Uutiset
20
heinä
bitcoin-kuva

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Uutiskatsaus 20.7. Bitcoinin kurssi, Yhdysvallat, BitMEX, louhinta

Lauantain uutiskatsauksen pääaiheena on Bitcoinin raju heilahtelu viime aikoina. Se on osaltaan peruja Yhdysvaltain kongressin käsittelystä, joka koski Facebookin Libraa sekä Bitcoinia. BitMEX-pörssi on myös Yhdysvaltain viranomaisten syynissä. Louhinnan vaikeus nousee, kun kilpailu kasvaa koko ajan.

Rekisteröidy Binancelle

Bitcoinin kurssi heiluu rajusti

Aloitetaan uutiskatsaus kesän suosikkiaiheella, eli Bitcoinin kurssilla. Se on artikkelin kirjoitushetkellä noin 10.500 dollaria, eli hieman alempana kuin viikon takaisessa katsauksessa.

Bitcoinin kurssi rikkoi 10.000 dollarin rajapyykin juhannusaattona. Takana on nyt neljä viikkoa rajua volatiliteettia, jonka aikana kurssi on noussut ja laskenut paikoin tuhat dollaria yhden tunnin aikana. Alla oleva kuva kuitenkin näyttää selvää suuntaa tämän hetken kurssikehitykselle.

bitoin-kurssi-2019

Kuluneen viikon aikana koettiin todellinen tunteiden vuoristorata, josta Bitcoin on hyvin tunnettu. Sijoittajat kokivat kauhunhetkiä keskiviikkona, jolloin Fear & Greed -indeksi putosi myös Extreme Fear -tasolle. Paniikki oli pahimmillaan sitten helmikuun.

Bitcoinin kurssi putosi hieman pörssistä riippuen 9100-9300 dollarin maastoon. Hetken aikaa näytti siltä, että 9000 dollaria menisi rikki ja kurssi tekisi pikaisen paluun 8000 dollarin pintaan. Draamaa kesti noin tunnin ajan, jonka jälkeen kurssi palautui lähes 10000 dollariin ja nousi torstaina noin 1000 taalaa tunnissa yhden voimakkaan pumpin ansiosta.

Mielenkiintoista on se, että Bitcoinin kurssi löysi pohjan lähes tarkalleen pisteestä, mikä osuu yllä olevan kuvan siniselle viivalle. Kurssipudotuksen takana oli markkinoiden epävarmuus (tai manipulointi) liittyen Yhdysvaltain kongressi käsittelyyn. Tästä tarkemmin seuraavassa kappaleessa.

Jos Bitcoinin kurssikehitys kiinnostaa seuraavien vuosien aikana, kannattaa lukea pari päivää sitten julkaistu artikkeli: Suosittu malli ennustaa Bitcoinin nousevan yli 50 000 dollariin 95% todennäköisyydellä!

Kyseessä on erittäin mielenkiintoinen artikkeli ns. Stock-to-Flow luvun ja Bitcoinin kurssin välisestä suhteesta. Niiden kehitys vaikuttaisi kulkevan käsi kädessä. Alla oleva on yksi graafi aiheeseen liittyen.

bitcoin-1mill

Bitcoin on edennyt kuukauden päivät käytännössä vaakasuoraan rajun volatiliteetin siivittämänä. Tällä hetkellä on vaikea ennustaa, miten kauan tämä kehitys jatkuu. Kannattaa muistaa, että vuosi sitten kurssi polki paikallaan usean kuukauden ajan heinäkuusta marraskuuhun.

Kauan odotettu altseason eli altcoinien ralli antaa myös odottaa itseään. Bitcoinin markkinaosuus on pysynyt vahvasti 65 prosentin yläpuolella ja kävi pahimmillaan (tai parhaimmillaan) lähes 67 prosentissa. Tällä hetkellä ei ole mitään merkkejä siitä, että Bitcoin dominance olisi lähdössä laskuun.

Yhdysvaltain kongressi grillasi Facebookia

Viikon pääuutisena on ehdottomasti Libra. Kyseessä on siis Facebookin kohuttu kryptovaluutta, jonka white paper julkaistiin kuukausi sitten. Bitcoinkeskuksesta löytyy kattava oppaan aiheesta, jos tapaus ei ole ennestään tuttu.

Libra on kauhistuttanut etenkin pankkisektoria sekä Yhdysvaltoja. Myös Donald Trump kommentoi aihetta reilu viikko sitten, josta mainitsimme myös edellisessä uutiskatsauksessa. Tällä viikolla Facebookin edustaja David Marcus oli kutsuttu grillattavaksi Yhdysvaltain senaattiin. Hän joutui aikamoisen tulituksen kohteeksi ja istui todella vihamielisen yleisön kuultavana.

Kyseessä oli tunteja kestävä show, jota voi katsella esimerkiksi tästä:

Istunto aiheutti myös edellä mainitun romahduksen Bitcoinin kurssiin. Tämä johtui pitkälti senaattoreiden hyvin vihamielisestä asenteesta Libraa ja Facebookia kohtaan, joka tuli kyllä käsittelyn aikana myös selväksi.

Erilaisia lausuntoja on tullut julki myös kuulemisen jälkeen. Osa niistä aiheuttaa lähinnä päänsärkyä, mutta osa edustajista ymmärtää myös kryptovaluuttojen kenttää erittäin hyvin. Paras esimerkki tästä on alla oleva edustaja McCarthyn haastattelu CNBC:n Squawk Box -ohjelmassa. Se on saanut suuren suosion johtuen McCarthyn toteamuksesta There’s no capacity to kill Bitcoin”.

Kryptoskenessä on aiheuttanut suurta hupia myös edustaja Davidsonin kommentit, sillä nyt sana shitcoin on jäänyt kongressin pöytäkirjoihin! Kommentti löytyy tämän videon loppuhetkistä. Sana colloquially tarkoittaa muuten suomennettuna puhekielessä.

Mitä tämän viikon saldoksi sitten jäi? Konsensuksen mukaan Facebookilla on edessään todella vaikeat ajat saada Libra-valuuttansa läpi. Sitä vastustetaan rajusti finanssisektorilla sekä päättäjien toimesta etenkin Yhdysvalloissa, jolla on luonnollisesti suuri valta myös muihin länsimaihin.

Näyttää kuitenkin siltä, että päättäjät alkavat ymmärtää Bitcoinin ja Libran eron. Bitcoin on hajautettu verkko, joka ei ole minkään yksittäisen tahon hallinnassa. Se ei tuo samanlaista uhkaa esimerkiksi pankeille kuin Libra, joka toisi lisää valtaa jo ennestään somea hallitsevan Facebookin suuntaan.

Bitcoinin kurssi on myös palautunut Libra-istuntoja edeltävälle tasolle, eikä mikään viittaa tällä hetkellä Yhdysvaltojen harkitsevan esimerkiksi bännejä Bitcoinia kohtaan. Kuten edustaja McCarthy toteaa, on aivan turha yrittää blokata Bitcoinia.

BitMEX joutui viranomaisten hampaisiin

Facebookin lisäksi myös muut tahot ovat olleet Yhdysvaltain viranomaisten tähtäimessä. Bloomberg kertoo, että suosittu BitMEX-pörssi olisi arvopaperimarkkinoita valvovan CFTC:n syynissä.

Kyseessä on Bloombergin mukaan jo kuukausia kestänyt tutkimus. CFTC pyrkii selvittämään, onko BitMEX rikkonut sääntöjä tarjoamalla Yhdysvaltain kansalaisille pääsyn platformiin. BitMEX mahdollistaa jopa 100:1 vivun käytön Bitcoiniin sijoittamisessa, ja tällaiset tuotteet eivät ole Yhdysvalloissa sallittuja tavallisille kuluttajille.

Kuten uutinen kertoo, tällaiset tutkimukset johtavat harvoin varsinaisiin syytteisiin. CFTC on tutkinut myös Tetheriä pian kahden vuoden ajan.

BitMEX on ollut esillä myös muista syistä. Sivuston perustaja Arthur Hayes kävi viime viikolla kiihkeän väittelyn Asian Blockchain Summit -tapahtumassa Taiwanissa. Toisena osapuolena oli tunnettu kryptovaluuttojen vihaaja Nouriel Roubini. Katso alla oleva video, jossa Arthur Hayes on CNBC:n Crypto Trader -ohjelman haastattelussa tähän liittyen.

Nouriel Roubini on ollut alkuvuoden varsin hiljaa johtuen kryptomarkkinan noususuhdanteesta. Väittely Hayesin kanssa meni sen verran miehen ihon alle, että Roubini hyökkäsi BitMEXin suhtaan pari päivää sitten julkaistussa kolumnissa.  On mielenkiintoinen sattuma (?), että CFTC:n tutkimus uutisoitiin välittömästi Roubinin hyökkäysten jälkeen.

BitMEX toimii tällä hetkellä täysin normaalisti.

Bitcoin-louhinnan vaikeustaso rajussa kasvussa

Kilpailu Bitcoinin louhinnasta vaikeutuu jatkuvasti. Kapasiteettia kuvaava hashrate on kaksinkertaistunut pelkästään tämän vuoden puolella ja noin seitsenkertaistunut kahden vuoden aikana.

Bitcoin-ohjelmisto toimii siten, että se säätää louhinnan vaikeustasoa automaattisesti. Mitä enemmän louhijoita yrittää saada lohkopalkkioita itselleen, sen vaikeammaksi työ muuttuu. Tämä säätö tehdään noin parin viikon välein automaattisesti.

Louhinnan vaikeustaso pitää huolta siitä, että uusien Bitcoinien tuotanto pysyy jatkuvasti samana. Jos vaikeustasoa ei muutettaisi, niin lohkoja alkaisi syntyä koko ajan nopeammin, mikä johtaisi yhä kasvavaan kilpavarusteluun ja koko järjestelmän vaarantumiseen.

Bitcoin vaikeustaso louhinta

Vaikeustaso on noussut todella väkevästi joulukuusta lähtien. Tuorein korjaus (+14,23%) oli korkein sitten heinäkuun 2018, ja viimeiset 15 korjausta ovat olleet keskimäärin +4% ylöspäin. Vaikeustaso laski merkittävästi edellisen kerran marraskuussa 2018.

Louhinatatehon kasvu (ja siitä seuraava vaikeustason muutos) on yksi erittäin vahva indikaattori siitä, mihin suuntaan myös Bitcoinin kurssi liikkuu tulevaisuudessa. Louhintaa suoritetaan nykyisin valtavissa farmeissa, joiden hankintakustannukset ovat valtavia.

Lisäksi ne on sijoitettava strategisesti paikkoihin, joissa on tarjolla halpaa ja uusiutuvaa energiaa. Tämä tarkoittaa sitä, että louhintafarmien perustajien on uskottava vakaasti Bitcoinin kurssin pysyvän jatkossakin riittävän korkealla, jotta louhinta on kannattavaa.

Kuva: Pexels


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *