Uutiset
26
joulu
bitcoin etf

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Uutiskatsaus 26.12: Bitcoin Private, Salamaverkko, Alexander Hanhikoski, Bitmain

Keskiviikon uutiskatsauksessa tutkitaan Bitcoin Privaten tilannetta. Kryptovaluutta on joutunut joulun alla hakkerointikohun keskelle. Lisäksi tehdään katsaus salamaverkkoon, joka laajenee todella nopeasti. Helsingin Sanomat on tehnyt kattavan artikkelin Alexander Hanhikoskesta, joka tienasi viime vuonna yli 20 miljoonaa euroa kryptovaluuttoja myymällä. Bitmain on myös otsikossa, eikä tälläkään kertaa positiivisessa mielessä.

Rekisteröidy Binancelle

Bitcoin Private hakkertiontikohun keskellä

Yksi joulun ajan suurimpia kohuja liittyy Bitcoin Private nimiseen kryptovaluuttaan. Jos haluat tutustua siihen tarkemmin, lue tämä Bitcoinkeskuksen artikkeli: mikä on Bitcoin Private? Lyhyesti sanottuna, kyseessä on Bitcoinin ja Zclassicin pohjalta syntynyt privaattikrypto. Tämä tarkoittaa kryptovaluuttaa, jonka transaktioita on mahdollista suojata.

Bitcoin Privaten kehitystiimi on joutunut kohun keskelle Coinmetrics.io -sivustolla julkaistun artikkelin vuoksi. Kyseinen tutkimus paljastaa, että rikollinen taho onnistui luomaan Bitcoin Privaten ”synnytyksen” aikana reilut 2 miljoonaa ylimääräistä kolikkoa.

Coinmetrics-raportin mukaan 2 miljoonaa kolikkoa sijaitsivat suojatussa osoitteessa (shielded address), jonka sisältö ei ollut kenenkään tiedossa.

Yllä oleva kuva (lähde: Coinmetrics) näyttää odotetun (oranssi) sekä todellisen (sininen) Bitcoin Private -kolikoiden määrän.

So in the import period we have 102 extra-large blocks, each with 400 unexpected outputs in addition to the 10,000 outputs expected. Each of those additional outputs contained 50 BTC. This gives us 102 * 400 * 50 = 2,040,000 BTCP. (Coinmetrics)

Paljastus kertoo, että hakkeri olisi siirtänyt noin 300.000 Bitcoin Private -kolikkoa pois suojatusta osoitteesta pörssiin loppukesästä 2018. BTCP:n kurssi putosi samaan aikaan kymmenestä dollarista kolmeen dollariin.

Bitcoin Privaten kurssi romahti 23. joulukuuta tämän uutisen myötä noin 25 prosenttia. Valuutan kehitystiimi on julkaissut virallisen lausuntonsa asiasta 24. joulukuuta. Voit lukea sen tästä linkistä. Bitcoin Privaten mukaan hakkeri hyödynsi haavoittuvuutta valuutan luomisen yhteydessä, eikä sitä ole mahdollista hyödyntää enää tulevaisuudessa.

Salamaverkko jatkaa huikeaa kehitystään

Salamaverkko (Lightning Network) on kenties vuoden 2018 merkittävimpiä kehitysaskeleita. Kyseessä on ratkaisu erityisesti Bitcoinin skaalautuvuusongelmiin, jotka ovat olleet riitelyn aiheena jo useamman vuoden ajan.

Bitcoinin lohkoketjun ongelma on varsin vaatimaton transaktiokapasiteetti. Wanha kunnon Bitcoin on ikänsä ja kapasiteettinsa puolesta dinosaurus toisen ja kolmannen sukupolven kryptovaluuttoihin verrattuna. Skaalauskeskustelu on jakanut kehittäjät käytännössä kahteen leiriin:

  1. Skaalautuvuus hoidetaan kasvattamalla lohkoketjun lohkon kokoa
  2. Skaalautuvuus hoidetaan off-chain -ratkaisuna, eli erillisessä lohkoketjussa

Vaihtoehtoa 1 kannattavat henkilöt ovat perustaneet Bitcoinin forkkeja, kuten Bitcoin Cash. Vaihtoehto 2 on puolestaan salamaverkko. Mitä tämä teknologia sitten tarjoaa? Nimimerkki Armin Van Bitcoin kertoo:

https://twitter.com/ArminVanBitcoin/status/1076076770594557952

Yksi yleinen väärinkäsitys liittyy salamaverkkoon ja Bitcoiniin. Kyseessä on protokolla, jota voivat hyödyntää myös muut kryptovaluutat. Esimerkiksi tämä uutinen kertoo Litecoinin + salamaverkon mahdollisuuksista.

Salamaverkko koostuu Bitcoinin tavoin ympäri maailmaa sijaitsevista palvelimista. Kyseessä on hajautettu teknologia, jonka ylläpitoon voi osallistua kuka tahansa. Yksi suosituimmista vaihtoehdoista on ostaa Casa HODL Lightning Node.

Lightning Netork on kasvanut huikean paljon kuluneen vuoden aikana:

Kyseinen protokolla mahdollistaa kirjaimellisesti salamannopeat maksut aivan mitättömillä kuluilla, mikä mahdollistaa ns. mikromaksujen suorittamisen. Tässä videossa demotaan nopeutta, joka on lompakosta maksupäätteeseen parin sekunnin luokkaa (jos sitäkään).

Bitcoinin yhtenä kompastuskivenä on pidetty aina sen ”kivikautista teknologiaa”, joka ei sovellun kahvikupin ostamiseen. Kukapa haluaisi odottaa paria tuntia transaktion vahvistusta. Salamaverkon avulla Bitcoin-maksusuoritus tapahtuu vähintään yhtä nopeasti, kuin luottokorttia höyläämällä.

Alexander Hanhikoski – tarina miehestä, joka halusi rikastua

Alexander Hanhikoskesta tuli marraskuun alussa julkkis yhdessä yössä. Kyseinen henkilö tienasi vuonan 2017 kolmanneksi eniten rahaa kaikista suomalaisista. Hanhikosken pääomatulot olivat yli 24 miljoonaa euroa. Mielenkiintoiseksi uutisen tekee se, että Hanhikoski tienasi miljoonansa kryptovaluutoilla.

alexander hanhikoski helsingin sanomat

Bitcoinkeskus uutisoi tapauksesta luonnollisesti marraskuun alussa. Helsingin Sanomat on julkaissut Hanhikoskesta jutun joulun alla, joka kannattaa ehdottomasti lukea. Kyseessä on mielenkiintoinen tarina riskinotosta ja onnistumisesta. Tie huipulle on ollut kivinen myös Hanhikoskella.

Kesäkuussa 2016 hänen Ethereum-omistuksensa olivat nousseet kahteen miljoonaan euroon. Kyseessä oli ns. DAO-hakkerointi, jonka seurauksena Ethereumin kurssi romahti yhdessä päivässä puoleen. Hanhikoski menetti muutamien tuntien aikana satoja tuhansia euroja ja lopulta miljoonan yhdessä päivässä. Mitä hän teki? Ei mitään.

Lopulta Ethereumin arvo palautui ja nousi kymmeniä kertoja suuremmaksi. Hanhikoski alkoi myymään omaisuuttaan vasta kesällä 2018, jolloin kryptovaluuttojen hype kasvoi.

Hanhikoski omistaa yhä perustamansa Pikasiirto-yrityksen. Hän ei ole myöskään kaupannut kaikkia kryptovaluuttojaan.

Lue koko juttu osoitteesta hs.fi/talous/art-2000005945753.html

Bitmainin vaikeudet jatkuvat

Kiinalainen Bitmain on ollut otsikoissa monta kertaa loppuvuoden 2018 aikana. Kyseessä on yksi kryptomaailman suurimmista ja tunnetuimmista yhtiöistä, joka on tullut tunnetuksi AntMiner ASIC-louhijoiden rakentamisesta. Bitmain dominoi vielä alkuvuodesta markkinoita, ja monet pelkäsivät sen louhintapoolien ylittävän jopa 50 prosentin rajan Bitcoinin verkossa. Syksy on ollut yhtiölle todella kova, sillä uutiset ovat huonoja viikko toisensa jälkeen.

Suurin yksittäinen osuma on ollut Bitmainin IPO:n peruuntuminen, eli pääsy Hong Kongin pörssiin. Tämän lisäksi louhintalaitteiden myynti on alkanut sakkaamaan, ja Bitmain on jäänyt myös teknologisessa kehityksessä jälkeen uusista kilpailijoista.

Marraskuussa se on joutunut osallistumaan Bitcoin Cash -sotaan Bitcoin SV-leiriä vastaan, jonka seurauksena rahaa on palanut valtavat määrät. Lisäksi Bitmainin hallussa olevat Bitcoin Cash -kolikoiden arvo on romahtanut.

Tuoreimmat uutiset eivät näytä hyviltä:

Tapahtuneesta liikkuu vielä eriasteisia huhuja, mutta jonkinlainen henkilöstön vähennys on todellakin käynnissä. Bitmain lopetti myös äskettäin tutkimuskeskuksensa Israelissa ja antoi kenkää kaikille sen työntekijöille. Kyseessä oli vasta kaksi vuotta sitten käynnistetty operaatio.

Bitmainin alamäellä voi olla jatkossa yhä suurempia vaikutuksia myös Bitcoin Cashin tilanteeseen, joka on yksi markkinoiden suurimmista kryptovaluutoista.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.