Uutiskatsaus 3.8. Bitcoinin kurssi, Yhdysvaltain keskuspankki, Litecoin halving, Bitcoin Rich List

wall street

Lauantain uutiskatsauksessa käydään läpi viime viikon tapahtumia sekä Litecoinin tulevaa puoliintumista. Tämän lisäksi tutkitaan Bitcoinien jakaantumista eri osoitteisiin: kuinka monta Bitcionia tarvitset päästäksesi rikkaimmain 10% joukkoon?

Rekisteröidy Binancelle

Bitcoinin kurssi jälleen nousussa

Aloitetaan uutiskatsaus tuttuun tapaan kesän suosituimmalla aiheella, eli Bitcoinin kurssilla. Viikko sitten teemana oli tylsyys, mutta volatiliteetti on palannut jälleen kurssigrafiikkaan.

Viime lauantaina Bitcoinin kurssi oli lähes sentilleen 10.000 dollaria. Sunnuntaina kurssi käväisi pari sataa taalaa ylempänä, kunnes markkinoilla nähtiin jo tutuksi tullutta manipulointia.

bitcoin-kurssi-2019-08-03

Bitcoinin kurssi romahti BitMEX-pörssissä noin puolessa tunnissa yli 600 taalaa aina 9.400 dollarin pintaan. Vastaavia manipulointeja on nähty viimeisen parin vuoden aikana lukuisia kertoja ja nähdään varmasti myös tulevaisuudessa.

Kulunut kesä on kuitenkin osoittanut sen, että Bitcoinille löytyy valtavasti tukea 9200-9400 dollarin maastossa. Heinäkuun puolivälissä nähty 13.000 -> 9.000 romahdus pysähtyi myös näihin lukemiin.

Moni tunnettu analyytikko on ennustanut Bitcoinin palavaan 8000 dollarin pintaan, mutta tuo näyttäisi olevan tällä hetkellä aika kova tavoite. Toki, raju manipulointi voi romahduttaa kurssin milloin tahansa. Bittirahalla löytyy kuitenkin paljon ostajia jo kauan ennen kahdeksalla alkavaa kurssitasoa.

Bitcoinin kurssi kohosi loppuviikolla mukavasti. Tähän löytyy myös selkeä selitys, mihin palataan tarkemmin seuraavassa kappaleessa.

Isossa kuvassa kurssi on edelleen vakuuttavalla nousu-uralla, kuten alla oleva kuva kertoo. Alkuviikon romahdus pudotti kurssin hetkellisesti trendin alapuolelle, mutta nyt ollaan jälleen oikeilla raiteilla.

bitcoin-kurssi-2019-08-03-2

Entä sitten altseason, onko se vihdoin alkamassa? Heinä-elokuun vaihteessa oli nähtävissä pieniä merkkejä altcoinien vahvuudesta Bitcoiniin nähden, mutta viime päivien kurssinousu on ollut brutaalia katsottavaa altcoin-portfolioille.

Bitcoinin markkinaosuus on noussut nopeasti 64% tasolta yli 66% lukemiin. Artikkelin kirjoitushetkellä ollaan jo prosenteissa 66,4%. Kaikki top 10 altcoinit ovat pudonneet Bitcoiniin nähden 5-15% edellisen seitsemän päivän aikana.

Altcoinit herättävät aina välillä sijoittajien uskon niiden uudesta tulemisesta, mutta jokainen Bitcoinin rajumpi nykäisy näyttää pudottavan altit aina kelkasta. Tällä hetkellä ei kannata pidätellä hengitystä odotellessa seuraavaa altcoin-rallia.

Korkojen lasku tukee Bitcoinin kurssinousua

Jatketaan Bitcoinin kurssiin liittyvillä aiheilla. Viikolla tapahtui todella merkittäviä asioita makrotasolla, joita moni pelkästään kryptomaailmaa seuraava henkilö ei välttämättä rekisteröi.

Kyse on Yhdysvaltain keskuspankista, joka on nimeltään The Federal Reserve eli lyhennettynä Fed. Kyseessä on käytännössä maailman vaikutusvaltaisin keskuspankki, jonka päätökset säteilevät välittömästi USA:n osakemarkkinaan ja sitä kautta kaikkiin markkinoihin – myös kryptovaluuttoihin.

Isossa kuvassa tilanne on seuraava. Fed pudotti muiden keskuspankkien tavoin korot nollatasolla reilut 10 vuotta sitten, minkä tarkoitus oli stimuloida taloutta vuoden 2008 finanssikriisin jäljiltä.

Fed kuitenkin piti korot nollassa liian pitkään. Miksi ”liian pitkään”? Nykyinen talousjärjestelmä on edennyt historiallisesti noin 4-7 vuoden mittaisissa sykleissä, joita seuraa aina isompi tai pienempi romahdus.

Keskuspankkien tehtävänä on nostaa korkoja pikkuhiljaa nousukauden aikana ja ikään kuin suitsia laukalle lähtevää taloutta. Kun seuraava taantuma tulee, korkoja voidaan taas laskea. Fed on kuitenkin ajautunut muiden keskuspankkien tavoin tilanteeseen, jossa talous on kasvanut hitaasti jo yli 10 vuoden ajan, mutta korkoja ei ole saatu nostettua lähellekään normaalia tasoa.

Korkojen nousuun liittyy myös yleensä QT eli Quantitative Tightening, mikä tarkoittaa käytännössä keskuspankin taseen pienentämistä eli rahan poistamista markkinoilta.

Yhdysvallat on sentään kahden prosentin tuntumassa, mutta monet muut maailman keskuspankit ovat edelleen nollassa tai pahimmillaan jopa miinuksella!

Viikolla nähtiin historiallinen tapahtuma, kun Fed laski ensimmäistä kertaa korkoja sitten vuoden 2008 finanssikriisin. Vielä vuosi sitten Fed oli nousu-uralla, mutta marras-joulukuun osakekurssien romahdus pelästytti keskuspankin. Nyt se vastasi sijoittajien huutoon ja laski korkoa, vaikka samaan aikaan talouden sanotaan olevan vahva.

Tilanne on hyvin mielenkiintoinen kryptovaluuttojen kannalta. Korkojen lasku ja rahan lapioiminen markkinoille on nostanut perinteisesti kullan kurssia, minkä ansiosta se onkin korkeammalla kuin viiteen vuoteen.

Bitcoin on kuitenkin ollut koko historiansa ajan tilanteessa, jossa talous on ollut kasvussa. Jos Bitcoin on todellakin digitaalista kultaa ja turvasatama, niin silloin sen kurssi pitäisi reagoida tällaisiin tapahtumiin. Ja näin juuri kävi.

Bitcoinin kurssinousu alkoi täsmälleen Fed:n ilmoitettua korkojen laskusta. Tämä siitäkin huolimatta, että keskuspankki ei luvannut vielä lisää vastaavia toimenpiteitä.

Monien mielestä maailmantalouden kasvava epävarmuus sekä Kiinan ja USA:n kauppasota ovat osaltaan vauhdittaneet Bitcoinin kurssia tänä vuonna.

Makrotason tapahtumien lisäksi Bitcoinin kurssia vetää myös ensi keväänä nähtävä puoliintuminen, josta löytyy kattava informaatio tästä artikkelista.

Isossa kuvassa maailmantalouden tilanne näyttää erittäin suotuisalta Bitcoinin kannalta.

Litecoin halving tulee

Bitcoin halving eli lohkopalkkioiden puoliintuminen tulee olemaan yksi suurimmista puheenaiheista seuraavan 6-12 kuukauden aikana. Kyseessä on neljän vuoden välein tapahtuva toimenpide, joka puolittaa aina louhijoiden saamat palkkiot.

Käytännössä kyse on rajusta deflatorisesta toimenpiteestä, tai kääntäen, inflaation puolittumisesta. Bitcoinin kohdalla puolittumiset ovat selittäneet erittäin hyvin myös kurssikehitystä. Todella paljon suosiota saanut Stock-To-Flow -malli on analysoitu tässä artikkelissa, joka kannattaa lukea.

On kuitenkin huomioitava, että malli ei päde Litecoinin eikä myöskään Ethereumin kohdalla, vaikka niitä louhitaan Bitcoinin tavoin. Litecoinilla on myös Bitcoinin tavoin maksimimäärä kolikoita, joita tullaan markkinoille laskemaan.

Alla on graffiikka sekä Litecoinista että Bitcoinista. Kuviin on merkitty edellinen puoliintuminen ja graafit ovat logaritmisella asteikolla.

Kuten kuvista näkyy, Bitcoinin kurssi etenee hyvin vakuuttavasti edellä mainitun Stock-to-Flow -mallin mukaisesti. Huiput ovat aina suurin piirtein puoliintumisten välissä, joita seuraa tasainen lasku. Tämä pohja on saavutettu aina noin 15-16kk ennen seuraavaa puoliintumista.

Litecoinin kohdalla on vaikea nähdä mitään selkeää tapahtumaa puoliintumisen jälkeen. Litecoin kurssi eteni kaksi vuotta käytännössä paikallaan, kunnes Litecoin alkoi nousta kesällä 2017 koko muun markkinan mukana.

Kurssi näyttää kuitenkin tehneen lähes identtisen liikkeen ennen puoliintumista.

litecoin-halving

Yllä olevassa kuvassa on laitettu päällekkäin kehitys 2013-2016 sekä 2017-2019. Kuten näkyy, grafiikat muistuttavat todella paljon toisiaan. Litecoinin nousukauden huippu on nähty noin kaksi vuotta ennen puoliintumista, ja pohja on tullut vastaan noin vuosi ennen puoliintumista.

Litecoin on noussut puoliintumista edeltävänä vuonna väkevästi, mutta lähtenyt laskuun pari kuukautta ennen varsinaista tapahtumaa – aivan kuten tänäkin vuonna. Näyttäisi siltä, kuin puoliintuminen olisi hinnoiteltu markkinoille etukäteen.

On mielenkiintoista seurata, toistaako historia itseään myös tällä kertaa. Siinä tapauksessa Litecoinilla olisi luvassa ankeat ajat etenkin Bitcoiniin verrattuna.

Bitcoin jakaantuminen eri osoitteisiin

Yksi usein toistuva kysymys kuuluu: miten paljon Bitcoinia minun olisi syytä ostaa?

Kysymyksellä pohditaan käytännössä sitä, että mikä on keskimääräinen Bitcoin-sijoittajan omaisuus. Tai kuinka monta Bitcoinia täytyisi omistaa, että pääsisit rikkaimman 1% tai 10% joukkoon.

Tähän kysymykseen löytyy vastaus bitinfocharts.com -sivustolta. Tarjolla on jatkuvasti päivittyvä lista maailman suurimmista Bitcoin-lompakoista sekä kaikkien lompakoiden sisällöstä.

Tällainen lista on mahdollista tehdä, koska Bitcoinin lohkoketju on avoin. Tosin, kukaan ei tiedä yksittäisten osoitteiden todellista omistajaa pl. pörssien tapauksissa. Maailman suurimmat lompakot ovat tällä hetkellä Huobin (151.000 BTC), Binancen (147.393 BTC) ja Bittrexin (120.805 BTC) kylmälompakot.

Tässä lista Bitcoinien jakaantumisesta eri lompakoihin.

bitcoin-rich-list

Kuten näkyy, valtaosa sijoittajista omistaa maksimissaan 0,1 Bitcoinia. Peräti 89,7% lompakoista sisältää maksimissaan tämän määrän. Lähes puolet lompakoista sisältää maksimissaan 0,001 Bitcoinia, mikä tarkoittaa nykykurssilla noin 100 euroa.

Jos haluat siis päästä rikkaimman 10% joukkoon, tarvitset hieman yli 1000 euroa ja yli 0,1 Bitcoinia lompakkoosi. Tämä on täysin realistinen summa jopa piensijoittajalle.

Jos lompakostasi löytyy yksi kokonainen Bitcoin, kuulut samaan joukkoon kuin 2,8% muista sijoittajista. Ylin prosentti on jossain 1-10 Bitcoinin välillä, todennäköisesti jo 3-4 Bitcoinia riittää.

Nyt on toki muistettava kaksi asiaa: ihmiset hajauttavat myös omistuksiaan eri lompakoihin, minkä lisäksi pörssien jättimäiset lompakot sisältävät miljoonien sijoittajien kryptovaluutat. Jos Binancen kylmälompakko tyhjennettäisiin, niin sillä olisi toki merkittävä vaikutus.

On kuitenkin todennäköistä, että Bitcoinin jakaantuisivat myös tässä tapauksessa karkeasti samalla tavalla. Eli, Binancen kylmälompakossa on todennäköisesti 95% Bitcoineista piensijoittajien valuuttaa, joka kotiutettaisiin alle 0,1 BTC sisältäviin osoitteisiin.

Edellä esitetyt luvut antavat aika hyvää osviittaa siitä, millainen omistus riittää tietylle tasolle Bitcoin-sijoittajien maailmassa.

Yllä oleva grafiikka sisältää vain 13 miljoonaa osoitetta, mutta käytännössä kryptoihin on sijoittanut varmasti kymmeniä miljoonia ihmisiä. Tällainen asiakasmäärä on pelkästään Binance-pörssillä. Ero tulee juuri näistä pörssien lompakoista, eli suurin osa esim. Binancen asiakkaista säilyttää Bitcoininsa pörssissä.

Maailman väliluku on tällä hetkellä hieman alle 8 miljardia. Jos lasketaan, että Bitcoinia omistaisi 40 miljoonaa henkilöä, niin luku vastaisi 0,5% väestöstä. Jos omistat edes 0,1 Bitcoinin, kuulut koko maailmassa noin 0,05% suuruiseen joukkoon.

Lopuksi vielä erityismaininta CNBC:n kauan odotetusta väittelystä Peter Schiffin sekä Anthony Pomplianon välillä: kulta vs Bitcoin. Kannattaa katsoa!

 

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*