Verge on privacy coin eli yksi ns. privaatti-genren kryptovaluutoista. Se tuli suurelle yleisölle tutuksi vuoden 2017 lopulla, jolloin valuutan arvo suorastaan räjähti parissa viikossa. Tässä artikkelissa tutustutaan hieman tarkemmin Vergen ominaisuuksiin. Löydät Verge-oppaan myös Bitcoinkeskuksen Youtube-kanavalta.
Sisällysluettelo
Mikä on Verge (XVG)?
Ensin on hyvä selvittää Vergen asema kryptovaluuttojen maailmassa. Bitcoinkeskuksen tapana on jakaa kryptovaluutat kolmeen selkeään kategoriaan: platformit, tokenit ja valuutat.
Yhden selkeän ryhmän muodostavat Ethereumin kaltaiset älysopimus-platformit, jotka ovat kokonaisia ekosysteemejä. Muita tunnettuja platformeja ovat EOS, TRON ja Tezos. Toisen ryhmän muodostavat tokenit, joiden käyttötarkoitus on tietyn ohjelmiston sisällä. Tällaisia ovat esimerkiksi Cindicator, Populous sekä Basic Attention Token.
Kolmas ryhmä sisältää kryptovaluutat sanan valuutta varsinaisessa merkityksessä. Niiden tarkoituksena on toimia digitaalisena rahana. Näistä tunnetuimpia esimerkkejä ovat Bitcoin sekä Litecoin. Kryptovaluuttojen sisältä voidaan erottaa vielä muutamia alaryhmiä, joista yksi on privacy coins eli privaattikryptot. Nämä kolikot tarjoavat käyttäjälleen paljon kaivattua yksityisyyttä.
Monero on suurelle yleisölle tunnetuin privaattivaluutta. Sen lisäksi Zcash on tuttu etenkin louhintaa harrastaville henkilöille. Jotkut laskevat myös Dashin kuuluvan tähän ryhmään, vaikka sen privaattiominaisuudet ovatkin valinnaisia. Artikkelin aiheena oleva Verge kuuluu nimenomaan tähän kategoriaan.
Verge tunnetaan kryptovaluuttojen listauksessa lyhenteellä XVG. Käydään seuraavaksi läpi valuutan historiaa.
Verge on perustettu ennen ICO-aikaa
Vergen historia alkaa vuodesta 2014. Harva tietää, että kyseessä on Dogecoiniin pohjautuva valuutta. Tämän vuoksi sen nimi oli myös ensimmäiset vuodet Dogecoin Dark. Verge ei ole kuitenkaan Dogecoinista hard forkattu kryptovaluutta, vaan kyseessä on sama koodipohja. Hieman vastaava tilanne on Litecoinin ja Bitcoinin kohdalla.
Nimi Verge otettiin käyttöön uudelleenbrändäyksen yhteydessä vuonna 2016.
Projektin takana on varsin kiistanalainen henkilö Justin Vendetta a.k.a Sunerok. Hän oli etenkin vuosien 2017/2018 altcoin-huuman aikana framilla milloin mistäkin syystä. Vergen tiimi alkoi kasvaa nopeasti vuoden 2016 jälkeen, ja nykyisin se sisältää jo pari kymmentä henkilöä. Alkuvaiheessa moni kehittäjä oli mukana vain nimimerkin takaa, mikä on yleistä myös muidenkin privaattikryptojen kohdalla.
Yllä olevassa kuvassa ovat Vergen pääkehittäjät. Projekti toimii edelleen yhteisövetoisesti, eli sen jäsenet ovat hajautettuina ympäri maapalloa. Koska Vergen takana ei ole mitään fintech-yhtiötä, sillä ei ole pääkonttoria tai vastaavia toimitiloja tietyssä kaupungissa.
Lähes kaikki vuoden 2017 aikana ilmestyneet kryptovaluutat ovat peräisin ICO:sta. Tämä tarkoittaa sitä, että valuutan takana on fintech-yhtiö ja perinteisestä finanssimaailmasta tuttu hallintorakenne. Pääoma kehitystyölle kerätään sitten ICO:n avulla. Kryptovaluutan hallinta on tässä tapauksessa myös pienen tiimin käsissä, vaikka teknologia olisikin avoimeen lähdekoodiin (open source) perustuvaa.
Verge on perustettu aikana, jolloin ICO:t eivät olleet vielä olemassa. Sen kehitystyöstä vastaa yhteisö, jonka henkilöt ovat listattu nimimerkkeinä myös Vergen white paperissa. Tarkalleen ottaen Vergen whitepaperia kutsutaan muuten black paperiksi. Kehitystiimissä on kymmeniä jäseniä eri maista – Suomi mukaan luettuna!
Yhteisövetoisuudessa on omat hyvät puolensa, mutta heikkoutena on sitten kehitystyöhön vaadittavien resurssien puute. Verge on ratkaissut tämän keräämällä joukkorahoitusta sen oman XVG-kolikon holdaajilta ja onnistunutkin tässä useaan otteeseen. Eli XVG:n holdaajat ovat lahjoittaneet osan kolikoistaan yhteiseen keräyspottiin, joka on sitten käytetty milloin mihinkin kohteeseen.
McAfee buumi ja Pornhub
Kyseessä on suurelle yleisölle edelleen varsin tuntematon valuutta. Verge sai valtavasti mediahuomioita ehkäpä ensimmäisen kerran joulukuussa 2017, jolloin sen arvo nousi kymmeniä tuhansia (!!) prosentteja muutaman viikon aikana. Tähän vaikutti merkittävästi John McAfeen yksi lohkaisu, jota uudelleentwiitattiin yli 3000 kertaa:
I am inundated by people asking me for recommendations on cryptocurrencies. If you would use your heads you would figure out that the privacy coins (anonymous transactions) will have the greatest future. Coins like Monero (XMR), Verge (XVG), or Zcash (ZEC) cannot lose.
— John McAfee (@officialmcafee) December 13, 2017
Vergen raju kurssinousu käynnisti ns. McAfee-rallin myös laajemmassa mittakaavassa. Vergen äkillinen menestys sai sijoittajat ostamaan innolla jokaista kryptovaluuttaa, jonka John McAfee mainitsi twiiteissään. Moni sijoittaja kyttäsi McAfeen twiittejä joulukuussa jatkuvasti, ja yleensä jokainen ”päivän kryptovaluutta” raketoikin merkittävästi. Lopulta McAfee lopetti tämän hulluttelunsa, mutta mies tienasi sillä todennäköisesti mukavan tilin.
Joulukuun 2017 jälkeen Vergen kurssi koki valtavan romahduksen muun altcoin-markkinan tapaan. Sen kurssi ei ole vieläkään kunnolla palautunut, sillä XVG on yhä noin 99% pakkasella ATH-kurssistaan. Vuosi 2018 oli muutenkin raskas, sillä Verge kulki etenkin kevätkauden kohusta toiseen.
Sotkuisa crowdfunding-kampanja piti Vergen otsikoissa vääristä syistä, mink lisäksi kaksi eri hyökkäystä sen lohkoketjuun pakottivat Vergen myös hard forkiin. Suurin kohu nähtiin ehdottomasti maaliskuussa, jolloin Verge julkisti yhteistyön aikuisviihdesivusto PornHubin kanssa.
Kieltämättä yhteistyö privaattikrypton ja pornosivuston kanssa käy järkeen, koska harva haluaa kertoa maksavansa aikuisviihteestä. Nyt osto onnistuu privaattikrypton avulla. Aiheesta uutisoi tuolloin myös mm. Iltalehti. Taustalla on laajempi kumppanuus MindGeek -yhtiön kanssa, joka omistaa PornHubin lisäksi myös muita tunnettuja aikuisviihdesivustoja.
Verge halving, lompakot ja yhteistyöt 2018-2020
Maaliskuussa 2018 tapahtui myös Vergen lohkopalkkion puoliintuminen 1560 XVG -> 730 XVG -kolikkoon per lohko. Kyseessä on siis vastaava halving kuin monilla muillakin Proof of Work -pohjaisilla kryptovaluutoilla, kuten Bitcoin ja Litecoin. Seuraava halving tapahtui syksyllä 2019, jolloin palkkio putosi 730 XVG -> 400 XVG. Kuten luvuista huomaat, halving ei ole Vergen tapauksessa täsmälleen 50%.
Verge julkaisi vuonna 2018 myös uuden Android-lompakon ja pääsi suurten pörssien Bitfinex, Huobi ja Bithumb valikoimiin. Samana vuonna tehtini myös diili NetCents Technology -yhtiön kanssa. Kyseessä on merkittävä taho, joka mahdollistaa tulevaisuudessa massa-adoption XVG-kolikolle.
Vuoden 2019 alussa Verge solmi yhteistyön PayCentin kanssa.
#Partnership announcement #1 from the #Verge #meetup! Worldwide #credit / #debit cards coming soon from @PaycentGlobal
Follow the livestream by @Kaspar_NL #XVG $XVG #vergecurrency pic.twitter.com/DOcxkNuFTX
— VergeCurrency (XVG) (@vergecurrency) May 25, 2019
Kyseessä on ns. dual wallet eli kryptovaluuttoja sekä fiat-valuuttoja tukeva mobiililompakko, johon liittyy myös debit-kortti. Paycent-yhteistyö mahdollistaa käytännössä helpon tavan maksaa vaikka ruokakaupan ostokset Verge-valuuttaa käyttäen.
Vuoden 2019 aikana saatiin ulos myös Vergen oma iOS-lompakko, useita eri koodipäivityksiä ja Verge juhlisti myös 5-vuotissynttäreitään lokakuussa 2019. Vuoden 2020 aikana myös Vergen tuki suosittuun Ledger Nano -lompakkoon on edistynyt, joka on lähitulevaisuudessa merkittävä etappi.
Wraith Protocol tarjoaa valinnaisen salauksen
Vergen lohkoketju on teknisesti täysin vastaava kuin Dogecoinin ja Bitcoinin. Tästä johtuen se on julkinen, ja lohkoketjua voi selata myös Verge Explorerin avulla. Tämä erottaa Vergen mm. Monerosta, jonka lohkoketjun transaktioita ei ole mahdollista selata. Yleisen harhakäsityksen mukaan Vergen sekä muiden privaattikryptojen lohkoketju on aina salainen, mutta tämä ei siis pidä automaattisesti paikkaansa.
Verge on teki tähän liittyvän päivityksen vuoden 2018 alussa. Kyseessä oli paljon kohuttu Wraith Protocol, jonka käyttöönottoa odotettiin kuumeisesti monta kuukautta. Wraith Protocol antaa käyttäjälle mahdollisuuden valita julkisen ja yksityisen transaktion välillä. Alla oleva grafiikka auttaa ymmärtämään teknologian hyvin.
Jos transaktiota ei halua julkiseen lohkoketjuun, se suojataan stealth address -teknologian avulla. Monero käyttää vastaavaa toimintoa transaktioidensa suojaamiseksi. Teknologian avulla siirto lähetetään väliaikaiseen osoitteeseen, joka muodostetaan vastaanottajan sekä erillisen algoritmin avulla. Näin ollen yksittäisen osoitteen transaktiohistoria saadaan piiloon.
Wraith Protocol oli merkittävä uudistus, sillä aiemmin yksityinen vs julkinen tilikirja on tarkoittanut kahden eri kryptovaluutan valintaa.
Verge hyödyntää TOR ja I2P-verkkoja
Käydään vielä tarkemmin läpi Vergen taustalla olevaa teknologiaa. Kyseessä siis yksi privacy coin -kategorian krypovaluutoista. Yksityisyyttä kaipaavat myös tavalliset käyttäjät, vaikka verkkoliikenteen salaaminen liitetään virheellisesti ensin rikolliseen toimintaan.
Vergen tärkein ominaisuus on TOR ja I2P-verkkojen hyödyntäminen. TOR on lyhenne sanoista The Onion Router, ja kyseinen termi saattaa olla tuttu joillekin lukijoille verkkorikollisuutta käsittelevistä uutisista. TOR-verkon ideana on hävittää käyttäjän IP-osoite reitittämällä liikenne TOR-solmujen (node) kautta.
Normaalissa internetin käytössä liikenne reitittyy tiettyjen palveluntarjoajien servereiden kautta. TOR-verkkoon lähetetyn viestin IP-osoite muuttuu niin monta kertaa, että sen lähdettä on mahdotonta selvittää. The Invisible Internet Project eli I2P on käytännössä kehittyneempi version TOR-teknologiasta.
Verge hyödyntää sekä TOR että I2P-teknologiaa, minkä avulla käyttäjien anonymiteetti voidaan turvata. Voit lukea lisää TOR- ja I2P-teknologioista sekä niiden eroista esim. tästä artikkelista: What is I2P – An idiot’s introduction.
Verge ja Bitcoin
Verge pohjautuu siis teknisesti Dogecoiniin, joka on puolestaan Bitcoinin pohjalta rakennettu. Näin ollen Vergellä ja Bitcoinilla on paljon yhtäläisyyksiä. Tämä tarkoittaa mm. sitä, että Verge käyttää Proof of Work konsensusalgoritmia. Lohkoketjun ylläpidosta vastaavat siis fyysiset louhintalaitteet.
Bitcoin-louhinta on ollut jo pitkään ASIC-laitteiden dominointia. Vergen kohdalla tilanne on toinen, sillä valuutat eroavat toisistaan tiivistealgoritmin eli louhinta-algoritmin osalta. Kyseessä on yksi harvoista kryptovaluutoista, joka tukee useita tiivistealgoritmeja. Tämä algoritmi vaikuttaa mm. siihen, vaaditaanko louhintalaitteelta enemmän muistia vai prosessoritehoa.
Bitcoin käyttää SHA-256 -algoritmia, mutta Verge tukee tiivistealgoritmeja Scrypt, X17, Lyra2rev2, myr-groestl, ja blake2s. Näistä ensin mainittu Scrypt on myös Litecoinin käyttämä. Useiden tiivistealgoritmien tuki mahdollistaa laajemmat mahdollisuudet louhintaan, mikä vähentää riskiä louhijoiden keskittymisestä tiettyjen tahojen haltuun.

Vergellä on Bitcoiniin verrattuna myös muita eroja. Vergen lohkoketju saa uuden lohkon 30 sekunnin välein, kun Bitcoinissa vastaava aika on 10 minuuttia. Transaktiot ovat siis erittäin nopeita mihin tahansa kryptovaluuttaan verrattuna.
Verge pystyy tällä hetkellä noin sataan transaktioon sekunnissa (TPS), mutta teoriassa jopa 20-kertainen lukema pitäisi olla mahdollista. Transaktiomaksut ovat 0,1 XVG luokkaa eli lähes ilmaisia.
Kuten historiaosiossa mainittiin, Verge käyttää Bitcoinin tavoin lohkopalkkioiden puoliintumista. Maksimimäärä XVG-kolikoilla on 16.555.000.000 eli 16,555 miljardia kappaletta. Artikkelin kirjoitushetkellä (maaliskuu 2020) ulkona on jo 16,240 eli reilut 98% XVG-kolikoista. Tältä osin Verge on siis hyvin lähellä kattoaan.
Verge vs Monero
Edellisessä kappalessa käytiin läpi Vergen ja Bitcoinin yhtäläisyyksiä. Koska kyseessä on kuitenkin privaattikrypto, on syytä käydä läpi myös eroja ko. kategorian kuninkaaseen, eli Moneroon. Alla olevalla videolla vertaillaan useita eri privaattikryptoja keskenään. Nyt kun tiedät miten Verge toimii, voit verrata lukemaasi informaatiota videolla oleviin kilpailijoihin.
Nostetaan tässä esiin muutamia pointteja nimenomaan Vergen ja Moneron väliltä.
Monero on Vergen tavoin louhittava kolikko, eli se käyttää myös Proof of Work -konsensusalgoritmia. Tämän jälkeen syntyy kuitenkin eroja, sillä Verge tukee peräti viittä eri tiivistealgoritmia, kuten aiemmin oli jo mainittu. Moneron käyttämä louhinta-algoritmi on nimeltään CryptoNight, josta julkaistiin vuosi sitten versio CryptoNightR.
Monero on pyrkinyt alusta asti olemaan ASIC-resistantti, eli käyttämään sellaista louhinta-algoritmia, jota varten ei kannattaisi rakentaa erillistä ASIC-piiriä. Kisa on kuitenkin kova, ja Monero on joutunut päivittämään algoritmiaan pysyäkseen edellä ASIC-valmistajia. Vergellä ei tätä ongelmaa ole.
Verge on myös näistä kahdesta huomattavasti nopeampi ja kevyempi. Moneron lohkoketju on kooltaan noin 10x suurempi, ja uusia lohkoja syntyy 2 minuutin välein. Vergen lohkot syntyvät 30 sekunnin välein, joten teoriassa se on Moneroa nopeampi. Käytännössä tilanne riippuu siitä, miten monta vahvistusta käyttämäsi pörssi tai lompakkosofta vaatii.
Privaattiominaisuuksiltaan Monero on kokonaisvaltaisempi ratkaisu, mutta se ei suojaa käyttäjän IP-osoitteita. Verge-node ei sens ijaan ”vuoda” IP-osoitteita ulos transaktioista, koska se käyttää TOR-verkkoa. Edes oma internet-palveluntarjoajasi ei siis pysty näkemään sitä, että juuri sinun IP-osoitteestasi olisi käytetty XVG-valuuttaa.
On selvää, että Monero on näistä kahdesta ns. täysiverinen privaattikrypto. Verge tarjoaa huomattavasti parempaa yksityisyyttä kuin Bitcoin, mutta ei aivan täydellistä suojaa. Toisaalta, Vergen etuna on esim. alati kiristyvässä AML-lainsäädännössä se, että transaktiot voidaan suorittaa tarvittaessa myös avoimesti. Tämä vähentää sen riskiä joutua bännätyksi pörsseistä.
Verge sijoituskohteena
Verge kamppailee vaativassa privaattikryptojen kentässä, jota Monero on dominoinut oikeastaan alusta asti. Vergellä ja Monerolla on myös paljon yhteistä projektin johtamisen kannalta, sillä molemmat ovat yhteisövetoisia. Takana ei siis ole mitään teknologiayhtiötä suuren rahakirstun kanssa, kuten tilanne on esimerkiksi Zcashilla.
Privaattikryptot ovat ylipäätään jääneet kategoriana platformien eli älysopimusten ja steikkauksen varjoon. Vaikka yksityisyyden suoja on jatkuvasti tapetilla, se ei kuitenkaan kiinnosta suuria massoja. Privaattikolikoilla on myös rikollinen maine, mitä ei helpota etenkään Moneron käyttö monissa ransomware- ja kiristystapauksissa.

Privaattikryptoille on tullut myös painetta pörssien taholta. Alati kiristyvä AML-regulaatio on pakottanut osan pörsseistä poistamaan privaattikryptot valikoimistaan, koska transaktioiden kohteita ei voida selvittää.
Verge on artikkelin kirjoitushetkellä markkina-arvolla mitattuna sijalla 85. Sen markkina-arvo on reilut 44 miljoonaa dollaria, mikä on noin prosentti joulukuun 2017 huippulukemasta (noin 4 miljardia dollaria).
Vertailun vuoksi: Moneron markkina-arvo on tällä hetkellä hieman yli miljardi ja Zcashin noin 350 miljoonaa dollaria. Nämä kaksi ovat omassa luokassaan privaattikryptoissa. Verge johtaa kuitenkin selkeästi näiden pienten kolikoiden ryhmää, johon kuuluvat myös esim. PIVX ja Bitcoin Private.
Tällä hetkellä on vaikea nähdä mitään erityistä syytä, miksi Verge saisi Zcashia tai Moneroa merkittävästi kiinni. Roadmapissa oleva RSK Smart Contract integration on kuitenkin iso uudistus. Se nostaa Vergen kapasiteetin jopa 2000 TPS tasolle ja mahdollistaa myös älysopimukset.
Yleisenä ongelmana on tietysti myös projektin vähäinen rahoitus. Yhteisövetoinen Verge on resursseiltaan varsin rajallinen.
Vergen ostaminen ja lompakko
erge on vielä sen verran tuntematon ja markkina-arvoltaan pieni kolikko, että sitä ei ole suomalaisittain suosituimpien kauppapaikkojen valikoimissa. Paras ostopaikka on ehdottomasti Binance-pörssi, josta saat aina hyvän hinnan. Voit hankkia sieltä XVG-kolikoita bitcoineilla. Toinen luotettava pörssi on Bittrex, josta löytyy niin ikään XVG / BTC -pari.
XVG-kolikot kannattaa tämän jälkeen siirtää parempaan turvaan pitkäaikaista säilytystä varten. Vergelle löytyy nykyisin mukavasti eri vaihtoehtoja, eli tarjolla on desktop-lompakko Windowsille sekä iOS että Android-lompakot mobiililaitteille. Löydät latauslinkit sekä asennusohjeet Vergen sivuilta.
Pysyt kärryillä Vergen uutisista seuraamalla sen Reddit-sivua /r/vergecurrency sekä Twitter-tiliä @vergecurrency, josta on olemassa myös suomalainen versio! Suosittelen seuraamaan myös pääkehittäjä Justin Vendettan Twitter-tiliä. Viralliset sivut löytyvät osoitteesta vergecurrency.com, josta löydät myös FAQ-osion, black paperin sekä edellä mainitut lompakot.
Bitcoinkeskus haluaa kiittää Verge Finlandia avusta artikkelin kirjoittamisessa. Jos haluat tietää Vergestä enemmän, ota ihmeessä yhteyttä @VergeSuomi Twitter-tiliin.
Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!
Ei kommentteja