Venäjä presidentti Putinilta positiivisia kryptovaluuttakommentteja

kremlin

Venäjän presidentti Vladimir Putin uskoo kryptovaluutoilla olevan arvoa. Putin myös punnitsee mahdollisuutta käyttää kryptovaluuttoja energiamarkkinoilla. Venäjä on jo vuosien ajan pyrkinyt löytämään dollarille vaihtoehtoja maata vastaan asetettujen pakotteiden vuoksi.

Rekisteröidy Binancelle

Putinilta krypto-positiivinen lausunto

Venäjän presidentti Vladimir Putin kertoi amerikkalaiskanava CNBC:n haastattelussa uskovansa kryptovaluutoilla olevan arvoa. Putin antoi samassa haastattelussa myös siunauksensa sille, että tulevaisuudessa kryptovaluuttoja voitaisiin käyttää maksuvälineenä.

Positiivisesta lausunnosta huolimatta Venäjä ei toistaiseksi suunnittele kryptovaluuttojen hyväksymistä laillisena maksuvaluuttana. Toisaalta se ei myöskään suunnittele kryptovaluuttojen kieltämistä, kuten Kiina teki muutama viikko sitten. Kiina on tunnetusti kova kieltämään kansalaisiltaan yhtä sun toista: kiellettyjen asioiden listalla ovat muun muassa kasinopelien pelaaminen, Facebook ja Google.

Kiinan kryptovaluuttakiellosta johtuen Bitcoinin louhintatehoa on siirtynyt viime viikkojen aikana merkittävästi Kiinasta Venäjälle. Siperiassa sijaitsevan Irkutskin alueella energiankulutus on johtunut peräti 159 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Tämän uskotaan johtuvan isoilta osin kryptovaluuttojen louhinnan kasvusta.

Haastattelussa Putin pohti myös mahdollisuutta käyttää kryptovaluuttoja energiamarkkinoilla. Venäjää kohtaan on asetettu Yhdysvaltojen ja monien muiden länsimaiden toimesta pakotteita. Näistä pakotteista johtuen Venäjä on pyrkinyt aktiivisesti löytämään dollarille vaihtoehtoisia ratkaisuja käydäkseen maan taloudelle tärkeää öljykauppaa.

Kesällä Venäjä ilmoitti luopuneensa kokonaan dollarivarannoistaan. Putin on useaan otteeseen syyttänyt Yhdysvaltoja valuuttansa käyttämisestä aseena. Kesäkuussa Venäjän varapääministeri Alexander Novak arvioi, että Venäjälle ei ole annettu muuta vaihtoehtoa kuin siirtyä pois dollarikaupasta.

Putin on ilmaissut kiinnostuksensa kryptovaluuttoihin jo aikaisemmin

Tuore krypto-positiivinen kommentti ei ole ensimmäinen kerta, kun Putin ilmaisee olevansa kiinnostunut kryptovaluuttojen tarjoamista mahdollisuuksista. Vuonna 2018 Putin kertoi Financial Timesille olevansa kiinnostunut kansallisen virtuaalivaluutan luomisesta.

Presidentin talouspoliittinen neuvonantaja Sergei Glazev perusteli kansallisen ”kryptoruplan” perustamista sillä, että digitaalinen raha helpottaisi lännen asettamien pakotteiden kiertämistä. Agenda oli siis jo vuonna 2018 sama kuin Putinin tuoreimmassa lausunnossa.

Kesällä 2018 presidentti Putin tapasi Ethereumin perustajan Vitalik Buterin. Bloombergin tietojen mukaan Venäjän keskuspankki on jo kokeillut Ethereumin lohkoketjuteknologian hyödyntämistä maksuliikenteessä. Valtion omistama VEB on niin ikään selvittänyt kryptovaluuttojen tarjoamia mahdollisuuksia.

Venäjä ei suinkaan ole ainut maa, joka on pohtinut oman kansallisen kryptovaluutan liikkeelle laskemista ja lohkoketjuteknologian hyödyntämistä. Muun muassa Ruotsin keskuspankki on pohtinut digitaalisen kruunun kehittämistä.

Myös Suomen Pankki julkisti vuonna 2017 asiasta keskustelupaperin. Tällöin selvityksessä arvioitiin, että nykyisenkaltainen lohkoketjuteknologia ei sovellu digitaalisen keskuspankkirahan alustaksi, sillä sen kyky käsitellä transaktioita ei ole riittävä.

Tiettävästi myös Kiina on aktiivisesti suunnitellut omaa digitaalista valuuttaansa. Tämä lienee myös yksi merkittävimmistä syistä, miksi Kiina haluaa kitkeä maasta pois kryptovaluutat, jotka eivät ole Kiinan keskuspankin hallittavissa.

Naapurimaa Ukraina hyväksyi juuri uuden lakiehdotuksen

Ukrainassa kryptovaluuttojen asemasta on ollut pitkään epäselvyyttä, sillä niitä koskevaa lainsäädäntöä ei ole ollut. Kyiv Post -sanomalehden uutisartikkelin mukaan kryptovaluuttojen saralla on alkamassa uusi aikakausi. Ukrainan lainsäätäjät ovat hyväksyneet lakiesityksen kryptovaluuttojen laillistamisesta.

Ukrainan kryptovaluuttoja koskeva lakiehdotus hyväksyttiin yksimielisesti: 276 lainsäätäjää kannatti ja kuusi vastusti esitystä. Hallituksen hyväksynnän jälkeen lakiesitys eteni Ukrainain presidentin Volodymyr Zelenskyn (kuvassa) allekirjoitettavaksi.

volodmyr zelensky

Uuden lainsäädännön ansiosta kryptoalan yritykset voivat toimia Ukrainassa laillisesti ja tehdä yhteistyötä perinteisten pankkilaitosten kanssa. Laki tarjoaa turvaa myös yksityisille kryptovaluuttojen omistajille, sillä esimerkiksi varkaustapauksissa kryptovaluuttojen omistajilla on lainsäädännöllistä suojaa ja oikeuksia.

Uusi lainsäädäntö ei kuitenkaan tarkoita sitä, että Ukraina ottaisi kryptovaluuttoja lailliseksi valuutakseen. Tästäkin toimenpiteestä on Ukrainan kohdalla ollut avoimesti puhetta, sillä maan presidentin ja hallituksen tiedetään olevan kryptomyönteisiä.

Yhdysvalloissa valmistellaan samaan aikaan uutta sääntelyä

Yhdysvalloissa kryptovaluutat ja niiden tulevaisuus ovat olleet viime kuukausina paljon esillä. Yhdysvallat ei aio Kiinan tavoin kieltää kryptovaluuttoja, mutta sääntelyä alalle ollaan valmistelemassa jopa hyvin nopealla aikataululla.

Hetki sitten Bloomberg uutisoi Valkoisen talon valmistelevan uutta kryptovaluuttoja koskevaa kokonaisstrategiaa. Tähän ovat johtaneet markkinoiden nopea kasvu ja sen mahdollisesti sijoittajille aiheuttamat riskit.

Bloombergin tietojen mukaan Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenilla on jo olemassa luonnos presidentillisestä määräyksestä kryptovaluuttoja koskien. Määräys velvoittaisi eri hallinnonaloja minimoimaan riskejä kryptovaluuttoihin liittyen, mutta myös kartoittamaan lohkoketjuteknologian suomia mahdollisuuksia.

Bidenin määräys myös velvoittaisi hallinon eri haarat keskenään parempaan koordinaatioon. Toistaiseksi ei ole tiedossa, minkälaisella strategialla Yhdysvallat aikoo kryptovaluuttoihin tulevaisuudessa suhtautua. Se on kuitenkin varmaa, että uutta sääntelyä alalle on tulossa.

Kiinan kryptobanni on johtanut siihen, että Yhdysvaltoihin on keskittynyt yhä enemmän kryptovaluuttalouhintaa. Etenkin New Yorkin alueelle on pesiytynyt paljon louhintafarmeja.

El Salvadorin tilanne on monen valtion kiinnostuksen kohde

El Salvador päätyi maailmanlaajuisiin uutisotsikoihin tänä vuonna tehdessään Bitcoinista maan virallisen maksuvälineen. Bitcoin toimii laillisena maksuvälineenä Yhdysvaltain dollarin rinnalla. Kansalaisten ei ole pakko käyttää Bitcoinia, mutta laillistaminen velvoittaa liiketoimintaa pyörittävät tahot ottamaan vastaan Bitcoineja.

Bitcoin-adaptio on ollut kiinnostava käytännöntesti ja esimerkki muille valtioille. Esimerkiksi monien Etelä-Amerikan ja Afrikan valtioiden tiedetään suunnittelevan vastaavaa muutosta. Tällä hetkellä moni valtio tarkkaileekin herkeämättä, miten El Salvadorille käy Bitcoin-uudistuksensa kanssa seuraavien kuukausien aikana.

El Salvadorissa Bitcoin-adaptio on sujunut huomattavasti paremmin kuin moni olisi uskonut. Tätä nykyä virallisten tietojen mukaan jo yli kolme miljoonaa elsalvadorilaista on ladannut ilmaisen Chivo-lompakon Bitcoinien säilytystä ja siirtoja varten.

El Salvadorin presidentti Nayib Bukele on kertonut henkilökohtaisella Twitter-tilillään aktiivisesti adaption kehityksestä. Tuoreimmissa twiiteissään Bukele on innokkaasti esitellyt El Salvadorin uutta Bitcoinin louhintajärjestelmää, joka hyödyntää tulivuorista purkautuvaa lämpöenergiaa.

Vaikka Bitcoin-adaptio on sujunut pääpiirteittäin hyvin, on lakimuutos herättänyt jonkin verran myös vastustusta muun muassa mellakoiden muodossa. Todennäköisesti nämä mellakat ovat kuitenkin suunnattu enemmän Bukelen suorittamaa politiikkaa kuin Bitcoin-lakia vastaan.

Photo by Felipe Simo on Unsplash, kmu.gov.ua, CC BY 4.0, via Wikimedia Commons

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.