Uutiset
26
elo
krypto uutiset

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Uutiskatsaus 26.8. Bitcoinin kurssi ja markkinaosuus, Satoshi Nakamoto, OneCoin, Bitcoin-standardi

Uutiskatsaus 26.8. Bitcoinin kurssi ja markkinaosuus, Satoshi Nakamoto, OneCoin, Bitcoin-standardi

Maanantain uutiskatsauksessa tarkastellaan Bitcoinin kurssin lisäksi etenkin Bitcoinin markkinaosuutta, joka on yhä suositummaksi tulevan laskentatavan mukaan yli 90%. Maailmaan on ilmaantunut myös uusi Satoshi Nakamoto. Tämän lisäksi asiaa OneCoinista sekä suomenkielisestä kirjamateriaalista.

Bitcoinin kurssi odottavassa tilassa

Koko kryptomarkkina vaikuttaa olevan tällä hetkellä odottavassa tilassa. Päivittäistä heiluntaa nähdään suuntaan, jos toiseen, mutta isossa kuvassa ei ole tapahtunut pariin viikkoon juuri mitään.

Bitcoinin kurssi oli viikon takaisessa uutiskatsauksessa hieman yli 10.000 dollaria, ja artikkelin kirjoitushetkellä ollaan täsmälleen samalla tasolla. Kurssi käväisi viikon aikana lähes 11.000 taalassa, mutta alitti toisaalta myös 10.000 dollarin useampaan otteeseen.

bitcoin-kurssi-2019-08-26

Kuten yllä olevasta kuvasta näkyy, Bitcoinin kurssi on teknisesti katsottuna alati kapenevassa kanavassa. Tasainen liike voi hyvinkin jatkua vielä useamman viikon ajan, jonka jälkeen nähdään uusi trendi joko ylös tai alas.

Bitcoin ei näytä tällä hetkellä reagoivan suuremmin maailman epävarmoihin tapahtumiin. Joinakin päivinä se nousee osakemarkkinoita vastaan, mutta toisina päivinä se laskee niiden suuntaisesti.

Kryptovaluutat sekä kulta ovat saaneet nostetta viime kuukausina mm. Yhdysvaltain ja Kiinan kauppasodasta, heikkenevistä talousnäkyvistä sekä negatiivisista koroista. Kryptojen ja kullan kurssi on kuitenkin tasaantunut viime aikoina, ja markkina tuntuu odottavan tällä hetkellä uutta trendiä.

Yhä useampi sijoittaja siirtää varojaan kultaan ja hopeaan, jotka ovat perinteisiä turvasatamia epävarmoina aikoina. Tulevat pari vuotta näyttävät, ottaako Bitcoin merkittävän roolin digitaalisena turvasatamana.

Bitcoinin markkinaosuus on todellisuudessa yli 90%

Vuoden 2019 kestoaihe on Bitcoinin markkinaosuus, jota kuvaava prosenttiosuus on nimeltään Bitcoin dominance. Tätä lukemaa tarkastellaan yleensä Coinmarketcap-sivuston kautta. Kyseessä on yksinkertaisesti Bitcoinin markkina-arvo jaettuna koko kryptomarkkinan arvolla.

Tällä hetkellä lukema on hieman alle 69 prosenttia. Bitcoinin markkinaosuus on noussut tasaisesti koko vuoden 2019 ajan. Kasvava markkinaosuus tarkoittaa käytännössä sitä, että rahaa virtaa altcoineista Bitcoinin suuntaan.

Muutamat analyytikot ovat ennustaneet markkinaosuuden nousevan jopa 80 prosenttiin lähitulevaisuudessa, joka kauhistuttaa luonnollisesti altcoin-sijoittajia. Todellisuus voi kuitenkin olla paljon synkempi, sillä Bitcoinin markkinaosuus on itse asiassa yli 90 prosenttia jo nyt.

Tämä lukema on peräisin uudesta tavasta mitata markkinaosuutta, joka ottaa huomioon myös valuuttojen volyymin. Chico Crypto Youtube-kanava teki äskettäin videon aiheesta.


Kryptovaluutan markkina-arvo lasketaan yksinkertaisesti kaavalla viimeisin treidattu kurssi kertaa kolikoiden määrä. Kuka tahansa voi luoda kryptovaluutan ja treidata sitä pörssissä edes-takaisin mitättömän pieniä määriä, jolloin sille voi syntyä paperilla kymmenien tai satojen miljoonien arvo.

Jos kryptovaluutan markkina-arvossa huomioidaan volyymi, saadaan Bitcoinin markkinaosuudeksi 91,4%. Lukema on vieläkin suurempi, jos stablecoinit pudotetaan laskuista.

Jokainen voi miettiä itse, kumpi lukema on lähempänä todellisuutta. Todennäköisesti totuus on jossain tuossa välimaastossa. Se on kuitenkin selvää, että altcoinit ovat jatkuvasti yhä suuremman paineen alle.

Aloittelevan sijoittajan kannattaa olla todella tarkkana, mihin projekteihin laittaa tällä hetkellä rahojaan. Altcoinien markkinatilanne voi hyvinkin olla todella paljon synkempi, mitä yleisesti kuvitellaan. Markkinoilla on tilaa yhä harvemmalle menestystarinalle, kun Bitcoinin markkinaosuus puristaa sijoittajie ulos altcoin-projekteista.

Satoshi Nakamoton henkilöllisyys ”paljastettu”

Yksi elokuun pienimuotoisista kohuista liittyy Satoshi Nakamotoon. Kyseessä on siis Bitcoinin luonut mysteerihenkilö, jonka todellista nimeä ei tiedetä vielä tänäkään päivänä. Aiheesta liikkuu erilaisia huhuja, ja mm. John McAfee on väittänyt useaan otteeseen tietävänsä miehen henkilöllisyyden.

Oma lukunsa on myös Bitcoin SV -kryptovaluutan perustaja Craig S. Wright, joka on väittänyt julkisesti olevansa Satoshi Nakamoto. Wright on käynyt myös oikeudessa asian tiimoilta, mutta Nakamoton todellisesta henkilöllisyydestä ei ole päästy vieläkään yksimielisyyteen.

Äskettäin julkisuuteen ilmaantui uusi henkilö, joka julkaisi kattavat selvitykset Satoshi Nakamoton alkuperästä satoshiNRH.com -nettisivulla. Chico Crypto -kanava käy alla olevassa Yotuube-klipissä läpi tätä teoriaa.

Myös TheNextWeb -sivusto on käynyt tätä tarinaa läpi artikkelissaan.

Yksi mielenkiintoisimmista paljastuksista liittyy Satoshi Nakamoton hallussa oleviin Bitcoineihin, joita on eri lähteiden mukaan reilut miljoona kappaletta. Ne eivät ole liikkuneet mihinkään vuosikausiin, ja todistus näiden kolikoiden hallinnasta riittäisi varmasti vakuuttamaan suurimmatkin skeptikot.

James Bilal Caan -nimellä tunnettu ”uusi Satoshi” kertoo hukanneensa lähes miljoona Bitcoinia vietyään läppärinsä huoltoon. Caanin mukaan huoltoliike oli vaihtanut koneen kiintolevyn vastoin hänen ohjeitaan, minkä mukana katosi lähes miljoona bittirahaa.

”Satoshi” on julkaissut nettisivuillaan paljon erilaista materiaalia ja kertoo mm. Bitcoin-nimen alkuperän. Caanin mukaan se on peräisin sanoista Bank of CredIT and COmmerce INternational.

Paljastus ei juuri aiheuttanut markkinaliikkeitä, eikä Caanin tarina ole levinnyt erityisen suureen suosioon. Se on lähinnä sivuutettu olankohautuksella. Kryptoskenen seuraajat eivät siis usko, että em. tarina olisi tosi. Caan ei myöskään esitä mitään sellaista aineistoa, jonka avulla hänen Nakamoto-aliaksensa voitaisiin aukottomasti todistaa.

OneCoinista nostettu rikossyytteitä

Erilaiset hakkeroinnit, Ponzi-huijaukset ja muu rikollisuus on valitettavasti osa myös kryptovaluuttojen maailmaa. Julkaisimme edellisessä uutiskatsauksessa raportin Kiinasta, jossa kaatui äskettäin parin miljardin taalan kokoinen pyramidihuijaus.

Suomalaiset sijoittajat eivät ole myöskään turvassa huijausyrityksiltä. Iltalehti kertoi viime viikolla yhdestä tapauksesta, jossa raaseporilainen Tuula Starck-Schreiber hävisi 750 euroa kryptovaluuttahuijaukseen. Vastaavia uhreja on Suomessa todennäköisesti tuhansia. Huijaussivusto on hyödyntänyt mainonnassaan mm. suomalaisjulkkiksia.

Suomessa on kiistelty jo vuosikausia OneCoin-nimisestä kryptovaluutasta, josta IT-alan vaikuttaja Petteri Järvinen on raportoinut blogissaan kattavasti.

OneCoinista on kiistelty sosiaalisessa mediassa valtavasti, sillä projektille on löytynyt (ja löytyy edelleen) omat puolustajansa. Petteri Järvisen mukaan kyseessä on pyramidihuijaus. Nyt OneCoinia vastaan on nostettu ensimmäistä kertaa rikossyytteitä, TiVi-lehti uutisoi.

tivi

TiVin mukaan OneCoinissa olisi mukana jopa 20 000 suomalaista ja maailmanlaajuisesti noin kolme miljoonaa sijoittajaa. Pohjanmaan syyttäjävirasto on nostanut syytteet neljää henkilöä vastaan törkeistä veropetoksista ja yhtä henkilöä vastaan törkeästä rahanpesusta.

Esitutkintamateriaali tulee julkiseksi marraskuussa, jolloin aihetta käydään läpi ensimmäisen kerran käräjäoikeuden suullisessa käsittelyssä. Syyttäjävirasto ei ole julkaissut toistaiseksi enempää tietoa asiasta.

The Bitcoin Standard julkaistu suomen kielellä

Suomen kryptovaluuttaskenessä vahvasti vaikuttava Konsensus Network on saanut äskettäin valmiiksi massiivisen projektin, josta on syytä uutisoida myös Bitcoinkeskuksessa. Kyse on käännöstyö Saifedean Ammousin kirjasta The Bitcoin Standard.

Jos olet elänyt viimeiset 12 kuukautta tynnyrissä, niin kyseessä on ehdottomasti yksi alan parhaista julkaisuista. Saifedean Ammousista on tullut kirjan julkaisun jälkeen yksi skenen tunnetuimpia henkilöitä.

Konsensus Network otti projektikseen kääntää kirjan suomen kielelle, ja nyt tämä urakka on valmis! Suomenkielinen versio on nimeltään Bitcoin-standardi | Kohti avointa rahajärjestelmää. Kyseessä on merkittävä panostus, joka lisää entisestään suomalaisten ymmärrystä Bitcoinista sekä rahan todellisesta olemuksesta.

bitcoin standardi

Suomennoksessa nähdään myös ennen paperilla julkaisematonta materiaalia Saifedeanin maksullisesta The Bitcoin Standard Research Bulletin -julkaisusta. Voit tutustua teokseen Konsensus Networkin sivuilla.

Eikä tässä vielä kaikki! Konsensus Network on julkaissut myös lastenkirjan nimeltään Bitcoin-raha. Kirja on tarina Bittilän lapsista ja kestävän rahan löytymisestä – kyseessä on kaikenikäisille sopiva satukirja.

Kyseessä on mainio teos, jonka avulla nuorempi sekä vanhempi sukupolvi oppii ymmärtämään Bitcoinin paremmin.

Alla on Youtube-klippi kirjan englanninkielisestä versiosta.

Photo by Chris Liverani on Unsplash


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *