Opas: mikä on VeChain?

vechain VEN VET

VeChain oli yksi edellisen altcoin-huuman kohutuimmista projekteista. Kyseessä on kiinalaistaustainen teknologiayhtiö, joka nousi suuren yleisön tietoisuuteen vuoden 2017 lopulla. Tässä artikkelissa pureudutaan tarkemmin VeChainin toimintaan.

VeChain on platform-kategorian tuote

Asetetaan VeChain ensin oikeaan paikkaan kryptovaluuttojen maailmassa. Kyseessä ei ole kryptovaluutta sanan perinteisessä merkityksessä, eli VeChain ei ole Bitcoinin, Litecoinin tai vastaavien kryptovaluuttojen kilpailija. VeChain-projekti lähti liikkeelle tavoitteenaan tuoda lohkoketjuteknonlogia tuotantoketjun hallintaan ja laadunvalvontaan. Helmikuussa 2018 se uudelleenbrändättiin nimelle The VeChainThor Platform.

Teknisesti kyse on Ethereum-platformin forkista, jonka päälle VeChain-tiimi on rakentanut omat komponenttinsa. VeChain voidaan niputtaa samaan kategoriaan kuin Etherum, NEO, EOS, NEM ja vastaavat platformit. Se ei kuitenkaan kilpaile suoraan esim. Ethereumin kanssa ICO-alustana. VeChain keskittyy enemmän toimimaan suuryritysten (enterprise) kanssa valitsemassaan sektorissa. Tästä lisää myöhemmin.

Kryptovaluutta VeChain oli ensin ERC20-standardin mukainen token. Se sai alkunsa Ethereum-alustalla järjestetystä ICO:sta satojen muiden projektien tavoin.

Kun VeChain käynnisti oman lohkoketjunsa (MainNet) kesällä 2018, suoritettiin ns. token swap, jossa ERC20-tokenit siirrettiin VeChainin omaan verkkoon. Entinen VEN-token muuttui VET-lyhennettä käyttäväksi VeChain Thor -tokeniksi. Tämän lisäksi löytyy VeThor Token (VTHO), joka toimi järjestelmän ”virtuaalisena bensana”. Sama idea on muissakin platformeissa, esim. NEO-alustalle löytyy erillinen GAS-token.

Käydään seuraavaksi läpi VeChain-projektin taustaa ja teknologiaa.

VeChain = BitSe + PricewaterhouseCoopers

VeChain-brändin takana on lohkoketjuteknologiaa kehittävä yhtiö BitSe (Bit Service Expert). Singaporessa päämajaansa pitävä BitSe on käytännössä kiinalaisvetoinen yhtiö. Se on yksi maailman ensimmäisistä BaaS eli Blockchain-As-A-Service -alan yrityksistä. BitSe on perustettu jo vuonna 2013. Yhtiön perustajat ovat peräisin globaaleista jättiläisistä IBM, Alibaba sekä Louis Vuitton.

Tällä hetkellä toimitusjohtajana toimii yksi perustajajäsenistä, Sunny Lu (katso alla oleva video).

BitSe on tehnyt tiivistä yhteistyötä PwC:n eli PricewaterhouseCoopers kanssa jo usean vuoden ajan. PwC on yksi maailman suurimmista tilintarkastusta, veropalveluita ja liikkeenjohdon konsultointia tarjoava ketju. Tämän tiedotteen mukaan BitSe ja PwC ovat muodostaneet strategisen allianssin vuonna 2016. Toukokuussa 2017 BitSe liittyi myös PwC:n yrityshautomo-ohjelmaan, jonka tarkoituksena on vahvistaa entisestään yhtiön VeChain-brändin ja lohkoketjuteknologian kehitystä Aasiassa.

VeChain -brändi on julkistettu vuonna 2015. BitSe / VeChain on rakentanut viime vuosien aikana jo useita käytännön toteutuksia sen lohkoketjuteknologian avulla. Vaikka VeChain Foundation on perustettu vasta 2017 ja VeChain ICO järjestettiin loppusyksystä, niin kyseessä ei ole mikään kaukainen haave paperilla. Juuri tästä syystä VeChain on noussut monien kryptosijoittajien suosikiksi.

Jotain kertoo myös se, että ICO myytiin loppuun kolmessa minuutissa.

VeChain on tuotantoketjun hallintaa ja IoT -ratkaisuja

VeChain on projektina suunnattu enterprise-asiakkaille, eli puhutaan suuryrityksistä, oppilaitoksista tai eri valtioiden toimijoista. VeChainin käytännön toteutukset pyörivät hyvin vahvasti sanan tuotantoketju ympärillä. Yhtiö on kehittänyt itse tuotantoketjun valvonnassa käytettävät RFID-sensorit. Nämä voidaan upottaa valmistettavien tuotteiden materiaaliin, jolloin niiden poistaminen tai väärentäminen on käytännössä mahdotonta.

VeChainin yksi tärkeä sektori liittyykin piratismin kitkemiseen. Tämä tarkoittaa erityisesti kalliita brändejä sekä vaateteollisuutta. Yksi VeChainin merkittävistä asiakkaista on Direct Imported Goods (DIG), joka on Kiinan suurin viinien maahantuoja. DIG on asentanut VeChainin seurantakoodit jo yli miljoonaan viinipulloon.

VeChain on käytännössä yhdistelmä lohkoketju-infraa sekä IoT (Internet of Things)-ratkaisuja. Boxmining-kanavan Michael esittelee alla olevalla videolla VeChain-teknologian toimintaa käytännössä.

Tuotantoketjun valvonta on VeChainin ydinosaamista. Yhtiö hyödyntää RFID, NFC-siruja sekä QR-koodeja tuotteiden seuraamisessa. Tuotteiden yksilölliset koodit on yhdistetty taas lohkoketjuun, mikä varmistaa datan oikeellisuuden kaikissa tilanteissa.

VeChain haluaa yhdistää tuotantoketjun lähteen loppukäyttäjään. Kuluttaja voi varmistaa tuotteissa olevien koodien avulla koko tuotantoketjun sekä skannata tuotteen muuta informaatiota. Tällaisilla sovelluksilla on valtavat markkinat luksusbrändien lisäksi myös lähiruoan tyyppisillä tuotteilla, joiden kuluttajat haluavat varmistua sen alkuperästä.

VeChainin tekee myös yhteistyötä Renaultin sekä Microsoftin kanssa. Ideana on rakentaa lohkoketjuteknologiaan perustuva järjestelmä, joka yhdistää saumattomasti auton jälleenmyyjän, omistajan sekä tulevan ostajan toisiinsa.

VeChain RenaultLainaus aiheeseen liittyvästä uutisesta (renault.com)

”Currently, information about customers and their vehicles is spread across multiple information systems maintained by automakers, insurers, repair shops, and more. This new digital car maintenance book, with its open architecture, gathers all important information in one place accessible by the customer. For instance, if an owner wants to sell a vehicle, he/she can make information about the history of the vehicle more transparent by authorizing the potential buyer to access all the data in the digital car maintenance book, creating more trust between the buyer and the seller.”

Merkittävin yhteistyö lienee VeChainin sekä Kiinan valtion välillä, joka liittyy Gui’an nimiseen kaupunkiin. Kyseessä on Kiinan tuleva teknologiakeskus, jota kutsutaan myös nimellä blockchain city. Kannattaa muistaa, että Kiinan vihamielinen suhtautuminen koskee kryptovaluuttoja – ei suinkaan lohkoketjuteknologiaa. VeChainin yhteistyö on tässäkin projektissa vakaalla pohjalla:  VeChain is mandated to be the blockchain technology partner of the government of Gui’an” (Lähde)

VeChain on solminut vuoden 2018 aikana useita eri yhteistyösopimuksia. Lisäksi mukana on myös paljon huhuja, joista osa pitää paikkansa ja osa ei. VeChainiin on liitetty mm. Kiinan, Italian ja Singaporen valtiot, Delta Airlines sekä Oxfordin yliopisto. Löydät tästä laajan artikkelin, joka käsittelee projektin yhteistyökuvioita.

The VeChainThor Platform ja Proof of Authority

Kuten ensimmäisessä kappaleessa tuli jo mainittua, VeChain suoritti vuoden 2018 aikana uudelleenbrändäyksen. The VeChainThor Platorm on projektin uusi ja virallinen nimi, joka kuvaa sen lohkoketjuteknologiaa. Samalla vanhat ERC20-tokenit konvertoitiin VET-lyhennettä käyttäviin VeChain Thor -tokeneihin. Vastaavan prosessin ovat suorittaneet vuoden 2018 aikana myös monet kilpailevat platformit, kuten EOS ja ICON.

VeChainThor on 3. sukupolven lohkoketjuteknologiaa, eli se skaalautuu teknisesti samaan luokkaan kuin esimerkiksi Cardano ja EOS. VeChainin mukaan Thor-platform kykenee 10.000 transaktioon per sekunti. Eräs merkittävä ero Ethereumiin ja moniin kilpailijoihin on Thorin käyttämä konsensusalgoritmi. Se on nimeltään Proof of Authority, joka on monien tunteman Proof of Stake -algoritmin optimoitu (tai keskitetty versio).

Proof of Authority -järjestelmässä ei käytetä louhijoita, jotka ratkaisevat monimutkaisia matemaattisia yhtälöitä. Uudet blokit luodaan authority node -palvelinten avulla, joilla on ainoastaan oikeus vahvistaa niitä. Näitä on VeChainThor-platformissa 101 kappaletta, ja ne ovat VeChain-projektin vahvistamia. Lue lisää PoA-konsensuksesta tästä linkistä.

”The main characteristics of a PoA network are a low requirement of computational power, no requirement of communication between nodes to reach consensus, and continuity of the network is independent of the number of the available genuine nodes since they are pre-approved and verifiably trustable through cross verification in the public domain. (Lähde: Blockonomi.com)”

VeChainin hallintomalli ei soveltuisi Bitcoinin kaltaiseen protokollaan, joka voi toimia vain todella hajautettuna teknologiana. Tämä ei ole kuitenkaan ongelma, sillä VeChain ei tähtää ratkaisuksi yksityishenkilöiden ongelmiin. Kyseessä on ennen kaikkea yritysmaailman ratkaisu, ja tästä johtuen lohkoketjun kontrolloitu hallinta käy järkeen.

VeChain-verkon nodet ja tokenit

VeChainThor -lohkoketjun ytimessä ovat siis edellä mainitut authority node -palvelimet, joita on järjestelmässä vain 101 kappaletta. Niiden identiteetti ei ole julkisessa tiedossa. Tämän lisäksi lohkoketju sisältää myös economic nodes -palvelimia, jotka voivat olla myös virtuaalisia. Tämä tarkoittaa sitä, että voit alkaa nodeksi VeChainin lohkoketjuun holdaamalla riittävän määrät VET-tokeneita asianmukaisessa lompakossa.

Economic nodet jaetaan kolmeen ryhmään: Mjolnir Masternode, Thunder Node ja Strength Node. Käytännössä noden status riippuu holdattavien VET-tokeneiden määrästä. Economic nodet eivät vastaa millään tavoin itse verkon pyörittämisestä. Niiden ideana on rohkaista sijoittajia holdaamaan VET-tokenia, mikä auttaa pitkässä juoksussa stabilisoimaan kurssia eli vähentämään sen volatililteettia. VET-tokenit jaetaan VeChain Foundationin erillisestä poolista.

Tässä artikkelissa on käyty yksityiskohtaisesti läpi edellä mainitut nodet.

VET-tokenin suurimmat holdaajat voivat osallistua myös koko projektin kehitykseen. Katso lisätietoa VeChainThor white paperista. Alla olevalla videolla käydään myös läpi VeChainin hallintoa.

VeChain palkitsee myös pienemmät sijoittajat, sillä jokainen VET-token generoi pienen määrän VeThor tokenia eli järjestelmän virtuaalista bensaa. NEO toimii samalla idealla, eli holdaamalla kerrytät pikkuhiljaa myös gas-tokeneita itsellesi.

VeThor Tokenia voi ostaa NEO:n gas-tokenin tapaan myös vapailta markkinoilta, eli sen arvoa ei ole sidottu kiinteästi VET-tokeniin. Tavalliselle sijoittajalle sen hankkimisesta ei ole mitään erityistä hyötyä, vaan kyse on älysopimusten pyörittämiseen tarvittavasta ”bensasta” VeChainThor-platformin sisällä.

VeChain sijoittaminen ja tulevaisuus

VeChain on siis kiinalaisvetoinen projekti, jonka takana on BitSe -niminen teknologiayritys. BitSe on perustettu jo vuonna 2013, ja VeChain-brändi on myös pari vuotta vanha. Projektilla on olemassa jo ison kokoluokan partnereita sekä käytännön toteutuksia.

Ei ole mikään ihme, että VeChainia pidetään monien asiantuntijoiden mielestä todella lupaavana. Reddit-sivulta löytyy Partnership-lista, joka sisältää artikkelin kirjoitushetkellä 37 nimeä. Mukana on merkittäviä kansainvälisiä yhtiöitä, kiinalaisia yrityksiä, yliopistoja ym.

Kyseessä on mielenkiintoinen sijoituskohde, sillä VeChain kilpailee hieman omassa kategoriassaan. Se tarjoaa teknisesti samat valmiudet kuin 3. sukupolven kilpailevat ratkaisut. Kyseessä on kuitenkin puhtaasti bisnesmaailmaan suunnattu projekti, jonka lohkoketjun validointi ja hallinto eroaa edellä kuvatun Proof of Authority -konsensuksen myötä monista kilpailijosita. Kun järjestelmä on VeChainin kontrollissa, sen on helpompi saada mukaan yritysmaailman kumppaneita.

VeChain eroaa monista muista projekteista käytännön toteutusten myötä. Sen teknologiaa on hyödynnetty esim. tuotantoketjun valvonnassa jo pari vuotta. Keväällä julkistetun VeChainThor -platformin myötä se on myös irtautunut Ethereumista täysin omaksi lohkoketjukseen.

Sijoittajan näkökulmasta VeChainissa on vastaavia kysymysmerkkejä kuin Ripplen XRP-tokenin kohdalla. Kanavoituuko emoyhtiö BitSen menestys tuotoiksi tokenin holdaajille? Kyseessä on yksi harvoista toimivia tuotteita jo pitkään lanseerannut projekti, mutta VET-tokenin markkinaosuus on pudonnut silti muihin kryptovaluuttoihin nähden vuoden 2018 romahduksessa.

VeChainin (VET) reaaliaikainen kurssi:

 

VeChain muistuttaa XRP:tä myös siten, että molempien takaa löytyy todella laaja ja aktiivinen fanijoukko, jossa on mukana myös paljon fanaattisia kannattajia. Tämä on sijoittajan kannalta positiivinen asia: kukapa haluaisi sijoittaa projektiin, johon eivät muut usko. XRP:n ja VeChainin menestys ei jää ainakaan fanijoukoista kiinni.

Jos VET-tokeniin sijoittaminen kiinnostaa, se kannattaa ostaa Binancesta. Kyseisessä pörssissä käydään tällä hetkellä noin puolet markkinoiden vaihdosta. Muita ostopaikkoja ovat Gate, KuCoin ja Bitfinex. Prosessi etenee seuraavasti:

  1. Osta Bitcoinia euroilla Coinmotionista tai Coinbasesta
  2. Avaa tili Binanceen
  3. Siirrä Bitcoinit Binance-tilillesi
  4. Osta Binancesta VeChainia (VET) Bitcoineilla

Kaupanteko onnistuu myös Ethereumilla, jota saat niin ikään euroilla edellä mainituista kauppapaikoista.

Tämän jälkeen VET-token kannattaa siirtää erilliseen lompakkoon, jossa sen säilytys on turvallisempaa. Tarjolla on iOS ja Android -mobiililompakko, joka kerryttää myös VeThor -tokeneita. Linkit löydät osoitteesta wallet.vechain.org. Myös Ledger Nano S tukee nykyisin VeChainia. Löydät Youtubesta videoita hakusanalla vechain ledger nano, joiden avulla saat kolikot talteen oikeaoppisesti.

Suosituille projekteille löytyy myös paljon vastustajia – tuskin mitään muuta tokenia vihataan sosiaalisessa mediassa niin paljon kuin XRP:tä. VeChainille löytyy myös omat kriitikkonsa. Kannattaa tutustua Crypto Chicon videoihin (linkki 1, linkki 2) ja pohtia niissä esitettyä informaatiota ennen sijoittamista.

Kryptovaluuttojen kenttä on täynnä väärää informaatiota, shillausta ja täydellisiä huijauksia. Kaikkea infoa on syytä aina lukea kriittisesti – oli se sitten puolesta tai vastaan. DYOR eli tee omat tutkimuksesi ja johtopäätöksesi jokaisesta kryptovaluutasta. Sellaista kryptoa tai pörssieä ei markkinoilta löydy, jota ei olisi syytetty huijaukseksi.

VeChain on sen verran laaja kokonaisuus, että tässä artikkelissa raapaistiin vasta sen pintaa. Loistava lähde lisätiedon hankkimiselle on tämä Reddit-lanka: VeChain All-in-one thread. Kyseisessä Reddit-viestissä on lukemattomia linkkejä tässä jutussa sivuttuihin aiheisiin ja Youtube-videoihin. Laita VeChain -projekti myös seurantaan Twitterissä, niin pysyt ajan tasalla tulevista tapahtumista. VeChainin Medium-tili kertoo myös jatkuvasti uusista yhteistyökuvioista.

Lisätietoa mm. näistä lähteistä: How Big are VeChain’s (VET) Hyped ‘Big-Name’ Partnerships Really?, VeChain Beginner’s Guide, VeChain explained, VeChain introduction, Proof of AuthorityDistricts Builds Blockchain-Powered 3D Ecosystem, bitcoincryptocurrency.com, Inside China’s ’big data valley’: the rapid hi-tech transformation of Guiyang. VeChain Foundation löytyy myös medium.com -palvelusta handlella @vechainofficial. Löydät ko. linkin takaa hyödyllisiä uutisia sekä artikkeleita projektin tulevaisuuteen liittyen. Katso myös vecainfoundation.com.

Kuva: kuvakaappaus vechain.com -sivulta

Coinmotion


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*