Uutiset
04
joulu
GPU setup for mining cryptocurrency

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Uutiskatsaus 4.12: Bitcoin-louhinta, Paraguay, kryptomarkkina, Asus

Tiistain uutiskatsauksessa käydään läpi muutoksia Bitcoinin louhinnassa. Aiheeseen liittyy myös toinen uutinen, joka kertoo maailman suurimman louhintafarmin rakennustyöstä Paraguayn alueelle. Tämän lisäksi käydään myös läpi kryptomarkkinaa, joka on kutistunut entisestään viime viikkoina. Lopuksi myös uutinen louhintaan liittyen; Asus haluaa ottaa pelikoneiden näytönohjaimet louhintakäyttöön.

Rekisteröidy Binancelle

Bitcoin-louhinnassa suuria muutoksia

Kryptovaluuttojen  kurssimuutokset ovat aiheuttaneet päänvaivaa sijoittajien lisäksi myös ICO:ille sekä louhijoille. ICO:t joutuvat myymään 6-12kk sitten keräämäänsä kryptovaluuttaa maksaakseen projektin kuluja, mutta laskeva kurssi syö varoja jatkuvasti enemmän.

Louhijat ovat myös ahtaalla, sillä romahtaneet kurssit syövät toiminnan kannattavuuden. Kotikoneella louhiminen on muuttunut tappiolliseksi toiminnaksi vuoden 2018 aikana ympäri maailmaa, ja nyt ahdingossa ovat myös suuremmat toimijat.

Marraskuun lopun romahdus 4000 dollarin pintaan on ajanut louhintafirmoja konkurssiin, ja laitteita on yksinkertaisesti sammutettu. Tämä näkyy selvästi Bitcoinin hashraten putoamisena.

Yllä oleva graafi kertoo, että hashrate kasvoi vuoden 2018 syyskuuhun asti Bitcoinin matalasta kurssista huolimatta. Termi hashrate tarkoittaa käytännössä laskentatehoa, eli kuinka monta tietokonetta on kytketty verkkoon louhimaan Bitcoinia.

Hashraten lasku kertoo siitä, että marraskuun kurssimuutokset ovat ajaneet monia louhijoita ulos bisneksestä. Samaan aikaan on nähty myös toinen merkittävä muutos, eli louhinnan vaikeus (mining difficulty) on laskenut merkittävästi. Alla oleva kuva näyttää vaikeustason muutokset kahden viime vuoden ajalta.

Mitä mining difficulty tarkoittaa käytännössä? Bitcoinin lohkoketju toimii siten, että uusia lohkoja syntyy maailmaan keskimäärin kerran 10 minuutissa. Vaikeutta säätävä algoritmi tutkii kahden viikon (tarkalleen 2016 lohkon) välein, kuinka monta uutta lohkoa on syntynyt.

Jos lohkoja louhitaan maailmaan liian nopeasti, vaikeusastetta säädetään ylös. Tämä tapahtuu silloin, kun louhintateho kasvaa. Vaikeusastetta pudotaan louhintatehon laskiessa.

Uusin muutos tapahtui pari päivää sitten, joka oli suurin yksittäinen pudotus sitten vuoden 2011. Kyseessä oli yli 15 prosentin miinusmerkkinen säätö, joka on Bitcoinin historian toiseksi suurin. Bitcoin on leimattu mm. tämän vuoksi ”kuolleeksi” monissa uutisissa. Aihetta kommentoi mm. Andreas Antonopoulos a.k.a Bitcoin-jeesus:

Käytännössä kyse ei ole mistään muusta kuin järjestelmän normaalista toiminnasta.

Kannattaa muistaa, että louhijoiden poistuessa markkinoilta, jäljellä olevien toimijoiden tilanne paranee. Samaa kakkua on nyt jakamassa vähemmän tietokoneita, ja vaikeustason lasku tarkoittaa myös nopeammin löydettäviä lohkoja.

Lähde: blockchain.com/charts/

Paraguay aikoo rakentaa maailman suurimman Bitcoin-louhintafarmin

Seuraava uutinen liittyy edelliseen aiheeseen, eli kyse on jälleen louhinnasta. Paraguay aikoo nimittäin rakentaa maailman suurimman Bitcoin-louhintafarmin. Kyseessä on yksi erinomainen esimerkki siitä, miten kryptovaluuttojen louhinta hyödyntää:

 1. Uusiutuvaa energiaa (tässä tapauksessa vesivoima)
 2. Ylikapasiteettia
Kuvassa Itaipu vesivoimala.

Paraguayn Itaipu-voimala tuottaa niin paljon sähköä, että siitä menee vientiin jopa 80-90 prosenttia. Nyt osa tuotannosta aiotaan valjastaa Bitcionin louhintaan. Toimintaa varten rakennettaan viisi (yhteensä noin 50.000 neliömetriä) louhintakeskusta, jotka yhdistetään nettiin nopeilla kaapeleilla.

Kyseessä on yhteistyöprojekti Etelä-Korean Blockchain Technology Foundationin (”Commons Foundation”) sekä Paraguayn valtion välillä. Louhintalaitteiden tarvitsema sähkö maksaa Itaipun voimalan vieressä vain 20% Etelä-Korean hintoihin verrattuna.

Uutinen on myös hyvä esimerkki siitä, miten kryptovaluuttoihin liittyvä infrastruktuuri kasvaa jatkuvasti. Vuoden 2018 alamäki liittyy vain ja ainoastaan kryptovaluuttojen kursseihin. Teknologinen vallankumous etenee siitä huolimatta joka päivä. Lue myös aiheeseen liittyvä artikkeli: Harhakäsitykset kryptovaluuttojen louhinnasta.

Lähde: prnewswire.com

Kryptomarkkinoilla alle kymmenen 1+ miljardin taalan valuuttaa

Kryptojen kurssiromahdus näkyy karulla tavalla myös markkina-arvossa. Koko markkinan huippu saavutettiin tammikuun puolivälissä, jolloin kryptojen kokonaisarvo ylitti 800 miljardia dollaria. Tällä hetkellä ollaan 125-130 miljardin dollarin välimaastossa.

Tammikuun alussa elettiin altcoin-huuman huippua, jolloin mm. hupivaluutta Dogecoinin markkina-arvo nousi lähes kahteen miljardiin dollariin. Jo miljardin rajapyykkiä ihmeteltiin kovasti joulukuussa:

Miljardin dollarin kryptoja oli tammikuun alkupuolella useita kymmeniä, mutta viime viikkojen romahdus on pudottanut määrän pitkästä aikaa alle 10 kappaleeseen. Tilanne on artikkelin kirjoitushetkellä seuraava:

 1. Bitcoin: 68 miljardia
 2. XRP: 14
 3. Ethereum: 11
 4. Stellar: 2,8
 5. Bitcoin Cash (ABC): 2,6
 6. EOS: 2,2
 7. Tether: 1,85
 8. Litecoin: 1,85
 9. Bitcoin SV: 1,6
 10. Cardano: 970 miljoonaa

Markkina-arvo lasketaan yksinkertaisesti kurssihinta kertaa kierrossa olevien yksiköiden määrä. Käytännössä kyseessä on hyvin hatara mittari, kun mennään top 100:n (nykyään ehkä top 50) ulkopuolelle. Tämä johtuu siitä, että pienempien kryptojen volyymit ovat niin pieniä. Vain pieni osa markkinoilla olevista kryptoista voidaan käytännössä myydä ilman kurssin totaalista romahtamista.

Bitcoin Cash on menettänyt hard forkkinsa jälkeen asemansa viiden joukossa. Valuutta jakautui äskettäin kahtia, ja samassa yhteydessä ABC:n ja SV:n yhteenlaskettu markkina-arvo putosi kymmeniä prosentteja.

Monien analyytikoiden mielestä on yllättävää, että Bitcoin dominance -lukema ei ole kohonnut vielä korkeammalle. Kyseessä on siis Bitcoinin markkina-arvon osuus koko kryptomarkkinasta. Tällä hetkellä pyöritään hieman alle 54 prosentissa. Käytännössä Bitcoinin kurssi on romahtanut yllättävän paljon, sillä yleensä BTC pitää arvonsa alamäessä selvästi muita kryptoja paremmin.

Bitcoin hallitsi vuoden 2017 alkuun asti yli 80% markkinasta, kunnes Ethereumin nousu on pudottanut sen karkeasti 30-60 prosentin välimaastoon.

Asus suunnittelee passiivista kryptolouhintaa läppäreillä

Asus on yksi maailman tunnetuimpia tietokoneiden sekä oheislaitteiden valmistajia. Yhtiö on julkistanut äskettäin yhteistyön Quantumcloud-nimisen teknologiafirman kanssa liittyen kryptovaluuttojen louhintaan.

Yhteistyön tarkoituksena on aktivoida tietokoneen näytönohjain louhintatyöhön, jos kone ei ole aktiivisesti esim. pelikäytössä. Jos tietokonetta käyttää lähinnä toimisto-ohjelmiin tai nettiselaukseen, näytönohjan on pääasiassa työttömänä. Tässä tapauksessa GPU:n voisi laittaa hommiin tienaamaan kryptovaluuttaa. Käyttäjä saisi sitten palkkiot esim. PayPal-tilille.

Kuvassa uusi Asus GeForce -näytönohjain

Louhinnasta olisi lähinnä hyötyä pelikäyttöön ostetuissa koneissa, jotka sisältävät riittävän tehokkaan näytönohjaimen. Tässäkin tapauksessa louhinta kohdistettaisiin kryptovaluuttoihin, joita kannattaa louhia GPU:n avulla. Esimerkiksi Bitcoin-louhintaa suoritetaan siihen varta vasten kehitetyillä ASIC-laitteilla.

Asuksen partneri Quantumcloud ei tietenkään takaa, että louhinta olisi kannattavaa. Kun näytönohjain valjastetaan louhintaan, sen virrankulutus nousee rajusti. Kryptovaluutoista saatu tuotto häviää monessa tapauksessa kasvaneeseen sähkölaskuun.

Tämä idea voi toimia huomattavasti paremmin seuraavan nousumarkkinan aikana. Vuoden 2018 aikana markkinoille on tullut myös erilaisia selainlouhinta-palveluita. Kaikissa on kuitenkin sama perusongelma: normaalikäyttäjän on vaikea tienata mitään, etenkin nyt, kun kurssit ovat niin alhaalla. Tietokoneen vaatima sähkönkulutus on suurempi kuin saatu tuotto.

Lähde: hexus.net

Lopuksi vielä twiitti, jonka sisältö on ihan hyvä pitää mielessä. Anthony Pompliano on muutenkin yksi parhaista seurattavista Twitterin puolella. Miehen pyörittämän podcast Off The Chain on myös erittäin suosittu.

Kuvat: iStockPhoto / eclipse_images, Angelo Leithold [GFDL or CC-BY-SA-3.0], from Wikimedia Commons


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.