Uutiskatsaus 27.5: Bitcoin Gold hyökkäys, Oraakkeli, Sveitsi

Bitcoin Gold kurssi | kannattaako nyt ostaa bitcoinia

Sunnuntain uutiskatsauksen aiheena on Bitcoin Gold, jonka lohkoketju joutui ns. 51%-hyökkäyksen kohteeksi tässä kuussa. Tämän lisäksi selvitetään sana oraakkeli – mitä se tarkoittaa kryptovaluuttojen maailmassa? Lopuksi käydään läpi Euroopan maat, jotka suhtautuvat positiivisimmin kryptovaluuttoihin.

Bitcoin Gold joutui 51%-hyökkäyksen kohteeksi

Kulunut viikko oli varsin poikkeuksellinen kryptovaluuttojen maailmassa, sillä kolmen eri projektin on uutisoitu joutuneen 51%-hyökkäyksen kohteeksi. Raportoimme edellisessä uutiskatsauksessa Vergestä, joka joutui toistamiseen tänä keväänä hakkerin iskun kohteeksi. Tämän lisäksi japanilainen Monacoin joutui vastaavan iskun kohteeksi pari viikkoa sitten.

Tuorein uutisoitu tapaus on Bitcoin Gold, jonka lohkoketju otettiin haltuun tämän kuun aikana. Kun verkkorikollinen suorittaa ns. 51%-hyökkäyksen, hän saa käytännössä koko lohkoketjun haltuunsa. 51%-hyökkäys tarkoittaa sitä, että iskun tekijällä on käytössään enemmän louhintatehoa (hash power), kuin kaikilla muilla louhjioilla yhteensä.

Tällaisen louhintatehon hankkiminen on erittäin kallista, sillä hyökkääjän on hankittava tolkuton määrä louhintalaitteita. Bitcoin Gold käyttää kuitenkin samaa tiivistealgoritmia (Equihash) kuin moni muukin kryptovaluutta, mikä tekee louhintatehon hankinnasta todennäköisempää. Muutama eri kryptovaluuttoja (mutta samaa algoritmia) louhiva taho voi siten yhdistää louhintakapasiteettinsa helpommin.

Tässä tapauksessa hyökkääjä sai ilmeisesti haltuunsa yli 380.000 Bitcoin Goldia, jotka hän talletti sen jälkeen kryptovaluuttapörsseihin ja vaihtoi toisiin valuuttoihin.

Bitcoin Goldin kehitystiimi aikoo ratkaista ongelman vaihtamalla tiivistealgoritmia mahdollisimman pian. “We’ve been working at an incredible pace the past days to put the plan and pieces together, and we expect to upgrade our mainnet approximately seven days after the necessary software is up and running on our testnet.”

Vastaavien hyökkäysten tekeminen muuttuu tulevaisuudessa entistäkin helpommaksi, sillä BitMain alkaa lähettää Equihash-algoritmia louhivia ASIC-laitteita asiakkaille kesäkuun alussa.

Hyökkäys ei ole toistaiseksi vaikuttanut ihmemmin Bitcoin Goldin kurssiin. Se on toki pudonnut selkeästi toukokuun aikana, mutta sama trendi koskee kaikkia muitakin kryptovaluuttoja.

Uutisen lähde: CCN

Mikä on oraakkeli?

Oraakkeli on ollut ihmiskunnan historiassa henkilö, joka tarjoaa vastauksia kysymyksiin sekä ennustaa tulevaisuutta (jumalan avulla). Sanasta oraakkeli tulee monille mieleen Matrix-elokuvatrilogian hahmo, jolta Neo konsultoi tulevaisuuden tapahtumia.

Oraakkeli (engl. oracle) on myös lohkoketjuteknologiaan liittyvä termi. Oraakkelin tehtävä on myös digitaalisessa maailmassa tarjota vastauksia kysymyksiin, joiden esittäjänä toimii älysopimus (engl. smart contract).

Esimerkki: Ville ja Matti lyövät vetoa siitä, kuinka monta metriä lunta on maassa jouluna. He luovat tätä varten älysopimuksen, joka palkitsee oikein veikanneen voittajan automaattisesti. Älysopimus ei voi kuitenkaan ratkaista voittajaa, jos se ei saa informaatiota lumitilanteesta. Nyt kohtaa mukaan astuu oraakkeli. Se voisi olla tässä esimerkissä ohjelma, joka lukee säätilanteen Forecan sivuilta ja lähettää saamansa informaation älysopimukselle.

Oraakkeli voi olla myös fyysinen laite, kuten RFID-teknologiaa hyödyntävä anturi.

Oraakkelin ongelmana on luottamus. Jos oraakkeleita on vain yksi, sen tarjoama tieto voi olla virheellistä. Kyseessä voi siten olla myös ns. single point of failure, jonka lohkoketjuteknologia pyrkii nimenomaan ratkaisemaan. Ongelmaa voidaan ratkaista useiden oraakkeleiden avulla. Lisäksi älysopimukseen voidaan määrittää esimerkiksi ehto, jonka mukaan se ei suorita ratkaisua, jos datasyöte sisältää ristiriitaisia arvoja.

Lähde: mycryptopedia

Sveitsi on Euroopan ykkösmaa lohkoketjuteknologian yrittäjille

Sveitsi on tuoreen tutkimuksen mukaan Euroopan ykköskohde lohkoketjuteknologian ja kryptovaluuttojen parissa työskenteleville yrityksille. Ykkössija perustuu Blockshow Europe:n tekemään tutkimukseen, jossa rankattiin 48 Euroopan maata.

sveitsi matterhorn

Tutkimuksessa käytiin läpi kryptovaluuttoihin liittyvää regulaatiota, verotusta ym. aiheeseen liittyvää. Sveitsin jälkeen muut mitalisijat menevät Maltalle ja Gibraltarille. Iso-Britannia on neljäntenä. Suomen sijaluku ei ole tiedossa, mutta todennäköisesti se ei ole kovinkaan korkea.

Sveitsin ykköspaikka perustuu pitkälti maan hallinnon proaktiivisin toimiin kryptovaluuttoihin liittyen. Tästä esimerkkinä on mm. Zugin alueelle on perustettu erityinen Crypto Valley. Sen lisäksi kryptosijoittajille on tarjolla erilaisia veroetuja.

Gibraltar on houkutellut maahan jo 200 ICO-startuppia. Lisäksi maa on avannut erillisen pörssin nimeltään Gibraltar Blockchain Exchange (GBX), jonka se mainostaa olevan World-Leading Token Sale Platform and Cryptocurrency Exchange.

Malta on ollut otsikoissa etenkin kryptovaluuttapörsseihin liittyen ja mainostaa olevansa blockchain island. Se on houkutellut jo maailman suosituimman pörssin, Binance, siirtämään toimipaikkansa Maltalle. Lisäksi maa valmistelee parhaillaan laajempaa lakipakettia kryptovaluuttoihin liittyen. Maltasta on tullut jo iso peluri vedonlyöntimarkkinoilla, ja saarivaltio tähtää selvästi vastaavaan asemaan myös kryptovaluuttojen puolella.

Lähde: cryptoground.com , kuva: Pixabay

Coinmotion


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*