Opas: mikä on Verge?

verge kryptovaluutta

Verge on yksi ns. privaatti-genren kryptovaluutoista. Se tuli suurelle yleisölle tutuksi vuoden 2017 lopulla, jolloin valuutan arvo suorastaan räjähti parissa viikossa. Tässä artikkelissa tutustutaan hieman tarkemmin Vergen ominaisuuksiin.

Verge on Moneron kilpailija privacy coin -kategoriassa

Ensin on hyvä selvittää Vergen asema kryptovaluuttojen maailmassa. Jako voidaan tehdä karkeasti kolmeen osaan: yhden selkeän ryhmän muodostavat Ethereumin kaltaiset platformit, jotka ovat kokonaisia ekosysteemejä. Toisen ryhmän muodostavat ns. utility token­it, joiden käyttötarkoitus on tietyn ohjelmiston sisällä. Tällaisia ovat esimerkiksi Cindicator, Populous sekä Basic Attention Token.

Kolmas ryhmä sisältää kryptovaluutat sanan varsinaisessa merkityksessä – niiden tarkoituksena on toimia rahan digitaalisena versiona. Näistä tunnetuimpia esimerkkejä ovat Bitcoin sekä Litecoin. Kryptovaluuttojen sisältä voidaan erottaa vielä muutamia ryhmiä, joista yksi on privacy coins. Nämä virtuaalivaluutat tarjoavat käyttäjälleen paljon kaivattua yksityisyyttä.

Monero on suurelle yleisölle tunnetuin privaattivaluutta. Sen lisäksi Z-Cash on tuttu etenkin louhintaa harrastaville henkilöille. Jotkut laskevat myös Dashin kuuluvan tähän ryhmään, vaikka sen privaattiominaisuudet ovatkin valinnaisia. Kategorian neljäs selkeä jäsen on Verge.

Kyseessä on suurelle yleisölle vielä suht. tuntematon valuutta. Verge sai valtavasti mediahuomioita joulukuussa 2017, jolloin sen arvo nousi kymmeniä tuhansia prosentteja muutaman viikon aikana. Tähän vaikutti merkittävästi John McAfeen yksi lohkaisu, jota uudelleentwiitattiin yli 3000 kertaa:

Vergen raju kurssinousu käynnisti ns. McAfee-rallin myös laajemmassa mittakaavassa. Vergen äkillinen menestys sai sijoittajat ostamaan innolla jokaista kryptovaluuttaa, jonka John McAfee mainitsee twiiteissään. Joulukuun hurjastelun jälkeen sen kurssi on palautunut huomattavasti maltillisemmalle tasolle.

Verge on perustettu ennen ICO-aikaa

Vergen historia alkaa vuodesta 2014. Moni ei välttämättä tiedä, että kyseessä on Dogecoinin fork. Tämän vuoksi valuutan nimi oli ensimmäiset vuodet Dogecoin Dark. Somessa käydään tosin keskustelua siitä, onko Verge Dogecoinin fork vai ei, mutta iso osa koodista on joka tapauksessa identtistä. Nimi Verge otettiin käyttöön uudelleenbrändäyksen yhteydessä vuonna 2016.

Lähes kaikki vuoden 2017 aikana ilmestyneet kryptovaluutat ovat peräisin ICO:sta. Tämä tarkoittaa sitä, että valuutan takana on usein ns. FinTech-yhtiö, joka on kerännyt pääomaa kehitystyölle ICO:n avulla. Kryptovaluutan hallinta on silloin pienen tiimin käsissä, vaikka teknologia olisikin avoimeen lähdekoodiin (open source) perustuvaa.

Verge on perustettu siihen aikaan, kun ICO:t eivät olleet vielä olemassa. Sen kehitystyöstä vastaa yhteisö, jonka henkilöt ovat listattu nimimerkkeinä myös Vergen white paperissa. Tarkalleen ottaen Vergen whitepaperia kutsutaan muuten black paperiksi. Kehitystiimissä on yli 60 jäsentä eri maista – Suomi mukaan luettuna!

Verge hyödyntää TOR ja I2P-verkkoja

Verge on siis yksi privacy coin -kategorian krypovaluutoista. Yksityisyyttä kaipaavat myös tavalliset käyttäjät, vaikka verkkoliikenteen salaaminen liitetään virheellisesti ensin rikolliseen toimintaan.

Vergen tärkein ominaisuus on TOR ja I2P-verkkojen hyödyntäminen. TOR on lyhenne sanoista The Onion Router, ja kyseinen termi saattaa olla tuttu joillekin lukijoille verkkorikollisuutta käsittelevistä uutisista. TOR-verkon ideana on hävittää käyttäjän IP-osoite reitittämällä liikenne TOR-solmujen (node) kautta.

Verge TOR verkko

Normaalissa internetin käytössä liikenne reitittyy tiettyjen palveluntarjoajien servereiden kautta. TOR-verkkoon lähetetyn viestin IP-osoite muuttuu niin monta kertaa, että sen lähdettä on mahdotonta selvittää. The Invisible Internet Project eli I2P on käytännössä kehittyneempi version TOR-teknologiasta.

Verge hyödyntää sekä TOR että I2P-teknologiaa, minkä avulla käyttäjien anonymiteetti voidaan turvata. Voit lukea lisää TOR- ja I2P-teknologioista sekä niiden eroista esim. tästä artikkelista: What is I2P – An idiot’s introduction.

Vergen lohkoketju pohjautuu Bitcoiniin

Vergen lohkoketju on teknisesti täysin vastaava kuin Dogecoinin ja Bitcoinin. Tästä johtuen se on julkinen, ja lohkoketjua voi selata myös Verge Explorerin avulla. Tämä erottaa sen mm. Monerosta, jonka lohkoketjun transaktioita ei ole mahdollista selata. Yleisen harhakäsityksen mukaan Vergen sekä muiden privaattikryptojen lohkoketju on salainen, mutta tämä ei siis pidä automaattisesti paikkaansa.

Verge on tehnyt tähän liittyvän päivityksen vuoden 2018 alussa. Kyseessä on paljon kohuttu Wraith Protocol, jonka käyttöönottoa odotettiin kuumeisesti joulukuussa 2017. Wraith Protocol antaa käyttäjälle mahdollisuuden valita julkisen ja yksityisen transaktion välillä.

Jos transaktiota ei halua julkiseen lohkoketjuun, se suojataan ns. stealth address -teknologian avulla. Monero käyttää vastaavaa toimintoa transaktioidensa suojaamiseksi. Teknologian avulla siirto lähetetään väliaikaiseen osoitteeseen, joka muodostetaan vastaanottajan sekä erillisen algoritmin avulla. Näin ollen yksittäisen osoitteen transaktiohistoria saadaan piiloon.

Verge Wraith Protocol

Wraith Protocol on merkittävä uudistus, sillä aiemmin yksityinen vs julkinen tilikirja on tarkoittanut kahden eri kryptovaluutan valintaa.

Vergen etuna mm. Bitcoiniin verrattuna on myös nopeus. Kyseessä on transaktioiden suhteen yksi markkinoiden nopeimpia kryptovaluuttoja, ja tämä lupaus toimii myös käytännössä. Esim. Vergen Electrum-lompakosta Binanceen suoritettu siirto näkyy pörssissä alle minuutissa. Vergen lohkoketju saa uuden lohkon 30 sekunnin välein, kun Bitcoinissa vastaava aika on 10 minuuttia.

Verge pystyy tällä hetkellä noin sataan transaktioon sekunnissa, mutta tulevaisuudessa tuon lukeman pitäisi 20-kertaistua.

Kuten aiemmin on kerrottu, Verge on iältään jo nelisen vuotta vanha kryptovaluutta. Lähes kaikki tuohon aikaan perustetut kryptovaluutat käyttävät louhintaa vaativaa konsensusalgoritmia (Proof of Work). Verge on myös louhittava kryptovaluutta – mielenkiintoisella twistillä.

Kyseessä on yksi harvoista kryptovaluutoista, joka tukee useita tiivistealgoritmeja. Niin sanottu hashing algorithm vaikuttaa louhintalaitteiston vaatimuksiin. Bitcoin käyttää SHA-256 -algoritmia, ja sen louhintaa dominoivat ko. laskentaan optimoidut ASIC-laitteet. Verge tukee tiivistealgoritmeja Scrypt, X17, Lyra2rev2, myr-groestl, ja blake2s. Näistä ensin mainittu Scrypt on myös Litecoinin käyttämä. Useiden tiivistealgoritmien tuki mahdollistaa laajemmat mahdollisuudet louhintaan, mikä vähentää riskiä louhijoiden keskittymisestä tiettyjen tahojen haltuun.

Mistä ostan Verge -kryptovaluuttaa?

Vergen markkina-arvo on tällä hetkellä hyvin lähellä sen kilpailija Z-Cashia. Molemmat ovat selkeästi Moneroa pienempiä, joka on ollut privaattikryptojen ehdoton ykkönen (jos Dashia ei lasketa privacy coin -kategorian jäseneksi).

Artikkelin kirjoitushetkellä (18.2.2018) Vergen kurssi on noussut enemmän, kuin minkään muun top 30 -kryptovaluutan kurssi viimeisen viikon aikana. XVG-lyhenteellä kulkeva kolikko on yli 50 prosentin myötätuulessa juuri nyt. Vergeä ostat helposti suositusta Binance-pörssistä sekä Bittrexistä. Vergen reaaliaikainen kurssi:

 

Jos päätät ostaa Verge-valuuttaa pörssistä, kolikot välittömästi turvaan sen omaan desktop-lompakkoon, jonka voit ladata täältä. Jos olet Windows-käyttäjä ja epävarma lompakon valinnasta, niin lataa ensimmäinen vaihtoehto: Verge Windows Wallet.

Verge on mielenkiintoinen projekti, joka tarjoaa Wraith -protokollan avulla myös muista poikkeavia ominaisuuksia. Monien mielestä Monero on yhä paras ratkaisu yksityisyyttä haluaville, mutta Verge on huomattavasti kevyempi käyttää esim. lompakon osalta.

Tulevaisuudessa Verge tukee myös atomic swap -teknologiaa, mikä mahdollistaa valuutan vaihdon toiseen (esim. Verge -> Litecoin) hajautetuissa kryptovaluuttapörsseissä. Toinen mielenkiintoinen lisä on RSK eli The Rootstock project. Sen tarkoituksena on tuoda älysopimuksen Vergen teknologian rinnalle ns. side chain -ratkaisuna.

Verge tekee myös yhteistyötä TokenPay -projektin kanssa. Vergen pääkehittäjä Justin Vendetta (@sunerok) toimii TokenPayn neuvonantajana.

Pysyt kärryillä Vergen uutisista seuraamalla sen Reddit-sivua sekä Twitter-tiliä, josta on nykyisin olemassa myös suomalainen versio! Suosittelen seuraamaan myös pääkehittäjä Justin Vendettan Twitter-tiliä.

Bitcoinkeskus haluaa kiittää Verge Finlandia avusta artikkelin kirjoittamisessa. Jos haluat tietää Vergestä enemmän, ota ihmeessä yhteyttä @VergeCurrencyFI Twitter-tiliin.

Löydät lisätietoa näistä lähteistä: Vergecurrency.comVerge FAQ, Verge Black PaperBitcointalk Forum [XVG]GitHubVerge ForumVerge @ medium.comVerge Roadmap, Verge Atomic SwapVerge Wraith Protocol. Voit myös hakea Youtubesta videoita hakusanoilla verge explained.

Artikkelin kuvat: Verge Finland, Verge black paper

Coinmotion


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*