Uutiskatsaus 21.5. Bitcoinin kurssi, Microsoft, ETF

kryptovaluuttapörssit - bitcoin kurssi

Tiistain uutiskatsauksen pääaiheena on jälleen Bitcoinin kurssi, jossa nähtiin viime perjantaina merkittävää manipulointia. Uutisoimme myös Microsoftista, joka rakentaa identiteetin hallintaa Bitcoin-lohkoketjun päälle. Bitcoin ETF sai jälleen lykkäyspäätöksen.

Rekisteröidy Binancelle

Bitstampin manipulointi romahdutti markkinat

Bitcoinin kurssi on ollut uutisaiheena jo useamman viikon ajan. Tämä on toisaalta virkistävää, sillä takana on lähes vuoden mittainen jakso, jolloin raportoitavaa on ollut kovin vähän.

Virallinen lukema on artikkelin kirjoitushetkellä hieman alle 8000 dollaria, eli kurssi on käytännössä samalla tasolla kuin viikko sitten. Matkalla on kuitenkin tapahtunut kaikenlaista.

bitcoin-kurssi-2019-05-21

Yllä olevassa kuvassa on BitMEXin Bitcoin-futuurien kurssi edellisen kymmenen päivän ajalta. Toukokuun alussa nähtiin mahtava nousu 5000 dollarista 8000 dollariin, minkä jälkeen kurssi on pysynyt hyvin tiukasta sinisillä viivoilla merkityssä kanavassa.

Perjantaina 17.5. tapahtui kuitenkin jotain kummallista, sillä kurssi romahti muutamassa minuutissa noin 6200 dollariin. Bitcoinin virallinen kurssi putosi vain noin 7100 taalaan, eli kyseessä ei ollut globaali, koko markkinoita koskettava, ilmiö.

Kurssia manipuloitiin Bitstamp-pörssissä. Kyseessä on yksi alan luotettavista ja vanhoista toimijoista, mutta nykyisin varsin pieniä tekijä vaihdon osalta. Bitstampilla on kuitenkin merkittävä status, koska sen kurssi vaikuttaa yhdessä Coinbasen kanssa BitMEX-futuurien hintaan. Ja BitMEX on puolestaan ammattipelureiden pelikenttä.

Toisin sanoen, jos haluaa BitMEX-sijoittajat (long tai short) ulos markkinoilta, se tapahtuu helpoiten Bitstampin kautta. Manipulointi näytti seuraavalta:

Bitstampin kurssi saatiin romahtamaan 1500 taalaa alaspäin vain kymmenessä minuutissa. Tämän jälkeen BitMEXin futuurit seurasivat perässä, minkä jälkeen muukin markkina alkoi pudota.

Kurssi eteni perjantain ja lauantain ajan Bitstamp-operaation jälkimainingeissa, mutta markkina palautui takaisin sitä edeltäneelle tasolle jo sunnuntaina.

Kyseessä oli jälleen yksi esimerkki siitä, miten pieni Bitcion-markkina todella on. Yksi ajatus on herännyt viime päivinä mieleen: oliko kyseessä mahdollisesti sama taho, joka sai aikaan aiemmin keväällä nähdyn 4000$ -> 5000$ nousun? Bitstamp oli myös tuolloin osallisena.

Tapahtuneen seurauksena Bitcoin dominance putosi jo alle 56 prosenttiin, eikä ole toipunut aivan edeltävälle tasolle. Tällä hetkellä Bitcoinin markkinaosuus on noin 57 prosenttia. Alkaa pikkuhiljaa näyttää siltä, että äskettäin nähty 60 prosenttia olisi katto.

Mitä merkitystä tällä sitten on sijoittajalle? Jos Bitcoin dominancen nousu on tullut tiensä päähän, se tarkoittaa, että lähitulevaisuudessa altcoineista on saatavilla keskimäärin parempaa tuottoa.

Toistaiseksi altseason antaa vielä odottaa itseään. Toisaalta, varmuus kasvaa joka päivä siitä, että uusi bull-markkina on todellakin alkanut.

Microsoft rakentaa avointa järjestelmää identiteetin hallintaan

Yksi toukokuun mielenkiintoisimmista uutisista liittyy teknologiajätti Microsoftiin. Se julkisti äskettäin rakentavansa verkkoidentiteetin hallintajärjestelmänsä Bitcoinin lohkoketjuteknologiaa hyödyntäen.

Microsoftin DID eli Digital ID -platform on ollut työn alla jo pidemmän aikaa. Identiteetin hallinta lohkoketjuteknologian avulla on tällä hetkellä kuuma aihe, jota tutkivat kaikki merkittävät teknologiajätit.

Microsoft on valinnut mielenkiintoisen tien, sillä sen ION-projekti (Identity Overlay Network) on avoimeen lähdekoodiin pohjautuva. Yhtiö haluaa rakentaa järjestelmän, joka poistaisi käytännössä salasanojen syöttämisen.

“We believe every person needs a decentralized, digital identity they own and control, backed by self-owned identifiers that enable secure, privacy preserving interactions. This self-owned identity must seamlessly integrate into their lives and put them at the center of everything they do in the digital world.” (Alex Simons, Microsoft)

Identiteetin hallinta tulee tarpeeseen jatkuvasti verkkopalveluita käytettäessä. Tällä hetkellä todella moni nettisivu hyödyntää esimerkiksi Facebookin tai Googlen kirjautumistietoja rekisteröitymisvaiheessa. Käyttäjän identiteetti voitaisiin jatkossa tallentaa Bitcoin-lompakkoon, jossa se on suojattu hakkereilta.

Microsoftin ION näyttää laatikkoleikkinä yllä olevan kaltaiselta järjestelmältä. Voit lukea aiheesta lisää tästä Microsoftin uutisesta.

Kyseessä on monien analyytikoiden mukaan todella tärkeä askel oikeaan suuntaan. Microsoft olisi voinut valita suljetun ratkaisun, mutta yhtiö lähtee Bitcoinin viitottamalle tielle. Ratkaisun mahdollistaa nopeasti kehittynyt salamaverkkoteknologia, minkä ansiosta Bitcoinin kapasiteettia on saatu kasvatettua merkittävästi.

Bitcoin ETF siirtyy taas kerran

Bitcoin ETF on ollut otsikoissa jo kohta vuoden ajan. Suurin kohu saatiin aikaan heinä-elokuussa 2018, jolloin ETF:n hyväksyntää odottaneet sijoittajat saivat aikaan merkittävän nosteen Bitcoinin kurssissa. Aiheesta löytyy myös Bitcoinkeskuksesta laajempi artikkeli: Mikä on Bitcoin EFT?

ETF-hakemuksia on hylätty pitkä lista jo vuodesta 2017 alkaen. Prosessin aloittivat kuuluisat Winklevossin veljekset (kuvassa), jotka omistavat nykyisin Gemini-pörssin. Vuosi sitten kisaan lähtenyt VanEck SolidX Bitcoin Trust on ollut vahvin ehdokas.

Embed from Getty Images
Markkinoilla seurataan tällä hetkellä nimenomaan Yhdysvaltain tilannetta, josta tekee päätöksen arvopaperimarkkinoita valvova SEC – U.S. Securities and Exchange Commission.  Maailmalta löytyy jo ETF:n kaltaisia tuotteita, joista pari on myös suomalaisten sijoittajien ostettavissa Nordnetin kautta. Yhdysvalloissa hyväksytty Bitcoin ETF olisi kuitenkin globaalisti merkittävä askel.

VanEck SolidX Bitcoin Trust -hakemuksen kohtalo on ollut toistaiseksi lykkäys toisensa perään. Tammikuussa prosessin sekoittanut Yhdysvaltain hallinnon sulkeutuminen sai aikaan sen, että VanEckin hakemus vedettiin pois kokonaan. Se laitettiin kuitenkin sisään välittömästi hallinnon avauduttua.

Tällä viikolla SEC otti jälleen kantaa tuttuun tyyliin: VanEck/SolidX Bitcoin ETF -päätös sai lykkäystä. Uudeksi takarajaksi asetettiin elokuun 19. päivä, minkä jälkeen SEC voi päättää vielä yhdestä lykkäyksestä lokakuulle. Sitten ETF on joko hylättävä tai hyväksyttävä.

Bitcoin ETF:n lykkäys ei aiheuttanut mitään reaktiota markkinoilla. Tästä voidaan päätellä, että lykkäyspäätös on hinnoiteltu tällä hetkellä Bitcoinin kurssiin.

Lopuksi katselusuositus uudelle CNBC:n Crypto Trader -videolle. Juontaja Ran NeuNer on New Yorkissa järjestetyssä Consensus 2019 -tapahtumassa ja haastattelee monia alan tunnettuja henkilöitä. Videolla on paljon hyödyllistä asiaa.

Bitcoinkeskus-käyttäjän artikkelit ovat sivuston taustalla olevan tiimin tuottamia. Bitcoinkeskuksen parissa työskentelee useita kryptovaluutoista kiinnostuneita henkilöitä. Mukana on myös vierailevia kirjoittajia, jotka eivät halua esiintyä omalla nimellään. Bitcoinkeskuksen pääanalyytikko on Antti Hyppänen.

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*