Uutiset
29
tammi
bitcoin-kuva

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Uutiskatsaus 29.1: BitTorrent, Bitcoin ETF, louhinta, pörssit

Tiistain uutiskatauksen aineena on BitTorrent token, jonka ICO saavutti eilen huikean suosion. Markkinoiden paras Bitcoin ETF -hakemus on vedetty pois. Kuukausien odotus valui siis hukkaan, eikä uutta ETF-hakemusta varmasti nähdä aivan heti. Juttua myös Iranista sekä pörssien turvallisuudesta.

Rekisteröidy Binancelle

BitTorrent ICO sai valtavan suosion

ICO-markkina on ollut hyvin hiljainen vuoden 2018 huuman jälkeen. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö markkinoilta löytyisi sijoittajia sopiviin projekteihin. Yksi tällaisista on näyttäisi olevan BitTorrent, joka kuuluu nykyisin Tron-projektin alle.

Tron on ollut yksi markkinoiden parhaista kryptovaluutoista viime kuukausina. Sen arvo on yli kaksinkertaistunut Bitcoiniin nähden marraskuun pohjista lähtien. Tron osti monien tunteman BitTorrentin puoli vuotta sitten, jolla on maailmanlaajuisesti 100 miljoonaa käyttäjää. Kyseessä on P2P-ohjelmisto tiedostojen jakamiseen.

Tron tuo BitTorrentiin mukaan omaan tokenin, jonka lyhenne on BTT. Kyseessä on TRC-10 token, eli se on luotu Tron-lohkoketjuun vastaavalla tavalla kuin tuhannet eri ERC-20 tokenit ovat Ethereumin lohkoketjussa. Sen ideana on palkita BitTorrentin kautta tiedostoja jakavia henkilöitä ja mahdollistaa nopeamman latauksen ostaminen.

BitTorrent-tokenista järjestettiin eilen ICO, eli sijoittajat pystyivät ostamaan sitä ennen virallista pörssilistausta. Sen oli tarkoitus kestää useamman päivän ajan, mutta tokenit myytiin loppuun vartissa! Binancen perustaja CZ hämmästeli asiaa Twitterissä:

https://twitter.com/cz_binance/status/1089906190425894912

Binance oli varautunut valtavaan kysyntään, mutta sivusto kaatui silti. Ilman ongelmia kaksi erillistä myyntisessiota olisivat päättyneet alle minuutissa. Tapahtuman johdosta BTT-tokeneita jaetaan airdroppina Tron-tokenin omistajille lähitulevaisuudessa.

BitTorrent-case osoitti, että mielenkiintoisille ICO:lle on yhä hurja kysyntä. Se vahvisti myös Tron-projektin asemaa markkinoilla entisestään.

Paras Bitcoin ETF -hakemus vedetty pois

Bitcoin ETF on ollut otsikoissa vähän väliä kesästä 2018 saakka. Kyseessä on todellisuudessa kahden vuoden ajan jatkunut prosessi, joka pysähtyi tällä viikolla jälleen kerran.

Jos Bitcoin ETF ei ole sinulle ennestään tuttu, kannattaa tsekata tämä Bitcoinkeskuksen laaja artikkeli aiheesta. ETF on siis pörssinoteerattu rahasto, joka kuvaa osakkeiden tai muiden sijoitusinstrumenttien suorituskykyä. Esimerkiksi Kulta ETF nousee tai laskee kullan markkinahinnan mukaan.

Bitcoin ETF seuraisi luonnollisesti Bitcoinin kurssia. Sen ideana on tarjota helppo tapa sijoittaa Bitcoiniin etenkin instituutioille. Omistamalla ETF:ää, sijoittajan ei tarvitse huolehtia Bitcoinien talletuksesta ja hakkeroinneista jne.

Embed from Getty Images
Kuvassa olevat Gemini-pörssin perustajat Cameron ja Tyler Winklevoss ovat hakeneet ETF:ää kaksi kertaa, mutta hakemus on molemmilla kerroilla hylätty.

Markkina on seurannut viime kesästä lähtien erityisesti yhtä hakemusta, jonka on tehnyt Chicago Board Options Exchange (Cboe) yhteistyössä Van Eyck Investment ja SolidX -yhtiöiden kanssa. Se on ollut merkittävästi monia hylättyjä hakemuksia vahvempi.

Toistaiseksi Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoita valvova SEC (U.S. Securities and Exchange Commission) on lykännyt päätöstä kaksi kertaa. Kolmas päätös oli hetken päästä tulossa, mutta Cboe veti hakemuksen pois tällä viikolla.

Hakemuksen peruuntumisen syynä oli mm. Yhdysvaltain hallinnon sulkeminen, mikä esti hakijoiden ja SEC:n keskustelut aiheesta. Todennäköisesti uusi yritys tapahtuu myöhemmin tämän vuoden puolella, kun markkinatilanne on suotuisampi.

Cboen hakemuksesta odotettiin markkinanostetta, koska ETF:n takana oli ”fyysisiä” Bitcoineja eikä futuureja.

Iran on uusi kohde louhintafarmeille

Kryptovaluuttojen kurssiromahdus on ajanut lähes kaikki yksityiset louhijat ulos markkinoilta vuonna 2018. Osa louhintarigeistä raksuttaa myös tappiolla, sillä monet spekuloivat tulevaa arvonnousua ja haluavat toisaalta myös tukea ja hajauttaa suosikkikryptonsa verkkoa.

Suuret toimijat ovat myös vaikeuksissa ja etsivät uusia ratkaisuja halvan sähkön löytämiseksi. Yksi uusista kohteista on Iran. Syy tähän on maan ylikapasiteetti sähkön tuotannossa. Tämän lisäksi monilla pienillä voimalaitoksilla ei ole vakiintuneita ostajia, jolloin ne joutuvat myymään ylikapasiteetin pilkkahintaan.

Kiinalaiset ovat nyt ryntäämässä Iranin markkinoille, mutta matkalla on monia esteitä. Iranin tullissa on tällä hetkellä takavarikoituna 40.000 louhijaa, sillä maa on kieltänyt laitteiden maahantuonnin (Lähde: Bitcoinexchangeguide). Käynnissä on ilmeisesti salakuljetus Iranin puolelle hyödyntämään maan superhalpaa sähköä.

Alla on hyvä video aiheesta.

Kuten Crypto Lark -kanavan videolla todetaan, Iranin uudella louhintamarkkinalla voi olla yhteys myös tuntemattoman Bitcoin-louhinnan kasvuun.

Kryptovaluuttojen louhintaa tehdään käytännön syistä louhintasyndikaateissa (mining pool). Kyse on kuin vedonlyöntiporukasta, jossa panokset (louhintatyö) ja voitot (louhintapalkkio) jaetaan osallistujien kesken. Yksittäisen louhijan on käytännössä mahdotonta saada esim. yhden Bitcoinin lohkon palkkioita itselleen.

Bitcoin-louhintaa dominoivat muutamat suuret syndikaatit. Mutta, vuoden 2018 aikana tuntemattomien louhijoiden osuus on lähtenyt kovaan kasvuun. Tällä hetkellä unknown (eli tuntematon) on suurin yksittäinen ”syndikaatti” 21,4% osuudella.

Kukaan ei siis tarkalleen tiedä, mitä louhijoita tuohon kuuluu. Kyseessä voi olla teoriassa myös taho, jolla on käytössään tehokkaampaa ja vielä toistaiseksi tuntematonta teknologiaa. Voit tsekata tuoreen tilanteen osoitteesta blockchain.com/pools.

CER: Kraken turvallisin top 100 -pörsseistä

CER on lyhenne sanoista Crypto Exchange Ranks. Kyseessä on nettisivu, joka laittaa maailman suurimmat kryptovaluuttapörssit järjestykseen. CER tutkii pörssejä mm. niiden turvallisuuden, likviditeetin ym. pohjalta.

Sivusto julkaisi viikko sitten tutkimuksen, jossa se asetti maailman top 100 -pörssit CSS:n eli Cyber Security Scoren mukaiseen järjestykseen. Voittajaksi päätyi hieman yllättäen Kraken.

Top 30 -listaus näyttää seuraavalta (lähde: CER):

cer css

Löydät kaikki pörssit CER:n blogista.

Kraken sai todella paljon negatiivista julkisuutta edellisen kurssirallin aikaan. Pörssi oli jatkuvasti polvillaan marras- ja joulukuussa 2017 erilaisten ongelmine vuoksi. Sittemmin Kraken on saanut järjestelmänsä toimintakuntoon.

Krakenin käyttöliittymä jakaa mielipiteitä rajusti, eikä se miellytä kaikkia. Kyseessä on kuitenkin yksi markkinoiden vanhimmista toimijoista, jonka luotettavuudesta saatiin nyt hyvä osoitus.

Käytännössä listan 15-20 parasta pörssiä voi varmasti pitää hyvin luotettavina. Kärjessä ovat Krakenin lisäksi Coinbase, Binance sekä BitMEX, mikä ei yllätä. Nämä pörssit ovat Aasian ulkopuolella selvästi suosituimpia.

Suurista pörsseistä kannattaa huomioida OKExin, Bithumbin ja Huobin heikot arvosanat. Kyseiset pörssit ovat lähinnä aasialaisten suosiossa – suomalaisille löytyy huomattavasti turvallisempia vaihtoehtoja.

Kannattaa tsekata Bitcoinkeskuksen kryptovaluuttapörssit-sivu, jossa listaamme suomalaisille parhaita vaihtoehtoja. Löydät kauppapaikat-osiosta myös monien suosittujen pörssien arvostelut.

Kuva: Pexels


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *