Uutiskatsaus 22.6: Tether, Pundi X, VeChain MainNet, Bithumb

vechain VEN VET

Perjantain uutiskatsauksessa käydään läpi mielenkiintoisia aiheita. Ykkösuutisena on viikolla julkistettu raportti Tetherin varoista. Tämän lisäksi tutustutaan monien sijoittajien kesäkuun suosikkikryptoon, Pundi X. Kesän 2018 MainNet-julkaisut jatkuvat, ja seuraavana on luvassa VeChain. Lopuksi raportti kryptovaluuttapörssi Bithumbin tilanteesta, joka joutui hakkeroinnin kohteeksi.

Rekisteröidy Binancelle

Tether-auditointi ja Bitfinexed-nimimerkin paluu

Yksi viime päivien suurimmista puheenaiheista on ollut kryptovaluutta Tether. Bitcoinkeskus uutisoi aiheesta pariinkin otteeseen vuoden vaihteessa, jolloin kohu Tetherin ympärillä oli pahimmillaan. Kyseessä on siis 1:1 suhteessa dollariin sidottu kryptovaluutta – ainakin teoriassa.

Ongelma on ollut tähän asti siinä, että Tetherin takana oleva yhtiö ei ole suostunut luotettavaan auditointiin. Erilaisia lausuntoja on nähty viimeisen vuoden aikana useaan otteeseen, jotka ovat olleet tasoa: ”Tutkimme Tetherin tilit, ja kyllä siellä rahaa näytti olevan. Mutta huomatkaa, tämä ei siis ole virallinen auditointi.”

Tällä viikolla saatiin jälleen vastaava lausunto, joka löytyy kokonaisuudessaan Tetherin sivuilta. Jos tapaus kiinnostaa tarkemmin, suosittelen vahvasti lukemaan tämän Twitter-threadin, jossa raportin eri sananmuotoja käydään tarkasti läpi.

Mielenkiintoista tapauksessa on se, että Tether ei yhtiön edustajan mukaan vieläkään ”kykene auditointiin”. Lainaus edellisestä Twitter-threadista:

14/ Tether specifically says an audit is impossible because of:
(a) a steep learning curve for auditors in an emerging industry;
(b) accounting standards that predated the advent of cryptocurrency; and
(c) the resulting need for auditors to exercise judgment, which they dislike.

15/ Honestly, I find it hard to accept that Tether *can’t* get an audit.  This seems like a basic forensic accounting question: “does Tether Ltd. have lawful access to, and control of, a certain measure of funds?” The tangential involvement of #crypto doesn’t change this much.

Tetherin auditointi on myös herättänyt kryptomaailman virallisen vahtikoiran horroksestaan. Kyseessä on monien tuntema Twitter-nimimerkki Bitfinexed, joka grillasi Tetheriä sekä siihen liittyvää Bitfinex-pörssiä päivittäin vuoden vaihteessa. Bitfinexed katosi täysin linjoilta reilut kolme kuukautta sitten, ja monet pelkäsivät hänen joutuneen jonkinlaisen ikävän operaation kohteeksi. Nyt hän on palannut jälleen sosiaaliseen mediaan.

Bitfinexedin twiittihistoriasta löytyy myös muita aiheeseen liittyviä uutisia, jotka eivät varsinaisesti mairittele Tetherin semi-auditoinnin suorittanutta firmaa.

Case Tether on siis kaikkea muuta kuin ohi – valitettavasti. Tämän viikon raportti saattaa vakuuttaa osan sijoittajista, mutta monille se herätti lähinnä uusia kysymysmerkkejä. Tetherin maine saadaan lopullisesti puhdistettua vain kunnollisella auditoinnilla, mutta todennäköisyys sen suorittamisella alkaa lähestyä kuukausi kuukaudelta nollaa. Vaikka Tether joku päivä siihen suostuisi, löytyykö maailmasta enää auditointifirmaa, joka haluaa upottaa lusikkansa tähän soppaan?

Pundi X herättää huomiota markkinoilla

Kryptovaluuttojen markkinoilla on ollut viime aikoina hiljaista. Bitcoin sekä suurimmat altcoinit ovat olleet taantumassa jo viikkokausia, eikä suurempia liikkeitä ole nähty kumpaankaan suuntaan. Listoilla on kuitenkin yksi poikkeus: Pundi X.

Kyseinen kryptovaluutta oli hetki sitten hurjassa nousussa, ja ylämäkeä vauhditti erityisesti Pundi X:n listautuminen Binanceen. Tämä tapahtui kolme päivää sitten, jolloin Pundi X voitti Binancen Community Coin -äänestyksen. Kyseisen tapahtuman jälkeen kurssi on romahtanut lähes 60%, minkä takana on klassinen markkinaliike: buy the rumor, sell the fact.

Pundi X on yksi harvoista kryptovaluutaprojekteista, jolla on fyysinen ja toimiva tuote. Pundin tavoitteena on tuoda vuoden loppuun mennessä markkinoilla 100.000 maksupäätettä, jotka ovat halpoja ja helppo käyttää kioskeissa, kahviloissa, bensa-asemilla jne. Niiden avulla on äärettömän helppo ladata Pundi-kortille kryptovaluuttaa. Maksun voi suorittaa käteisellä tai esim. luottokortilla.

Projekti nousee varmasti esiin myöhemmin tänä vuonna ja Bitcoinkeskukselta on myös luvassa tarkempi esittely hetken päästä. Voit tutustua sillä aikaa Pundi X:ään osoitteessa pundix.com.

VeChain MainNet -julkaisu lähestyy

Kulunut kesä on ollut mielenkiintoista aikaa MainNet -julkaisujen myötä. Monien hehkuttama ja vähintään yhtä monen sijoittajan vihaama TRON ehti ensin ja käynnisti lohkoketjunsa kuun vaihteessa.

Kuten aiemmissa uutiskatsauksissa on jo todettu, MainNet tarkoittaa siirtymistä testiympäristöstä ns. tuotantoympäristöön. Esimerkiksi TRON on ollut tähän asti Ethereumin lohkoketjussa oleva ERC20-token, mutta MainNet-julkaisun yhteydessä kaikki tokenit konvertoitiin viralliseen TRON-lohkoketjuun sopiviksi. Tämä prosessi on nimeltään token swap.

Token swap hoituu tokenin holdaajan kannalta helpoiten, jos siirrät sen ajaksi kryptovaluutan token swappia tukevaan pörssiin. EOS on myös käynnistänyt oman MainNet -ympäristönsä aiemmin tässä kuussa, mikä on johtanut pieneen hässäkkään.

Seuraavana on luvassa kauan odotettu ICON MainNet, ja tuoreiden tietojen mukaan myös VeChain MainNet saadaan vihdoin käyntiin. VeChain Foundation tiedotti asiasta eilen ja julkaisi myös roadmapin prosessiin liittyen:

Jos holdaat VeChain-tokeneita, pääset jälleen helpoimmalla siirtämällä ne pörssiin. Binance on ilmoittanut hetki sitten tukevansa VeChain token swappia, ja aiemmin saman ilmoituksen on tehnyt myös KuCoin. Holdaamalla VeChainia näissä pörsseissä token swapin ajan sinun ei tarvitse tehdä itse mitään toimenpiteitä. Kun prosessi on ohi, voit siirtää kryptovaluutan parempaan turvaan.

Bithumb korvaa sijoittajien vahingot

Yksi kuluneen viikon kohuista liittyy Etelä-Koreassa sijaitsevaan Bithumb-pörssiin. Kyseessä jälleen yksi kryptovaluuttapörssi, joka joutui hakkeroinnin kohteeksi. Aiemmin tänä keväänä suurien iskujen kohteeksi ovat joutuneet BitGrail (vahingot 150 miljoonaa dollaria) sekä Coincheck (vahingot 500 miljoonaa dollaria).

Bithumbin tapaus oli edellä mainittuihin pörsseihin verrattuna pieni, sillä vahingot ovat kokoluokaltaan 30 miljoonaa taalaa.

“Bithumb has been administering company’s asset and customers’ asset, and all customers cryptocurrencies, as well as KRW asset, are safely stored on cold wallet and bank respectively. Moreover, we would like to ensure that Bithumb currently has about 500 billion KRW worth of company’s fund. The amount of damage that occured this time will be fully covered by Bithumb’s own company fund.”

Tällainen isku olisi monessa muussa bisneksessä merkittävä, mutta Bithumb selvisi loppujen lopuksi vähällä. Yhtiön kassasta löytyy yli 400 miljoonan dollarin edestä varoja, josta vahingot tullaan myös korvaamaan kaikille asiakkaille.

Bithumbin hakkerointi aiheutti pienen pudotuksen myös kryptovaluuttojen kurssiin, mutta tilanne korjaantui viikon kuluessa entiselleen.

Lähde: CCN

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*