Uutiskatsaus 8.2: Litecoin, Prasos, Mt. Gox, Jack Dorsey, Coinbase

litecoin

Perjantain uutiskatsauksen aiheena on Litecoinin kurssinousu ja sen taustalla mahdollisesti oleva yhteistyö MimbleWimble-protokollaan liittyen. Prasos on julkaissut todella hyödyllisen raportin kryptovaluuttojen tilasta, joka kannattaa lukea. Mt. Gox -pörssin vuosia sitten ostanut Brock Pierece suunnittelee sen herättämistä henkiin. Jack Dorsey villitsi kryptotwitterin ja Coinbase lisäsi PayPal-kotiutukset.

Rekisteröidy Binancelle

Litecoin tutkii privaattiominaisuuksia

Litecoin on yksi maailman vanhimmista kryptovaluutoista. Vuonna 2011 perustettu virtuaalivaluutta on monien mielestä Bitcoinin ”pikkuveli” ja digitaalista hopeaa (kun Bicoin on digitaalista kultaa).

Charlie Leen perustama kryptovaluutta on tänään kovassa nosteessa: Litecoinin kurssi on kohonnut yli 12% lähes 38 dollariin (Bitcoiniin verrattuna myös yli 10%). Litecoin kävi alimmillaan joulukuun alussa 23 dollarissa, josta kurssi on noussut noin 60%.

Tämän päivän nousulle ei ole tarkkaa selitystä, mutta yksi syy voi olla MimbleWimble. Kyseessä on protokolla, jonka tunnetuimmat implementaatiot ovat tammikuussa markkinoille tulleet GRIN sekä Beam.

Litecoin on ilmoittanut äskettäin yhteistyöstä Beam-projektin kanssa MimbleWimble-protokollaan liittyen. (Lähde)

 “We have started exploration towards adding privacy and fungibility to Litecoin by allowing on-chain conversion of regular LTC into a Mimblewimble variant of LTC and vice versa. Upon such conversion, it will be possible to transact with Mimblewimble LTC in complete confidentiality.

It is our joint intention to publish any and all the work done as part of the project under a permissive open source license to let the community benefit from it.”

Myös Litecoinin perustaja Charlie Lee on kommentoinut asiaa äskettäin Twitterissä:

Termillä fungibility tarkoitetaan sitä, että jokainen valuutan yksikkö on samanarvoinen. Teoriassa 1 BTC = 1 BTC, mutta käytännössä näin ei ole. Bitcoineilla on historia, joka voidaan lukea lohkoketjusta. Jos henkilö X saa rikollisin tavoin hankitun Bitcoinin itselleen ja lähettää sen henkilö Y:lle, hänellä on hallussaan varastettua digitaalista omaisuutta, jonka alkuperä voidaan jäljittää.

Privaattiominaisuuksien lisääminen ei ole mikään täysin uusi idea. MimbleWimble-protokollaa on huhuttu myös Bitcoinin yhdeksi kehitysaskeleeksi lähitulevaisuudessa. Jos tämä kehityskaari toteutuu yhdessä alati kasvavan salamaverkon kanssa, se herättää varmasti kysymyksiä kymmenien kilpailevien valuuttojen tarpeellisuudesta.

Prasos Oy:n Q4 raportti kryptovaluutoista

Prasos Oy on Suomen tunnetuin kryptovaluuttabisnestä pyörittävä yritys. Se omistaa mm. Coinmotionin, joka on Pohjoismaiden suosituin kryptovaluuttojen osto-, myynti- ja säilytyspalvelu.

prasos q4Yhtiö on julkaissut äskettäin vuoden 2018 neljännen kvartaalin (Q4) raportin kryptovaluutoista. Kyseinen julkaisu on tarkoitettu ennen kaikkea Prasokseen sijoittaneille henkilöille, mutta siitä on varmasti hyötyä kaikille kryptoja (etenkin vähemmän) seuraaville henkilöille.

Raportti on 19 sivua pitkä ja sisältää hyvän katsauksen koko kryptokenttään. Siinä käydään läpi pinnan alla tapahtuvaa fundamenttien kehitystä, joka jää monilta huomaamatta. Aiheina ovat mm. kryptovaluuttapörssit, P2P-markkina, tokenit, mesh-verkko ja stablecoinit.

Tämän lisäksi käydään läpi Bitcoinin teknistä puolta: verkon laskentateho, osoitteiden määrän kehitys sekä salamaverkko. Raportissa tutkitaan myös Bitcoinin kehitystä suhteessa kultaan.

Kyseessä on kaiken kaikkiaan erinomainen lukupaketti, joka kannatta käydä läpi. Löydät PDF:stä varmasti hyödyllistä informaatiota, vaikka seuraisit alaa päivittäin.

Raportti on vapaasti luettavissa verkossa. Löydät Prasoksen Q4 kryptoraportin tästä linkistä.

Mt. Gox herää henkiin?

Kryptovaluuttapörssi Mt. Gox ei sano monelle uuden polven kryptosijoittajalle yhtään mitään. Kyseessä on silti kryptovaluuttojen historian tunnetuin pörssi, jossa käytiin parhaimmillaan (tai pahimmillaan) 75-80% koko markkinan treideistä.

Pörssin perusti aikoinaan Jed McCaleb, joka toimi myöhemmin Ripplen sekä Stellarin perustajana. Hän möi Mt. Goxin vuonna 2011 ranskalaiselle sovelluskehittäjälle nimeltään Mark Karpeles.

Mt. Gox jäi historiaan ikävällä tavalla, sillä pörssi hakkeroitiin vuonna 2014. Menetykset olivat järkyttävät: 850.000 bitcoinia. Lähes jokainen tuon ajan aktiivitreidaaja kärsi vahinkoja.

Eilen markkinoille tuli mielenkiintoisia uutisia. Pörssin omistaa nykyisin Brock Pierce, joka on varsin ristiriitainen henkilö ja mm. EOS-projektin takapiruna. Pierce osti Mt. Goxin sen edellisiltä omistajilta konkurssin jälkeen.

Nyt Pierce suunnittelee Mt. Goxin uudelleenavaamista.

Kyseessä on mielenkiintoinen optio, jossa Mt. Gox -konkurssipesän velkojat saisivat uudesta pörssistä osuuden ilmaiseksi. Vuonna 2014 hukatuista Bitcoineista on yhä kateissa noin 650.000 kappaletta, mutta pörssi omistaa noin 200.000 kpl. Niiden arvo on jopa nykyisellä kurssilla varsin suuri.

Tapaus oli otsikoissa vuosi sitten, jolloin konkurssipesän hoitajaa syytettiin jopa koko Bitcoin-markkinan alasajosta.

Brock Piercen yritys tuoda Mt. Gox markkinoille olisi todella kunnianhimoinen tempaus. Harva uskoo sen onnistuvan, mutta seuraamme mielenkiinnolla tapauksen kehittymistä.

Aiheesta kiinnostuneiden kannattaa lukea tämä CCN:n artikkeli, jossa käydään läpi kattavasti koko kuvio.

Jack Dorsey CT:n suosiossa

Nimi Jack Dorsey ei sano mitään suurimmalle osalle suomalaisista. Kyseessä on pikaviestipalvelu Twitterin perustaja. Twitter on valitettavasti hyvin vähäisellä käytöllä Suomessa, mutta se on erittäin suosittu monen eri nichen keskustelualusta maailmalla. Näin on myös kryptovaluuttojen tapauksessa. Kryptokeskustelusta käytetään yleisesti lyhennettä CT (Crypto Twitter).

Dorsey nousi viikolla CT:n suosioon paristakin eri syystä. Twitterin perustaja oli alkuviikolla Joe Roganin vieraana, joka on yksi maailman katsotuimmista podcateista. Dorsey puhui haastattelussa positiiviseen sävyyn siitä, miten Bitcoinista on tulossa internetin oma raha.

Katso klippi tästä:

Haastattelun jälkeen Dorsey keskusteli Bitcoin-aiheisiin viesteihin liittyen ja totesi mm. hodlaamalla ”riittävän monta” Bitcoinia tällä hetkellä.

Hän nousi entistä suurempaan suosioon osallistumalla ”Lightning Torch” -peliin. Kyseessä on ikään kuin digitaalinen kiertokirje, jossa tunnetut CT:n henkilöt lähettävät pienen maksun Bitcoineja salamaverkon avulla. Dorsey sai myös ”soihdun” itselleen ja osallistui salamaverkon tietouden levittämiseen.

Dorsey on puhunut myös aiemmin positiiviseen sävyyn Bitcoinista eri konferensseissa. Kyseessä on yksi monista maailman tunnetuimmista teknologia-alan henkilöistä, jotka uskovat kryptovaluuttojen valloittavan maailman.

Coinbase on lisännyt PayPal-kotiutuksen valikoimiinsa

Coinbase on yksi maailman suosituimmista kryptovaluuttojen osto-, myynti- ja säilytyspalveluista. Se on helppokäyttöinen vaihtoehto ja etenkin aloittelevien kryptosijoittajien suosiossa.

Kryptovaluuttoja on mahdollista ostaa pankkisiirron tai luottokorttitalletuksen jälkeen euroilla, ja tarjolla ovat tällä hetkellä Bitcoin, Bitcoin Cash, Ethereum, Ethereum Classic, Litecoin, 0x, Basic Attention Token ja Zcash.

Palveluun on lisätty tällä viikolla hyödyllinen ominaisuus: kotiutus PayPal-tilille. Tämä optio ei ole ollut aiemmin käytössä suomalaisille eikä muille EU-alueen asiakkaille.

Kotiutus PayPal-tilille tapahtuu seuraavasti: klikkaa päävalikosta Settings ja valitse sen Linked Accounts. Tällä sivulla näkyvät kaikki tilille linkitetyt pankkitilit ja luottokortit. Klikkaa Link a new account -painiketta ja valitse popup-ikkunasta PayPal.

coinbase paypal kotiutus

Tämän jälkeen sinut ohjataan PayPal-palveluun, jonka jälkeen vahvistat linkityksen myös sitä kautta. Jos prosessi onnistuu, saat ruudulle kuittauksen ja PayPal-tilisi näkyy sen jälkeen Linked Accounts -sivulla.

Et voi toistaiseksi myydä kryptovaluuttoja suoraan PayPal-tilille, vaan kaupat on tehtävä entiseen tapaan euroiksi. Valitse tämän jälkeen päävalikosta Accounts ja klikkaa euro-lompakon Withdraw-painiketta. Kotiutus pitäisi näkyä PayPal-tililläsi muutamassa sekunnissa.

Kuva: iStock / Bychykhin Olexandr

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*