Tiistain uutiskatsauksessa käydään taas läpi mielenkiintoisia aiheita. Amerikkalainen Circle kertoo todella lupaavia lukuja institutionaalisten sijoittajien sekä treidausvolyymien kasvusta. EOS on puolestaan otsikoissa negatiivisten uutisten vuoksi – jälleen kerran. Tästä huolimatta tokenin suosio ei näytä laskevan. Monia ihmetyttää Bit-Z ja CoinBene -pörssien ilmestyminen valtavalla volyymilla Coinmarketcapin listaan. Mistä on oikein kysymys?
Amerikkalainen Circle kertoo: 30% kasvu institutionaalisten sijoittajien määrässä
Kryptovaluutta-genre etenee jatkuvasti oikeaan suuntaan, vaikka Bitcoinin kurssi onkin vuoden pohjalukemissa. Ala kehittyy teknologian lisäksi kovaa vauhtia institutionaalisten sijoittajien palvelemiseksi. Termillä institutionaalinen sijoittaja tarkoitetaan yleisesti ottaen organisaatioita, jotka hallinnoivat suuria summia rahaa.
Tällä hetkellä tuon ”ison rahan” tuloa markkinoille estää mm. epävarmuus lainsäädännössä sekä erilaisten palveluiden puute. Treidaus-alustojen likviditeetti ei aina riitä, ja moni instituutio haluaa varmistua siitä, että sen varat eivät joudu esim. hakkeroinnin kohteeksi.
Amerikkalainen Circle on yksi platformeista, joka halua instituutioita asiakkaakseen. Yhtiön perustaja Jeremy Allaire kertoo CNBC:lle vahvasta kasvusta tällä osa-alueella.
“A lot of folks on the institutional side are on-boarding and getting their ducks in the row.”
Circlen mukaan Bitcoinin kurssilasku ei ole hidastanut sijoittajien tuloa markkinoille – päinvastoin. Circle kerää tällä hetkellä jopa 15 kertaa suuremman vaihdon kuin vuosi sitten. Lisäksi institutionaalisten sijoittajien määrä kasvoi touko-kesäkuussa peräti 30 prosenttia.
Circle ei ole mikään alan pieni toimija, sillä se osti helmikuussa Poloniex-pörssiin 400 miljoonalla dollarilla. Circlen yksi omistajista on myös Goldman Sachs investtointipankki.
EOS on jälleen otsikoissa, mutta suosio ei osoita laantumisen merkkejä
EOS-projektia on kuvailtu varsin osuvilla sanoilla the most expensive soap opera in the world. Järjettömän kokoisen ICO-potin (neljä miljardia dollaria) kerännyt projekti on edennyt kohusta toiseen sen MainNet-julkaisun jälkeen.
Uusin tapaus tuli julki tänään, joka koskee yhden järjestelmää pyörittävän henkilön toimintaa. EOS:n lohkoketju perustuu Dan Larimerin kehittämään Delegated Proof of Stake -konsensusalgoritmiin. Lohkoketjua pyörittää 21 delegaattia, jotka ovat kaikkien EOS-tokenin holdaajien valitsemia.
Näitä henkilöitä kutsutaan myös lyhenteellä BP – block producer. BP:n rooliin pääsee vain omistamalla todella suuren määrän EOS-tokeneita, jonka lisäksi henkilön täytyy vakuuttaa kaikki käyttäjät omasta sitoutumisestaan projektiin.
Uusin kohu liittyy tapaukseen, jossa yksi EOS:n BP:stä oli laiminlyönyt oman palvelimensa ns. blacklistin päivittämisen. Syy tähän oli henkilön itsensä mukaan: ”minulla oli muuta tekemistä”. Anteeksipyyntöjen jälkeen henkilöä kehotetaan hankkimaan asianajaja.
Uusin EOS-kohu on aiheuttanut hämmennystä sosiaalisessa mediassa, sillä BP tienaa EOS-verkon pyörittämisestä tällä hetkellä 1200 EOS-tokenia per päivä. Se on nykykurssilla noin 10.000 dollaria. Näillä palkkioilla pitäisi monen mielestä pystyä parempaan. Jos EOS:n DPoS-järjestelmä toimii, kyseinen henkilö voidaan nyt äänestää ulos 21:n BP:n joukosta.
EOS:n viime viikot ovat olleet hyppimistä kohusta toiseen. Projektin MainNet ei ole todellakaan lähtenyt pyörimään ongelmitta. Mikään muu kryptovaluutta ei saa edes murto-osaa siitä kuran määrästä, mitä EOS tällä hetkellä saa sosiaalisessa mediassa. Bitcoin Cash ei siis ole enää massojen ykkösinhokki!
Kohuista huolimatta EOS:n suosio jatkuu vahvana erityisesti Aasiassa. Tästä on esimerkkinä alla oleva Kiinan hallituksen tekemä kryptovaluuttaranking, jossa EOS listaykkösenä.
Chinese government released the second round of crypto ratings. EOS ranked 1ST, Ethereum 2nd, Bitcoin drops to 17th.😕 what do you think? pic.twitter.com/XJfaiE9jAX
— Mia Tam (@blockandchain) June 25, 2018
Monien mielestä EOS on ”Ethereumin tappaja”, mutta aika näyttää, mihin Dan Larimerin uusin projekti oikein pystyy.
Miksi Bit-Z ja CoinBene ovat Bitcoin-volyymin kärkipaikalla?
Käytännössä jokainen kryptovaluutoista kiinnostunut tuntee Coinmarketcap.com -sivuston. Sen kryptovaluuttakursseja pidetään yleisesti alan standardina. Yksi merkittävä ero mm. kilpailevaan Bitgur.com -sivustoon on se, että Coinmarketcap ei laske mukaan BitMex-palvelun vaihtoa.
BitMex on tällä hetkellä volyymiltaan maailman suurin pörssi, joka kerää kaikki alan suuret treidaajat yhteen paikkaan. BitMex mahdollistaa jopa 100:1 -vivun käytön Bitcoin-treidauksessa, ja tarjoaa mm. TRON-futuureja ym.
Moni Coinmarketcapin käyttäjä on kuitenkin hieraissut silmiään viime päivinä, sillä volyymi-listan kärkeen on tullut jostain kaksi varsin tuntematonta nimeä. Tällä hetkellä Bit-Z -pörssin ETH/BTC -pari on volyymiltaan lähes 10x suurempi kuin Bitfinex, joka ovat perinteisesti olleet listan kärjessä.

Bit-Z:n perässä oleva CoinBene on niin ikään uusi tulokas. Nämä kaksi pörssiä luovat yli kolmanneksen koko markkinan vaihdosta ja määrittävät hyvin pitkälti Bitcoinin virallisen kurssin.
Kyseessä on ns. trans-fee-mining toimintamalli, jonka Bit-Z ja Coinbene ovat ottaneet käyttöön. Sen aloitti ensin toukokuussa startannut FCoin-niminen pörssi.
Idea on seuraava: pörssit luovat itselleen tokenin, kuten Binance ja esimerkiksi KuCoin ovat jo tehneet. Tämän jälkeen ne lupaavat hyvittää käyttäjät maksamat transaktiokulut sataprosenttisesti takaisin pörssin omalla valuutalla.
Toimintamallin on kritisoitu olevan käytännössä ICO, minkä lisäksi käyttäjien kannattaa luoda bottien avulla feikkitransaktioita saadakseen hyvityksiä itselleen. Binancen perustaja Changpeng Zhao on yksi tunnetuimmista kriitikoista, eikä usko toimintamallin olevan kestävä pitkässä juoksussa.
Aika näyttää, poistaako Coinmarketcap nämä pörssit volyymilistaltaan BitMexin tavoin.
Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!
Ei kommentteja