Uutiskatsaus 3.6: Ethereum, kryptovaluuttaranking, Charlie Shrem, airdrop

Vitalik Buterin
Kuvassa Ethereumin perustaja, Vitalik Buterin.

Sunnuntain uutiskatsauksen aiheena on Ethereumin skaalautuvuus. Vitalik Buterin lupaa Ethereumin pystyvän käsittelemään tulevaisuudessa jopa miljoona transaktiota per sekunti. Tämä on aivan eri kategoriassa, kuin usein verrokkina käytetty VISA:n 56.000 (teoreettinen) nopeus. Katsauksessa käydään myös läpi Bitcoinkeskuksen uutta kryptovaluutta rankingia. Aiheina ovat myös Charlie Shrem sekä airdropit.

Rekisteröidy Binancelle

Vitalik Buterin: Ethereum-lohkoketju käsittelee tulevaisuudessa miljoona transaktiota per sekunti

Vitalik Buterin on yksi kryptomaailman tunnetuimpia henkilöitä. Jos et ole hänestä syystä tai toisesta kuullut, niin kyseessä on Ethereumin perustaja. Buterin on kommentoinut Ethereumin skaalautuvuutta äskettäin järjestetyssä OmiseGO AMA (=Ask Me Anything) -tapahtumassa.

Tällä hetkellä sekä Bitcoin että Ethereum-verkko käsittelevät reilusti alle kymmenen transaktiota per sekunti (=TPS). Ethereumin teorieettinen maksimi on noin 20, joka on edelleen varsin pieni luku verrattuna esimerkiksi Visaan (maksimi 56000) tai PayPalin lukemiin.

Uudemmat kryptovaluutat pystyvät (ainakin teoriassa) 10x, 100x tai jopa 1000x suurempiin lukemiin. Bitcoin ratkaisee tätä ongelmaa ns. salamaverkon (Lightning Network) avulla, joka siirtää mikrotransaktioiden prosessoinnin varsinaisesta lohkoketjusta toiseen. Näin ollen iso osa louhijoiden työstä siirretään pois lohkoketjusta, mikä nopeuttaa transaktioiden käsittelyä. Tätä ratkaisua kutsutaan nimellä second layer tai off-chain -skaalautuvuudeksi.

Ethereum testaa tällä hetkellä sharding-nimistä ratkaisua, jossa lohkoketju jaetaan prosessoinnin ajaksi pienempiin osiin. Tällä hetkellä jokainen Ethereum-verkon node joutuu käsittelemään jokaisen transaktion. Tämä tuo järjestelmään turvallisuutta skaalautuvuuden kustannuksella. Vitalik Buterin on selittänyt sharding-ratkaisua näin:

“Imagine that Ethereum has been split into thousands of islands. Each island can do its own thing. Each of the island has its own unique features and everyone belonging on that island i.e. the accounts, can interact with each other AND they can freely indulge in all its features. If they want to contact with other islands, they will have to use some sort of protocol.”

Shardingin lisäksi Ethereum kehittää omaa off-chain ratkaisuaan Lightning Labs -yhtiön kanssa, joka on yksi salamaverkon pääkehittäjistä. Sitä kutsutaan nimellä Plasma, ja idea on vastaava kuin Bitcoinin tapauksessa.

Vitalik Buterin uskoo, että Sharing sekä Plasma tarjoavat lähitulevaisuudessa kumpikin 100x skaalautuvuuden nykyiseen TPS-lukemaan verrattuna. Tämä tarkoittaisi verkkoa, joka pystyy käsittelemään jopa miljoona transaktiota sekunnissa. Tässä kohtaa VISA:n ja muiden keskitettyjen palveluiden lukemat alkavat näyttää hyvin heppoisilta.

VISA on tällä hetkellä muutenkin ajankohtainen aihe. Yhtiön maksukortit menivät perjantaina jumiin globaalisti, mikä aiheutti lähestulkoon mellakoita ympäri maailmaa. VISA:n ongelmat saivat aikaan monta ironista twiittiä, jossa huomautettiin Bitcoin-verkon olleen pystyssä koko historiansa ajan.

Lähde: CCN

Uusi kryptovaluuttaranking on julkaistu

Bitcoinkeskus on julkaissut eilen mielenkiintoisen kryptovaluuttarankingin, josta on varmasti hyötyä monille sijoittajille. Ranking löytyy osoitteesta bitcoinkeskus.com/kryptovaluuttaranking, ja uudet arvot päivitetään joka päivä. Bitcoinkeskuksen kryptovaluuttaranking pohjautuu viiteen eri parametriin: kryptovaluutan kurssi, suosio, ikä, volatiliteetti ja volyymi. Listaus sisältää tällä hetkellä reilut 40 tunnetuinta kryptovaluuttaa.

kryptovaluuttaranking

Hinta-rankingia laskettaessa kryptovaluutan (tämän päivän) kurssia verrataan parin edellisen kuukauden keskiarvoon. Jos kurssi on selvästi yli keskiarvon, kyseinen valuutta on ylihinnoiteltu, ja sen arvosana on siten heikko. Suosio perustuu puolestaan sosiaalisen median seuraajiin. Mitä suositumpi kryptovaluutta on, sen enemmän sillä on potentiaalisia ostajia, jotka puolestaan kertovat siitä kavereilleen jne. Et halua sijoittaa kolikkoon, joka ei kiinnosta ketään.

Kryptovaluutan ikä kertoo projektin uskottavuudesta. Moni mielenkiintoinen projekti on aloitettu vuonna 2017 ja vasta beta-asteella. Niihin sisältyy selvästi enemmän riskejä kuin vanhempiin projekteihin.

Korkea volatiliteetti ei myöskään ole kryptosijoittajan ystävä. Virtuaalikolikko saa sitä korkeamman rankingin, mitä tasaisemmin kurssi seuraa pidemmän ajan keskiarvoa. Rajut nousut ja laskut heikentävät rankingia.

Viides parametri on volyymi, eli 24h vaihto. Sijoittaminen matalan volyymin kryptovaluuttoihin sisältää riskejä, jos myytävät tai ostettavat erät ovat isoja. Tämä ei merkitse paljonkaan monille piensijoittajille, joten volyymin vaikutus on rankingissa pienin.

Kryptovaluuttaranking sopii erityisesti sellaisille sijoittajille, joilla ei ole aikaa seurata markkinoita joka päivä. Se painottaa hieman suurempia ja vanhempia kryptovaluuttoja. Voit myös tarkastella jokaista eri parametria erikseen ja luoda oman paremmuusjärjestyksen listauksen avulla.

Bitcoin, Litecoin ja Ethereum ovat tällä hetkellä (syystäkin) listaykkösinä. Vergen ja Dashin hyvä sijoitus on pieni yllätys. Tällä hetkellä suurta suosiota nauttiva EOS on rankingissa alhaalla johtuen pitkälti sen todella korkeasta hinnasta.

Charlie Shrem – a geek in prison

Charlie Shrem on yksi Bitcoinin historian tunnetuimmista nimistä. Hän perusti nykyisin suljetun BitInstant -palvelun vuonna 2011 ja oli myös yksi Bitcoin Foundationin perustajajäsenistä. Shrem on ollut aktiviinen osa Bitcoin-yhteisöä sen alkuvuosista lähtien.

Shrem päätyi suuren huomion kohteeksi vuonna 2014, jolloin hänet tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan. Syyttäjän mukaan Shrem pyöritti yhtiökumppaninsa kanssa bisnestä, jossa he möivät bitcoineja anonyymisti käteistä (ja palkkiota) vastaan Silk Road -palvelun käyttäjille. Silk Road oli kuuluisa alamaailman markkinapaikka netissä, jossa myytiin huumeita kryptovaluuttoja vastaan. Palvelu suljettiin FBI:n toimesta vuonna 2013.

charlie shrem
Kuvassa Charlie Shrem helmikuussa 2018

Shremin tapauksesta on käyty paljon keskustelua Bitcoin-yhteisössä, ja hänen tuomiotaan pidettiin monien mielestä ajojahtina. Alun perin syytteet olivat peräti 30 vuotta, mutta ne putosivat sittemmin kahteen vuoteen.

Nyt mies on julkaissut todella mielenkiintoisen blogikirjoituksen, jossa hän kertoo ajatuksistaan ennen vankilaan menoa. Kuinka ihminen oikein valmistautuu vankilatuomioon? Shremin blogipostaus on nimeltään A Geek in prison, ja löydät ensimmäisen osan tästä linkistä.

Seuraavassa osassa Shrem kertoo ajastaan vankilan muurien sisäpuolella.

Helppoja airdroppeja: Profede, ShipIt, GreenX, ZodeCoin

Airdropit ovat yleinen tapa markkinoida kryptovaluuttaprojektia. Käytännössä kyse on ilmaisen kryptovaluutan jakamisesta henkilöille, jotka viitsivät käyttää hetken aikaa muutaman hiiren klikkauksen suorittamiseen. Airdroppien tavoitteena on saada seuraajia eri sosiaalisen median kanaviin, eli levittää tietoisuutta ko. projektista mahdollisimman laajalle.

Airdroppien hyvä puoli on siinä, että ne ovat täysin ilmaisia. Vaatimuksena osallistumiselle on käytännössä vain some-tilit seuraavissa kanavissa: Twitter, Facebook ja Telegram. Tämän lisäksi tarvitset Ethereum-osoitteen, jonka voit luoda ilmaiseksi esim. MyEtherWallet tai MetaMask-palvelussa. Huom. älä käytä airdropeissa pörssien osoitteita.

Koska airdropit ovat ilmaisia, niistä saavutettu hyöty ei ole merkittävä – ainakaan heti. Yleensä tokeneiden arvo on luokkaa 3-10$ per airdrop. Saat käytännössä ilmaiseksi kymmeniä, satoja tai tuhansia tuntemattomia tokeneita; jos projekti alkaa joku päivä menestyä, niiden arvo voi kohota tuhansiin euroihin.

Voit tutustua airdroppeihin seuraavien kampanjoiden avulla. Näiden tokeneiden hankinta vie aikaa muutaman minuutin.

Profede: airdrops.io/profede

  • Vaatimus: liittyminen Telegram-kanavalle, Twitter-tilin seuraaminen ja re-tweettaus
  • Palkinto: 300 PATO-tokenia + 200 lisää jokaisesta kaverista

ShipIt: t.me/ShipItAirdropBot (linkki aukeaa Telegramiin)

  • Vaatimus: Liittyminen Telegram-ryhmään, Facebook- ja Twitter-tilin seuraaminen
  • Tiedot syötetään Telegram-botille (johon yllä oleva linkki vie)
  • Palkinto: 30 SHPT-tokenia + 10 lisää jokaisesta kaverista

GreenX: t.me/GreenXNetworkAirdropBot (linkki aukeaa Telegramiin)

  • Vaatimus: Liittyminen Telegram-ryhmään, Facebook- ja Twitter-tilin seuraaminen
  • Tiedot syötetään Telegram-botille (johon yllä oleva linkki vie)
  • Palkinto: 22.5 GEX-tokenia + 5 lisää jokaisesta kaverista

ZoidCoin: gleam.io

  • Vaatimus: Liittyminen Telegram-ryhmään, Facebook-sivulla vierailu, Twitter-tilin seuraaminen, uudelleentwiittaus
  • Palkinto: 40 ZCN-tokenia + 50 lisää jokaisesta kaverista

Yllä olevien tokeneiden yhteisarvo on noin 12-13$.

Kuva: Wikimedia Commons, Flickr / TEDx UTampa

Bitcoinkeskus-käyttäjän artikkelit ovat sivuston taustalla olevan tiimin tuottamia. Bitcoinkeskuksen parissa työskentelee useita kryptovaluutoista kiinnostuneita henkilöitä. Mukana on myös vierailevia kirjoittajia, jotka eivät halua esiintyä omalla nimellään. Bitcoinkeskuksen pääanalyytikko on Antti Hyppänen.

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*