Uutiskatsaus 17.2: JP Morgan Coin, Coinmotion & Ripple, Mikko Alasaarela, Binance Coin

instituutiot

Sunnuntain uutiskatsauksen pääaiheena on suurta kohua aiheuttanut JP Morgan Coin. Tämän lisäksi suomalainen Coinmotion otti Ripplen XRP-tokenin valikoimiinsa, joka on loistava uutinen maan tuhansille XRP-sijoittajille. Mikko Alasaarela on julkaissut tärkeän kannanoton Suomen heikosta tilanteesta kryptoscenessä. Binance Coinin kurssi rikkoi tällä viikolla ATH-lukemat Bitcoiniin nähden.

Rekisteröidy Binancelle

JP Morgan tuo markkinoille oman stablecoinin

Kuluneen viikon uutispommi on ollut ehdottomasti tapaus JP Morgan Coin. Jos JP Morgan Chase ei ole jostain syystä tuttu nimi, niin kyseessä on Yhdysvaltain suurin pankki ja yksi maailman top 10 finanssialan instituutioista. JP Morgan työllistää yli 250.000 henkilöä ja tekee vuositasolla voittoa 2x Suomen valtion budjetin verran.

JP Morgan on ollut useaan otteeseen otsikoissa kryptovaluuttoihin liittyen. Tämä johtuu etenkin yhtiön toimitusjohtajan lausunnoista. Kyseinen henkilö on siis Jamie Dimon, joka kutsui vuonna 2017 Bitcoinia julkisesti kusetukseksi ja ilmoitti antavansa potkut jokaiselle Bitcoinia ostavalle JP Morganin työntekijälle.

Dimon on myöhemmin katunut sanojaan julkisesti ja ilmoittanut JP Morganin uskovan lohkoketjuteknologian mahdollisuuksiin. Tästä saatiin kuluneella viikolla todistusaineistoa, kun JP Morgan julkisti oman kryptovaluuttansa nimeltään JP Morgan Coin. Kyseessä on ns. stablecoin, eli valuutan arvo on sidottu yhteen Yhdysvaltain dollariin.

JPM Coin on herättänyt valtavasti keskustelua kryptovaluuttojen kentässä. Sävy on lähes sataprosenttisesti negatiivinen. Kyseinen kolikko on jopa yhdistänyt Bitcoinin suuren vihaajan Nouriel Roubinin sekä kryptofanaatikot! Tämä tapahtui Roubinin twiitattua:

Twiitti sai runsaasti kannatusta, sillä Roubini osuu kerrankin varsin oikeaan.

JPM Coin tulee olemaan vain yhtiön sisäisessä käytössä. Sen rooli on hieman Ripplen XRP-tokenia vastaava, eli pankki hyödyntää lohkoketjuteknologiaa nopeampien transaktioiden luomiseksi.

Monien kriitikoiden mielestä JPM Coinia ei pitäisi edes kutsua kryptovaluutaksi, sillä se ei täytä juuri mitään niistä ehdoista ja ominaisuuksista, jotka ovat tehneet Bitcoinista maailmanmenestyksen. Näin kommentoi myös tunnettu kryptosijoittaja ”Altcoin Reijo” Twitterin puolella:

JPM Coin on kryptovaluutta sanan varsinaisessa merkityksessä, sillä kyseinen järjestelmä on rakennettu Quorumin päälle, joka on Ethereumiin pohjautuva enterprise-tason arkkitehtuuri. Se hyödyntää siis lohkoketjuteknologiaa Bitcoinin tavoin.

Monien mielestä kryptovaluuttaan liittyvät olennaisesti termit P2P (peer-to-peer) sekä permissionless. Tämä tarkoittaa suomennettuna sitä, että kyseessä on avoin verkko, jota voi käyttää ilman lupaa ja jonka jäseneksi (node) voi liittyä kuka tahansa. Näiden lisäksi Bitcoinin yksi suurimmista saavutuksista oli kuuluisan Bysantin kenraalien ongelman: miten voidaan saavuttaa luottamus tilanteessa, jossa muiden toimijoiden luotettavuutta ei tunneta.

JPM Coin pyörii sen sijaan suljetussa ympäristössä, jossa sen käyttäjinä ovat ainoastaan JP Morganin hyväksyvät tahot. Kyseessä on keskitetty ratkaisu, jossa ei ole kriitikoiden mielestä mitään uutta ja innovatiivista.

Oli kyseessä kryptovaluutta tai ei, niin JPM Coin on vasta ensimmäinen askel instituutioiden ja valtioiden mukaantulossa kryptomaailmaan. Venezuelan valtio lanseerasi vuosi sitten Petron, ja JP Morgan ei ole myöskään maailman ensimmäinen kryptovaluutan luonut pankki.

Yhä useampi kansainvälinen yhtiö (ja valtio) tutkii tällä hetkellä mahdollisuutta oman kryptovaluutan luomiseksi. Maailmasta löytyy tulevaisuudessa lukematon yhdistelmä sekä julkisia että yksityisiä lohkoketjuja.

Bitcoinin sekä muiden avoimien P2P-verkkojen asema ei JPM Coineista murene. Niiden alkuperäinen käyttötarkoitus vain voimistuu.

Coinmotion on lisännyt Ripplen XRP-tokenin valikoimiinsa

Ripplen XRP-token on ollut yksi loppuviikon puheenaiheista liittyen edelliseen uutiseen. Joidenkin mielestä JP Morganin oma kryptovaluutta uhkaa XRP:n asemaa pankkimaailmassa, mutta toimitusjohtaja Brad Garlinghouse ei usko tällaiseen skenaarioon.

XRP-tokenin faniryhmä on kasvanut vuoden 2017 lopulta valtaviin mittasuhteisiin. Harvalla tokenilla on maailmassa niin paljon kannattajia, ja XRP-faneja löytyy paljon myös Suomesta. Tämän on huomannut myös Coinmotion, joka on lisännyt Ripplen XRP-tokenin valikoimiinsa kuluneella viikolla!

Coinmotion on Pohjoismaiden johtava kryptovaluuttojen osto-, myynti- ja säilytyspalvelu. Yhtiö on laajentanut tarjontaansa merkittävästi kuluneen kuuden kuukauden aikana. Vielä vuosi sitten Coinmotion sisälsi vain Bitcoinin, mutta nykyisin valikoimista löytyvät myös Litecoin, Ether sekä XRP.

Kyseessä on loistava uutinen suomalaisille XRP:n ystäville, sillä nyt tokenia voi ostaa suoraan euroilla luotettavasta palvelusta. Moni on odottanut XRP:tä Coinbasen listoille jo parin vuoden ajan, mutta tämä uutinen antaa yhä odottaa itseään.

Ripplen XRP-tokenin osto ja myynti on todella helppoa. Löydät yksityiskohtaiset ohjeet Coinmotion-palvelusta tästä artikkelista. Kyseessä on Bitcoinin osto-opas, mutta XRP:n osto tapahtuu täysin samalla tavalla.

Bitcoinkeskus suosittelee myös lukemaan huolella XRP oppaan, jotta ymmärrät kyseisen tokenin toiminnan. Moni amatöörisijoittaja ei ymmärrä XRP:n käyttötarkoitusta täysin oikein ja reagoi sitten uutisiin väärällä tavalla.

Markkinoiden suosituin ja turvallisin lompakko Ledger Nano S tukee myös nykyisin XRP-tokenia.

Mikko Alasaarelan kirjoitus Suomen tilanteesta

Mikko Alasaarela on varmasti yksi Suomen tunnetuimpia henkilöitä, jotka ovat ottaneet julkisesti kantaa vallitsevaan verotuskäytäntöön. Alasaarela on yrittänyt herätellä maan päättäjiä (sekä sijoittajia) toimimaan ja muuttamaan kesällä 2018 tehtyä Verohallinnon linjausta, ennen kuin on liian myöhäistä. Voit lukea miehen aiemman tekstin Bitcoinkeskuksesta tästä linkistä.

Mikko Alasaarela on julkaissut pari päivää sitten uuden medium-postauksen otsikolla: Suomella ei ole varaa jäädä sivuun älyrahasta ja arvon internetistä. Kyseessä on hyvä ja tärkeä postaus Suomen tilanteesta, joka on tällä hetkellä todella huolestuttava.

Alasaarela on ollut yhteydessä verohallinnon virkamiehiin sekä kansanedustajiin ja tehnyt viime vuonna myös selkeän esityksen siitä, miten tilannetta voisi korjata. Valitettavasti toivottua kehitystä ei ole näköpiirissä.

”Vaikka kaikki keskustelukumppanini ovat myöntäneet, että nykyinen malli on epäonnistunut, muutos ei silti ole edennyt konkretian tasolle, koska alan toimijat poistuivat maasta mieluummin kuin lähtivät taistelemaan oikeudenmukaisemman mallin puolesta. Julkisella sektorilla ei edelleenkään ole vahvaa ymmärrystä siitä, kuinka tärkeästä infrastruktuuriteknologiasta julkisissa lohkoketjuissa on kysymys.”

Alasaarelan uusin blogipostaus pyrkii jälleen kerran selventämään, miksi lohkoketjuteknologia sekä kryptovaluutat ovat globaalisti niin tärkeä osa tulevaisuutta. Ne rakentavat Arvon internetin, josta Suomella ei ole varaa jäädä ulos.

Tällä hetkellä valtio ajaa verotuspäätöksellään maan kirkkaimmat osaajat ulkomaille, sillä esim. aktiivinen treidaus ei ole nykyisellä veromallilla mitenkään mahdollista. Tämän lisäksi se estää myös alan sovelluskehitystä, josta Alasaarela kirjoitti enemmän edellisessä artikkelissaan.

Lue Mikko Alasaarelan uusin postaus tästä linkistä. Kyseessä on asia, johon jokaisen kryptosijoittajan kannattaa yrittää vaikuttaa – ennen kuin on liian myöhäistä.

Binance Coin saavutti uuden ATH-lukeman

ATH on lyhenne sanoista All Time High. Kyseistä termiä käytetään silloin, kun kryptovaluutan kurssi saavuttaa historiansa korkeimman arvon.

Kryptovaluuttojen kursseja tutkitaan perinteisesti dollariin verrattuna. Nämä kurssit liikkuvat isossa kuvassa Bitcoinin ja koko muun markkinan mukaisesti. Moni amatöörisijoittaja katsoo Binance Coinin kurssia nyt dollareissa ja toteaa sen olevan yhä kaukana 24+ dollarin huippulukemista:

binance coin kurssi

Kun puhutaan ammattimaisesta sijoittamisesta, dollarikurssi ei kiinnosta käytännössä lainkaan sijoittajaa. Jokaisen amatöörinkin olisi hyvä ymmärtää seuraava asia. Käytännössä sijoittajalla on kaksi vaihtoehtoa:

  1. Omistaa vain Bitcoinia
  2. Omistaa Bitcoinin sijata jotain altcoinia, jonka arvon uskoo kohoavan nopeammin suhteessa Bitcoiniin

Useimpien sijoittajien portfolio on näiden välimuoto, sillä harva haluaa laittaa kaikkia munia samaan koriin. Portfoliosta voi olla esim. 20% Bitcoinia ja 80% sitten esimerkiksi kymmentä eri altcoinia. Markkinoiden ennustaminen on vaikeaa, joten moni tekee sijoituksia useisiin eri lupaviin kryptovaluuttoihin, joista osa sitten toteuttaa käytännössä halutun kasvun.

Nyt sitten päästään Binance Coiniin, joka saavutti siis viikolla uuden ATH-lukeman Bitcoiniin nähden. Kurssikehitys BNB vs BTC näyttää komealta:

binance coin - bitcoin kurssi

Esimerkki: omistit tasan vuosi sitten yhden Bitcoinin ja möit ne kaikki ostaaksesi Binance Coineja. BNB:n kurssi oli tuolloin Bitcoiniin nähden 0,00110618 BTC eli 110.618 satoshia. Sait siis Binance-tilillesi tästä treidistä 904 Binance Coinia (1/0,00110618).

Jos olisit holdannut vain Bitcoinia, sinulla olisi edelleen lompakossasi yksi ja sama Bitcoin. Mutta BNB:n arvo on nyt 0,00250541 BTC eli 250.541 satoshia. Kun treidaat Binance Coinisi takaisin Bitcoiniin, portfoliosi näyttää nyt 2,26 BTC eli enemmän kuin tuplasit sijoituksesi.

Tämä on koko altcoin-sijoittamisen pihvi. Jos et usko altcoin-sijoituksesi generoivan sinulle tulevaisuudessa enemmän Bitcoineja kuin pelkkä Bitcoinin holdaus, sijoituksessa ei ole mitään järkeä. Tutki siis dollarikurssin sijasta kyseisen altcoinin kurssia Bitcoiniin nähden.

Binance Coin on nousemassa kryptomaailman vakaaksi ja luotettavaksi sijoitukseksi. Sen arvo pysyy korkealla, koska Binance käyttää pörssistä saatuja tuloja BNB-tokeneiden tuhoamiseksi (coin burn). Samaan aikaan Binance tekee pörssinä hyvää tulosta, ja uusin EUR-BTC -pörssi Binance Jersey on myös käynnistynyt menestyksekkäästi.

Moni sijoittaja näkee Binance Coinin ikään kuin osakkeena koko Binance pörssistä, mikä ei ole aivan huono vertaus.

Jos BNB-token kiinnostaa sijoitusmielessä, sitä kannattaa ostaa luonnollisesti Binancesta. Tällä hetkellä lienee fiksua odotella, sillä BNB:n kurssi on laskenut joka kerta selvästi edellisten ATH-lukemien jälkeen, kuten yllä olevasta grafiikasta voi päätellä. Binance Coin on mielenkiintoinen sijoituskohde, mutta tällä hetkellä monien mielestä liian kallis.

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*