa?
Virtuaalivaluuttojen louhinta on kannattavaa monissa maissa. Vastaus kannattavuuteen riippuu kolmesta tekijästä: virtuaalivaluutan kurssista, sähkön hinnasta ja laitteiston tehokkuudesta.
Virtuaalivaluutan kurssi on tärkeä tekijä, sillä louhintateho kasvaa jatkuvasti uusien louhijoiden ja laitteiden myötä. Jos kurssi ei nouse samaa vauhtia, louhinta on kannattavaa vain tehokkaimmille toimijoille.
Sähkön hinta on myös kriittinen tekijä. Usein suositellaan, että sähkön hinta olisi alle 10 senttiä/kWh, jotta louhinta olisi kannattavaa. Tämä voi kuitenkin olla vaikeaa saavuttaa tavalliselle kuluttajalle.
Laitteiston tehokkuus on myös tärkeä tekijä, sillä louhintalaitteet vanhenevat nopeasti. Uudemmat ja tehokkaammat laitteet mahdollistavat paremman tuoton. Laitteiden kehitys on nopeaa, ja tänään kallis GPU voi olla pian jo seuraavan sukupolven laitteiden jäljessä. ASIC-louhijat kehittyvät myös nopeasti, joten laitteiden tuotto alkaa pudota nopeasti ajan kuluessa.
Cryptocompare.com -sivustolla on laskettu esimerkiksi Bitmainin S19 ASIC-louhintalaitteen tuottoa, jonka tehonkulutus on 3250W ja laskentateho 95 TH/s. Jos sähkön hinta on 10 snt/kWh, tuotto on noin $32/kk, mikä on vain 1/100 laitteen ostohinnasta. Louhinnassa on siis järkeä vain, jos kurssi moninkertaistuu. Sähkön hinnan ollessa alempi tuotto kasvaisi merkittävästi.
Suosituimmat louhittavat virtuaalivaluutat
Seuraavaksi käymme läpi joitakin suosituimpia louhittavia virtuaalivaluuttoja. On tärkeää huomata, että uusia projekteja syntyy jatkuvasti, ja tilanne markkinoilla voi muuttua teknologian kehittyessä. Esimerkiksi Ethereum siirtyi vuoden 2021 lopulla pois louhinnasta, mutta onneksi Ethereum Classic jatkaa edelleen Proof of Work -valuuttana.
Koska tässä artikkelissa keskitymme yleisesti virtuaalivaluuttoihin, emme käsittele Bitcoinin louhintaa, vaan voit löytää sille oman kattavan oppaan päävalikostamme. Ethereumin poistumisen myötä lista sisältää nyt huomattavasti pienempiä virtuaalivaluuttoja. Alla on lista louhittavista projekteista markkina-arvon mukaan järjestettynä:
- Dogecoin
- Litecoin
- Monero
- Ethereum Classic
- Bitcoin Cash
Suosittujen louhittavien valuuttojen lisäksi markkinoilla on myös muita virtuaalivaluuttoja, kuten Flow, Dash, Ravencoin ja Digibyte. Louhittavia vaihtoehtoja on siis kymmeniä. Mikäli olet kiinnostunut louhinnasta, voit selvittää kannattavuuden käyttämällä verkosta löytyviä laskureita.
Mitä on virtuaalivaluuttojen cloud mining?
Pilvilouhinta eli cloud mining on tapa, jolla sijoittaja voi ostaa laskentatehoa louhintafarmilta. Tämä vaihtoehto sopii henkilöille, jotka haluavat osallistua louhintaan, mutta eivät pysty hankkimaan omaa laitteistoa. Syynä voi olla esimerkiksi tekninen tietämättömyys tai korkea sähkön hinta.
Sijoitus pilvilouhintaan on myös huomattavasti pienempi kuin oman laitteiston hankinta, ja mukaan pääsee usein jo 1000 euron sijoituksella.
Vaikka pilvilouhinta kuulostaa helpolta ja riskittömältä tavalta ansaita rahaa, todellisuus on usein toinen. Alalla on esiintynyt runsaasti huijauksia. On nimittäin mahdotonta tietää, onko ostettu palvelu todella hankkinut louhijat vai ei. Lisäksi louhintafarmi voi myydä enemmän louhintatehoa kuin mitä heillä on käytettävissä.
Lisäksi nopea kurssilasku voi johtaa sopimusehtojen muutoksiin. Mikäli valuutan kurssi putoaa liikaa ja louhinnasta tulee kannattamatonta, palveluntarjoaja voi päättää kaikki sopimukset. Yleensä louhintasopimus on pakko ostaa kerralla 12-24 kuukaudeksi.
Suosittelemme pilvilouhintaan sijoittamista vain kokeneille sijoittajille, ja on tärkeää selvittää tarkasti sopimusehdot ennen investointipäätöksen tekemistä.
Virtuaalivaluutta louhinta – yhteenveto
Tässä artikkelissa käsiteltiin virtuaalivaluuttojen louhintaa yleisellä tasolla. Jokaiselle valuutalle on olemassa omat vinkkinsä ja tietolähteensä, joihin louhinnasta kiinnostuneen on perehdyttävä.
Louhinta vaatii teknistä osaamista ja halpaa sähköä, jota vain harvalla on. Se vaatii myös tarpeeksi viileää tilaa. Tavalliselle sijoittajalle onkin usein parempi vaihtoehto ostaa haluamaansa virtuaalivaluuttaa ja odottaa sen arvonnousua.
Louhintaan liittyy myös paljon huijauksia, joten pilvilouhintaan liittyviin sopimuksiin on syytä suhtautua varauksella. Muista aina lukea sopimusehdot huolella. Seuraavassa on muutamia usein kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia.
Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!