VeChain on mielenkiintoinen lohkoketjuprojekti, joka keskittyy toimitusketjun hallintaan. VeChainin tähtäin on globaalissa yritysmaailmassa, eikä se kilpaile suoraan muiden platform-projektien kanssa. Tämä artikkeli on VeChain opas. Käymme läpi projektin historiaa, teknologiaa sekä potentiaalia sijoituskohteena.
Sisällysluettelo
Mikä on VeChain (VET)?
Asetetaan VeChain ensin oikeaan paikkaan kryptovaluuttojen maailmassa. Bitcoinkeskus jakaa kryptovaluutat kolmeen selkeään kategoriaan: platformit, tokenit ja valuutat.
Platform-kategorian tunnetuin edustaja on Ethereum. Platformit tunnetaan myös nimellä ohjelmointialusta tai ekosysteemi. Ne ovat käyttöjärjestelmiä hajautetuille sovelluksille ja älysopimuksille. Muita tunnettuja platformeja ovat Tezos, Tron ja EOS.
VeChain kuuluu myös tähän kategoriaan, mutta se ei ole suora kilpailija esim. edellä mainituille kryptovaluutoille. VeChain keskittyy vahvasti yritysmaailmaan ja toimitusketjujen hallintaan. Sen lohkoketju ei ole myöskään samalla tavalla hajautettu kuin Ethereumin. Tähän palataan artikkelissa vielä myöhemmin.
VeChainilla ei ole suoraa kilpailijaa markkinoilla, mikä tekee siitä mielenkiintoisen projektin. Kyseessä on hieman ”outo lintu” platform-kisassa. Samaa voisi sanoa myös esim. IOTA-projektista sekä Thetasta – näillä kaikilla on hyvin vahva asema omassa sektorissaan, johon ne ovat alusta asti keskittyneet.
VeChainissa ei ole samanlaista natiivivaluuttaa kuin esimerkiksi Ethereumissa, sillä kyseessä on ns. dual-token -ekosysteemi. Markkinoilta löytyy sekä VeChain (VET) että VeThor Token (VTHO). Vastaava malli on käytössä myös esim. NEO, Ontology ja Theta-platformeissa.
VeThor on ns. gas-token, eli sitä käytetään transaktioiden maksuun sekä älysopimusten ohjelmakoodin suorittamiseen. Ethereumissa on myös vastaava ”gas”, mutta se maksetaan Etherinä, eli käytössä ei ole erillistä tokenia.
VET eli VeChain on puolestaan hallinnollinen token, jota käytetään mm. steikkaukseen ja arvonsiirtoon VeChain-verkossa. VET:n holdaaminen generoi tilille myös automaattisesti VeThor-tokenia.
VeChain = BitSe + PricewaterhouseCoopers
VeChain-brändin takana on lohkoketjuteknologiaa kehittävä yhtiö BitSe (Bit Service Expert). Singaporessa päämajaansa pitävä BitSe on käytännössä kiinalaisvetoinen yhtiö, kun katsotaan henkilöiden taustoja. Se on yksi maailman ensimmäisistä BaaS eli Blockchain-As-A-Service -alan yrityksistä.
BitSe on perustettu jo vuonna 2013, eli VeChain-projektin juuret ulottuvat jo monen vuoden taakse. Tämä kannattaa huomioida, sillä moni kuvittelee projektin käynnistyneen vasta 2017, jolloin sen ICO järjestettiin. Yhtiön perustajajäsenet ovat peräisin globaaleista jättiläisistä IBM, Alibaba sekä Louis Vuitton. Toimitusjohtajana on yksi perustajista, Sunny Lu (katso alla oleva video).
BitSe on tehnyt tiivistä yhteistyötä PwC:n eli PricewaterhouseCoopers kanssa jo usean vuoden ajan. PwC on yksi maailman suurimmista tilintarkastusta, veropalveluita ja liikkeenjohdon konsultointia tarjoava ketju. BitSe ja PwC ovat muodostivat strategisen allianssin jo vuonna 2016.
Toukokuussa 2017 BitSe liittyi myös PwC:n yrityshautomo-ohjelmaan, jonka tarkoituksena oli vahvistaa entisestään yhtiön VeChain-brändin ja lohkoketjuteknologian kehitystä Aasiassa.
VeChain -brändi on julkistettu jo vuonna 2015. BitSe / VeChain on rakentanut jo useita käytännön toteutuksia lohkoketjuteknologian avulla. Vaikka VeChain Foundation on perustettu vasta 2017 ja VeChain ICO järjestettiin loppusyksystä 2017, niin kyseessä ei ole mikään kaukainen haave paperilla. Jotain kertoo myös se, että ICO myytiin loppuun kolmessa minuutissa.
VeChain-token syntyi siis Ethereum-alustalla ICO:n kautta, kuten lähes jokainen muukin 3. sukupolven platform. Aluksi token tunnettiin lyhenteellä VEN, ja kyseessä oli siis ERC20-standardin mukainen kolikko. VeChain sai oman tuotantovalmiin lohkoketjunsa (MainNet) valmiiksi kesäkuussa 2018.
The VeChainThor Blockchain is days away from being unleashed. Please review the following timeline and be prepared to witness Blockchain X! pic.twitter.com/kxlQkcc6PI
— vechain (@vechainofficial) June 21, 2018
Tämän jälkeen suoritettiin ns. token swap, eli VeChain-token siirtyi Ethereum-lohkoketjusta sen omaan lohkoketjuun. Samalla tokenin lyhenne vaihtui VEN -> VET. Tämä johtuu VeChainin uudelleenbrändäyksestä, eli julkinen lohkoketju sai vuonna 2018 nimen VeChain Thor.
Token swapin yhteyssä VET-tokeneita annettiin VEN-tokenin omistajille 100:1 -suhteessa. VEN-tokeneita oli siis kierrossa alun perin noin 870 miljoonaa, mutta VET-tokeneita on nyt VeChainin lohkoketjussa 87 miljardia kappaletta. Nykyinen 0,015$ kurssi vastaisi siis 1,5$ kurssia vanhalla VEN-tokenilla, jonka huippu oli noin 9 dollaria.
Kun VeChain MainNet käynnistyi kesäkuun lopulla vuonna 2018, myös VeThor eli gas-token syntyi. Sillä ei ole määrättyä kattoa, vaan VTHO-tokenien määrä kasvaa inflaation myötä tasaisesti.
VeChainin VET-token ei ole ollut erityisen hyvä sijoitus MainNet-julkaisun jälkeen. Sen ATH-lukema saavutettiin syyskuussa 2018, jonka jälkeen VET-tokenin kurssi romahti muun markkinan mukana vuoden 2018 lopulla. Vuosi 2019 ja vuoden 2020 alku toivat marginaalista nostetta, jonka jälkeen VET haki uudet pohjat koronaviruksen aiheuttamasta romahduksesta maaliskuussa 2020.
Artikkelin kirjoitushetkellä (heinäkuu 2020) VET-token kolkuttelee uusia ATH-lukuja, eli takana on erinomainen kesä. Kurssi on yli viisinkertaistunut maaliskuun 2020 pohjista. VeChainin uuteen nousuun palataan hetken päästä tarkemmin.
VeChain on toimitusketjun hallintaa ja IoT -ratkaisuja
VeChain on projektina suunnattu enterprise-tason asiakkaille, eli puhutaan suuryrityksistä tai valtiotason toimijoista. VeChainin käytännön toteutukset pyörivät hyvin vahvasti toimitusketjujen ympärillä. Yhtiö on kehittänyt itse toimitusketjun valvonnassa käytettävät RFID-sensorit. Nämä voidaan upottaa valmistettavien tuotteiden materiaaliin, jolloin niiden poistaminen tai väärentäminen on käytännössä mahdotonta.
VeChainin yksi tärkeimmistä sovelluksista liittyykin piratismin kitkemiseen. Tämä tarkoittaa erityisesti kalliita brändejä sekä vaateteollisuutta. Yksi VeChainin asiakkaista on Direct Imported Goods (DIG), joka on Kiinan suurin viinien maahantuoja. DIG on asentanut VeChainin seurantakoodit jo miljooniin viinipulloihin.
VeChain on käytännössä yhdistelmä lohkoketju-infraa sekä IoT (Internet of Things)-ratkaisuja. Boxmining-kanavan Michael esittelee alla olevalla videolla VeChain-teknologian toimintaa käytännössä.
Best use of blockchain is real life use 🤩 – with @vechainofficial's help, these sneakers are impossible to counterfeit. An NFC tag is sewn into the shoe with a private key that's recorded on Vechain's Blockchain. $VET Now if only they have it in my size….😱😱😱😱 pic.twitter.com/NgFuZrsq5c
— Boxmining (@boxmining) December 3, 2018
Toimitusketjun valvonta on VeChainin ydinosaamista. Yhtiö hyödyntää RFID, NFC-siruja sekä QR-koodeja tuotteiden seuraamisessa. Tuotteiden yksilölliset koodit on yhdistetty taas lohkoketjuun, mikä varmistaa datan oikeellisuuden kaikissa tilanteissa.
VeChain haluaa yhdistää toimitusketjun lähteen loppukäyttäjään. Kuluttaja voi varmistaa tuotteissa olevien koodien avulla koko toimitusketjun sekä skannata tuotteen muuta informaatiota. Tällaisilla sovelluksilla on valtavat markkinat luksusbrändien lisäksi myös lähiruoan tyyppisillä tuotteilla, joiden kuluttajat haluavat varmistua sen alkuperästä.
Käymme läpi vielä VeChainin suurimpia partnereita erillisessä kappaleessa.
VeChainThor ja Proof of Authority
Kuten aiemmin tuli jo mainittua, VeChain suoritti vuoden 2018 aikana uudelleenbrändäyksen. The VeChainThor Platform on projektin virallinen nimi, joka kuvaa sen lohkoketjuteknologiaa. Samalla vanhat ERC20-tokenit konvertoitiin VET-lyhennettä käyttäviin VeChain Thor -tokeneihin. Puhekielessä sana VeChain viittaa koko projektiin ja VeChainThor puolestaan lohkoketjuun.
VeChainThor on 3. sukupolven platform, eli se skaalautuu teknisesti samaan luokkaan kuin esimerkiksi Cardano ja EOS. Se tukee luonnollisesti myös älysopimuksia ja Dapp-sovelluksia. VeChainin mukaan Thor-platform kykenee teoriassa jopa 10.000 transaktioon per sekunti, mutta tällä hetkellä teknologia on rajoitettu vielä huomattavasti pienempiin lukemiin. Lohkoaika on vain noin 7-8 sekunnin luokkaa, joten VET-tokenin siirtely on todella ripeää.
VeChainin fokus bisnesmaailmaan näkyy myös sen teknologiassa. VeChainThor käyttää Proof of Authority -nimistä konsensusalgoritmia, joka muistuttaa hieman Proof of Stake -mallia, minkä eri versiot ovat käytössä muilla platformeilla. PoA-järjestelmässä ei ole perinteistä louhintaa, mutta PoS-konsensuksesta tuttu steikkaus puuttu niin ikään. Alla oleva kuva on VeChain.org -sivulta.
Kuten kuvasta näkyy, VeChainThor-lohkoketjua valvovat 101 authority node / masternode -palvelinta. Nämä ovat käytännössä VeChain-projektin vahvistamia tahoja, jotka kontrolloivat verkkoa. Näillä palvelimilla on mahdollita esimerkiksi blokata yksittäisiä transaktioita tai verkon toimijoita.
”The main characteristics of a PoA network are a low requirement of computational power, no requirement of communication between nodes to reach consensus, and continuity of the network is independent of the number of the available genuine nodes since they are pre-approved and verifiably trustable through cross verification in the public domain. (Lähde: Blockonomi.com)”
On selvää, että tämä ratkaisu ei edes pyri olemaan hajautettu kilpailevien vaihtoehtojen tavoin. Bitcoin tai Ethereum eivät voisi koskaan toimia Proof of Authority -konsensuksen pohjalta. VeChainille tämä malli sopii, koska se tähtää alun perinkin yritysmaailman ratkaisuksi.
Suosituimmat VeChain (VET) kauppapaikat:
Kauppapaikka | Vaihtoparit | Arvosana | Linkki |
---|---|---|---|
![]() | VET / BTC, VET / USDT, VET / ETH, VET / BUSD, VET / BNB | Osta VeChain | |
![]() | VET / BTC, VET / USDT | Osta VeChain | |
![]() | VET / BTC, VET / USDT, VET / ETH, | Osta VeChain |
VeChain-verkon nodet ja tokenit
VeChainThor -lohkoketjun ytimessä ovat authority node -palvelimet, joita on järjestelmässä vain 101 kappaletta. Niiden identiteetti ei ole julkisessa tiedossa. Tämän lisäksi lohkoketju sisältää myös kahden muun tyyppisiä nodeja: economic node ja X-node. Nämä nodet eivät liity lohkoketjun pyörittämiseen, vaan kyseessä on ikään kuin VeChainThor-holdaajan hankkima status.
Economic nodet jaetaan kolmeen ryhmään: Strength, Thunder ja Mjolnir. X-nodet ovat puolestaan Vethor X, Strength X, Thunder X ja Mjolnir X. Noden status riippuu holdattavien VET-tokeneiden määrästä. Economic noden kohdalla ne ovat 1 miljoona, 5 miljoonaa ja 15 miljoonaa. X-Nodessa puolestaan 600.000, 1,6 miljoonaa, 5,6 miljoonaa ja 15,6 miljoonaa. Mjolnir-statuksen saamiseksi tarvitaan nykykurssilla noin 300.000 dollarin sijoitus.
Economic ja X-node statusten ideana on rohkaista sijoittajia holdaamaan VET-tokenia, mikä auttaa pitkässä juoksussa stabilisoimaan kurssia eli vähentämään sen volatililteettia. Statuksen voi hankkia omalle VeChainThor-lompakolleen, kun holdaa riittävästi VET-tokenia. Mitä korkeampi status, sen enemmän saat myös palkkioita. Kaikki palkkiot maksetaan VTHO eli gas-tokenilla.
VET-tokenin suurimmat holdaajat voivat osallistua myös koko projektin kehitykseen. Alla olevalla videolla käydään myös läpi VeChainin hallintoa.
VeChain palkitsee myös pienemmät sijoittajat, sillä jokainen VET-token generoi aina pienen määrän VTHO gas-tokenia. Vastaava malli on käytössä myös parilla muullakin projektilla, esimerkiksi NEO ja Ontology toimivat samalla tavalla. Kunhan holdaat VET-tokeneita vain oikean tyyppisessä lompakossa, saat VTHO-tokenia ilman mitään erityisiä toimenpiteitä. Pörsseissä tämä ei välttämättä toimi, joten kannattaa niiden kohdalla selvittää asia.
Dual-token järjestelmässä sinulla on myös oltava gas-tokenia lompakossasi transaktion suorittamiseksi. Et voi siis lähettää VET-tokenia lompakostasi, jos siellä ei ole yhtään VTHO-tokenia siirron maksamiseksi. Sama idea toimii myös NEO, Ontology ja Theta -järjestelmissä.
VTHO-tokenia voi ostaa ja myydä muiden gas-tokenien tapaan myös vapailta markkinoilta, eli sen arvoa ei ole sidottu kiinteästi VET-tokeniin. Tavalliselle tallaajalle sen hankkimisesta ei ole mitään erityistä hyötyä. Näissä dual token -järjestelmissä on tietysti spekuloitava aina sillä, kumpi tokeneista on parempi sijoituskohde. Tähän kysymykseen on mahdoton antaa oikeaa vastausta.
VeChain yhteistyökumppanit
VeChain muistuttaa IOTA-projektia siinä mielessä, että molempien kurssi on raketoinut uusien yhteistyösopimusten perusteella. Tämä on myös luonnollista, koska VeChain keskittyy vahvasti tarjoamaan ratkaisuja yritysmaailmaan. VeChain on hankkinut vuosien mittaan jo useita merkittäviä yhteistyösopimuksia, joista löydät kattavan listan tästä linkistä. Kuten listasta näkyy, VeChainilla on muutamia strategisia partnereita, jotka kaikki liittyvät tavalla tai toisella myös Kiinaan.
VeChain on tehnyt myös pitkään yhteistyötä Kiinan valtion kanssa liittyen Gui’an nimiseen kaupunkiin. Kyseessä on Kiinan tuleva teknologiakeskus, jota kutsutaan myös nimellä blockchain city. Kannattaa muistaa, että Kiinan vihamielinen suhtautuminen koskee kryptovaluuttoja – ei suinkaan lohkoketjuteknologiaa. ” VeChain is mandated to be the blockchain technology partner of the government of Gui’an” (Lähde: cdn.vechain.com)
VeChain tekee myös yhteistyötä BMW Groupin, Renaultin sekä Microsoftin kanssa. Esimerkiksi Renaultin kohdalla ideana on rakentaa lohkoketjuteknologiaan perustuva järjestelmä, joka yhdistää saumattomasti auton jälleenmyyjän, omistajan sekä tulevan ostajan toisiinsa.
Lainaus aiheeseen liittyvästä uutisesta (renault.com)
”Currently, information about customers and their vehicles is spread across multiple information systems maintained by automakers, insurers, repair shops, and more. This new digital car maintenance book, with its open architecture, gathers all important information in one place accessible by the customer. For instance, if an owner wants to sell a vehicle, he/she can make information about the history of the vehicle more transparent by authorizing the potential buyer to access all the data in the digital car maintenance book, creating more trust between the buyer and the seller.”
Partnership-listalla on pari tusinaa globaalia jättiläistä, joista etenkin toimitusketjuihin ja kulutustavaroihin liittyvät DB Schenker, Kuehne & Nagel, LVMH (Moet Hennessy Luis Vuitton), Bright Food ja Walmart China. VeChainiin on liitetty mm. Kiinan, Italian ja Singaporen valtiot, Delta Airlines sekä Oxfordin yliopisto.
Löydät lisää uutisia myös vechain101.com -sivustolta. Yhteenvetona voidaan todeta se, että VeChain-projekti on todellakin paljon muuta kuin pelkkä idea paperilla. Se on rakentanut toimivia ratkaisuja globaalisti toimiville asiakkaille jo vuosien ajan.
VeChain sijoittaminen ja tulevaisuus
VeChain on siis kiinalaisvetoinen projekti, jonka takana on BitSe -niminen teknologiayritys. BitSe on perustettu jo vuonna 2013, ja VeChain-brändi on myös jo viisi vuotta vanha. Projektilla on olemassa jo ison kokoluokan partnereita sekä käytännön toteutuksia. Ei ole mikään ihme, että VeChainia pidetään monien sijoittajien mielestä todella lupaavana.
VeChainThor -lohkoketju tarjoaa myös teknisesti riittävän kilpailukykyisen ratkaisun, joka pystyy haastamaan 3. sukupolven platformit. Proof of Authority -konsensus erottaa sen kilpailijoista. Tämä voi olla joidenkin mielestä hyvä juttu, mutta toisille tällainen keskitetty ja bisnes-orientoitunut malli ei ole mieleen.
Hyvänä puolena voidaan todeta myös se, että projekti etenee jatkuvasti sekä teknisesti että yhteistyökuvioiden osalta. Yksi merkittävä uudistus on VeVote-platform, jonka avulla tokenin holdaajat voivat osallistua VeChainThor-lohkoketjun kehitystyöhön.
VeChain-yhteisöä ravisteli joulukuussa 2019 myös epämiellyttävä hakkerointitapaus, jota käydään tarkemmin läpi yllä olevalla videolla. Sillä ei ollut isossa kuvassa kuitenkaan suurta merkitystä.
Projekti sai valtavaa nostetta kesällä 2020, kun VeChain nimettiin yhdeksi osallistujista Shanghaissa järjestettävään World Artificial Intelligence -konferenssiin. VeChain esiintyy valtavan yleisön edessä maailman teknologia-alan jättien seurassa. Konferenssissa ovat lavalla mm. Microsoft, Amazon, Alibaba, Tencent ja Huawei. Jos haluat tutustua Artificial Intelligence -kryptoihin, tsekkaa tämä artikkeli: AI-kryptovaluutat.
Tämäkin tapaus kertoo siitä, että VeChainilla on hyvä asema ja hyviä suhteita Kiinan markkinoilla.
Kokonaisuutena projektin tulevaisuus näyttää tällä hetkellä hyvältä. VeChain kiinnostaa etenkin siksi, koska sillä on niin vahva asema omassa toimintaympäristössään. Projektilla on myös todella paljon uskollisia faneja sosiaalisessa mediassa, jotka ovat olleet token-holdaajina jo ICO:sta lähtien.
VeChain ostaminen
VeChain ei ole vielä tällä hetkellä suomalaisten suosimien pörssien listoilla, josta sitä voisi ostaa helposti euroilla. Paras ostopaikka on ehdottomasti Binance, josta voit ostaa VET sekä VTHO-tokeneita bitcoineilla. Markkinoiden johtava pörssi tukee talletuksia sekä luottokortilla että pankkisiirroilla.
Voit ostaa VET ja VTHO-tokeneita esimerkiksi bitcoineilla, joita voit siirtää myös helposti Binanceen, jos sinulta löytyy bittirahaa on jo ennestään. Binancessa onnistuu myös VeChainin steikkaus ilman ongelmia, mikä tuo sinulle mukavaa vuosikorkoa. Valitse päävalikosta Finance -> Staking.
Muita suosittuja pörssejä VET-tokenin hankintaan ovat Bittrex sekä KuCoin.
Jos haluat siirtää VET-tokenit pois pörsseistä, niin VeChainia tukevat nykyisin monet eri lompakkovaihtoehdot. Löydät Googlen ja Applen sovelluskaupoista viralliset VeChainThor -mobiililompakot. Tämän lisäksi mm. suositut ilmaislompakot TrustWallet ja Exodus tukevat VeChainia. Ultimaattista turvaa tarjoaa Ledger Nano X hardware -lompakko.
Huom. Transaktiomaksut maksetaan näissä dual-token järjestelmissä aina gas-tokenilla. Jos lompakossasi on VET-tokenia, tarvitset sen lähettämiseen hyvin pienen määrän VTHO-tokenia transaktiomaksua varten. Kunhan käytät oikeanlaista lompakkoa, sinne kertyy automaattisesti VTHO-tokenia ajan myötä. Vaihtoehtoisesti voit ostaa vaikka yhdellä eurolla VTHO-tokeneita samalla kun hankit VET-tokenia ja siirtää nekin lompakkoosi, niin siirrot onnistuvat ainakin välittömästi.
Laita VeChain -projekti myös seurantaan Twitterissä @vechainofficial, niin pysyt ajan tasalla tulevista tapahtumista. VeChainin Medium-tili kertoo myös jatkuvasti uusista yhteistyökuvioista. Reddit-sivu on osoittessa reddit.com/r/VeChain ja viralliset nettisivut löydät osoitteesta vechain.org.
Kuva: kuvakaappaus vechain.com -sivulta
Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!
Ei kommentteja