Uutiset
02
touko
kryptovaluutta bitcoin

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Uutiskatsaus 2.5. Tether, Brave, John McAfee, Samsung, Nike

Torstain uutiskatsauksen pääaiheena on valtava Tether-kohu, joka on hallinnut otsikoita kryptomaailmassa kuluneen viikon ajan. Bitfinex ja Tether ovat nyt myrskyn silmässä, eikä tapauksen käsittely ole suinkaan ohi. Aiheina ovat myös Brave-selain, John McAfeen paljastus Satoshi Nakamotosta sekä Niken ja Samsungin suunnitelmat.

Rekisteröidy Binancelle

Tether jälleen kohun keskellä

Kuluneen viikon suurin kohu on pyörinyt kryptovaluutta Tetherin sekä Bitfinex-pörssin ympärillä. Tästä kaksikosta on kohuttu enemmän tai vähemmän jo kaksi vuotta, mutta varsin vähäisessä määrin viime aikoina. Tether ja Bitfinex liittyvät saumattomasti toisiinsa, sillä niillä on sama omistaja – iFinex yhtiö. Tämä tieto selvisi aikoinaan Panaman paperit -vuodon yhteydessä.

Twitterissä toimiva vahtikoira Bitfinexed on grillannut tätä kaksikkoa jo kymmenien tuhansien twiittien verran. Bitfinexed-nimimerkki on postannut lukemattomia dokumentteja sekä raportteja yhtiöiden toiminnasta, mitkä vaikuttavat vähintäänkin oudoilta.

Tämän viikon kohu lähti liikkeelle New Yorkin syyttäjänviraston toimista. NYAG on Bitfinexin perässä johtuen 850 miljoonan dollarin tappioiden salaamisesta sijoittajilta. Koko kuvion tarkka sisältö on vielä hieman hämärän peitossa, mutta uutisten mukaan Bitfinexin käyttämä maksuoperaattori Crypto Capital Corp olisi joutunut ongelmiin viranomaisten kanssa.

Tämän vuoksi Bitfinexin asiakkaiden rahoja (esim. kotiutuksia) olisi jäänyt jumiin peräti 850 miljoonan dollarin edestä. Bitfinex olisi tämän jälkeen lainannut 625 miljoonaa dollaria Tetheriltä paikkaamaan näitä menetyksiä. Kyseinen summa oli tuohon aikaan noin 35% koko Tetherin reserveistä.

Eikä tässä vielä kaikki. Vappuaattona saatiin myös suora vahvistus yhtiön asianajajalta, että USDT-tokeneille löytyy todellisuudessa takaus vain 74-prosenttisesti.

Kyseessä ei ole mikään aivan pieni paljastus, sillä Tetherin lupaus sataprosenttisesta takauksesta on ollut jatkuva keskustelunaihe jo kahden vuoden ajan. Nyt yhtiön lakimies paljasti, että epäilijät ovat olleet oikeassa.

Tapauksesta löytyy myös muita mielenkiintoisia vaiheita. Kuten mm. Twitter-salapoliisi Bitfinexed on jo aiemmin huomauttanut, Tether on muuttanut matkan varrella sivustolla tekemäänsä lupausta takauksesta. Aiemmin se kertoi, että jokaisen USDT:n takauksena oli “traditional currency held in our reserves”. Nykyisin teksti kuuluu (tether.to):

” Every tether is always 100% backed by our reserves, which include traditional currency and cash equivalents and, from time to time, may include other assets and receivables from loans made by Tether to third parties, which may include affiliated entities (collectively, “reserves”). Every tether is also 1-to-1 pegged to the dollar, so 1 USD₮ is always valued by Tether at 1 USD.”

Mitä tapahtuneesta sitten seurasi? Mielenkiitoista on se, että kryptomarkkinaa tämä paljastus puutteellisista reserveistä ei hetkauttanut lainkaan. Bitcoinin kurssi oli pudonnut pari päivää aiemmin Tether-kohun seurauksena, mutta varsinainen pommi Tetherin reserveistä ei vaikuttanut millään lailla. Kryptomarkkina on itse asiassa ollut sen jälkeen mukavassa nousussa.

Kenties vieläkin oudompaa on se, että Tetherin kurssi ei ole romahtanut millään tavoin. Aiheesta on myös irvailtu erilaisten meemien avulla:

Tämä on herättänyt todella paljon keskustelua Tetherin ja Bitfinexin vaikutuksesta markkinaan. Monien analyytikoiden mielestä kryptomarkkina on hinnoitellut jo tilanteen kursseihin, joten paljastus reserveistä oli itse asiassa tieto, mitä sijoittajat odottivat. Kenties moni pelkäsi sitä, että reservejä ei ole lainkaan.

Tetherillä ja Bitfinexillä on ollut parin viime vuoden ajan selkeästi omat puolustajansa, joista tunnetuin lienee Whalepool. Sosiaalinen media sisältää tällaisten tapausten kohdalla myös harhaanjohtaavaa sekä virheellistä tietoa, joten uutisten seuraajan kannattaa olla hyvin tarkkana. Mitä tavallisen kryptosijoittajan kannattaisi sitten tehdä?

Bitfinex ja Tether ovat olleet otsikoissa jo parin vuoden ajan. Myös Bitcoinkeskus uutisoi jo viime keväänä epäilyistä Tetherin suhteen. Fakta on se, että tavallisen sijoittajan ei tarvitse käyttää tällä hetkellä Bitfinex-pörssiä eikä Tether-stablecoinia. Bitfinexin asema on muuttunut etenkin Binancen nousun myötä valtavasti, ja tarjolla on jo paljon muitakin vaihtoehtoja.

Stablecoineja tarvitsevat lähinnä ammattitreidaajat, mutta Tetherillekin löytyy nykyisin jo useita eri vaihtoehtoja, joiden likviditeetti kasvaa jatkuvasti.

Alla on Chico Crypto -kanavan salapoliisityön tulos tästä kohusta, joka tuo esiin eri yhtiöiden taustahenkilöitä sekä aikajanan vuodesta 2013 lähtien.

Brave-selain mahdollistaa tienaamisen mainoksilla

Basic Attention Token on ollut yksi vuoden 2019 parhaimmin menestyneistä kryptovaluutoista. BAT liittyy olennaisesta Brave-selaimeen, jonka takana on Mozilla-projektin perustaja Brendan Eich. Brave on tällä hetkellä kenties markkinoiden paras nettiselain, jota kannattaa ehdottomasti testata.

Basic Attention Tokenia käytetään Brave-selaimen sisäisiin toimintoihin. Viime viikolla on tullut kauan odotettu päivitys, joka mahdollistaa peruskäyttäjille tokenien tienaamisen mainoksia katselemalla.

Brave-selaimen asetuksista löytyy yllä olevan kuvan kaltainen valinta, josta voi kytkeä päälle Braven omat mainokset. Näistä saatava bruttotuotto jaetaan peräti 70-prosenttisesti takaisin käyttäjille (Brave ottaa loput 30%).

Tämän lisäksi selain mahdollistaa mm. suosikkisivustosi tippaamisen automaattisesti. Jos haluat tukea vaikkapa Bitcoinkeskus.com -sivustoa voit asettaa tietyn osuuden mainostuloistasi tälle sivustolle.

Lue isätietoja Braven sivuilta.

John McAfee uhkasi paljastaa Satoshi Nakamoton identiteetin

Satoshi Nakamoto on mystinen Bitcoinin isä, jonka identiteetti on yhä virallisesti hämärän peitossa. Nakamoto julkaisi vuonna 2008 Bitcoinin kuuluisan white paperin ja organisoi sen lohkoketjun käyntiin tammikuussa 2009. Hän oli myös mukana projektin kehitystyössä tämän jälkeen, kunnes Nakamoto katosi.

Bitcoin-yhteisö on arvuutellut Nakamoton todellista identiteettiä siitä lähtien, mutta mitään vedenpitävää todistusaineistoa ei ole julkisuuteen aiheesta tullut.

Satoshi Nakamoto on noussut puheenaiheeksi viime viikkoina johtuen Craig S. Wrightista. Uutisoimme Wrightin ja tunnettujen some-hahmojen kädenväännöstä jo aiemmin, ja äskettäin myös John McAfee liittyi keskusteluun.

Craig Wright on todennut julkisesti olevansa Satoshi Nakamoto, joten McAfee uhkasi paljastaa asian todellisen tilan ja ns. katsoa Wrightin kortit. Kaksikon välit eivät ole parhaat mahdolliset, kuten alla oleva uutinen kertoo.

 John McAfee on kieltämättä henkilö, joka voisi tietää Nakamoton todellisen identiteetin. Emme saa asiaan ainakaan vielä vastausta, sillä McAfee sai lakimieheltään varoituksen asiasta.

McAfee on tällä hetkellä liikkeellä veneellään ja risteilee Bahaman saarten alueella. Miehen seikkailuja voi seurata hänen Twitter-tilinsä kautta. McAfeen mukaan hänen kimpussaan on myös NSA, ja Yhdysvaltain hallitus haluaa ilmeisesti miehen takaisin Amerikkaan vastaamaan syytöksiin veroepäselvyyksiin liittyen.

Kuten yllä oleva twiitti kertoo, McAfeen lakimies neuvoo häntä pitämään Nakamoton henkilöllisyyden toistaiseksi omana tietonaan. Aika näyttää, tuoko McAfee joku päivä kiistatonta todistusaineistoa pöytään Nakamoton henkilöllisyydestä.

Nike ja Samsung suunnittelevat omaa kryptovaluuttaa

Yksi kryptovaluuttojen mainstream-adoption tunnusmerkkejä on mukaantulo osaksi globaalien yritysten toimintaa.

Yksi alkuvuoden uutispommeja oli esimerkiksi pankkijätti JP Morganin oma stablecoin JPM Coin. Facebookin omasta kryptovaluutasta on puhuttu myös pitkään. Tällä viikolla alati kasvavalle listalle liittyivät myös Nike ja Samsung.

Samsung on ottanut jo useita askeleita kryptovaluuttojen suuntaan. Yhtiön uusi Galaxy S10 sisältää kryptovaluuttalompakon, ja Samsung on myös rakentanut enterprise-tason lohkoketjuratkaisun nimeltään NextLedger.

Korealaisyhtiö on myös yksi ZenGo:n sijoittajista, joka rakentaa kryptovaluuttalompakkoa mobiililaitteisiin.

Tuoreen uutisen mukaan Samsungin lohkoketjudivisioona suunnittelee Ethereum-pohjaista yksityistä lohkoketjua, jonka valuuttana toimisi ”Samsung Coin”. Mitään konkreettisia päätöksiä asiasta ei ole kuitenkaan tehty.

Etenkin urheilujalkineistaan tunnettu Nike on myös oman kryptovaluutan perään. Yhtiö on hakenut Yhdysvaltain patenttia Cryptokicks -brändille. Niken tekemä patenttihakemus paljastaa sen aikeista luoda oma kryptovaluutta.

Nike raportoi aiemmin keväällä, että sen digitaalinen myynti ylitti ensimmäistä kertaa miljardin dollarin rajan yhdellä kvartaalilla. Kasvua oli peräti 36% edellisestä vuodesta. Yhtiön strategiana on vahva yhteys kuluttajiin sekä brändäys sosiaalisen median ja mobiililaitteiden kautta.

Oma kryptovaluutta olisi tapa sitouttaa käyttäjiä entisestään Niken tuotteisiin. Nike voi tarjota sen avulla uniikkeja tuotteita tai palveluita, joita on mahdollista hankkia vain ”Nike Coinin” avulla.

Samsungin ja Niken suunnitelmat ovat hyviä esimerkkejä askeleista kohti yhä laajempaa kryptovaluuttojen käyttöä.

Lopuksi vielä erinomainen video älyrahasta – kannattaa katsoa!


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.