Keskiviikon uutiskatsauksessa käsitellään aiheita kotimaasta ja maailmalta. Uusi palvelu Northcrypto tuo kilpailua Suomen kryptokenttään. Stellar Lumens on saanut nostetta IBM ja Coinbase-diilien myötä. Coinmarketcap on julkaissut kryptoprojekteja pisteyttävän rankingin. Ristiriitainen Craight S. Wright jätti Twitterin. Lopuksi vielä Suomen verotuksesta, joka on aiheuttanut valtiolle jo isot verotulojen menetykset.
Northcrypto on uusi palveluntarjoaja Suomen kryptomarkkinoilla
Suomen kryptovaluuttaskene on vielä varsin pieni millä tahansa mittarilla. Esimerkiksi aktiivisia internet-sivustoja tai some-kanavia on vain kourallinen, eikä Suomesta löydy vielä montaa Bitcoinin omistajaa edes suhteessa väestömme kokoon.
Markkinoilla on ollut tähän asti yksi toimija, joka on tarjonnut kryptovaluuttojen osto-, myynti- ja säilytyspalvelua suomen kielellä: Coinmotion. Kyseessä on jyväskyläläisen Prasos Oy:n omistama palvelu, ja samaan ryppääseen kuuluvat myös Denareum sekä Bittiraha-sivustot.
Tilanne on kuitenkin muuttunut aivan äskettäin, sillä markkinoille ilmestyi uusi toimija 8. maaliskuuta. Kyseessä on Northcrypto niminen palvelu.
Uusi suomalainen kryptovaluuttojen kauppapaikka on nyt avattu osoitteessa https://t.co/9oDxjtFAHu. Tervetuloa mukaan! #kryptovaluutta #virtuaalivaluutta #lohkoketju pic.twitter.com/jssknfn8Ei
— Northcrypto 🧭 (@northcryptocom) March 8, 2019
Northcrypto on siis täysin uusi ja kotimainen tuttavuus. Kyseessä on kilpailija etenkin Coinmotionille, joka tarjoaa niin ikään kryptovaluuttojen osto-, myynti- ja säilytyspalvelua. Nyt markkinoilla on myös toinen palvelu, josta saa käyttötukea suomen kielellä.
Northcrypto on suunnattu erityisesti aloitteleville käyttäjille. Sen käyttöliittymä on tehty tarkoituksella hyvin yksinkertaiseksi, jotta täydellinen amatöörikin osaa suorittaa osto-, myynti sekä siirto-operaatiot ilman tuskia.
Bitcoinkeskus on ehtinyt jo tutustua palveluun ja todennut sen toimivaksi. Olemme tehneet Northcrypton käytöstä yksityiskohtaisen oppaan, jossa on myös kerrottu kokemuksiamme palvelusta. Löydät artikkelin tästä linkistä: Northcrypto arvostelu.
Voit tutustua Northcryptoon osoitteessa northcrypto.com.
Stellar Lumens on tehnyt uusia diilejä
Yksi alkuviikon suurimmista nousijoista on ollut Stellar Lumens (XLM). Maanantaina nähty pyrähdys on nyt tasaantunut, mutta kryptovaluuttaan liittyen on nähty pari mielenkiintoista uutista.
Ensimmäinen uutinen liittyy IBM-yhteistyöhön, josta koko projekti lienee parhaiten tunnettu. Stellar nousi suuren yleisön tietoisuuteen loppuvuodesta 2017 juuri IBM-uutisten perusteella. IT-jätti ilmoitti maanantaina aloittavansa yhteistyön kuuden eri pankin kanssa Stellarin lohkoketjun hyödyntämisestä.
Käytännössä pankkiyhteistyössä kyse on hieman vastaavasta ratkaisusta, mitä Ripple tarjoaa. Tämä ei ole sattumaa, sillä Stellarin kehittäjä Jed McCaleb on myös yksi Ripplen perustajista. Rahoituslaitokset voivat siirtää (krypto)valuuttaa Stellarin lohkoketjun avulla huomattavasti nopeammin ja halvemmin. Lisäksi XLM-tokenia hyödynnetään valuutanvaihdoissa.
Toinen uutinen liittyy Coinbaseen, eli Stellar Lumens on uusin lisäys amerikkalaispalvelun valikoimiin.
Stellar Lumens (XLM) support is launching at https://t.co/bCG11KveHS and in the iOS and Android apps within the next 15 minutes. You may need to update your app to properly buy, sell or convert XLM. We will update when XLM is fully live. https://t.co/YSIYNPO4JP
— Coinbase (@coinbase) March 18, 2019
Stellar kurssi sai uutisesta buustia noin viitisen prosenttia, mutta tämä nousu haihtui ilmaan aika nopeasti. Coinbase-listaukset eivät nykyisessä markkinatilanteessa vaikuta käytännössä lainkaan tokenin arvoon. Pahimman huuman aikana nousua olisi voinut tulla yhdessä päivässä jopa 100 prosenttia.
Coinbasen tarjonta on laajentunut vauhdilla viimeisen vuoden aikana. Palvelusta voi ostaa nykyisin 11 eri kryptovaluuttaa: Bitcoin, Litecoin, Bitcoin Cash, Ethereum, Ethereum Classic, 0x, Basic Attention Token, USDC stablecoin, Zcash, XRP ja Stellar Lumens.
Palvelu on myös suomalaisten suuressa suosiossa. Löydät Coinbasen esittelyn tästä linkistä.
Coinmarketcap lisäsi kryptovaluuttojen pisteytyksen
Kryptomaailman vilkkain nettisivu on ollut jo vuosia coinmarketcap.com. Kyseessä on (lähes) jokaisen kryptosijoittajan tuntema sivusto, joka näyttää eri valuuttojen kurssit sekä asiaankuuluvaa dataa.
Coinmarketcap (CMC) on tehnyt äskettäin mielenkiintoisen lisäyksen palveluunsa, joka kulkee lyhenteellä FCAS – Fundamental Crypto Asset Score. Käytännössä kyse on kryptovaluuttojen laatua mittaavasta pisteytyksestä. FCAS perustuu useisiin eri fundamentteihin, joiden yhdistelmästä muodostuu 0-1000 pisteen välillä oleva ranking.
FCAS:n on kehittänyt amerikkalaisyhtiö Flipside, jonka tukijoukoista löytyvät mm. Coinbase ja Digital Currency Group. Ranking. Vaikka kryptoranking on julkaistu maaliskuussa 2019, sitä on kehitetty jo paljon pidempään. Historiadataa onkin tarjolla vuoden verran.
Pisteytys perustuu kolmeen pääluokkaan: käyttäjien aktiivisuus, projektin kehitystyö ja markkinatilanne. Käyttäjien aktiivisuudella on suurin painoarvo. Projektin kehitystyöhön vaikuttaa mm. GitHub-aktiivisuus. Markkinatilanteessa mitataan mm. kryptovaluutan volatiliteettia ja arvioidaan sen riskiä sijoituskohteena.
Löydät jokaisen kryptovaluutan rankingin klikkaamalla sen nimeä Coinmarketcapin etusivulta ja tämän jälkeen avaamalla Ratings-tabin. Mielenkiintoista on se, että Bitcoinin saama lukema ei ole tällä hetkellä top 10-kryptovaluutoista korkein. Sen edellä ovat EOS ja Ethereum.
Myös Bitcoinkeskus ylläpitää omaa rankingia, jonka löydät osoitteesta bitcoinkeskus.com/kryptovalututtaranking. Se perustuu viiteen eri osa-alueeseen, jotka ovat hinta, suosio, projektin ikä, volatiliteetti sekä 24h vaihto.
Sekä Coinmarketcapin että Bitcoinkeskuksen rankingia voi käyttää sijoituspäätöksen apuna.
Craig Wright jätti Twitterin
Craig S. Wright on ollut jo pitkään yksi kryptomaailman ristiriitaisimmista hahmoista. Australialainen bisnesmies ja tietojärjestelmien asiantuntija on onnistunut luomaan itsestään kenties koko kryptoskenen vihatuimman henkilön. Tämä titteli oli aiemmin Bitcoin Cashin johtohahmon, Roger Verin, hallussa.
Roger Ver ja Craig Wright olivat pitkään osa Bitcon Cash -liittoutumaa, joka erosi Bitcoinista elokuussa 2017 omaksi kryptovaluutakseen. Alla olevassa kuvassa on vasemmalla myös miljardööri Calvin Ayre, joka kuuluu Bitcoin Cashin tukijoihin.
Just worked it out. Roger Ver, Jihan Wu and Craig Wright are the Trump of crypto: spread dissatisfaction with a fake enemy "elite", claim the real people aren't getting heard, say bitcoin needs to be more business-friendly and they'll fix it all for us, conspire to gain power. pic.twitter.com/U5yokbhH9d
— Lelaana Kin ⚡ (@cryptofreezer) November 12, 2017
Wright ja Ver ajautuivat vuoden 2018 lopulla eri raiteille kehitystyöstä, mikä johti Bitcoin Cash -sisällissotaan. Sen seurauksena ko. kryptovaluutta jakautui kahteen osaan marraskuussa 2018. Tämä taistelu oli hyvin todennäköisesti myös triggeri koko kryptomarkkinan romahdukselle (Bitcoin 6000$ -> 3500$).
Bitcoin Cash -sisällissota hävisi uutisista melko nopeasti, eikä valuutan suhteen ole nähty suurempaa draamaa tämän vuoden puolella. Wrightin tukema valuutta tunnetaan yleisesti nimellä Bitcoin SV, ja se on markkina-arvoltaan yli 50% Bitcoin Cashia pienempi.
Wright on jatkanut ihmisten ärsyttämistä erilaisilla tempauksilla Twitterissä. Yleensä kyse on ollut varsin kireästä sananvaihdosta muita kryptovaluuttoja tai henkilöitä kohtaan. Pari viikkoa sitten Wright väitti mm. pystyvänsä tuhoamaan Moneron ja Zcashin privaattiominaisuudet.
Viimeisimmässä tempauksessaan Wright uhkasi haastaa jokaisen häntä huijariksi kutsuneen henkilön oikeuteen. Tämän seurauksena syntyi luonnollisesti lukemattomia twiittejä aiheesta:
Craig Wright says he will sue anyone who calls him a fraud.
Is Craig Wright a fraud?
Please answer:
Craig Wright is a fraud.
or
Craig Wright is not a fraud.
— Dan Darkpill (@DanDarkPill) March 17, 2019
Craig Wrightin huijariksi kutsuinen viittaa siihen, että mies on todennut julkisesti olevansa Satoshi Nakamoto.
Tällä viikolla nähtiin mielenkiintoinen tapahtumaketju, sillä Wright katosi yhtäkkiä Twitteristä. Hänen Twitter-handleaan @ProfFaustus ei löydy lainkaan palvelusta. Hetkeä aiemmin tililtä hävisi 24 tunnin aikana yli 10.000 twiittiä.
Twitter on Suomessa varsin pienen kuplan työkalu, mutta kyseessä on etenkin kryptomaailmassa todella käytetty media. Kryptokeskustelua kutsutaan yleisesti lyhenteellä CT (Crypto Twiter). On mielenkiintoista nähdä, tekeekö mr. Wright vielä paluun estradille. Todennäköisesti ennemmin tai myöhemmin.
Suomi menettänyt kymmenien miljoonien investoinnit
Lopuksi vielä uutinen Kauppalehdestä, joka julkaisiin jo pari viikkoa sitten. Aihe on vanha tuttu, eli Suomen päätön ja liian kireä lainsäädäntö kryptovaluuttoihin liittyen.
Vake on Suomen valtion sijoitusomaisuutta hallinnoiva kehitysyhtiö. Sen toimitusjohtaja Taneli Tikka antoi kuun alussa lausunnon, jonka mukaan Suomi on menettänyt kymmenien miljoonien lohkoketjuinvestoinnit. Syypää on liian tiukka verotustulkinta, joka karkottaa yrittäjät pois maasta.
#Lohkoketjut ja tiukka verotuskohtelu karkottaa jo kymmeniä miljoonia euroja investointeja, sanovat @tanelitikka ja monet #yrittäjät. https://t.co/tQPkM5srUj @KauppalehtiFi
— Tero Lehto (@TeroLehto) March 7, 2019
Aiheesta on kommentoinut moneen kertaan mm. Mikko Alasaarela, jonka yksi blogipostaus on julkaistu myös Bitcoinkeskuksessa. Ongelmana on Verohallinnon linjaus, joka määrittelee kaikki lohkoketjuissa toimivat tokenit verotettavaksi tuloksi. Tämä tekee esimerkiksi pelien ja hajautettujen sovellusten rakentamisesta mahdotonta.
Korkein hallinto-oikeus käsittelee tälläkin hetkellä paria tapausta, jotka tuovat toivottavasti selkeyttä verotukseen vuoden 2019 puolella.
Kauppalehden juttu on hyvä ja kattava paketti Suomen tämän hetken tilanteesta, eikä se ole maksumuurin takana. Voit lukea sen tästä linkistä.
Photo by Chris Liverani on Unsplash
Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!
Ei kommentteja