Uutiskatsaus 25.10: Bakkt futuurit, Kryptokurssit, Coinbase CUSD, HS & NEO

bitcoinin kurssiromahdus

Torstain uutiskatsauksen aiheena on Bakkt, joka tuo ICE:n kanssa markkinoille Bitcoin-pohjaiset futuurit. Kryptovaluuttojen kurssit polkevat edelleen paikallaan – tyyntä myrskyn edellä? Stablecoin-markkina on saanut taas uuden kilpailijan, kun Coinbase julkaisi CUSD-tokeninsa. Lopuksi kommentoidaan Helsingin Sanomien artikkelia NEO-projektista.

Rekisteröidy Binancelle

Bakkt-futuurit tulevat markkinoille

Bitcoinkeskus uutisoi elokuun alussa palvelusta nimeltään Bakkt. Kyseessä on yksi koko vuoden suurimmista uutisista, jonka merkitystä moni ei ole tullut ajatelleeksi. Bakkt-platformin taustalla on finanssialan jättiläinen ICE (Intercontinental Exchange), joka pyörittää mm. New Yorkin pörssiä, ICE Futures Exchange -pörssiä sekä monia muita kansainvälisiä yhtiöitä.

Bakkt on ollut työn alla jo pidemmän aikaa, ja palvelu on tarkoitus avata marraskuussa 2018. ICE:n partnereina ovat tässä projektissa amerikkalaisjätit Microsoft sekä Starbucks. Bakkt pyrkii helpottamaan kryptovaluuttojen vallankumousta sekä kuluttajien että instituutioiden suuntaan. Kyseessä on valtava produktio, joka on yksi tärkeä askel kohti kryptojen laajempaa käyttöä mm. sijoituskohteena.

Kuluneen viikon uutinen liittyy futuureihin.

Edellä mainittu ICE Futures Exchange listaa joulukuun 12. päivästä lähtien Bakkt Bitcoin Daily Futures Contract -tuotteen. Moni lukijoista on varmaan tietoinen, että finanssijätit CME ja CBOE ovat tarjonneet Bitcoin-futuureja vuoden 2017 joulukuusta lähtien.

Bakkt-futuurit eroavat näistä merkittävällä tavalla: jokaisen futuurisopimuksen taustalla on yksi Bitcoin, jota säilytetään Bakkt-yhtiön digitaalisessa varastossa. CME:n ja CBOE:n futuurit ovat tällä hetkellä ns. cash-settled -sopimuksia, eli ne ovat puhdasta Bitcoinin hintaspekulointia Yhdysvaltain dollareilla.

Analyytikoiden mielestä Bakkt-futuurit muuttavat Bitcoinin pelikenttää oleellisella tavalla, mikä johtaa todennäköisemmin myös Bitcoin ETF:n hyväksyntään.

Kryptovaluutat ovat edelleen odottavassa tilassa

Kryptomarkkinat ovat hiljentyneet viime viikkoina odottavaan tilaan. Viime viikon uutiskatsauksessa mainittu Tether FUD nosti kurssit hetkelliseen ralliin, mutta tilanne normalisoitui 24 tunnin sisällä. Tether ei räjähtänyt eikä Bitcoin-raketissa ollut myöskään riittävästi bensaa.

Monien analyytikoiden mielestä alla oleva kuva selittää treidauksen hiljentymisen.

Bitcoin on saavuttamassa noin puoli vuotta kestäneen trendin päätepisteen. Kuvassa näkyvän wedge:n kärki kapenee päivä päivältä. Jossain vaiheessa kurssi puhkaisee väistämättä tuon trendilinjan joko ylös tai alas.

Sijoittajat ovat tällä hetkellä varovaisia, koska tällaisen trendin rikkominen johtaa usein todella rajuun kurssiliikkeeseen. Edessä voi olla raju loikka esimerkiksi 7500 dollarin tasolle tai kurssilasku vuoden pohjiin.

Markkinoiden hiljentyminen ei tarkoita kryptovaluuttojen ”kuolemista” tai suosion vähenemistä – päinvastoin. Esim. Bitcoinkeskuksen uutisista on helppo havaita, että ala on mennyt eteenpäin kuluneen vuoden aikana lähes kaikilla sektoreilla.

Edellä mainittu Bakkt on hyvä esimerkki tästä kehityksestä. Samaan aikaan Bitcoin-futuurien volyymi kasvoi peräti 41 prosenttia Q3:n aikana.

Osakemarkkinat ovat myös herkässä tilassa. Viimeisen kuukauden aikana on nähty varsin rajuja laskuja ympäri maailmaa, ja tämä epävarmuus voi heijastua myös kryptovaluuttoihin. Kukaan ei oikeasti tiedä, mitä kryptovaluutoille tapahtuu osakemarkkinoiden suuremman laskukauden aikana.

Dollarin heikentyminen ja inflaation kasvu on perinteisesti tarkoittanut kullan ja hopean vahvistumista. Nyt fiat-rahaa voi hyvinkin siirtyä myös kryptovaluuttoihin. Toistaiseksi dollari on pysynyt erittäin vahvana osakemarkkinoiden epävarmuudesta huolimatta.

Coinbase stablecoin – CUSD

Kryptomarkkinoita hallitsivat viime vuonna ICO:t. Vuoden 2018 suurimpia puheenaiheita ovat olleet finanssialan instituutioiden tulo markkinoille, kryptoalan säätely sekä stablecoinit.

Kryptomaailman tunnetuin stablecoin on Tether, joka on ollut erilaisten kohujen keskellä vähintään kerran kuukaudessa kuluneen vuoden aikana. Tether on ongelmallinen tapaus, sillä kyseessä on toistaiseksi ainoa riittävän likvidi stablecoin. Tether on monien pörssien selkäranka, mutta samaan aikaan yhtiön varallisuudesta ei ole saatu vieläkään luotettavaa auditointia.

Kukaan ei tällä hetkellä tiedä, löytyykö yhden USDT:n takauksena todellakin yksi USD eli Yhdysvaltain dollari. Kohuista huolimatta Tether on säilyttänyt arvonsa hyvin yhden dollarin tasolla, ja USDT palautui myös viime viikon kohusta nopeasti.

Tilanne on vihdoin muuttumassa, sillä stablecoin-markkina on alkanut laajentua rajusti viime kuukausien aikana. Bitcoinkeskus uutisoi kuukausi sitten Circlen USD Coin -valuutasta, ja hieman aiemmin myös Gemini-pörssi julkaisi GUSD-tokenin.

Tuoren uutinen koskee Coinbase-pörssiä, joka on ollut muutenkin otsikoissa syksyn aikana. Nyt Coinbase tulee mukaan myös stablecoin-markkinoille yhteistyössä edellä mainitun Circlen kanssa.

Coinbasen CUSD-token on Ethereum-pohjainen, joten sen siirrot tapahtuvat todella nopeasti. Stablecoinin ideana on toimia fiat-rahan (tässä tapauksessa dollarin) korvikkeena. Fiat-rahan siirto henkilöltä toiselle on vielä tänäkin päivänä todella hidasta – etenkin jos kyseessä on kansainvälinen pankkisiirto.

Stablecoinin avulla voit lähettää esim. ystävällesi 100 dollaria alle minuutissa. Tämän jälkeen vastaanottaja voi konvertoida 100 CUSD-tokenia 100 dollariksi parilla hiiren klikkauksella tai ostaa niillä suoraan tuotteita, palveluita tai esimerkiksi Bitcoineja.

Tetherin kilpailijoilta puuttuu vielä vaadittava suosio, jotta kryptovaluuttapörssit luopuisivat sen käytöstä. Tulevaisuus näyttää kuitenkin lupaavalta, sillä kaikki uudet kilpailijat ovat auditointien ja viranomaisten säätelyn alaisia. Aika näyttää, syrjäyttääkö Coinbasen tai Geminin stablecoin Tetherin.

Helsingin Sanomien NEO-uutinen herätti negatiivista keskustelua

Suomen suurimmat mediatalot eivät ole erityisen tunnettuja positiivisesta (tai edes neutraalista) uutisoinnista kryptovaluuttoihin liittyen. Avainsana on kohujen luominen, eikä kryptovaluuttojen teknologisesta kehityksestä ole viitsitty pahemmin raportoida. Yle on onneksi siirtynyt paremmalle linjalle ja julkaissut kuluneen vuoden aikana useita hyvin kirjoitettuja artikkeleita.

Tällä viikolla nähtiin hieman parannusta valtamedian linjaan, kun Helsingin Sanomat uutisoi NEO-projektista. Juttu oli alun perin tarjolla vain tilaajille, mutta nyt se on avoinna kaikille.

Sisältö on herättänyt keskustelua puolesta ja vastaan sosiaalisessa mediassa. Pääasia on kuitenkin se, että tällaisia uutisia julkaistaan.

Uutiseen liittyvä kommentointi on sen sijaan ikävää luettavaa. Lukijoiden suhtautuminen kryptovaluuttoihin on todella negatiivista, ja tämän lisäksi vallalla on myös paljon harhakäsityksiä kryptovaluuttojen toimintaan liittyen.

Tämä ei ole sinänsä mikään ihme, sillä uutisointi kryptovaluuttojen maailmasta on Suomessa täysin vaihtoehtomedioiden sekä some-ryhmien harteilla. Kryptoja omistaa Suomessa tod.näk. vain pari prosenttia kansasta, ja tuskin edes 10% on millään tavalla kiinnostunut aiheesta.

Bitcoinkeskus julkaisi tällä viikolla artikkelin, joka selventää yleisimpiä harhaluuloja. Jos kryptovaluuttojen perusteet eivät ole vielä täysin hallussa, kannattaa tutustua aiheeseen: Harhakäsitykset kryptovaluuttojen louhinnasta. Siinä käydään läpi Bitcoinin toimintaa sekä yleisiä väärinkäsityksiä kryptovaluuttojen nykytilasta.

Bitcoinkeskus-käyttäjän artikkelit ovat sivuston taustalla olevan tiimin tuottamia. Bitcoinkeskuksen parissa työskentelee useita kryptovaluutoista kiinnostuneita henkilöitä. Mukana on myös vierailevia kirjoittajia, jotka eivät halua esiintyä omalla nimellään. Bitcoinkeskuksen pääanalyytikko on Antti Hyppänen.

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*