Uutiset
08
tammi
mikä on ethereum - lompakko -ether

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Uutiskatsaus 8.1: Ethereum Classic, Ledger, Yle, Proof of Keys, Ethereum hard fork

Tiistain uutiskatsauksen pääaiheena on Ethereum Classic, joka on joutunut (mahdollisesti) 51%-hyökkäyksen kohteeksi. Leder on tuonut markkinoille uutuustuotteen Nano X, joka on yhteensopiva mobiililaitteille. Yle on kirjoittanut taas asiallisesti kryptovaluutoista liittyen. Lisäksi pieni katsaus taaksepäin Bitcoinin synttäreihin. Ethereumin hard fork on myös tulossa.

Ethereum Classic hyökkäyksen kohteena

Alkuviikon suurin puheenaihe on ollut Ethereum Classic. Kyseessä on hyvin pienelle huomiolle jäänyt platform, joka syntyi Ethereumin hard forkissa vuonna 2016. Kyseessä oli kuuluisa The DAO -hakkerointi, jonka käsittely jakoi Ethereum-yhteisön kahtia.

Ethereum Classic on siis alkuperäinen lohkoketjun haara, josta Ethereum on hard forkattu omaksi ketjukseen. ETC on jäänyt alusta asti ”isoveljensä” varjoon, eikä Classic-alustan kehitystyö ole kulkenut odotettuun tahtiin.

Joulukuussa 2018 johtava Ethereum Classic -kehittäjä ETCDEV meni myös nurin varojen puuttumisen vuoksi. Lisäksi Cardanon kehityksestä vastaava IOHK on lopettamassa tukeaan Ethereum Classicin suuntaan.

Eilen julkaistut raportit Ethereum Classicin lohkoketjusta ovat tuoneet lisää negaa projektin suuntaan.

Coinbasen yllä oleva twiitti aloitti kiivaan keskustelun Ethereum Classicin nykytilasta. Raportin mukaan Coinbase havaitsi lohkoketjun uudelleenorganisointia, mikä viittaa sen olevan hyökkäyksen kohteena.

Lohkoketjun ns. 51%-hyökkäys tarkoittaa sitä, että yhdellä taholla on hallussaan yli puolet koko lohkoketjun louhintakapasiteetista. Näin ollen kyseinen operaattori voi louhia esim. salaa toista lohkoketjun haaraa irralleen varsinaisesta lohkoketjusta, jonka jälkeen kaikki toisen haaran transaktiot katoavat yhtäkkiä olemasta. Jos kyse on uudelleeorganisoinnista, hyökkääjä valitsee tietyn pisteen lohkoketjun historiasta, josta hän alkaa luoda lohkoketjun uutta haaraa.

Ethereum Classicin tapauksessa tällainen hyökkäys onnistuu varsin kivuttomasti, koska louhijoita on niin vähän. Pörsseille tilanne voisi olla todella ongelmallinen. Coinbase on sulkenut tästä johtuen kaikki ETC-transaktiot, ja muut pörssit ovat samoilla linjoilla.

The Bitcoin Standard -kirjan kirjoittaja Saifedean Ammous kommentoi tapausta Twitterissä seuraavasti:

Two important lessons from this shitcoin’s demise:

1- The price has barely budged, which shows that demand for these shitcoins has nothing to do with their function, security, or safety and is entirely driven by speculation on exchanges.

2- It took more than a day for ETC fans & promoters on Twitter to even realize this attack was happening after @pierre_rochard told them about it, because they couldn’t find anyone who runs a node!

Yksi asia on varmaa: tapaus herättää paljon keskustelua Ethereum Classicin tulevaisuudesta. Moni some-vaikuttaja pitää kyseistä valuuttaa tällä hetkellä puolikuolleena shitcoinina, joka on menettänyt suuren osan kehitystiimistään.

Tällä hetkellä tilanteen laajuus ja faktat ovat vielä vähän epäselviä, mutta asiaan palataan varmasti vielä myöhemmin. Ethereum Classic ei ole suinkaan ainoa altcoin, joka voidaan kaapata suhteellisen helposti. Pitkä kryptolama on vähentänyt louhintakapasiteettia kaikilla shitcoineilla, ja pienet Proof of Work -pohjaiset kryptovaluutat ovat kaikki riskiryhmässä.

Lukumäärällisesti kyse on vain muutamista kryptovaluutoista, kun mennään top 50:n ulkopuolelle. Esim. sijoilla 50-100 olevista kryptovaluutoista vain 10 kpl on louhittavia. Ethereum Classicin tilanteesta raportoi mm. projektin virallinen Twitter-tili.

Ledger Nano X

Ledger Nano S on tällä hetkellä maailman suosituin hardware-lompakko kryptovaluuttojen säilytykseen. Kyseessä on tuttu laite myös suomalaisille, ja Bitcoinkeskus on tehnyt sen käytöstä myös kattavan oppaan.

Kyseessä on USB-tikkua muistuttava laite, joka kytketään käytön yhteydessä kaapelilla kiinni tietokoneeseen. Ledger Nanoon voi tallentaa yli 700 erilaista kryptovaluuttaa, ja laite säilyttää jokaisen lompakon privaattiavaimet turvassa offlinessa. Nano kytketään verkkoon vain siinä tapauksessa, kun haluat lähettää kryptovaluuttaasi.

Uusin tuote on nimeltään Nano X (alla olevassa kuvassa).

ledger nano x

Ledger Nano X tuo kauan kaivatun yhteyden mobiililaitteeseen. Yhä useampi henkilö ei enää omista läppäriä, tai sen käyttö on hyvin vähäistä. Nano X mahdollistaa kryptojen suojaamisen myös mobiililaitteen avulla.

Uusi tuote yhdistyy esim. älypuhelimeen turvallista bluetooth-yhteyttä käyttäen. Samalla Nano X laajenee myös kapasiteetiltaan edeltäjäänsä verrattuna: laite voi sisältää 100 appsia ja 1000 kryptovaluuttaa. Samalla Ledger Live -hallintaohjelmasta tulee ulos myös mobiiliversio.

Ledger Nano X on mahdollista ennakkotilata jo tänään, mutta postitukset lähtevät liikkeelle vasta maaliskuussa. Ennakkotilaajille on tarjolla Genesis block -erikoisversio.

Uuden Nano X -laitteen hinta on hieman edeltäjäänsä kalliimpi, 119 euroa. Toisaalta, vanha Nano S on nyt pudotettu pysyvästi 59 euron hintaan entisen 99 euron sijasta. Jos omistat läppärin etkä tarvitse mobiiliversiota, voit ostaa Nano S:n nyt entistä halvemmalla.

Yle kirjoittaa bitcoinin tulevaisuudesta

Yle on kunnostautunut vuoden 2018 kryptojulkaisuissaan. Artikkelit ovat laajoja, hyvin kirjoitettuja sekä faktoihin nojaavia. Muut mainstream-median julkaisijat voisivat ottaa näistä oppia.

Yle on julkaissut pari päivää sitten artikkelin otsikolla: Kryptotalvi jäädytti bitcoinin, miltä uusi vuosi näyttää? Asiantuntijat ennustavat: Käyttö lisääntyy, teknologia etenee ja uusi mahdollinen kupla näköpiirissä.

Jutussa on haastateltu Lightning Labsin toimitusjohtaja Elizabeth Starkia, Litecoinin perustaja Charlie Leetä sekä paria muuta alan ammattilaista. Kannattaa tsekata artikkeli läpi!

Ylen jutussa mainitaan myös tokenization eli tokenisointi, jota povataan yhä enemmän vuoden 2019 jutuksi ja seuraavan kuplan aiheuttajaksi. Tokenisonti tarkoittaa suomennettuna kohde-etuuden muuttamista digitaalisiksi arvopapereiksi.

Kohde-etuus voi olla esimerkiksi kiinteistö, osake tai mikä hyvänsä reaalimaailman hyödyke. Suomalainen metsänomistaja voi vaikkapa tokenisoida havupuunsa.

Kun sen omistus tokenisoidaan, sillä voidaan käydä kauppaa pörssiosakkeiden tavoin. Tokenisointi avaa valtavat markkinat yrityksille ja palveluille, jotka ovat tällä hetkellä pörssin ulkopuolella ja käytännössä tavallisen sijoittajan ulottumattomissa.

Yle on tehnyt laajan artikkelin tokenisoinnista marraskuussa 2018, jonka löydät tästä linkistä.  Tsekkaa myös tämä aiheeseen liittyvä uutinen kuluneen viikon ajalta:

Proof of Keys oli non-event

Viime viikolla vietettiin Bitcoinin tärkeää virstanpylvästä, kun maailman tunnetuin kryptovaluutta täytti kymmenen vuotta. Kyseinen päivä oli 3. tammikuuta, jolloin Bitcoinin genesis block sai alkunsa. Kyseessä on siis lohkoketjun ensimmäisen lohkon syntymäpäivä.

BitMEX keräsi pisteet kotiin ostamalla mainoksen The Times -lehden etusivulta:

Satoshi Nakamoto sisällytti kuvassa olevan The Times -lehden etusivun otsikon Chancellor on brink of second bailout for banks ensimmäiseen blokkiin.

Bitcoinin syntymäpäivänä juhlittiin myös Proof of Keys -päivää. Kyseessä on Trace Mayerin käynnistämä anarkistinen tempaus. Sen ideana oli tyhjentää kryptovaluutat pörsseistä, mikä paljastaisi niiden toimivan vähimmäisvarantojärjestelmällä.

Coinmotion-palvelun perustaja Henry Brade kommentoi aihetta Twitterissä seuraavasti:

I support the idea of ”your keys, your bitcoin”, however the speculation on exchange withdraws is stupid. If the exchange has proper cold storage solutions and unusually large withdraw activity arises, it may lead to hours of delays with them. In fact no delays would be worrying!

This doesn’t mean an exchange couldn’t be running on fractional reserve. It is certainly possible. But delays with withdraws does NOT automatically mean that. Any exchange with proper cold storage will have withdraw delays if there are continuous large withdraws.

Kyseessä oli niin sanottu non-event, vaikka jotkut PoK-kannattajat yrittivätkin saada jokaisen toimintahäiriön kyseisen tempauksen syyksi. Tämä ei sinänsä todista salaliittoteorioita oikeiksi tai vääriksi. Osa pörsseistä voi hyvinkin gämblätä asiakkaidensa varoilla, sillä tällainen tempaus koskettaa aina vain hyvin pientä osaa käyttäjistä.

Ethereumin hard fork lähestyy

Kryptovaluuttojen maailma on alkanut pikkuhiljaa toipua kursseja järisyttäneestä hard forkista marraskuussa. Bitcoin Cashin sisällissota johti silloin kryptovaluutan jakautumisen kahteen kilpailevaan haaraan. Kyseinen hard fork oli myös mitä ilmeisemmin triggerinä kurssien lähes 50 prosentin romahdukselle.

Viikon päästä on luvassa toinen merkittävä hard fork, joka koskee Ethereumia. Se eroaa kuitenkin merkittävästi Bitcoin Cashista, sillä kyseinen hard fork ei ole contentious, mikä tarkoittaa riitaisaa. Bitcoin Cashin tapauksessa yhteisö jakautui kahteen haaraan, jonka jälkeen molemmat osapuolet alkoivat tukea omaa valuuttaansa.

Ethereumin tapauksessa kyseessä on kaikkien hyväksymä muutos, joten oletuksena louhijat siirtyvät louhimaan yhtä ja tiettyä haaraa. Tämän jälkeen hard forkin ”vanha haara” kuolee pois.

Etherin tai ERC20-pohjaisten tokeneiden omistajan ei tarvitse murehtia – todennäköisesti et edes huomaa hard forkin tapahtuneen. Voit seurata hard forkin vaikutusta Etherin kurssiin tästä. Hard forkin sisältämistä päivityksistä yms. on luvassa vielä erillinen artikkeli. Alla olevalla videolla on hyvä tiivistys aiheesta.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *