Uutiset
03
loka
wall street

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Uutiskatsaus 3.10: WSJ:n feikkiuutinen, 1Broker, Bitmain IPO, Ripple

Keskiviikon uutiskatsauksen aiheena on Wall Street Journalin feikkiuutinen liittyen ShapeShift-palveluun. Viikonloppuna kohua herättänyt 1Broker-pörssin tilanne on myös käsittelyssä. Bitmain IPO:n tilanne herättää jatkuvasti keskustelua. Kiinalaisjätin listautuminen on pahassa vastatuulessa. Lopuksi katsaus Ripplen uutiseen xRapid-tuotteesta.

Rekisteröidy Binancelle

Wall Street Journalin feikkiuutinen

Yksi viikon suurimmista uutisista liittyy amerikkalaiseen ShapeShift-palveluun. Virallisesti Sveitsiin rekisteröity yhtiö pitää majapaikkaansa Denverissä. ShapeShift on erittäin tunnettu toimija etenkin Yhdysvalloissa, ja yhtiön perustaja Erik Voorhees on yksi tunnetuimmista kasvoista kryptovaluuttagenressä. Voorhees on mm. esiintynyt lähes jokaisessa kryptovaluutoista kertovassa dokumentissa.

ShapeShift nousi esiin Wall Street Journalin tekemän artikkelin myötä. WSJ syytti palvelun olevan rahanpesupaikka pohjoiskorealaisille hakkereille. Artikkelin mukaan ShapeShiftin kautta suoritettiin 9 miljoonan dollarin edestä rahanpesua.

On vaikea olla nauramatta tässä kohtaa, ellei lukija ole elänyt viime viikkoja tynnyrissä. Uutisissa on ollut samaan aikaan case Danske Bank, jonka pihvinä on 230 MILJARDIN dollarin rahanpesu. Väitetty 9 miljoonaa on vain 0,15% myös ShapeShiftin volyymista. Kaiken lisäksi koko juttu on täynnä asiavirheitä, mikä johtuu WSJ:n toimittajien kyvyttömyydestä lukea informaatiota lohkoketjusta.

ShapeShiftin perustaja Erik Voorhees (kuvassa) kirjoittanut vastineen asiaan, jonka voit lukea tästä linkistä.

Embed from Getty Images

Tämäkin uutisankka olisi jäänyt julkaisematta, jos WSJ olisi alun perinkin tehnyt yhteistyötä fiksulla tavalla. Erik Voorhees kirjoittaa vastineessaan:

The WSJ reporters reached out to us months ago asking for friendly assistance on a piece about the crypto industry in general. Over a period of five months, we were open and accommodating of their questions while in contrast they misrepresented their intentions until very recently. Of the many things I communicated with them over the past months, they included not a single statement from those lengthy discussions, preferring instead to include out-of-context remarks I’d made elsewhere.

Kyseessä on jälleen yksi esimerkki siitä, kuinka kryptovaluutta-alaa yritetään mustamaalata rikollisten pelikentäksi mainstream-mediassa. Kuten eräs tunnettu amerikkalaishenkilö usein toteaa, kyseessä on FAKE NEWS! Lähdekriittisyys on erittäin tärkeää kaikessa uutisoinnissa kryptovaluuttoihin liittyen. Oli se sitten positiivista tai negatiivista.

FBI lopetti 1Broker-pörssin toiminnan

Viikonloppuna nähtiin tiettävästi ensimmäinen alan tapaus, jossa FBI sulki kryptovaluuttapörssin ovet. Kyseessä oli pörssi nimeltään 1Broker, joka on markkinoilla varsin tuntematon peluri. Suurin ihmettelyn aihe esimerkiksi Redditissä on ollut kysymys ”lol, what is 1Broker?

Mielenkiintoista tapauksessa on se, että prosessi lähti liikkeelle yli kaksi vuotta sitten. Tämä on triggeröinyt varoituksia analyytikoilta, joiden mukaan uusia iskuja on myöhemmin luvassa.

Jotkut ovat sitä mieltä, että kryptomaailman suuret toimijat kuten BitMEX ja Binance olisivat seuraavina listalla. Toisten mielestä tämä puhe on järjetöntä, sillä SEC:n, FBI:n tai muiden amerikkalaisviranomaisten toimivalta ei ulotu maailman jokaiseen kolkkaan.

1Broker oli iskun kohteena todennäköisesti siksi, että se on rekisteröity Marshallinsaarille. Kyseinen saariryhmä on tiukasti Yhdysvaltojen komennossa, sillä Marshallinsaaret saa vuosittain miljoonien dollareiden avustukset Amerikasta. Vuonna 2010 tämä apu kattoi yli 60 % valtion budjetista. Yhdysvalloilla on lisäksi sotilastukikohta Kwajaleinin atollilla.

Tällä hetkellä 1Broker työskentelee viranomaisten kanssa avatakseen pörssin käyttäjien kotiutuksia varten.

Kyse on osaltaan laajemmasta prosessista, jossa kryptovaluuttoja säädellään ympäri maailmaa. Toistaiseksi viesti on ollut selkeä: alalta halutaan poistaa rikolliset toimijat.

Bitmain IPO:n tilanne ei näytä hyvältä

Yksi kryptomaailman suurimmista puheenaiheista on ollut koko alkusyksyn ajan Bitmain IPO. Termi IPO tulee sanoista Initial Public Offering, eli käytännössä kyse on yhtiön pörssilistautumisesta. Bitmain on puolestaan miljardien dollareiden arvoinen kiinalaisyhtiö, jolla on ollut vuoteen 2018 asti lähes monopoli ns. ASIC-laitteiden valmistuksessa (katso alla oleva kuva).

ASIC - Bitmain Antminer S9

Bitmain on tullut tunnetuksi Antminer-louhijoistaan, jotka suorittavat tälläkin hetkellä lukemattomia laskutoimituksia lähes kaikissa maailman suurimmissa louhintakeskuksissa. Yhtiö oli vielä puoli vuotta lähes pysäyttämättömän jättiläisen maineessa, ja Bitmainin hallitsemat louhintapoolit olivat myös saavuttamassa kriittistä 50 prosentin markkinaosuutta.

Tilanne on muuttunut kesän aikana dramaattisesti. Yhtiö näyttää olevan yhtäkkiä varsin suurissa ongelmissa, ja suunniteltu IPO ei välttämättä onnistu lainkaan.

  1. Bitmain sijoitti valtavasti vuonna 2017 hankittuja voittoa Bitcoin Cash -kryptovaluuttaan.
  2. Bitmain on epäonnistunut mikropiirien kehityksessä, minkä vuoksi sen tuotteet ovat kilpailijoita huonompia.
  3. Bitmainin varastossa on liikaa ASIC-laitteita, joita sen on myytävä tappiolla.

Bitmainin perustajan, Jihan Wu:n, sekä Bitcoin Cashin yhteistyö on ollut jo pitkään tiedossa. Wu ja Roger Ver olivat monien mielestä myös viime marraskuussa nähdyn Bitcoin-sisällissodan arkkitehtejä.

Bitmain on ollut Bitcoin Cashin tukija alusta asti, mutta nyt siitä on tullut yhtiöllä valtava riippakivi. Bitmain on ensinnäkin kirjannut hallussaan olevat kryptovaluutat assetteina niiden hankintahinnalla. Bitcoin Cashin arvo on romahtanut valtavasti vuoden 2018 aikana, mistä on aiheutunut yhtiölle käytännössä satojen miljoonien tappiot.

Tätäkin suurempi ongelma on yhtiön assettien koko suhteessa markkinaan. Bitmain omistaa yli 10% kaikista Bitcoin Cash -kolikoista. Jos Bitmain yrittäisi myydä edes pientä osaa hallussaan pitämistä valuutoista, Bitcoin Cashin kurssi romahtaisi kymmeniä prosentteja. Jihan Wu:lla on nyt hallussaan satojen miljoonien arvosta kryptovaluuttaa, josta hän ei pääse eroon.

Joidenkin analyytikoiden mielestä Bitmain yrittää saada luvan listautumiselle siksi, että IPO ohjaisi sen kilpailijoille mahdollisesti kanavoituvat riskirahat Bitmainin suuntaan. Lisäksi yhtiön kassa alkaa olla varsin tyhjillään, eikä Bitcoin Cash -sijoitusten kauppa ole em. syystä oikein mahdollista. BitMEX Researchin analyytikoiden mukaan Bitmain tekee myös nykyisillä hinnoilla tappiota ASIC-laitteiden myynnillä.

Tapaus on hyvä esimerkki siitä, että alaa lähes mielivaltaisesti dominoiva jättiläinen voi myös kaatua, jos sen tuotekehitys alkaa sakkaamaan ja yhtiö tekee riittävästi huonoja valintoja.

Voit lukea BitMEX Researchin laajan analyysin Bitmainin IPO:sta tästä linkistä.

Ripplen xRapid-tuotteen lanseeraus

Ripple on ollut ehdottomasti puhutuin kryptoprojekti parin viime viikon aikana. Nykyisin XRP-tokenia kutsutaan vain nimellä XRP, eli termillä Ripple tarkoitetaan vain amerikkalaista teknologiayhtiötä.

Ripple ja XRP-token ovat koko kryptovaluuttakentän eniten väärinymmärretyt tuotteet. XRP-tokenin todellinen käyttökohde on etenkin amatöörisijoittajilla usvan peitossa. Bitcoinkeskus on päivittänyt äskettäin Ripple & XRP-oppaan uuteen ja parempaan versioon, jossa asia selvitetään täysin.

Teknologiayhtiö on kehittänyt kolme ydintuotetta, jotka ovat xCurrent, xRapid sekä xVia. Nämä toimivat Ripplen verkossa, joka on nimeltään RippleNet.

Näistä tunnetuin on xCurrent, joka on käytännössä viestien sekä fiat-valuutan välityspalvelu pankeille. Tämä pankkien verkosto on laajentunut kovasti vuoden 2018 aikana, ja nykyisin mukana on jo yli 100 rahoituslaitosta. XRP-tokenia ei tässä yhtälössä kuitenkaan tarvita.

XRP liittyy sen sijaan xRapid-tuotteeseen, joka ratkaisee likviditeettiongelmia. Toiminta on selitetty tarkemmin edellä mainitussa Ripple-artikkelissa. Tässä kohtaa mukaan tulee XRP-token, jota käytetään fiat-valuuttojen vaihdon yhteydessä.

Ripple ilmoitti pari päivää sitten, että xRapid on valmiina tuotantoon. Tähän asti se on ollut kolmen rahoitusalan instituution pilotissa vuoden 2018 alusta lähtien. Yhtiö kommentoi blogissaan seuraavasti:

Payment providers MercuryFX and Cuallix both participated in the pilot phase of xRapid earlier this year and saw immediate results in speed and cost savings. MercuryFX will deploy xRapid in the Europe to Mexico corridor.

Cuallix currently focuses on the key remittance corridor from the U.S. to Mexico. Cuallix will use its financial services platforms Payllix and Cuallet, to provide a better customer experience for individuals and families sending money home.

Lastly, Catalyst Corporate Federal Credit Union, a wholesale cooperative financial institution that serves more than 1,400 member and client credit unions throughout the United States, will use xRapid on behalf of their members to create a new cross-border payment service.

Ripplen mukaan yhtiö on nyt valmis tarjoamaan xRapid-palvelua myös muille pankeille. On mielenkiintoista nähdä, saako Ripple tämän palvelun toden teolla lentoon. Se tarkoittaisi vihdoin todellista kysyntää myös XRP-tokenille.

Muista olla varovainen, jos sijoitat XRP-tokeniin! Kyseinen kryptovaluutta on tehnyt todella rajuja nousuja sekä laskuja viimeisen vuoden aikana. Kurssihuipulla XRP:tä ostaneet ovat joutuneet aina muiden maksumiehiksi.

Kuva: Pexels


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.

Bitcoinkeskus-käyttäjän artikkelit ovat sivuston taustalla olevan tiimin tuottamia. Bitcoinkeskuksen parissa työskentelee useita kryptovaluutoista kiinnostuneita henkilöitä. Mukana on myös vierailevia kirjoittajia, jotka eivät halua esiintyä omalla nimellään. Bitcoinkeskuksen pääanalyytikko on Antti Hyppänen.

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.