Uutiset
17
tammi
bitcoin vuosi 2018

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Uutiskatsaus 17.1: Cryptopia, Binance Jersey, Ethereum, Bitconnect

Torstain uutiskatsauksen pääaiheena on Cryptopia-pörssi, joka joutui aiemmin tällä viikolla hakkeroinnin kohteeksi. Binance Jersey on avannut ovensa – kyseessä on uusi fiat-crypto -pörssi Binancen teknologialla. Ethereumin hard fork Constantinopole peruuntui koodista löydetyn haavoittuvuuden vuoksi. Lopuksi muistellaan Bitconnectia, joka romahti tasan vuosi sitten.

Rekisteröidy Binancelle

Cryptopia-pörssi hakkeroitiin

Vuosi 2018 jäi kryptovaluuttojen historiaan synkkänä aikakautena. Valtavan romahduksen lisäksi kryptomarkkinoilla nähtiin useita suuren kokoluokan hakkerointeja.

Japanilainen Coincheck jäi historiaan kaikkien aikojen suurimpana kryptovaluuttoihin liittyvänä rikoksena. Bitcoinkeskus raportoi myös tapauksesta, jonka vahingot ylittivät lopulta 500 miljoonaa dollaria sen hetkisillä kursseilla.

Tällä viikolla nähtiin myös vuoden 2019 ensimmäinen hakkerointi. Iskun kohteena oli Cryptopia-niminen pörssi, joka ilmoitti tapahtuneesta pari päivää sitten.

Uudesta-Seelannista kotoisin oleva Cryptopia oli aikoinaan merkittävä pörssi, mutta nykyisin se on jäänyt täysin Binancen sekä muiden suurien jalkoihin. Tämän vuoksi myös hakkeroinnin vahingot jäävät varsin pieniksi – ainakin suurimpiin tapauksiin verrattuna.

Netissä liikkuvien tietojen mukaan kyse olisi noin 20.000 Etherin hakkeroinnista. Uuden-Seelanin poliisi tutkii asiaa, eikä mitään vaihtoehtoa ole vielä suljettu pois. Kyseessä voi olla myös pörssin oma työntekijä, eikä ns. exit-scammin vaihtoehtoa ole suljettu pois.

Pörssi on tällä hetkellä pois käytöstä eli offlinessa.

Vaikka hakkerointien määrä oli dollareissa mitattuna varsin suuri, niiden vaikutus markkinoihin on ollut parin viime vuoden ajan käytännössä mitätön. Yksikään merkittävä pörssi ei ole kärsinyt suuren kokoluokan vahinkoja pitkään aikaan.

Binance Jersey avasi ovensa

Yksi viikon suurimpia uutisia liittyy ehdottomasti Binanceen. Kyseessä on tällä hetkellä markkinoiden johtava pörssi, joka on kasvanut valtavasti vuoden 2017 lopulta lähtien.

Binance on krypto-krypto -pörssi, eli treidaus tapahtuu vain kryptovaluutasta toiseen. Jos haluat ostaa esimerkiksi Cardanon ADA-tokenia, se on tehtävä Bitcoinilla tai Binance Coinilla.

Yhtiö on rantautunut vuoden 2018 aikana Maltan sekä Jerseyn saarille Euroopassa tarkoituksenaan rakentaa yhteys fiat-valuutoille. Nyt Binance on ottanut merkittävän askeleen, sillä markkinoille avautui eilen Binance Jersey.

Kyseessä on täysin uusi pörssi, joka toimii Binance-brändin alla ja hyödyntää yhtiön teknologiaa. Kuten nimi kertoo, se sijaitsee Jerseyn saarella. Kyseessä on erillinen hallintoalue Iso-Britannian rannikolla, joka on etenkin pankki- ja sijoitusalan yritysten suosiossa.

Binance Jersey tarjoaa aluksi neljä eri treidausparia: BTC/GBP, BTC/EUR, ETH/GBP ja ETH/EUR. Voit siis ostaa Bitcoinia ja Ethereumia joko euroilla tai Iso-Britannian puntaa käyttäen. Todennäköisesti tarjonta alkaa laajentua lähitulevaisuudessa myös muihin tunnetumpiin kryptovaluuttoihin.

Pörssi on saanut välittömästi sijoittajien suosion:

KYC tarkoittaa siis tilin varmennusprosessia. Kyseessä on standardi toimenpide kaikissa palveluissa, joissa käsitellään pankkisiirtoja. KYC-prosessi suoritetaan yleensä lähettämällä kopio henkilötodistuksesta ja kuva esim. puhelinlaskusta, joka todistaa asuinpaikan.

Binance Jersey tarjoaa myös 20 euron bonuksen 5000 ensimmäiselle henkilölle, jotka suorittavat KYC-prosessin. Nyt kannattaa siis avata tili tulevaisuutta varten ja hyödyntää bonus. Todennäköisesti tuo 5000 tulee täyteen jo viikossa.

Tutustu pörssiin osoitteessa binance.je.

Ethereumin hard fork peruuntui

Ethereumin hard fork piti olla tämän viikon merkittävin tapahtuma kryptovaluuttojen maailmassa. Bitcoinkeskus on esitellyt hard forkin sisällön tarkemmin tässä artikkelissa.

Constantinopole-nimellä kulkeva päivitys suunniteltiin tapahtuvaksi 16. tammikuuta, mutta tapahtumat saivat yllättävän käänteen. Älysopimuksia auditoiva yritys ChainSecurity ilmoitti tiistaina löytäneensä haavoittuvuuden Ethereum-ohjelmiston koodista.

Tammikuulle suunniteltu hard fork sisältää EIP 145, EIP 1014, EIP 1052, EIP 1283 ja EIP 1234 -nimellä kulkevat päivitykset. Haavoittuvuus löytyi EIP 1283 -päivityksen sisältä, joka liittyy älysopimuksien optimointiin. Sen ansiosta ERC20-tokeneiden lähetykseen vaadittavan gas:n määrä pienenee.

ChainSecurity on julkaissut aiheesta yksityiskohtaisen Medium-postauksen, jossa kerrotaan haavoittuvuuden syy.

Koodissa oleva bugi mahdollistaa ns. reentrancy attack -iskun. Hakkeri voisi ajaa tietyn koodinpätkän useaan kertaan päivittämättä välillä älysopimuksen tilaa. Käytännössä se mahdollistaisi kryptovaluutan varastamisen.

Haavoittuvuus on Coindesk-sivuston mukaan saman kaltainen kuin vuonna 2016 tapahtunut The DAO-hyökkäys. Surullisen kuuluisa hakkerointi johti kesällä 2016 koko Ethereum-yhteisön jakautumiseen. Nykyinen Ethereum-lohkoketju sai silloin alkunsa hard forkista, ja Ethereum Classic jatkoi ennallaan.

Hard forkin peruuntuminen ei ole aiheuttanut suurempaa hälinää. Erilaiset viivästymiset ovat teknologiaprojekteissa tuttua, joten tilanteessa ei ole sinänsä mitään dramaattista. Ethereumin kurssiin sillä ei ollut suurempaa vaikutusta.

Bitconnectin romahtamisen vuosipäivä

Kryptovaluuttojen maailmassa vietettiin eilen (16. tammikuuta) surullisen kuuluisaa vuosipäivää. Tämä artikkeli aloitetiin varsin pienen kokoluokan hakkerointiuutisilla, mutta vuosi sitten tapahtui jotain paljon suurempaa.

Kyseessä on siis Bitconnect-nimellä tunnettu palvelu. Yksi BCC-token oli vielä 15. tammikuuta arvoltaan lähes 300 dollaria, ja Bitconnect kokonaisuutena yli 1,8 miljardin taalan arvoinen. 17. tammikuuta BCC-token maksoi 8 dollaria – markkina-arvoa oli jäljellä enää reilut 50 miljoonaa.

Bitconnect oli markkinoilla lähes kaksi vuotta. Sitä varoitettiin Ponzi-huijaukseksi kaikkien tunnetuimpien sijoittajien toimesta. Tästä huolimatta Bitconnect keräsi jatkuvasti lisää rahaa. Se lupasi poikkeuksellisen suuria päivätuottoja järjestelmään tallennetuille rahoille. Kaikki toimikin niin kauan, kun kryptomarkkinat nousivat ja yleinen sijoitushuuma oli valloillaan.

Bitconnect kaatui helmikuussa 2018 omaan mahdottomuuteensa. Kryptomarkkinat olivat romahtaneet tuossa vaiheessa rajusti, ja yksi kova päivädippi oli lopulta liikaa. Ihmiset alkoivat kotiuttaa ja myydä kryptovaluuttojaan liikaa, joten pyramidipeli kaatui.

Moni varmasti muistaa 2000-luvun alussa pyörineen Wincapitan (entinen WinClub), johon peräti 10.000 suomalaista sijoitti rahojaan korkeiden tuottojen toimessa. Wincapita toimi Bitconnectin tavoin varsin kauan, sillä kotiutukset toimivat pitkään täysin ongelmitta. Tämä antoi toiminnalle legitimiteettiä, ja tuottoja tehneet ihmiset houkuttelivat mukaan lisää tallettajia.

Bitconnectilla oli myös paljon sosiaalisen median kasvoja, jotka markkinoivat palvelua. Heidän tulevaisuuttaan puidaan oikeudessa, eli tiesivätkö henkilöt palvelun olevan huijaus vai eivät. Yksi tällainen henkilö on Carlos Matos, jonka suorastaan maaginen videoklippi on jäänyt osaksi kryptovaluuttojen historiaa. Erityisesti kohta, jossa Matos kertoo hänen vaimonsa epäilevän Bitconnectin olevan huijaus.

Tsekkaa alla oleva video:

Cloud Mining eli pilvilouhinta on yksi bisnesmalli, jossa on helppo luoda Ponzi-huijaus kryptovaluuttojen maailmassa. Asiakkaiden on mahdotonta tietää täydellä varmuudella, onko mitään louhintalaitteita olemassa. Alkusijoitukselle saadaan tuottoa pikkuhiljaa, joten ”louhinta” voi jatkua todella kauan ennen rahojen loppumista.

Muistakaa aina hyvä nyrkkisääntö: jos joku vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, se ei sitä myöskään ole. Ponzi-huijauksen merkki on aina lupaus poikkeuksellisen korkeasta tuotosta.

Kannattaa seurata tiliä @bccponzi. Bernie Madoffista vaikutteensa saanut internet-vahtikoira seuraa kryptomaailman kusetuksia. Jos Bernie Madoff ei ole tuttu, niin kyseessä on maailman suurimman Ponzi-huijauksen rakentanut sijoittaja. Madoff pyöritti olematonta sijoitusbisnestä yli 20 vuoden ajan, jonka arvo oli parhaimmillaan yli 65 miljardia dollaria.

Kuva: Pexels


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.