Uutiskatsaus 17.11: Hash wars, V-Bucks, Bitcoinin kurssi ym.

kryptovaluutta ostaminen

Lauantain uutiskatsauksen pääaiheena on Bitcoin Cashin sisällissota, joka tunnetaan nimellä #HashWars. Tämän lisäksi pohditaan Bitcoinin rajua kurssimuutosta tällä viikolla – liittyikö se Bitcoin Cashin tapahtumiin? Teinit haluavat uuden tutkimuksen mukaan käteisen sijasta Fortniten V-Bucks -valuuttaa sekä kryptoja! Lopuksi esitellään hyödyllistä luettavaa kryptovaluuttojen maailmasta.

Rekisteröidy Binancelle

Bitcoin Cash Hash wars

Bitcoin Cash on ollut kuluneen viikon suurin puheenaihe kryptovaluuttojen maailmassa. Kyse on pari päivää sitten tapahtuneesta hard forkista, jossa Bitcoin Cash jakautui kahteen eri haaraan. Forkkia on seurattu jo usean päivän ajan todella tiiviisti eri medioissa. Jos aihe ei ole ennestään tuttu, kannattaa lukea tämä laajempi Bitcoinkeskuksen artikkeli. Se pohjustaa tilannetta hieman laajemmin.

Bitcoin Cash on kuollut ja kuopattu – ainakin toistaiseksi.

Markkinoille on sen sijaan syntynyt kaksi uutta kryptovaluuttaa, jotka tunnetaan nyt lyhenteillä BCHABC ja BCHSV.

BCHABC on Bitcoin ABC -leiri, jonka suurin tukija on kiinalainen louhintalaitteiden valmistaja Bitmain. Myös Bitcoin Cashin keulahahmo Roger Ver on tällä puolella. BCHSV on taas Bitcoin SV (Satoshi’s Vision) -leiri, jota pidetään yleisesti ottaen tämän sodan syyllisenä ja “pahiksena”. Sen keulahahmona on Satoshi Nakamotoksi itsensä julkisesti nimennyt Craig S. Wright, ja suuri tukija on CoinGeek-sivuston omistava miljardööri, Calvin Ayre.

Jos olet säilyttänyt Bitcoin Cash -kryptovaluuttaa pörssissä, siellä pitäisi näkyä pölyn laskeuduttua sekä Bitcoin Cash ABC sekä Bitcoin Cash SV -kryptovaluuttoja vastaava määrä. Näin on tehnyt esimerkiksi jo Binance. Jos omistit yhden Bitcoin Cashin, omistat nyt yhden ABC:n ja yhden SV:n.

Artikkelin kirjoitushetkellä ABC on noin 2x kalliimpi kuin SV, mutta tilanne elää koko ajan. Erilaisten some-kyselyiden perusteella niiden suosio on jokseenkin samassa suhteessa, eli ABC-leirillä on tuplasti enemmän kannattajia.

Tällä hetkellä on käynnissä Hash War. Nimi viittaa louhintalaitteiden kapasiteettiin, josta käytetään englanninkielistä termiä hashing power. Käytännössä ABC ja SV -leiri kasaavat puolelleen mahdollisimman paljon louhintakapasiteettia. Tilanne on mielenkiintoinen, sillä sota on molempien kannalta todella kuluttava.

Molempien haarojen louhinta on todella kannattamatonta, koska louhintalaitteita on niin paljon suhteessa saataviin louhintapalkkioihin.

Sekä ABC:n että SV:n takana on paljon rahaa, mutta kuinka kauan tämä kilpajuoksu voi oikein jatkua? Esimerkiksi ABC:n taustalla oleva Bitmain on siirtänyt louhijoita Bitcoinista Bitcoin Cash ABC:n puolelle.

Taustalla on myös molempien tahojen uhka terrori-iskuista. Sekä ABC että SV -leirillä on hallussaan forkin vuoksi valtavat määrät vastapuolen kolikoita, joiden avulla ne voivat yrittää romahduttaa markkinat. SV-leirin keulahahmo Craig Wright on myös uhannut muita kryptovaluuttoja erilaisilla kostoiskuilla. ABC-leirissä on pelätty erityisesti ns. 51%-hyökkäystä, jonka avulla koko ketju voitaisiin sabotoida.

Tilanne on toistaiseksi vielä vakaa, sillä pörssit eivät ole aktivoineet ABC:n tai SV:n kotiutuksia.

Bitcoin Cash #HashWars on ollut yksi koko vuoden suurimpia tapauksia kryptouniversumissa. Aivan samalla tavoin kuin Bitcoin Cashin eroaminen Bitcoinista oli reilu vuosi sitten. Roger Verin kapinalliset jatkoivat sotaansa kuukausia elokuun forkin jälkeen, ja vastaavaa taistelua on odotettavissa myös Bitcoin Cash -sisällissodassa.

Hash Wars ei ole missään nimessä ohi, vaikka Bitcoin ABC:n ketju onkin toistaiseksi kasvanut nopeammin. Kyseessä on todella paljon resursseja kuluttava rintamasota, jossa molemmat yrittävät saada vastapuolen luovuttamaan. Lopullinen voittaja selviää pidemmän ajan kuluessa. Asiaan vaikuttaa myös kryptovaluuttapörssien tuki, jotka ovat toistaiseksi olleet ABC-leirin puolella.

Yksi asia on varmaa: tilanne on paljastanut karulla tavalla sen, kuinka molemmat kryptovaluutat ovat käytännössä parin henkilön hallinnassa.

Voit seurata louhintasodan tilannetta osoitteessa coins.dance.

Teinit haluavat kryptovaluuttaa paperirahan sijaan

Joulun pyhät ovat enää reilun kuukauden päässä. Yksi tyypillinen lahja, etenkin vanhemmilta sukupolvilta nuorille, on ollut käteinen raha. Tämä on helppo tapa ratkaista lahjaongelma henkilölle, jonka tarpeet eivät ole tarkkaan tiedossa.

Pari päivää sitten julkaistu amerikkalaistutkimus kertoo mielenkiintoisesta kehityksestä nuorison osalta. Teinit haluavat tänä vuonna ensimmäistä kertaa ennemmin digitaalista rahaa kuin käteistä!

Muutoksen taustalla on Bitcoinin sijaan valtavan suosion saanut Fortnite -peli. Kyseessä on ammunta-moninpeli, jonka sisällä on oma digitaalinen valuutta: V-Bucks. Pelaaja voi ostaa verkkokaupasta 9,99€ hintaan 1000 B-Bucks -kolikkoa. Näiden avulla voi parantaa omaa hahmoaan sekä ostaa ns. Battle Pass -järjestelmän, joka mahdollistaa erilaisten palkintojen keräämisen pelin kuluessa.

Monien asiantuntijoiden mielestä juuri online-pelit ovat luonnollisin tie kryptovaluuttojen adoptioon massoille. Esimerkiksi Fortniten V-Bucks voitaisiin hyvin korvata millä tahansa kryptovaluutalla.

Kryptovaluuttoja käyttämällä pelaaja voi vaihtaa pelin sisällä ansaitut bonukset pörsseissä euroiksi tai dollareiksi. Lohkoketjut tuovat myös mahdollisuuden kaupata aseita ja muita varusteita pelaajalta toiselle. Hyvä pelaaja voisi näin ollen tienata oikeaa rahaa.

Virtuaalivaluutat ovat vahvasti 18-30 -vuotiaiden juttu. Aktiivisimmissa maissa jopa 20-30% milleniaaleista omistaa kryptovaluuttoja. Lukemat ovat ns. suurten ikäluokkien kohdalla 2-3% luokkaa. Voit lukea lisää aiheesta tästä artikkelista.

Bitcoinin kurssi

Bitcoinin tuorein kurssiromahdus ei ole varmasti jäänyt keneltäkään huomaamatta. Kuukausia jatkunut hiljaiselo loppui rajulla tavalla alkuviikosta, kun kurssi syöksyi negatiivisessa mielessä koko vuoden ennätyslukemiin.

Noin 6000 dollarin kurssitasoa on pidetty asiantuntijoiden mielestä todella vahvana pohjana, jota Bitcoin on myös onnistuneesti testannut monta kertaa. Nyt kurssi romahti noin 6300 dollarista vain puolessa tunnissa 5500 dollarin tasolle.

Virallinen Bitcoinin kurssi kävi pahimmillaan 5393 dollarissa, mutta maailman pörsseissä nähtiin jopa 5250 taalan lukemia. Markkinoiden suurinta volyymia pyörittävä BitMEX on ollut jatkuvasti 100-200$ alempana virallista kurssia.

Bitcoinin markkina-arvo putosi samalla pitkästä aikaa yli 100 miljardin. Bitcoinkeskukselta löytyy kryptovaluuttojen seurantaan sivu, joka on ollut todella suuressa suosiossa viime viikkoina: Bitcoin kurssi.

 

Kurssiromahduksesta on esitetty erilaisia teorioita, mutta mitään selkeää vastausta siihen ei ole saatu. Todennäköisesti se liittyy jollain tavalla Bitcoin Cash -forkkiin, koska ajankohta tuskin oli sattumaa. Ehkä joku instituutio halusi vähentää riskiä kryptomarkkinoilla.

Tämä selitys tosin ontuu, koska käytännössä suuremmat diilit tehdään aina OTC-kauppoina. Kukaan fiksu taho ei dumppaa markkinoille valtavaa määrää Bitcoineja ja romahduta hintaa liian nopeasti. Tässä tilanteessa myös myyjä häviää. Fiksumpi tapa on suorittaa myyntejä pikkuhiljaa pidemmän ajan kuluessa.

Yleensä tällaiset laskut (sekä nousut) viittaavat markkinoiden manipulointiin.

Binance Labs: Mithril

Binance on tällä hetkellä maailman johtava kryptovaluuttapörssi. Treidauksen lisäksi Binancen sivuilla voi myös sivistää itseään. Tätä varten on olemassa Binance Research -osio, jossa yhtiö julkistaa yksityiskohtaisia raportteja eri kryptovaluutoista.

Uusin julkistus koskee Mithril-kryptovaluuttaa, joka on esitelty aiemmin myös Bitcoinkeskuksessa. Voit lukea oppaamme tästä linkistä: mikä on Mithril? Projektin perustaja Jeffrey Huang iloitsi myös aiheesta Twitterissä:

Binance julkaisi raportin, koska pörssi otti äskettäin Mithril-valuutan listoilleen. Jos kyseinen projekti kiinnostaa, sille löytyy nyt siis hyvä kauppapaikka. Binance Labsin juttu on todella yksityiskohtainen ja hyvä päivitys valuutan nykytilaan. Se käy läpi myös Mithrilin hallintoa, road mappia ja listaa monia muita hyödyllisiä tilastoja. Kannattaa tutustua!

Jyväskylän yliopiston Lohkoketju Laboratorio

Jyväskylän yliopiston Lohkoketju Laboratorio julkaisee medium.com -blogissaan todella mielenkiintoisia artikkeleista. Tämä sivusto oli ainakin Bitcoinkeskukselle uusi tuttavuus ennen tätä viikkoa, jolloin se löytyi netin syövereistä puolivahingossa.

Lohkoketju Laboratorion julkaisut käsittelevät monia kryptomaailman teknisiä asioita pintaa syvemmältä. Aiheina ovat mm. Sharding, Plasma, Hyperledger, Peliteoria jne. Kannattaa laittaa kyseinen sivusto seurantaan, sillä hyviä suomenkielisiä lähteitä on netissä todella vähän.

Lohkoketju Laboratorio löytyy Twitteristä handlella @LohkoLabra

Lopuksi vielä hyvä joululahjavinkki!

Ledger on lanseerannut tällä viikolla värikkäitä Nano S -kryptolompakoita sekä seuraavan tarjouksen:

  • Osta 1 musta + 1 värikäs Ledger = 20% ALE
  • Osta 1 musta + 2 värikästä Ledgeriä = 30% ALE

Tässä on mainio sauma hankkia itselle ja kaverille värikäs paketti pukin konttiin! Tarjous on voimassa vain rajoitetun ajan.

>> Osta uusi Ledger Nano S

Bitcoinkeskuksesta löytyy myös todella kattava Ledger Nano S -opas. Laitteen käyttöönotto onnistuu sen avulla helposti.

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*