Uutiset
09
touko

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Uutiskatsaus 9.5. Bitcoinin kurssi, Binance hakkerointi, Bitfinex IEO

Tässä uutiskatsauksessa pureudutaan kolmeen tärkeään aiheeseen, jotka hallitsevat tällä hetkellä kryptovaluuttojen maailmaa. Bitcoinin kurssi ylitti 6000 dollaria – mitä tapahtuu seuraavaksi? Binance hakkeroitiin 40 miljoonan dollarin edestä. Bitfinex yrittää kerätä miljardi dollaria sijoittajilta.

Bitcoinin kurssi ylitti 6000 dollaria

Tämän päivän suurin uutinen on Bitcoinin kurssin kohoaminen reilusti yli 6000 dollarin rajapyykin. Kyseessä on jälleen yksi tärkeä askel kohti seuraavaa bull-markkinaa, joka voi olla lähempänä, kuin moni uskookaan.

Bitcoinin kurssiliikehdintä on ollut jo pidemmän aikaa nousujohteista. Viiden tuhannen rajapyykki rikottiin hieman yli kuukausi sitten, ja tämän jälkeen suunta on ollut päivä päivältä kohti kuutta tuhatta dollaria. Alla olevassa kuvassa on Bitcoinin kurssi graafisessa muodossa (Tradingview-palvelusta).

bitcoinin kurssi 9.5.2019

Kuvassa näkyvä vihreä vaakaviiva osoittaa erinomaisesti tason, jolla nyt ollaan. Kyseessä on noin 5900-6000 dollarin maastossa oleva tuki- ja resistanssitaso, jota on testattu lukemattomia kertoja jo vuoden 2017 syksystä lähtien.

Kyse on teknisestä analyysista, joka toimii seuraavasti. Vuosien 2017-2018 aikana Bitcoinin kurssilasku pysähtyi tälle tasolle useaan kertaan. Merkittävimpiä tapahtumia olivat marraskuun 2017 Bitcoin-sisällissota sekä helmikuun romahdus vuonna 2018, jolloin kurssi putosi kuin kivi yli 11000 dollarin tasolta 5900 dollariin.

Tämän lisäksi sitä testatiin heinä-elo-syys-lokakuussa 2018 useaan otteeseen. Kyseessä oli siis vahva tuki eli support-taso, jossa Bitcoinille löytyi aina valtavasti ostajia.

Lopulta tämä vakaana pidetty tukitaso petti marraskuussa 2018, jolloin Bitcoin Cashin sisällissota sai aikaan markkinapaniikkia. Todennäköisesti monet Bitcoin Cash -sodan osapuolet dumppasivat Bitcoinia markkinoille ja ostivat omaa valuuttaansa tukeakseen sitä sodan aikana.

Nyt kun kurssi on tulossa 6000 taalan tukitasolle toisesta suunnasta, support toimii resistanssina, eli vahvana kattona. Tällä kertaa 5900-6000 maastossa on paljon myyjiä, jotka uskovat kurssin kimpoavan näiltä lukemilta takaisin alemmille tasoille.

Joku lukijoista voi ihmetellä, että miksi myyjiä olisi muka niin paljon juuri tässä kohtaa. Tämä johtuu osittain siitä, että tekninen analyysi on myös itseään toteuttava ennuste. Treidaajat katsovat samaa taulukkoa ja tietävät miten muut ajattelevat, joten mukaan tulee myös spekulointia: ”Laitan stop-myynnin sisään, koska todennäköisesti niin moni muukin myy”.

Monet analyytikot uskovat, että Bitcoinin kurssi jää seuraavaksi sahaamaan esim. 5500-6000 dollarin välimaastoon, jossa nähdään todellinen bull vs bear -rähinä. Yleisen mielipiteen mukaan Bitcoinin seuraava bull run voidaan julistaa alkaneeksi, jos kurssi nousee selvästi yli em. katon ja testaa sitä useaan otteeseen.

bitcoin-kurssi-2019-05-09-2

Yllä olevassa kuvassa on skenaario, jonka moni analyytikko haluaisi nähdä. Eli kurssi puhkaisee tämän vahvan resistanssin ja testaa sitä pariin otteeseen, jolloin siitä muodostuu taas tukitaso.

Yksi asia on kuitenkin varmaa: Bitcoinin kurssi etenee harvemmin niin, kuin yleinen konsensus kertoo. Todennäköisesti yllä olevan kuvan kaltaista kurssikehitystä ei siis nähdä, vaan luvassa on jotain muuta. Mielenkiintoista on kuitenkin se, mitä 6000 dollarin jälkeen voisi tapahtua.

Kun Bitcoin oli tällä tasolla marraskuun 13. päivänä vuonna 2017, tapahtui seuraavaa. Noin kaksi viikkoa myöhemmin (28.11.) kurssi oli 10000 dollaria. Tästä vain reilu viikko myöhemmin (7.12.) kurssi oli 16000 dollaria. Todennäköisesti 6000 dollarin tasolla on lähinnä ilmaa matkalla 10000 dollariin. Vahvoja resistanssi-tasoja ei ole näköpiirissä.

Tämä ei tarkoita vielä sitä, että Bitcoinin uusi nousukausi olisi varmuudella alkanut. Se voidaan todeta vasta pidemmän ajan kuluttua jälkikäteen. Markkinoilla on yhä useita analyytikoita, jotka uskovat kurssin tulevan rajusti alas jopa 3000$ tasolle.

Todennäköisesti tällaiseen tarvittaisiin ns. musta joutsen -tapahtuma. Markkinasykli on edennyt nyt sellaiseen vaiheeseen, että taustalla oleva ostopaine kasvaa joka viikko.

Seuraavaksi käydään läpi muutamia tapahtumia, jotka voi nähdä tällä hetkellä riskitekijöinä markkinoilla.

Binance joutui hakkeroinnin kohteeksi

Binance on tällä hetkellä monella mittarilla maailman johtava kryptovaluuttapörssi. Se on ollut markkinoilla vasta reilut puolitoista vuotta, mutta pörssi on noussut nopeasti kuluttajien suureksi suosikiksi.

Yhtiön tavaramerkkinä on ollut avoimuus perustaja Changpeng Zhao:n johdolla, mikä on erottanut sen monista kilpailijoistaan etenkin kriisien keskellä. Eilen Binance joutui tällaiseen tilanteeseen. Kyseessä oli ensimmäistä kertaa hakkerointiyritys, jonka toteutumista yhtiö ei voinut estää.

Binance tutkii tällä hetkellä tapahtumaa, ja lopullinen syy selviää varmasti ajan kanssa. Alustavien tietojen mukaan hakkerit olivat onnistuneet saamaan API-avaimia sekä 2FA-koodeja Binancen käyttäjiltä monin erilaisin metodein.

Rikolliset odottivat rauhassa ja keräsivät lisää tiliavaimia, jonka jälkeen he tekivät iskun ja onnistuivat kotiuttamaan 7000 Bitcoinia Binancen ns. hot wallet -lompakosta. Käytännössä kyse oli siis asiakkaiden tietoturvan pettämisestä mm. phishing-sivustojen ja virusten myötä, kuten myös parissa aiemmassa Binancen tapauksessa.

Pörssi joutuu tästä lopulta vastuuseen, ja sen omat turvamekanismit eivät onnistuneet estämään tapausta, ennen kuin oli liian myöhäistä. Samalla perustaja ’CZ’ joutui todella kuuman re-org keskustelun keskelle. Aihe on kuohuttanut etenkin Bitcoin OG -piireissä eilisestä lähtien.

Keskustelu lähti liikkeelle siitä, kun CZ ilmoitti pörssin harkinneen re-organization -toimenpidettä eli käytännössä Bitcoinin lohkoketjun uudelleenorganisointia. Vastaava tapaus suoritettiin aikoinaan kuuluisan The DAO -hakkeroinnin yhteydessä Ethereumin lohkoketjuun. Se jakoi yhteisön kahtia, minkä vuoksi Ethereum ja Ethereum Classic -haarat saivat alkunsa.

Ajatus herätti paljon keskustelua, koska sitä pidettiin ennenkuulumattomana pohdintana. Käytännössä operaatio olisi mahdollista toteuttaa vain siinä tapauksessa, että Binance olisi saanut taakseen 51% Bitcoinin louhijoista. Kuulostaa mahdottomalta, ja sitä se käytännössä onkin. Vaikka CZ:lla onkin yhteys Bitmainiin, jolla on hallussaan valtava armeija louhintakapasiteettia.

Uudelleenorganisoinnilla lohkoketju olisi käytännössä palautettu ennen hakkerointia tapahtuneeseen tilaan, jolloin rikolliset olisivat menettäneet varansa.

Moni Bitcoin OG twiittaili (odotetusti) varsin aggressiiviseen sävyyn tästä aiheesta. Loppujen lopuksi konsensus taisi olla seuraava: ”Harmi, ettei CZ yrittänyt. Olisi ollut hauska nähdä, miten pahasti yritys epäonnistuu!” Binancen perustaja totesi myös itse, että yhtiö päätyi tähän lopputulokseen keskusteltuaan alan asiantuntijoiden kanssa aiheesta.

Tällä hetkellä Binancen kotiutukset ja talletukset ovat siis poissa käytöstä noin viikon ajan. Tappiot korvataan yhtiön omasta SAFU-rahastosta, joten käyttäjät eivät menetä penniäkään. Markkinoiden luottamus pörssiin ei ole horjunut, mutta tapaus oli taas kerran hyvä muistutus kryptojen holdaajille.

Pörsseissä ei kannata koskaan säilyttää kryptovaluuttaa turhan takia. Treidaajat ovat asia erikseen, mutta tavallinen sijoittaja voi siirtää kryptot oston jälkeen turvallisempaan paikkaan. Lue lisää eri lompakkovaihtoehdoista tästä artikkelista.

Huom. Sosiaalisessa mediassa liikkuu tällä hetkellä paljon huhuja ja FUD:a siitä, että tapauksen taustalla olisi jotain muutakin. Tämä on ollut tilanne jokaisen Binancen (tai minkä tahansa pörssin) hakkeroinnin yhteydessä. Näihin tietoihin kannattaa suhtautua varauksella.

Odotellaan rauhassa, mitä tapauksesta kerrotaan lähipäivinä virallisesta lähteestä. Bitcoin-markkinaan tällä hakkeroinnilla ei ole ainakaan ollut mitään vaikutusta.

Bitfinex yrittää kerätä miljardi dollaria IEO:n avulla

Uutisoimme jo viikko sitten Bitfinex ja Tether -tapauksesta, joka kuohutti kryptomaailmaa toukokuun taitteessa. Lyhesti sanottuna kyse on seuraavasta: New Yorkin syyttäjänvirasto on ottanut Bitfinexin hampaisiinsa johtuen yhtiön varsin mielenkiintoisesta lainajärjestelystä.

Ilmeisesti noin 850 miljoonaa dollaria Bitfinexin varoja on jumissa sen käyttämällä maksuoperaattorilla. Bitfinex paikkasi tätä ongelmaa lainaamalla noin 600 miljoonaa taalaa Tetherin reserveistä, joita on ainakin paperilla yli kaksi miljardia.

Ongelma on vain siinä, että Bitfinex ei koskaan kertonut tästä. Ja samalla Tetherin 1:1 takaus dollariin katosi, mistä ei myöskään informoitu.

Sekä Bitfinexiä että Tetheriä hallitsee iFinex niminen yhtiö. Äskettäin saatiin vahvistus huhuille, joiden mukaan se olisi järjestämässä IEO:n rahoituksen keräämiseksi. Käytännössä kyse on siis ICO:sta Bitfinexin organisoimana.

Taustayhtiö iFinex on julkaissut erillisen white paperin LEO-tokenista, jonka avulla pyritään paikkaamaan lähes miljardin taalan reikä lompakossa.

Bitfinexin mukaan jopa 600 miljoonaa dollaria rahoituspotista on jo turvattu institutionaalisten sijoittajien toimesta. Myös kuka tahansa yksityissijoittaja voi osallistua tähän, tosin Bitcoinkeskus suosittelee harkitsemaan asiaa todella huolellisesti.

Monien mielestä Bitfinexistä on tullut ”too big to fail” toimija, ja kuuluisan Mt. Gox -pörssin kaltainen romahdus on vain ajan kysymys.

Sosiaalisessa mediassa liikkuu valtavat määrät huhuja ja tarinoita sekä kommentteja Bitfinexiä vastaan ja sen puolesta. On mahdotonta sanoa tässä vaiheessa, mitä jatkossa tapahtuu.

Yksi asia on kuitenkin selvää. Bitcoinin premium on ollut koko kuun ajan 200-300 taalaa Bitfinex-pörssissä. Eli suomennettuna, Bitfinexin asiakkaat ovat dumpanneet Tetheriä Bitcoineiksi kovaa tahtia, mikä nostaa Bitcoinin hintaa ko. pörssissä. Tämän jälkeen Bitcoinit on sitten kotiutettu pois, mikä on näkynyt Bitfinexin lompakon todella nopeana tyhjenemisenä.

Redditissä on myös useita kommentteja Bitfinexin käyttäjiltä, joiden kotiutukset ovat olleet jumissa kuukausia. Pörssillä on ehdottomasti suuria ongelmia, mutta kaatuuko mahdollinen korttitalo ja mitä Tetherille oikein käy? Ja mikä olisi Tetherin mahdollisen romahtamisen vaikutus?

Bitfinex ja Tether -casea pian pari vuotta tiiviisti seurannut Twitter-nimimerkki Bitfinexed on näin aikoina hyvin aktiivinen. Jos haluat pysyä tapauksesta kartalla, niin seuraa kyseistä henkilöä.

Kannattaa kuitenkin suhtautua näihin kommentteihin sillä varauksella, että kyseisellä taholla voi olla omat intressinsä yrittää luoda kaaosta ja tuhoa kryptomarkkinoilla. Aivan kuten Tetherin puolustajilla on varmasti oma agendansa. Toinen kriittinen kryptosalapoliisi on ChicoCrypto.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *