Uutiset
28
touko
bitcoin

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Uutiskatsaus 28.5. Bitcoinin kurssi, Cryptopia, Localbitcoins, Facebook

Bitcoinin kurssi on taas otsikoissa, kun ”pitko” nousi pari päivää sitten korkeimpaan noteraaukseen yli 12 kuukauteen! Tammikuussa hakkeroitu Cryptopia-pörssi menee konkurssiin. Suomalainen Localbitcoins liittyy Yhdysvaltain pakoterintamaan ja blokkaa iranilaiskäyttäjät. Facebook kertoo suunnitelmistaan kryptovaluuttansa suhteen.

Bitcoinin kurssi nousi taas uusiin ennätyksiin

Bitcoinin kurssi pysyy tälläkin viikolla uutisaiheena, sillä markkinoilla on taas tapahtunut merkittäviä liikkeitä. Viikko sitten uutisoimme Bitstamp-pörssissä tapahtuneesta manipuloinnista, jonka seurauksena kurssi romahti yli 1000 dollaria noin vartissa.

Markkina on tällä hetkellä sen verran nousujohteinen, että kyseinen manipulointi ei muuttanut suuntaa isossa kuvassa. Bitcoin palautui nopeasti entiselle tasolleen, josta se otti uuden loikan sunnuntaina.

bitcoin-kurssi-2019-05-28

Yllä olevassa kuvassa näkyy hyvin viime aikojen kurssikehitys. Kaksi viikko jatkuneen sivuttaisliikkeen jälkeen noustiin taas uudelle tasolle. Virallinen kurssi on ollut nyt pari päivää hyvin tarkkaan 8700-8800 dollarin maastossa.

Tuoreimman nousun takana ei ole todennäköisesti mitään erityistä syytä. Isoja pelureita tulee jatkuvasti lisää Bitcoin-sijoittajiksi, joiden on ostettava myös markkinahintaisia kolikoita, kun OTC-diilerit eivät voi vastata kysyntään.

Kyse voi yhtä hyvin olla myös manipuloinnista, jota tapahtuu totta kai molempiin suuntiin. Kryptovaluuttojen maailmassa ei voi koskaan täysin varma siitä, miksi kurssit liikkuvat ja kuka niitä liikuttaa.

Bitcoin veti mukanaan myös altcoinit nousuun, ja Bitcoin dominance on pysynyt viime aikoina 57 prosentin alapuolella.

Koko markkina nousi samalla yli 270 miljardin dollarin. Tämä on korkeampi taso kuin kymmeneen kuukauteen! Markkina oli edellisen kerran näillä lukemilla (ja hieman ylempänä) viime heinäkuun lopussa, jolloin Bitcoin ETF huhut nostivat kursseja.

Bitcoinin kurssi on ollut puolestaan tällä tasolla yli vuosi sitten – toukokuun alussa 2018.

Mitä tapahtuu seuraavaksi? Todennäköisin skenaario on monien asiantuntijoiden mielestä 10.000 dollarin tason testaaminen. Historiallisesti katsottuna nykyisen pisteen ja vajaan 10K tason välillä on hyvin vähän vastustusta. Vaaditaan vain reilu 10 prosentin loikka, ja Bitcoin on taas lähellä viisinumeroisia lukemia.

Cryptopia-pörssi meni lopullisesti kiinni

Uudesta-Seelannista kotoisin oleva Cryptopia-pörssi on mennyt lopullisesti nurin. Kyseessä oli vuoden 2017 kurssihuumassa varsin merkittävä kauppapaikka, mutta nykyisin sitä on lähinnä käytetty pienen volyymin altcoinien ostoon.

Cryptopia sai surullisen tittelin olla ensimmäinen vuonna 2019 hakkeroitu pörssi. Isku tehtiin tammikuun puolivälissä, josta myös Bitcoinkeskus uutisoi. Pörssistä vietiin yli 16 miljoonan dollarin edestä kryptovaluuttaa. Tämä ei ole valtava summa, kun vertaa suurimpiin hakkerointeihin. Cryptopian kokoiselle pörssille kyseessä oli kuitenkin kova kolaus.

Pörssi avasi ovensa vielä uudelleen maaliskuussa, jolloin osa käyttäjistä sai kotiutettua varojaan sieltä pois. Joona Honkapuro kirjoittaa seuraavasti Bitcoin ja kryptovaluutat FB ryhmässä:

”Outoa on että pulju avasi ovensa osittain uusiksi, niin talletuksien, nostojen kuin treidauksenkin osalta. Oliko tarkoitus kuoria hieman lisää kermaa ja sitten vasta todeta että mennään konkurssia kohti? Jää nähtäväksi.

Itse otin jotain hiluja mitä oli pois heti kun huomasin että nostot on mahdollisia, niitä hoidettiin manuaalisesti uuden seelanin aikaa ma-pe tyyliin klo 11-17. Bitkot siirtyi kyllä minuuteissa sieltä talteen. Jotain ripulia sinne jäi, joten odotellaan jos sieltä joskus saa niistäkin omansa pois.

Onneksi ihmiset ovat tiedostaneet että eivät pidä varsinkaan näissä pörsseissä paljoa päällä, menetykset ilmeisesti olleet luokkaa muutamia kymppejä muutamiin satasiin, vaan on ilmeisesti joku ollut sadan kilon kanssakin tuolla ☹”

Eilen tulleiden uutisten mukaan Cryptopia on nyt haettu virallisesti konkurssiin. Aiheesta kertoo mm. CCN -sivusto.

Tilanne on tällä hetkellä huolestuttava, sillä informaatio asiakkaiden varoista on arizonalaisen yhtiön hallussa, joka on lopettamassa yhteistyönsä Cryptopian kanssa, jos sille ei makseta 2 miljoonaa dollaria. Jos data häviää, Cryptopian hallussa olevan kymmenien miljoonien dollarien omaisuuden selvittelystä tulee todella työlästä.

Tapaus on luonnollisesti herättänyt raivoa Cryptopian käyttäjissä. Monien mielestä käynnissä on klassinen exit scam. Keskustelua voi seurata pörssin Reddit-sivulla osoitteessa reddit.com/r/Cryptopia/.

Localbitcoins estää iranilaiset käyttäjät

Suomalainen Localbitcoins.com on maailman tunnetuin P2P-kauppapaikka kryptovaluutoille. Kyseessä on siis palvelu, joka yhdistää suoraan ostajan sekä myyjän. Erona pörsseihin on se, että henkilöt voivat tehdä kaupat esim. Skrillin, PayPalin tai vaikka käteisen rahan avulla.

Localbitcoins ilmoitti aiemmin tänä keväänä, että palveluun tulee jatkossa mukaan myös KYC eli tilin varmentamisprosessi. Kyseessä oli merkittävä muutos, sillä aiemmin Localbitcons oli erityisesti sellaisten henkilöiden suosiossa, jotka halusivat pitää Bitcoin-ostonsa omana tietonaan.

localbitcoins-osto
Kuvassa Localbitcoins-palvelun myyjiä Suomesta, joilta osto onnistuu PayPalin avulla.

Uusimpien tietojen mukaan Localbitcoins on liittynyt myös monien muiden länsimaisten palveluiden rintamaan, jotka blokkaavat iranilaiset käyttäjät. Palvelu ei ole julkistanut tarkkaa syytä bannille, mutta sen taustalla on todennäköisesti Yhdysvallat.

Iran on ollut USA:n pakotteiden kohteena jo pidemmän aikaa, ja iranilaisia käyttäjiä on potkittu pois myös muista tunnetuista kryptopalveluista. Tällaisilla päätöksillä on aina kriitikkonsa, mutta todennäköisesti Localbitcoinsin pelivara on ollut tässä tapauksessa mitätön.

Vaikka Localbitcoins onkin suljettu iranilaisilta, niin vapailta markkinoilta löytyy jatkossakin ratkaisuja. Tor-verkossa pyörivä P2P-palvelu Bisq on lisännyt äskettäin jopa farsin kielen, ja saman on tehnyt myös Hodl-Hodl -niminen kryptopörssi.

Aika näyttää, joutuuko Localbitcoins sulkemaan palvelustaan myös lisää eri maiden käyttäjiä.

Facebookin GlobalCoin julkaistaan vuoden 2020 alussa

Facebookin suunnitelmissa on todellakin oma kryptovaluutta. Bitcoinkeskus on uutisoinut aiheesta mm. toukokuussa ja joulukuussa 2018. Facebookin kryptovaluuttaprojektiin on saatu äskettäin lisävalaistusta.

Kyseessä on GlobalCoin -työnimikkeellä kulkeva valuutta. Tällä hetkellä näyttää siltä, että kyseessä olisi ns. stablecoin. Markkinoiden tunnetuin stablecoin on Tether, jonka seurauksi on tullut viimeisen vuoden aikana mm. USD Coin ja TrueUSD valuutat.

Kyseessä ei siis ole uusi kuuhun raketoiva altcoin. Stablecoinin ideana on tarjota vaihtoehto Yhdysvaltain dollarille, eli sen arvo on sidottu takauksena olevaan fiat-valuuttaan.

facebook kryptovaluutta

Facebook kerää todennäköisesti miljardiluokan rahoituksen kryptovaluutalleen, mikä toimisi sen takauksena. Tämän jälkeen palvelu antaisi alennuksia rahaliikenteen kuluista, jos asiakkaat käyttävät Facebookin kontrolloimaa valuuttaa.

GlobalCoin -projektimellä kulkeva kolikko ei ole todellakaan utopiaa, sillä sen testauksen odotetaan alkavan jo vuoden 2019 puolella. Facebookin mukaan sen oma kryptovaluutta tulisi markkinoille vuoden 2020 keväällä. Ensimmäisessä vaiheessa mukana olisi kymmenkunta eri maata.

Facebook käy tällä hetkellä neuvotteluita Yhdysvaltain viranomaisten kanssa. Financial Timesin mukaan yhtiö neuvottelee myös amerikkalaispörssien Geminin sekä Coinbasen kanssa ko. valuutan listaamisesta.

Kryptovaluuttojen ja Facebookin avioliittoa on odotettu jo pidemmän aikaa. Monien analyytikoiden mielestä kyseessä on yksi merkittävimpiä askeleita kryptojen adoptiossa massoille.

Jos joku some-käyttäjä muuten ihmettelee Bitcoinkeskuksen hiljaiseloa Twitterissä, niin tili on tällä hetkellä pois käytöstä ko. platformista johtuen. Toivottavasti tili saadaan auki mahdollisimman pian.

Kuva: Pixabay, Facebook image by Maurizio Pesce from Milan, Italia – Mark Zuckerberg on stage at Facebook’s F8 Developers Conference 2015CC BY 2.0Link


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *