Varo Bitcoin-aloituspakettia ja muita kryptomaailman huijauksia

bitgrail nano hakkerointi

Kryptovaluuttojen markkinat ovat tällä hetkellä täynnä mahdollisuuksia – niin hyvässä kuin pahassa. Internet on täynnä tarinoita sekä kryptomiljonääreistä että henkilöistä, jotka menettivät kaiken joko treidaamalla tai hakkeroinnin seurauksena. Digitaalinen maailma on täynnä erilaisia huijareita, jota yrittävät hyötyä peruskäyttäjän tietämättömyydestä. Tässä artikkelissa käydään läpi yleisimpiä huijauksia sekä tapoja niiden torjuntaan.

Kryptovaluuttojen maailma on virtuaalinen villi länsi

Bitcoin täyttää kuluvan vuoden aikana kymmenen vuotta. Kryptovaluutat ovat tästä huolimatta tuntematon käsite valtaosalle ihmisiä. Tämä ei ole mikään ihme, sillä lohkoketjuteknologiaa hyödyntävä virtuaalinen valuutta on jotain ennen näkemätöntä.

Konseptin ymmärtämiseksi tarvitaan myös mielenkiintoa ja pientä panostamista. Bitcoinin ostaminen ja käyttäminen vaatii oma-aloitteisuutta ja ohjeiden lukemista – toisin kuin euroilla maksaminen lähikaupassa.

On tavallaan hassua, että ihmiset käyttävät euroa, dollaria ja muita fiat-valuuttoja ymmärtämättä, miten ne oikeasti toimivat. Todella harvat kansalaisista ymmärtävät fiat-rahan käsitteen, miten sitä oikein luodaan ja hallitaan, miten vähimmäisvarantojärjestelmä (fractional reserve banking) toimii, miten inflaatio tai korkomarkkinat toimivat ja niin edelleen.

Eurojen käyttäminen onnistuu kuitenkin vaivattomasti ilman näitäkin tietoja. Käyttäjien ympärille on rakennettu suojaverkkoja, joiden avulla erilaisia virheitä voidaan korjata. Jos luottokorttiasi käytetään väärin, VISA tai Mastercard voivat perua veloitukset tililtäsi. Jos olet tekemässä pankkisiirtoa käyttäen virheellistä osoitetta tai viitenumeroa, verkkopankkisi hälyttää siitä. Tämän lisäksi arvopaperimarkkinoita valvovat erilaiset viranomaiset, jotka suojelevat puolestaan osakesijoittajia.

Alla oleva kuva: Jay Clayton on SEC:n eli Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoita valvovan elimen puheenjohtaja. Hän yrittää parhaillaan tuoda valvontaa mukaan myös kryptovaluuttojen maailmaan. Kohteena ovat erityisesti ICO:t.

Embed from Getty Images

Kryptovaluuttojen maailmassa ei ole suojaverkkoja, eikä tässä vaiheessa hirveästi mitään muitakaan sääntöjä. Kyseessä on yhä virtuaalinen villi länsi, jossa opportunismi kukkii. Huijarit ymmärtävät myös nykytilanteen erittäin hyvin ja pyrkivät ottamaan siitä kaiken irti. Joidenkin vuosien päästä markkinoilla on huomattavasti enemmän valvontaa, joka rajoittaa hämärämiesten mahdollisuuksia. Tuorein esimerkki tästä on mm. kryptovaluuttojen mainoskielto.

Huijareiden konstit ovat monet: Twitter, ICO:t, Bitcoin-aloituspaketit, phishing-sivustot jne.

Kryptovaluuttojen maailma on täynnä erilaisia ansoja, joten sijoittajan on oltava jatkuvasti varuillaan. Bittiraha.fi -sivuston mukaan Suomessa on alkanut liikkua 50-100 euron hintaisia ”Bitcoin-aloituspaketteja”, jotka ovat niiden myyjien mukaan välttämättömiä Bitcoin-sijoittamisen aloittamiseksi. Tästä huijausyrityksestä nähdään varmasti tulevina vuosina monia eri variaatioita. Sillä pyritään iskemään tietämättömien sijoittajien kukkaroille.

Twitter on erittäin suosittu sosiaalisen median kanava kryptosijoittajien keskuudessa. Siellä ovat vallalla huijaukset, joissa ihmisille luvataan X kpl kryptovaluuttaa takaisin, kun he ovat ensin siirtäneet annetulle tilille pienen summan. Alla oleva twiitti on hyvä esimerkki tällaisesta huijauksesta.

Rikolliset luovat myös kopioita eri julkkisten Twitter-tileistä, joissa tilin osoitteesta on vaihdettu yksi kirjain (esim. Binance –> Blnance). Näin ollen se näyttää hätäiselle (ja ahneelle) käyttäjälle oikealta tililtä. Tämän jälkeen kopiotili kertoo lahjoittavansa Bitcoineja rajoitetun määrän, kunhan ensin lähetät pienen summan sinne suuntaan.

Verkkokalastelu eli ns. phishing on riesana myös muilla aloilla. Esimerkiksi pankin asiakkaille lähetetään sähköposti, jossa käyttäjää pyydetään kirjautumaan omalle tililleen jostain tärkeästä syystä. Näissä sähköposteissa käytetään oikeita logoja ja kuvia, ja lisäksi kirjautumissivu on identtinen kopio pankin varsinaisesta sivusta. Kun käyttäjä antaa tietonsa huijareille, he pääsevät sisään hänen verkkopankkiinsa.

Verkkokalastelua tehdään myös Google-mainoksia hyödyntämällä. Harjaantumaton käyttäjä voi erehtyä klikkaamaan mainosviestiä hakutuloksena, jolloin hän päätyykin rikollisten sivulle. Tämä huijaus onnistuu yllättävän usein, koska liian monet netin käyttäjät kirjoittavat esim. hakusanan Bitcoinkeskus Googleen, eikä bitcoinkeskus.com selaimen osoiteriville. Noin kuukausi sitten Binance-pörssin käyttäjätilejä hakkeroitiin juuri tällä tavalla.

ICO:t ja Ponzi-huijaukset

Edellä mainittujen verkkohuijausten lisäksi ns. ICO:t ovat kokonaan oma lukunsa. Kyseessä on siis IPO:n eli listautumisannin versio kryptomaailmassa. Lukemattomat ICO:t ovat täysiä huijauksia, koska niiden synnyttäminen on niin helppoa. Tästä artikkelista löydät vinkkejä ICO:n arviointiin.

ICO- sekä phishing-huijauksia on pyritty vähentämään viime aikoina totaalisella mainontakiellolla. Facebook, Google ja Twitter ovat vuoron perään lopettaneet kryptoaiheisten mainosten näyttämisen. Tällaisesta bännistä kärsivät tietysti myös lailliset projektit, mutta tässä vaiheessa kielto on aloittelevien käyttäjien näkökulmasta paikallaan. Todennäköisesti asetuksia tullaan muuttamaan tulevaisuudessa, kunhan kansalaisten kryptotietous alkaa kasvaa.

Jotkut huijausprojektit pääsevät myös läpi ICO-vaiheesta aina viralliseksi kryptovaluutaksi saakka. Tunnetuin tapaus lienee BitConnect, joka romahti pari kuukautta sitten. Vastaavia kryptovaluuttoja tulee kuitenkin koko ajan lisää. Kannattaa varoa mitä tahansa projektia, joka lupaa sinulle varmaa tuottoa markkinatilanteesta riippumatta – etenkin jos tuottoprosentit vaikuttavat hämmästyttävän korkeilta.

Tällaisia Ponzi-huijauksia on tehty jo kymmeniä vuosia kaikilla kaupan aloilla. Ne houkuttelevat ahneita ihmisiä mukaansa niin helposti, koska alkuvaiheessa sijoittajat pystyvät nostamaan tuottonsa pois. Systeemi vaikuttaa siis varoituksista huolimatta toimivalta. Korttitalo kaatuu siinä vaiheessa, kun uusia huijattavia ei enää riitä, mutta suosittu palvelu voi pyöriä yllättävän kauan. Historian suurimman Ponzin luonut Bernie Madoff huijasi asiakkaitaan 20 vuoden ajan ennen paljastumistaan vuoden 2008 finanssikriisin aikoihin.

Kryptovaluuttojen maailmassa nämä projektit ilmoittavat tyypillisesti hakkeroinnista tai muista ongelmista sivustolla, jonka vuoksi rahojen siirto ei enää onnistu. Tässä vaiheessa on jo liian myöhäistä.

Ohjeita turvallisuutesi parantamiseksi

Edellä mainittujen huijausten lisäksi riesana ovat vielä hakkeroinnit, joita tapahtuu jatkuvasti niin yksityishenkilöiden kuin pörssienkin tasolla. Erilaisia uhkia siis riittää, mutta maalaisjärkeä käyttämällä pysyy hyvin todennäköisesti turvassa. Paras ase verkkohuijareita vastaan on tieto yhdistettynä ajan tasalla oleviin laitteisiin sekä salasanoihin.

Kuten alussa tuli jo mainittua, kryptosijoittaminen vaatii opiskelua ja pientä panostamista. Kryptovaluuttojen hankinta ei ole vaikeaa, mutta niiden hallussapito, treidaus ja siirtely vaatii erityistä tarkkuutta ja huolellisuutta. Tulevaisuudessa käyttö muuttuu varmasti helpommaksi ja turvallisemmaksi, mutta toistaiseksi tilanne on vielä toinen.

Jokaisen kryptosijoittajan kannattaa pitää huoli seuraavista perusasioista:

  • Pidä tietokoneesi tietoturva ajan tasalla. Bitcoinkeskus suosittelee vahvasti käyttämään suomalaista laatua, eli F-Secure SAFE -virustorjuntaa. Tämän lisäksi on erittäin fiksua asentaa F-Secure Freedome tai joku muu VPN-ohjelmisto, joka suojaa sinua etenkin surffatessasi julkisissa verkoissa. Näiden tuotteiden vuosikustannukset eivät ole montaa kymppiä per tietokone. F-Secure Freedome löytyy myös mobiilisovelluksena (vahva suositus!).
  • Käytä riittävän monimutkaisia salasanoja, jotka eivät ole missään nimessä samoja muiden verkkopalveluiden kanssa. Aktivoi 2FA eli kaksivaiheinen autentikointi jokaisessa palvelussa (etenkin sähköpostissasi!), missä se vain on mahdollista. Nykyisin 2FA:n saa käyttöön kaikissa tunnetuimmissa kryptovaluuttalompakoissa sekä –pörsseissä.
  • Talleta käyttämäsi verkkopalvelut selaimen suosikkeihin. Älä mene esim. verkkopankkiisi kirjoittamalla sanaa nordea Googlen hakuun. Jos et halua käyttää suosikkeja, niin opettele muistamaan tärkeimpien verkkopalveluiden osoitteet ja syötä ne suoraan selaimen osoitekenttään. Osoitteet ovat lähes poikkauksetta muotoa palvelun nimi + .com (tai .fi), joten muistaminen ei ole erityisen työlästä.
  • Mieti kaksi kertaa, ennen kuin klikkaat mitään tuntematonta verkko-osoitetta. Tässä kohtaa F-Securen tuotteista on esim. hyötyä, sillä ne estävät monien malwarea sisältävien saittien latautumisen selaimeen. Mieti vähintään kolme kertaa, ennen kuin lähetät kryptovaluuttaa mihinkään.
  • Tutustu palveluihin verkossa ennen tilin avaamista. Etsi tietoa Googlesta esim. hakusanalla binance kokemuksia tai binance review, jos mietit tilin avaamista Binance-palveluun. Jos aiot hypätä syvemmälle kryptovaluuttojen maailmaan, opettele käyttämään Twitteriä ja Redditiä.

Bitcoinkeskus.com -sivustolta löytyy myös todella paljon aloittelijoille sopivaa infoa. Kannattaa aloittaa perustiedot-osiosta!


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*