blogi
17
heinä

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Valitse paras kryptolompakko

Parhaan kryptolompakon valinta on yksi kryptosijoittajan tärkeimmistä päätöksistä. Millaisia vaihtoehtoja markkinoilla on tarjolla? Mikä on paras kryptolompakko aloittelijalle sekä ammattilaiselle? Tässä artikkelissa käydään läpi erilaisia vaihtoehtoja sekä perusteita lompakon valintaan.

Rekisteröidy Binancelle

Kryptolompakko perusteet aloittelijalle

Avataan ensin termi kryptolompakko. Mikä se tarkalleen ottaen on? Kryptolompakko eli kryptovaluuttalompakko on nimensä mukaisesti säilytyspaikka kryptovaluutoille. Ero perinteiseen lompakkoon tulee siitä, että kryptovaluutat ovat 100-prosenttisesti digitalista rahaa. Niillä ei ole lainkaan fyysistä olomuotoa.

Et voi siis nostaa bittirahoja automaatista kolikoiksi tai seteleiksi ja pistää niitä perinteiseen lompakkoosi. Tämän vuoksi kryptolompakko on digitaalinen lompakko.

Käytännössä kyseessä voi olla mobiilappi, tietokoneelle asennettu ohjelma tai selaimella käytettävä palvelu. Tämän lisäksi markkinoilla on myös USB-tikkuja muistuttavia hardware-lompakoita.  Alla olevassa kuvassa näkyvä Ledger Nano X on yksi suosituimmista.

kryptolompakko ledger nano x

Ledger Nanon kaltaisia lompakoita kutsutaan nimellä cold wallet eli kylmälompakko. Sen vastakohtana on hot wallet. Näillä on yksi merkittävä ero. Hot wallet on nettiin jatkuvasti yhteydessä oleva lompakko, kun taas kylmälompakkoa säilytetään offlinessa. Se on kytkettynä tietokoneeseen vain transaktioiden vahvistamisen ajaksi.

Kryptolompakot mahdollistavat kryptojen säilyttämisen lisäksi niiden helpon lähettämisen ja vastaanoton. Kryptolompakko tarjoaa siis graafisen käyttöliittymän lohkoketjuun. Ilman lompakko-ohjelmistoa bittirahojen lähetys olisi tavalliselle sijoittajalle hyvin vaikeaa.

Suurin osa kryptovaluuttalompakoista on ilmaisia appeja, tietokone-ohjelmistoja tai selaimella käytettäviä palveluita. Edellä mainitut kylmälompakot maksavat tyypillisesti luokkaa 50–200 euroa valmistajasta ja mallista riippuen. Piensijoittaja pärjää hyvin myös ilmaisvaihtoehdoilla.

Krypto lompakko valintaperusteet

Google-haku sanoille krypto lompakko palauttaa kymmeniä tai jopa satoja erilaisia vaihtoehtoja. Kuten edellä jo mainittiin, lompakoita löytyy montaa eri tyyppiä. On ilmaisia ja maksullisia vaihtoehtoja, minkä lisäksi eri päätelaitteille on omansa. Millä perusteella krypto lompakko pitäisi sitten valita?

Käydään tässä kappaleessa läpi hieman valintaperusteita.

Jokainen meistä on ollut joskus aloittelija ja tehnyt ensimmäisen krypto-ostonsa. Useimmiten kyse on Bitcoinista. Kryptoja ostetaan kryptovaluuttapörsseistä. Nämä palvelut mahdollistavat myös kryptojen säilyttämisen, eli jokainen kauppapaikka on myös krypto lompakko.

Suomalainen Northcrypto on tunnettu ja luotettava kauppapaikka ja samalla krypto lompakko.

northcrypto

Aloittelevat sijoittajat säilyttävät kryptoja yleensä siinä kauppapaikassa, josta ne myös hankittiin. Tämä on hyvä vaihtoehto ensi alkuun. Oma lompakko vaatii hieman osaamista ja vaivannäköä, ja transaktioiden suorittaminen pelottaa myös amatöörejä.

Kun portfolion koko kasvaa tuhansiin (tai kymmeniin tuhansiin) euroihin, kiinnostus omaan lompakkoon yleensä lisääntyy. Tässä kohtaa valintaan vaikuttavat pitkälti sijoittajan preferenssit; haluaako käyttää mobiililaitetta vai tietokonetta? Merkitystä on myös sillä, mihin kryptovaluuttoihin on sijoittanut.

Hardware-lompakon käyttö ei ole vaikeaa, mutta se vaatii myös pientä teknistä osaamista ja mm. ohjelmistopäivitysten suorittamista.

Bitcoinkeskuksesta löytyy todella suosittu ja kattava artikkeli: opas Bitcoin-lompakon valintaan. Siinä käydään laajemmin läpi eri kryptovaluuttalompakoiden vaihtoehtoja sekä niiden hyviä ja huonoja puolia.

Mikä on paras kryptolompakko?

Miten kaikista eri vaihtoehdoista löytyy se paras kryptolompakko? Tässä palataan hieman edelliseen kappaleeseen. Sijoittajan täytyy ensin rajata vaihtoehtoja päätelaitteen mukaan. Jos sijoittaa myös harvinaisempiin kryptovaluuttoihin, kuten vaikkapa Monero, ne voivat asettaa omat rajoituksensa.

Käydään tässä läpi kolme eri lompakkotyyppiä: mobiili, tietokoneohjelmisto sekä kylmälompakko. Huomaa, että alla olevat vaihtoehdot ovat vain Bitcoinkeskuksen mielipiteitä. Suosittelemme tutustumaan myös muihin vaihtoehtoihin ja hakemaan esim. sanoilla ”best crypto wallets” infoa Youtubesta tai Googlesta.

Paras kryptolompakko mobiilikäyttäjälle lienee Trust Wallet Se on myös yksi suosituimmista.

trustwallet

Trust Walletilla on yli 25 miljoonaa käyttäjää, ja kyseinen lompakko tukee kymmeniä eri lohkoketjuja sekä tuhansia kryptovaluuttoja. Trust Walletin kautta voi myös ostaa kryptoja, steikata eri kolikoita ja käyttää hajautettuja sovelluksia (dapp). Muita suosittuja mobiililompakoita ovat Crypto.comin sekä Coinbasen Defi-lompakot.

Jos haluat kryptolompakon tietokoneellesi, tsekkaa Exodus. Se on todella monipuolinen ja helppokäyttöinen tietokoneohjelmisto. Exoduksesta löytyy myös mobiiliversio! Toinen hyvä vaihtoehto tietokoneelle on Coinomi.

Kylmälompakoiden kuningas on edellä mainittu Ledger Nano X. Se on jo miljoonien käyttäjien sekä alan ammattilaisten suosiossa. Toinen tunnettu vaihtoehto on Trezor. Muista ostaa hardware-lompakot aina valmistajien sivuilta eikä missään tapauksessa netin markkinapaikkojen kautta.

Suomalainen krypto lompakko on hyvä vaihtoehto

Löytyykö netistä myös suomalainen krypto lompakko sitä kaipaaville? Kyllä! Tarjolla on myös kotimaisia vaihtoehtoja. Joillekin suomen kieli voi olla yksi tärkeimmistä tekijöistä lompakon valintaan.

Suomesta löytyy kaksi luotettavaa, tunnettua ja Finanssivalvonnan säätelemää kryptojen kauppapaikkaa: jo aiemmin mainittu Northcrypto sekä Coinmotion. Nämä ovat hyviä vaihtoehtoja etenkin aloitteleville sijoittajille. Alla olevassa kuvassa on Coinmotionin etusivu.

coinmotion kokemuksia arvostelu käyttöopas

Northcrypto ja Coinmotion tarjoavat kryptovaluuttojen osto-, myynti- ja säilytyspalveluita. Ne ovat siis tyypiltään kauppapaikkoja, mutta kryptojen säilytys onnistuu myös ko. palveluissa turvallisesti. Tämän lisäksi molemmista palveluista löytyy myös mobiilisovellus! Muussa tapauksessa käyttö suoritetaan selaimella.

Suomalainen krypto lompakko on luotettava vaihtoehto, koska palvelut ovat tunnetusti hyvin hoidettuja ja Finanssivalvonnan säätelemiä. Tarkka regulaatio pitää huolen siitä, että asiakkaiden varat ovat aina turvassa. Kaksivaiheinen autentikointi (2FA) tuo myös tiliisi lisäturvaa.

Löydät Bitcoinkeskuksen kauppapaikat-valikosta kattavat esittelyt molemmista palveluista. Bitcoinkeskuksen tiimin jäsenet ovat käyttäneet sekä Coinmotionia että Northcryptoa jo vuosien ajan ja olleet palveluihin tyytyväisiä.

Yhteenveto kryptolompakoista

Tämän artikkelin tarkoituksena oli tarjota tiivis yhteenveto kryptovaluuttalompakoista. Mitä ne ovat, miten ne toimivat ja miten osaat valita juuri sinulle sopivan.

Kryptolompakoiden tarkoituksena on siis säilyttää kryptovaluuttaasi ja mahdollistaa niiden helppo lähetys ja vastaanotto. Yksi Bitcoinin (ja muidenkin kryptojen) tärkein ominaisuus on juuri kyky säilyttää niitä itse pankkijärjestelmän ulkopuolella. Kun kryptosi ovat omassa lompakossa asiallisesti säilytettynä, kukaan ei pääse niihin käsiksi.

Nykyisin tarjolla on jokaiselle jotain. Löytyy mobiililompakoita sekä tietokoneohjelmistoja. Kun portfolion koko kasvaa, voit vielä siirtyä kylmälompakkoon ja nostaa turvallisuuden tasoa.

Aloittelija voi lähteä liikkeelle säilyttämällä kryptot siinä kauppapaikassa, josta ne on ostanut. Suosittelemme kuitenkin opettelemaan myös oman lompakon käyttöä. Jos osaat käyttää verkkopankkia, osaat kyllä käyttää myös kryptolompakkoa.

Tärkein asia omissa lompakoissa on backup-koodien eli palautusavaimien oikeaoppinen säilytys. Lompakon asennusvaiheessa luodaan myös palautusavaimet, mitkä ovat usein 12–20 sanan lista. Tämän listan avulla voit palauttaa lompakon uuteen päätelaitteeseen, jos esim. vaihdat puhelinta.

Jos joku muu pääsee näihin palautusavaimiin käsiksi, hän voi generoida lompakkosi omalle päätelaiteelleen ja tyhjentää sen sisällön. Siirry siis omien lompakoiden käyttöön vasta kun olet tutustunut huolellisesti niiden riskeihin ja testannut niitä ensin pienemmillä summilla.

Photo by regularguy.eth on Unsplash


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.

Bitcoinkeskus-käyttäjän artikkelit ovat sivuston taustalla olevan tiimin tuottamia. Bitcoinkeskuksen parissa työskentelee useita kryptovaluutoista kiinnostuneita henkilöitä. Mukana on myös vierailevia kirjoittajia, jotka eivät halua esiintyä omalla nimellään. Bitcoinkeskuksen pääanalyytikko on Antti Hyppänen.