Uutiset
31
loka
bitcoin kryptovaluutta

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Uutiskatsaus 31.10: Bitcoin 10 vuotta, Intian kryptobänni, Bitstamp, Coinbase

Keskiviikon uutiskatsauksen pääaiheena on tietysti Bitcoin, joka täyttää peräti 10 vuotta! Juhlan kunniaksi Ledger on julkaissut suositusta Nano S -kryptovaluuttalompakosta White Paper Edition -erikoisversion, joka on myynnissä vain rajoitetun ajan. Intiasta kuuluu puolestaan negatiivisia uutisia, sillä maan kryptobänni näyttää laajenevan. Bitstamp, Coinbase, Binance ovat puolestaan esillä posiitivisessa valossa.

Bitcoin täyttää 10 vuotta

Tänään, 31. lokakuuta 2018, vietetään Bitcoinin syntymäpäivää. Maailman tunnetuin kryptovaluutta täyttää pyöreät 10 vuotta!

Bitcoinin syntymäpäivästä esiintyy hieman eriäviä näkemyksiä, eikä virallista päivämäärää ole vielä päätetty. Lokakuun 31. päivä 2008 on Bitcoinin white paperin julkistamispäivä. Satoshi Nakamoto -niminen henkilö lähetti tuolloin viestin kryptografiaa käsittelevälle postituslistalle.

Legendaarisen white paperin otsikko kuului: Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System. Löydät sen edelleen samasta osoitteesta, jonka Satoshi Nakamoto postasi 10 vuotta sitten: bitcoin.org/bitcoin.pdf.

Bitcoin-lohkoketju käynnistyi pari kuukautta myöhemmin, tammikuun 3. päivä 2009. Samalla Bitcoinin ensimmäinen lohko sai alkunsa, jota kutsutaan englanniksi nimellä genesis block. Tammikuun 3. päivä on toinen varteenotettava ehdokas Bitcoinin syntymäpäiväksi, ja monien mielestä white paperin julkaisupäivää parempi.

Louhintapalkkio oli genesis blockissa peräti 50 Bitcoinia, joka huomattavasti nykyistä korkeampi. Palkkio puolittuu aina neljän vuoden välein, ja se on tällä hetkellä 12,5 Bitcoinia (50 -> 25 -> 12,5). Seuraava puolitus tapahtuu vuonna 2020.

Ensimmäinen Bitcoin open source client julkaistiin 9. tammikuuta. Kolme päivää myöhemmin suoritettiin myös ensimmäinen Bitcoin-transaktio. Se tapahtui Satoshi Nakamoton sekä Hal Finneyn välillä. Kyseinen siirto oli suuruudeltaan kymmenen Bitcoinia.

Kymmenen vuoden aikana on ehtinyt tapahtua paljon. Bitcoinin liittyvistä merkkipäivistä sekä niiden taustoista kertoo tarkemmin artikkeli: Tärkeitä Bitcoiniin liittyviä vuosipäiviä.

Ledger Nano S – White Paper Edition

Krypytovaluuttalompakko Ledger Nanosta on tarjolla rajoitetun ajan White Paper Edition -malli. Ledger Nano tukee nykyisin yli 700 kryptovaluuttaa, ja tällä hetkellä yli miljoona sijoittajaa säilyttää kryptovaluuttojaan turvallisesti sen avulla.

Jos kryptovaluuttojen säilytysvaihtoehdot eivät ole sinulle ennestään tuttuja, tutustu tähän artikkeliin: Opas Bitcoin-lompakon valintaan. Löydät Bitcoinkeskuksesta myös yksityiskohtaisen oppaan Ledger Nano S:n käytöstä.

White Paper Edition -malli maksaa 99,99€ perusmallin tapaan. Tutustu Ledgeriin tarkemmin tästä linkistä: ledger.com/satoshi.

Intian kryptobänni tiukkenee

Intia ja Kiina ovat maailman väkirikkaimmat maat, ja molemmissa asuu tällä hetkellä jo hurjat 1,4 miljardia ihmistä. Kryptojen vallankumouksen kannalta on valitettavaa, että kumpikin maa suhtautuu varsin vihamielisesti virtuaalivaluuttoihin.

Intian tilanteesta on raportoitu Bitcoinkeskuksessa myös aiemmin. Maan kryptovaluuttapörssit joutuivat aiemmin tänä vuonna iskun kohteeksi, sillä Intian keskuspankki kielsi pankkeja toimimasta kryptovaluuttojen kanssa. Tämä lakkautti käytännössä rahansiirrot pörsseihin.

Tuoreiden tietojen mukaan maan hallitus suunnittelee nyt tiukempaa bänniä kryptovaluuttoihin liittyen. Finanssiministeriön nimittämä komitea on julkaissut lausunnon, joka sisältää tekstin:

The Council also deliberated on the issues and challenges of Crypto Assets/Currency and was briefed about the deliberations in the High-level Committee chaired by the Secretary (Economic Affairs) to devise an appropriate legal framework to ban use of private crypto currencies in India and encouraging the use of Distributed Ledger Technology, as announced in the Budget 2018-19.

Toistaiseksi on epäselvää, mitä private crypto currencies oikein tarkoittaa. Viittaako tämä yksityishenkilöiden käyttöön vai ns. privaattikryptoihin, joita ovat mm. Monero, Bitcoin Private, PIVX jne.

Kyseessä on joka tapauksessa valitettava uutinen. Intiassa on Kiinan jälkeen maailman suurin väestö ilman pankkitiliä, joten kryptovaluutat voisivat helpottaa maassa miljoonien ihmisten elämää.

Todennäköisesti Kiina ja Intia taipuvat aikanaan muun maailman linjaan kryptovaluuttojen kohtelussa. Internetiä vastaan suoritettu taistelu on osoittautunut monessa muussakin asiassa turhaksi.

Bitstamp ja Coinbase

Bitstamp on yksi markkinoiden vanhimmista ja luotettavimmista kryptovaluuttapörsseistä. Kyseisen pörssin perusti slovenialainen Nejc Kodric, joka laittoi toiminnan käyntiin ystävänsä kanssa vuonna 2011. Kaveruksilla oli autotallissa vain kaksi läppäriä ja 1000 euroa reilut seitsemän vuotta sitten.

Nyt tuo projekti on kasvanut maailmanlaajuiseksi menestystarinaksi. Viime vuonna mm. yhdysvaltalainen CME Group otti Bitstampin kurssin myös osaksi valuuttakoria, jonka avulla määritellään Bitcoinin virallinen kurssi.

Pari päivää sitten Bitstamp siirtyi belgialaisen investointifirman omistukseen. NXMH-niminen yhtiö omisti jo aiemmin Korbit-nimisen korealaispörssin. Kauppahinta on arvioiden mukaan noin 400 miljoonaa dollaria, joten tuhannen euron autotallibisneksestä tuli perustajilleen kannattava liikeidea!

Kuvassa Bitstampin etusivu.

Toinen pörsseihin liittyvä uutinen koskee Coinbasea. Yhtiö ilmoitti blogipostauksessaan tiistaina uudesta 300 miljoonan dollarin rahoituskierroksesta. Mielenkiintoista tässä on se, että Coinbase arvioidaan peräti 8 miljardin dollarin arvoiseksi yhtiöksi!

Coinbasen tiedotteen mukaan yhtiö aikoo käyttää uutta pääomaa mm. tarjonnan laajentamiseen. Luvassa on kenties pian jopa satoja uusia kryptovaluuttoja.

We see hundreds of cryptocurrencies that could be added to our platform today and we will lay the groundwork to support thousands in the future.

Yhtiö jatkaa myös infrastruktuurin kehitystä ja pyrkii palvelemaan paremmin institutionaalisia sijoittajia.

Bitstampin ja Coinbasen uutiset ovat positiivisia alan kehityksen kannalta!


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *