Uutiset
29
touko
eos mainnet

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Uutiskatsaus 29.5: EOS MainNet, 51% hyökkäykset, Cardano älysopimukset, volyymin merkitys

Tiistain uutiskatsauksen pääaiheena on EOS MainNet, joka käynnistyy parin päivän päästä. Tämän lisäksi käsitellään 51%-hyökkäyksiä, jotka ovat olleet viime päivinä iso puheenaihe. Cardano on myös käynnistänyt ensimmäiset älysopimukset TestNetin-puolella. Lopuksi hieman asiaa volyymin merkityksestä markkinoilla.

Rekisteröidy Binancelle

EOS MainNet käynnistyy 2.6

Yksi tämän viikon suurimmista uutisista tulee olemaan EOS MainNet, joka käynnistyy virallisesti 2. kesäkuuta. Mitä tämä tarkoittaa käytännössä? EOS-token on peräisin Ethereum-alustalla järjestetystä ICO:sta, kuten lähes kaikki tokenit tällä hetkellä (pieni osa on esimerkiksi NEO-alustalla). EOS on siten ERC20-standardin mukainen token, joka sijaitsee Ethereumin lohkoketjussa.

EOS on kuitenkin täysin oma ekosysteeminsä, ja itse asiassa kyse on Ethereumin kilpailijasta. Järjestelmä on ollut toistaiseksi vielä beta-vaiheessa, ja tästä johtuen EOS:n varsinaista verkkoa ja lohkoketjua ei ole ollut olemassa – paitsi testiympäristössä. Tätä kutsutaan nimellä TestNet, ja varsinaista lopputuotetta nimeltään MainNet.

Nyt EOS on valmis käynnistämään MainNetin. Tämä tarkoittaa sitä, että nykyiset ERC20-tokenit on siirrettävä Ethereumin lohkoketjusta EOS-platformin lohkoketjuun. Toimenpide on nimeltään token swap. Jos omistat EOS-tokeneita, sinulla on kaksi vaihtoehtoa: suorittaa swappi itse tai siirtämällä EOS-tokenit ennen määräaikaa pörssiin, joka suorittaa vaihdon puolestasi.

Ensin mainittuun vaihtoehtoon löydät ohjeet eos.io -sivulta kohdasta EOS Token Distribution (klikkaa registration instructions). Toinen vaihtoehto on huomattavasti helpompi, ja sitä voi suositella kaikille peruskäyttäjille. EOS token swappia tukevat mm. Binance, KuCoin ja Bitfinex. Jokaisella pörssillä on tietyt kellonajat, johon mennessä EOS-tokenit on oltava käyttäjän tilillä. Tämän jälkeen talletukset ja kotiutukset poistetaan hetkeksi käytöstä token swapin ajaksi.

Seuraa oman pörssisi tiedotteita sosiaalisen median kautta etenkin 2.6, jotta et missaa mitään olennaista. Tässä Binancen tiedote, KuCoinin tiedote ja Bitfinexin tiedote asiasta.

Huom. markkinoilla on liikkunut infoa EOS:ään liittyvästä haavoittuvuudesta. Tämä tapaus ei ilmeisesti vaikuta EOS:n MainNet-laukaisuun, sillä se on jo paikattu.

Jos aihe kiinnostaa enemmän, kannattaa lukea kommentteja tästä EOS:n Reddit-sivulla olevasta langasta.

crypto51.app – 51% hyökkäysten hinta

Sivusto crypto51.app on herättänyt viime päivinä voimakasta keskustelua. Kyseessä on sivusto, joka on perustettu äskettäin tapahtuneen Bitcoin Gold -hyökkäyksen jälkeen. Tämä Bitcoin-fork joutui klassisen 51%-hyökkäyksen kohteeksi, eli hyökkääjä sai haltuunsa yli puolet Bitcoin Goldin louhintatehosta. Näin ollen lohkoketjun sisältöä sekä transaktioita on mahdollista manipuloida.

Kehittäjät sanoivat ongelman olevan siinä, että Bitcoin Gold käyttää samaa tiivistealgoritmia, kuin moni muukin suosittu kryptovaluutta. Näin ollen hyökkäykseen vaadittava laskentateho on olemassa, ja rikollisen tarvitsee vain suunnata se eri kohteeseen.

Nykyisin louhintaa voi suorittaa myös laitteistoa vuokraamalla esim. suositun NiceHash-palvelun kautta. Crypto51.app -sivustolla on luotu teoreettinen laskelma sille, miten paljon yhden tunnin mittainen hyökkäys maksaisi NiceHash-palvelusta vuokrattuna. NiceHash-able sarake kertoo siitä, miten paljon vaadittavasta laskentatehosta on mahdollisuus vuokrata. Tämän laskelman mukaan monien altcoinien kimppuun hyökkääminen olisi todella helppoa ja halpaa.

Käytännössä tilanne ei ole aivan näin mustavalkoinen, mutta sivuston tehtävänä onkin herättää keskustelua aiheesta. Monet pienet altcoinit ovat todella haavoittuvaisia hyökkäyksille, jos ne käyttävät fyysistä louhintaa vaativaa Proof of Work -konsensusmetodia sekä samaa tiivistealgoritmia kuin monet suositummat kryptovaluutat.

Nykyään lähes kaikki uudet kryptovaluutat pohjautuvat Proof of Stake -konsensusalgoritmiin sekä sen variaatioihin (kuten Delegated Proof of Stake). Proof of Work on pääasiassa vanhemman sukupolven kryptovaluuttojen käytössä.

Cardanon älysopimukset ensimmäistä kertaa TestNetissä

Cardano-projekti on saavuttanut eilen yhden tärkeän virstanpylvään – älysopimukset. Cardano käynnisti KEVM-nimellä pyörivän testiverkon (TestNet), joka pyörittää älysopimuksia EVM:stä (Ethereum Virtual Machine) tehdyllä versiolla. Ethereum-alustalle luodut älysopimukset voidaan siirtää tähän testiympäristöön.

Cardanon varsinainen hienous on IELE-niminen virtuaalikone, joka on aikataulun mukaan tulossa heinäkuussa. IELE mahdollistaa älysopimusten kirjoittamisen kymmenillä eri ohjelmointikielillä, kuten C, Java, JavaScript, Python, Solidity, Plutus, Vyper ja monia muita.

Cardano on saanut sosiaalisessa mediassa paljon kuraa niskaansa kuluneen vuoden aikana. Sitä on kutsuttu miljardin dollarin whitepaperiksi ja vapourwareksi. Tällä termillä viitataan ohjelmistoon, joka on yhä vain konseptitasolla eikä välttämättä koskaan edes valmistu. Cardano-projektin etenemistä voi seurata osoitteesta cardanoroadmap.com.

Lisätietoa: iohk.io

Volyymi – mitä se tarkoittaa käytännössä

Lopuksi lyhyt kertaus volyymin merkityksestä kryptovaluuttojen kursseihin. Moni aloittelija jättää tämän mittarin täysin huomioimatta, mutta se kertoo paljon tulevasta kurssikehityksestä.

Volyymi tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, kuinka paljon kryptovaluutalla tehdään kauppaa eli ostoja ja myyntejä pörsseissä. Bullish tarkoittaa nousevaa ja bearish puolestaan laskevaa suuntaa.

Jos volyymi on kasvussa kurssihinnan noustessa, se on positiivinen merkki. Volyymi on kuin tuuli purjeveneen purjeissa: jos se loppuu, niin eteneminen pysähtyy. Kurssinousu tarvitsee taakseen volyymia, koska ilman sitä markkinoilla ei ole ostajia. Kun seuraat kurssikäyrän nousua ja näet volyymin hiipuvan, huippu alkaa olla todennäköisesti lähellä.

Vastaava logiikka toimii myös toiseen suuntaan. Jos kurssi painuu alas suurella volyymilla, voit odottaa liikkeen jatkuvan. Markkinoilla on silloin paljon myyjiä, jotka haluavat päästä valuutastaan eroon.

Volyymin heikkeneminen tulikin jo osin selitettyä. Jos kurssi laskee tai nousee nopeasti heikolla volyymilla, kyseessä on hyvin todennäköisesti yksittäinen piikki, joka korjaantuu pian. Kyse on voinut olla yhden ison toimijan ostosta (tai myynnistä).

Vastaavasti pidempään jatkunut samansuuntainen markkinaliike yhdistettynä jatkuvaan volyymin laskuun enteilee muutosta. Tätä aihetta sivuttiin viime viikon artikkelissa: Bitcoinin tämän vuoden kolmas laskukausi lähestyy loppuaan. Bitcoin on tällä hetkellä matkalla kohti kolmannen pidemmän laskukauden pohjaa, ja volyymi on ollut koko ajan tasaisessa laskussa.

Volyymi ei yksin vielä selitä mitään, mutta sitä kannattaa seurata tarkasti, kun kurssit liikkuvat voimakkaasti. Onko kurssiliikkeen takana vahvaa volyymia vai ei?

Kuvan lähde ja keskustelua aiheesta: Reddit


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.