Keskiviikon uutiskatsauksen pääaiheena on Bitcoin-markkinan myötätuuli. Onko uusi nousukausi vihdoin alkanut? Tämän lisäksi käydään läpi Kiinan julkaisemaa kryptovaluuttarankingia, jossa Bitcoin on pudonnut 19. sijalle. Alexander Hanhikoski on Suomen tunnetuin kryptosijoittaja. Hän nousi maan eniten tienaavien joukkoon lähes 25 miljoonan euron pääomatuloilla kryptotreidaamisesta. Lopuksi katsaus ICO-projektien heikkoon tilanteeseen.
Onko uusi nousumarkkina alkanut?
Kryptovaluuttojen markkina on ollut viime viikot hiljaisempi kuin pitkään aikaan. Lokakuun lopulla mitatut volyymiluvut olivat vuoden 2017 alkupuoliskon tasolla. Treidaajat ovat poistuneet markkinoilta joka puolella, ja kurssit ovat jähmettyneet lähes paikoilleen alkusyksyn ajan.
Tilanteesta on olemassa erilaisia teorioita, mutta yksi todennäköinen selitys löytyy alla olevasta kuvasta.
Bitcoin dominoi edelleen kryptovaluuttojen markkinaa. Yksittäiset projektit voivat nousta tai laskea lyhytaikaisesti, mutta koko markkina liikkuu Bitcoinin kurssin mukaan.
Bitcoin on ollut puolisen vuotta kuvassa sinisellä näkyvän trendin sisällä. Viime viikkoina on edetty kohti vääjäämättömästi kapenevaa ”nuolenpäätä”. Monet treidaajat ovat pysähtyneet odottamaan sitä, kumpaan suuntaan kurssi puhkaisee tämän vahvan trendin.
Nyt Bitcoin on tehnyt odotetun liikkeen, eli kurssi rikkoi trendilinjan ylöspäin. Tällä hetkellä kurssi on 50:n ja 100:n päivän keskiarvojen välissä. Todella vahvana trendinä pidetty 200 päivän liukuva keskiarvo on noin 7200 dollarissa.
Alkuviikon tapahtumat ovat nostaneet koko markkinaa hieman yli 200 miljardista reiluun 220 miljardiin dollariin. Nousua on kokonaisuutena noin 10 prosenttia, mikä on positiivista.
Kurssiliike ei ole aiheuttanut suurempia riemunkiljahduksia, koska 24h volyymi on edelleen varsin maltillista isossa kuvassa. Päivävaihto on kasvanut toki merkittävästi (25%) viime viikkojen pohjalukemista, mutta nykytaso on edelleen selvästi pienempi viime kuukausien piikkeihin verrattuna.
Hyvänä nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että pienen volyymin aikana tapahtuvat muutokset eivät ole kestäviä. Volyymi on kuin tuuli purjeveneen purjeissa. Jos vaihtoa ei ole riittävästi, niin kurssiliike hyytyy nopeasti ja kääntyy toiseen suuntaan.
Nyt ollaan täsmälleen samoissa lukemissa, joissa päivävaihto pyöri marraskuun lopulla vuonna 2017 – ennen hurjan kurssirallin alkua. Parhaimmillaan Bitcoinin päivävaihto ylitti 23 miljardia joulukuun 8. päivänä. Tällä hetkellä lukema on hieman yli 5 miljardia dollaria.
EOS ykkössijalla Kiinan blockchain-rankingissa
Kiinan digitaalisen informaation kehityskeskus (CCID) on maan valtion hallinnoima organisaatio, joka julkaisee tasaisin väliajoin omaa lohkoketjurankingia. Kyseisessä listauksessa käydään läpi maailman tunnetuimmat blockchain-projektit, ja jokainen saa arvosanan kolmessa eri kategoriassa.
Indeksi muodostuu kategorioista basic tech, applicability, creativity. Jokainen voi tulkita nuo miten parhaakseen näkee. Alla olevassa kuvassa on uusin julkaisu (lähde: CCN), jonka ykkösenä keikkuu kohuttu ekosysteemi EOS.
EOS:llä on ollut aina valtava tuki Aasiassa, eikä ykköspaikka ole suuri yllätys. Ripplen viimeaikaiset kehitysaskeleet ovat nostaneet projektin top kymppiin. Bitcoinin lukema on erittäin mielenkiintoinen, sillä maailman tunnetuin kryptovaluutta on pudonnut listauksessa sijalle 19.
Moni lukijoistamme ei ole välttämättä huomannut, että Bitcoinkeskus julkaisee myös omaa kryptovaluuttarankingia. Kyseessä on täysin uniikki listaus, joka päivittyy 24h välein.
Kiinan blockchain-listaus perustuu subjektiiviseen arviointiin eri projektien kehitystyöstä. Bitcoinkeskuksen ranking pohjaa numeerisiin arvoihin, jotta se olisi mahdollisimman puolueeton. Rankingiin vaikuttavat:
- Kurssi, eli onko ko. kryptovaluutta kallis vai halpa vrt. pidemmän ajan keskiarvoon
- Suosio, eli miten paljon projektilla on seuraajia sosiaalisessa mediassa
- Ikä, eli milloin lohkoketju on perustettu
- Volatiliteetti, eli kuinka paljon hinta heittelee ylös ja alas
- Päivävaihto, eli kuinka suosittu kryptovaluutta on treidaajien keskuusdessa
Bitcoinkeskusen ranking sopii karkeaksi ohjenuoraksi henkilöille, joiden perustiedot ovat vielä suppeat. Listauksen kärkipäässä olevat projektit ovat ostajan kannalta parhaita hankintoja juuri nyt. Edes hyvää projektia ei kannata ostaa, jos sen hinta on tällä hetkellä liian kallis. Tästä johtuen ranking antaa ison painoarvon nykyiselle kurssihinnalle.
Alexander Hanhikoski tienasi lähes 25 miljoonaa kryptovaluutoilla
Alexander Hanhikoski oli vielä viikko sitten täysin tuntematon nimi lähes kaikille suomalaisille. Nuori sijoittaja nousi kertaheitolla julkisuuteen veropäivän yhteydessä. Hanhikosken pääomatulot olivat lähes 25 miljoonaa, jotka mies tienasi kryptovaluuttoja treidaamalla.
Hanhikoski on perustanut aiemmin mukavan suosion saaneen Bittisiirto (pikasiirto.fi) -palvelun.
Kyseessä on yksinkertainen konsepti, jossa henkilö saa siirrettyä rahat reaaliajassa suomalaisten pankkien välillä pientä korvausta vastaan. Hanhikoski kertoo, että yhtiön alkuaikoina hän suoritti kaikki siirrot itse valvoen yötä päivää SMS-hälyytysten piipatessa.
Hanhikoski päätyi Suomen 3. eniten tienaavaksi henkilöksi rohkealla Ethereum-sijoituksella. Hän oli kerännyt mukavan alkupääoman Bitcoinilla, ja laittoi kaiken kiinni Etheriin ennen ekosysteemin lanseerausta. Hanhikoski osti yli 100.000 Ether-tokenia, joiden arvo oli tuohon aikaan vain 0,1 dollaria per token. Vuonna 2017 Ether nousi reilusti yli 1000 dollariin, joten sijoituksen arvo kohosi 10.000x muutamassa vuodessa.
Alexander Hanhikoskesta tuli nopeasti julkkis, ja osa kommenteista oli luonnollisesti negatiivisia. Konservatiivien mielestä Hanhikosken saavutus on puhdasta spekuloinita, ja se houkuttelee muita nuoria häviämään rahansa.
Kauppalehti on kunnostunut todella harvoin asiallisten kryptoartikkeleiden julkaisussa. Nyt on kuitenkin syytä antaa krediittiä, sillä kolumnisti Sari Lounasmeri kirjoitti osuvan jutun Hanhikoskeen liittyen.
Tässä tarinassa kryptovaluutta on sivuroolissa. Pääasioita ovat säästäväisyys, syvällinen perehtyminen sijoituskohteeseen, riskinottohalukkuus ja oman sijoitussuunnitelman noudattaminen. Sijoitustuottoja voi saada vain sijoittamalla.
Hanhikosken tarinassa korostuvat mielestäni erinomaisesti myös Lounasmeren mainitsemat pointit. Nuori mies eli ensinnäkin alussa säästävästi, teki ahkerasti töitä bisneksensä kanssa ja kokosi sijoittamalla alkupääoman. Tämän jälkeen hän otti hallitun riskin teknologiaan, jonka hän selvästi tunsi.
Matkan varrella nuori miljonääri menetti myös puolet sijoituksestaan sen arvon ollessa noin 2 miljoonaa. Miljoonan taalan sulaminen ei säikyttänyt Hanhikoskea, vaan hän piti tokeneistaan tiukasti kiinni. Kylmähermoisuus palkittiin lopulta hienolla tuloksella.
On myös Suomen kannalta erittäin positiivista, että nämäkin miljoonat tulivat verotuloina kotimaahan. Kryptosijoittajat maksavat kyllä veronsa mielellään Suomeen, kunhan Verohallinnon kohtelu on reilua.
Surkea ICO-vuosi: 86% projekteista on alle listautumiskurssin
Tuore raportti on karua kerrottavaa ICO-projektien tilanteesta. EY:n (ei viittaa Euroopan Unioniin tai yhteisöön) julkaisema tutkimus kertoo, että 86% ICO-projekteista on tällä hetkellä alle listautumiskurssinsa. Vertailukurssilla tarkoitetaan sitä lukemaa, jolla kyseinen token on ollut ensimmäistä kertaa treidattavissa kryptovaluuttapörssissä.
Jos termi ICO ei ole lukijalle tuttu, voit lukea asiasta tarkemmin tästä artikkelista. Kyseessä on IPO:n vastine kryptovaluuttamaailmassa. ICO eli Initial Coin Offering on nykyisin suosittu tapa kerätä projektille rahoitus. Sijoittajat ostavat tokeneita ennen kuin ne tulevat myyntiin julkisesti.
Osakemarkkinoilla listautumisanteihin osallistutaan innokkaasti. Usein listautumisanti ylimerkitään, eli sijoittajia oli enemmän kuin tarjottu pääoma. Kurssi pyritään asettamaan sellaiselle tasolle, että se lähtisi nousuun pörssilistautumisen yhteydessä. Osakemarkkinoilla yhtiöt listautuvat tyypillisesti usean toimintavuoden jälkeen, jolloin tarjolla on dataa esimerkiksi kannattavuudesta, tilauskirjoista jne.
ICO:t räjähtivät valtavaan kasvuun vuoden 2017 aikana. Monet projektit ylimerkittiin vain muutamassa minuutissa, mikä kertoo niiden aikaansaamasta hypestä. ICO:n kohdalla hinnoittelu on täysin hatusta revittyä, koska kyse on startup-projekteista, joilla on usein pelkkä idea paperilla. Mukana on myös lukematon määrä erilaisia huijauksia, ja lisää tulee valitettavasti joka päivä.
Rahan sekä tulosten keskittyminen on selkeää. Raportin mukaan kymmenen suurinta ICO:ta keräsi vuonna 2018 yli puolet sijoitetusta pääomasta. Samalla kehitystä tapahtuu vain pienessä osassa projekteja.
Yllä oleva kuva kertoo karua kieltään siitä, että 71% ICO-projekteista on syyskuussa 2018 edelleen pelkän idean tasolla.
Kryptovaluuttakurssien lasku on myös aiheuttanut ikävän kierteen. ICO-huuma oli pahimmillaan, kun Ethereumin kurssi pyöri 1000-1500 dollarin välimaastossa. Etherin kurssin on romahtanut vuoden aikana 200 dollarin tasolle, mikä on hävittänyt yli 80% projektien budjetista.
ICO:t ovat joutuneet myymään huomattavasti ennakoitua enemmän kryptovaluuttaa maksaakseen palkkoja ym. kuluja, mikä on puolestaan kiihdyttänyt Etherin ja Bitcoinin kurssilaskua. Tämä on aiheuttanut ongelmia kehitystyössä, mikä on saanut sijoittajat dumppaamaan projektin tokenia jne. Ikävä kierre on valmis.
Jos sijoittaja olisi tehnyt tammikuun 1. päivänä sijoituksen tutkimuksessa mukana oleviin projekteihin, portfoliosta olisi sulanut 66 prosenttia. Tämä kuvaa aika hyvin koko markkinan kehitystä. 30 prosenttia ICO:sta olisi menettänyt täysin arvonsa.
Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!
Ei kommentteja