Viro suunnittelee omaa kryptovaluuttaa nimeltään Estcoin

estcoin token

Suomen naapurit tutkivat tällä hetkellä mahdollisuutta valtiollisen kryptovaluutan perustamiseksi. Venäjä on ollut asiasta kiinnostunut jo pidemmän aikaa, ja Ruotsin eKruunu-projekti on myös parhaillaan käynnissä. Nyt myös 100 vuotta täyttänyt Viro puuhaa vastaavaa hanketta.

Venäjän, Ruotsin ja Viron hankkeet eivät ole maailman mittakaavassa ainutlaatuisia. Venezuelan valtio aloitti pari päivää sitten Petro-nimisen kryptovaluutan ennakkomyynnin. Viime aikoina on uutisoitu myös mm. Iranin ja Turkin kiinnostuksesta virtuaalivaluuttaan. Valitettavasti Suomi ei vielä kuulu tähän joukkoon.

Viron suunnittelema kryptovaluutta Estcoin olisi ilmeisesti ns. utility token. Sanasta token käytetään myös suomennosta rahake, mutta käytännössä kyse on valuutan kaltaisesta yksiköstä, jota käytetään tietyn palvelun tai ohjelmiston sisällä. Tyypillisiä esimerkkejä ovat mobiilipelien sisällä olevat kolikot, timantit, tähdet tai muut vastaavat hyödykkeet. Niillä voi ostaa pelin etenemistä nopeuttavia toimintoja.

Estcoin liittyy olennaisesti Viron virtuaaliasukasohjelmaan. Sen avulla ulkomailla asuva henkilö voi saada virtuaalisen kansalaisuuden Virosta, joka oikeuttaa käyttämään maan sähköisiä palveluita. Ohjelma on tuonut Viroon jo tuhansia yrittäjiä.

Estcoinin ideoija on Viron virtuaaliasukasohjelman toimitusjohtaja Kaspar Korjus. Ajatus valtion kryptorahakkeesta sai maailmanlaajuista mediahuomiota, kun Korjus toi ideansa julkisuuteen viime elokuussa. Korjuksen visiossa Viro järjestäisi ICO:n eli verkossa toimivan joukkorahoituskampanjan, mikä on vastine perinteisen yritysmaailman IPO:lle. ICO:t ovat tällä hetkellä todella suosittuja, ja uusi järjestetään lähes päivittäin.

Viro voisi sijoittaa ICO:lla kerättyjä varoja digitaalisten palveluiden kehittämiseen, lohkoketjuteknologian sovelluksiin sekä virtuaalikansalaisten perustamiin yrityksiin.

Embed from Getty Images

Euroopan keskuspankin johtaja Mario Draghi (kuvassa) jyrähti varsin suorasanaisesti asiasta sen jälkeen, kun Korjus visio Estcoinista jopa maailmanlaajuista maksuvälinettä. EKP:n mukaan yksikään euromaa ei voi lähteä kikkailemaan omalla valuutalla.

Tässä kohtaa mennään kryptovaluutan ja tokenin välisiin eroihin. Virtuaaliasukasohjelman viestintäpäällikkö Arnaud Castaignet kertoo, että Estcoin toimisi toteutuessaan Viron digiasukasohjelman sisäisenä vaihdon välineenä. Ohjelma julkaisee myöhemmin tänä vuonna yhteisöllisen verkkoalustan, jonka sisällä kryptorahakkeita voisi hyödyntää ja tienata.

Estcoinille on tässä vaiheessa visioitu kolme erilaista käyttötarkoitusta.

Yksinkertaisin käyttötapa olisi virtuaalikansalaisten maksuvälineenä sekä kannusteena toimiminen. Etscoinit voisivat toimiva ns. referral/affiliate-maksujen tapaan, eli virtuaalivirolainen saisi niitä palkinnoksi hankkiessaan uusia jäseniä. Tokeneiden avulla voitaisiin maksaa myös verkossa erilaisia palveluita, kuten pankki- tai kirjanpitoyritysten laskuja.

Hankkeelle olisi kuitenkin vaikea saada mukaan sijoittajia, jos ICO:n tuloksena syntyviä tokeneita ei voi vaihtaa muihin kryptovaluuttoihin maailman eri kauppapaikoissa. Viestintäpäällikkö Arnaud Castaignet kuitenkin toteaa, että Estcoineista ei haluta kryptovaluuttojen maailmaan uutta keinotteluvälinettä:

”– Emme halua, että estcoineilla keinoteltaisiin. Siksi ehdotamme, että yhteisömallissa rahakkeet olisi lukittu tietyksi ajaksi. Siten vähentäisimme mahdollisuutta, että lyhyen aikavälin keinottelijat ostaisivat estcoineja pelkän voitontavoittelun vuoksi.”

Toinen Estcoinin käyttötapa olisi liittää token Viron kansalaisten digitaalisiin henkilöllisyyksiin. Estcoinit jaettaisiin virolaisille, jonka jälkeen niitä voitaisiin käyttää sähköisten asiakirjojen allekirjoittamiseen, älysopimusten maksamiseen ja muihin vastaaviin verkkopalveluihin.

Estcoineja saisi lisää tarpeen mukaan. Tässä mallissa rahakkeita ei voisi vaihtaa tai myydä, koska ne olisivat osa käyttäjän digitaalista henkilöllisyyttä.

Kolmas vaihtoehto olisi Estcoinin sitominen euroon. Kyseessä ei olisi ensimmäinen tapaus, jossa valtio lupaisi vaihtaa virtuaalivaluutan ”oikeaksi rahaksi”. Yksi tällainen kryptovaluutta on jo olemassa, ja se on nimeltään Tether. Lisäksi Venezuelan lanseeraamaa Petroa voidaan käyttää maan Bolivar-valuutan korvaajana maan hallituksen määrittelemässä suhteessa. Eli Petrot käytännössä konvertoidaan Bolivareiksi tietyn kaavan avulla esimerkiksi veroja maksaessa.

On mielenkiintoista nähdä, mitä Suomen naapurimaissa oikein lähitulevaisuudessa tapahtuu. Toistaiseksi Suomen sisällä tapahtuva kehitys ei näytä erityisen rohkaisevalta, sillä positiiviset uutiset kryptovaluuttoihin liittyen ovat harvassa. Toistaiseksi esim. pankit ovat lähinnä keskittyneet alan yritysten toiminnan hiekottamiseen estämällä uusien pankkitilien avaamisen ja sulkemalla mm. Coinmotion-palvelun tilejä.

Lähde: Yle [1], [2], Kuva: Pixabay


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*