Uutiset
15
touko
bitcoin misery index bmi

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Uutiskatsaus 15.5. Bitcoinin kurssi, Whole Foods, Samsung, HTC, Binance

Keskiviikon uutiskatsauksen pääaiheena on jälleen Bitcoinin kurssi. Viikonloppuna nähtiin hurjaa liikehdintää, josta on taas syytä raportoida. Tämän lisäksi on saatu merkittäviä uutisia liityen Bitcoinin adoptioon. Mobiilijätit Samsung ja HTC tukevat kryptoja yhä laajemmin myös tulevaisuudessa. Binance hakkerointikohun vaikutus jäi vähäiseksi.

Bitcoinin kurssi ylitti 8000 dollaria

Bitcoinin kurssi oli pääuutisaiheena myös edellisessä katsauksessa kuusi päivää sitten. Tämä aihe on ollut vahvasti esillä sosiaalisessa mediassa kuluneen viikon ajan. Syykin on selvä: Bitcoinin kurssi on suorastaan raketoinut ylöspäin.

Nousu on ollut niin raju, että vastaavaa liikehdintää ei ole nähty markkinoilla sitten marras- ja joulukuun vuonna 2017. Tuolloin Bitcoinin kurssi teki yhdessä kuukaudessa nousun 5000 dollarista peräti 20.000 dollariin.

bitcoin-kurssi-2019-05-15

Yllä olevassa kuvassa on Bitcoinin dollarikurssi Coinbasesta ja yhden päivän (1D) tolpat. Kuva on otettu Tradingview-palvelusta, jota Bitcoinkeskus suosittelee kaikille teknisen analyysin ystäville.

Bitcoinin kurssi oli kohonnut edellisen viikkokatsauksen aikaan 6000 dollariin, jota pidettiin ennakkoon todella vahvana resistanssitasona. Kryptomarkkina osoitti taas kerran sen, että kurssit eivät etene yleisen konsensuksen mukaisesti.

Bitcoin puhkaisi 6000 taalan tukitason heittämällä, ja kaksi päivää myöhemmin kurssi oli ylittänyt jo 7000 dollaria! Bitcoin eteni lauantain ja sunnuntain välisenä yönä jopa 7500 taalaan, josta palattiin rajusti alaspäin noin 6800 dollariin.

Sunnuntain kurssikrapula ei kestänyt kuitenkaan yhtä päivää pidempään, sillä maanantaina rikottiin jälleen uusia ennätyksiä: Bitcoin puhkaisi 8000 dollarin rajapyykin ja kävi pörssistä riippuen 8300-8500 dollarin tasolla. Artikkelin kirjoitushetkellä kurssi on noin 8000 dollariin.

Viikonloppu on ollut todella raaka shorttaajille, joiden positiot ovat haihtuneet savuna ilmaan. BitMEX REKT -botti on postannut vastaavia twiittejä usein viime päivinä:

https://twitter.com/BitmexRekt/status/1128446525590339585

Shorttaajien lisäksi myös toinen suuri ryhmä on tällä hetkellä rekt: altcoin-bägien holdaajat.

Bitcoinin kurssinousu ei ole vetänyt mukanaan muita kryptovaluuttoja – päinvastoin. Bitcoinin markkinaosuus kasvoi viikonloppuna parhaimmillaan (tai pahimmillaan) yli 60 prosenttiin. Altcoinit ovat menettäneet kuluneen kuukauden aikana arvoa jopa kymmeniä prosentteja Bitcoiniin nähden.

Tällä hetkellä näyttää hieman siltä, että trendi olisi muuttumassa. Bitcoinin markkinaosuuttava kuvaava BTC dominance on laskenut alkuviikolla 58 prosenttiin, ja muutamat large cap -altit kuten XRP, Ethereum ja Binance Coin ovat alkaneet vihertää.

Kauan odotettu altseason alkaa yleensä siten, että raha valuu Bitcoinista ensin top 10 -kolikoihin, jonka jälkeen myös pienemmät kryptovaluutat alkavat kiriä.

Bitcoinin viimeaikaiselle kurssinousulle ei ole mitään yhtä ja selkeää syytä. Taustalla on ensinnäkin koko markkinan sykli, joka on kääntynyt tänä keväänä vihdoin bull-markkinan suuntaan. Alla oleva klassinen Wall Street Cheat Sheet on aina hyvä kaivaa esiin muutaman kuukauden välein.

Wall Street Cheat Sheet

Kuvassa oleva kurssikäyrä on lähes identtinen Bitcoinin suhteen vuoden 2017 lopulta lähtien. Tällä hetkellä vaikuttaa vahvasti siltä, että markkinan pohja on nähty. Olemme mahdollisesti jossain Hope -vaiheen tienoilla uudessa syklissä.

Kuten Bitcoinkeskus on maininnut myös aiemmin, institutionaalinen raha tulee yhä vahvemmin mukaan kryptoihin, eikä OTC-markkinoilla löydy enää riittävästi myyjiä. Näin ollen suuret pelurit joutuvat ostamaan Bitcoinia myös markkinoilta, mikä vaikuttaa kurssiin.

Samaan aikaan on rikottu volyymiennätyksiä joka puolella – suurista toimijoista mm. BitMEX ja CME Group (Bitcoin futuurit) ovat pyörittäneet ennätysvaihtoa. Kun tähän lisätään vielä positiiviset uutiset, niin suunta on selvä.

Kannattaa myös muistaa, että kurssinousu ruokkii yhä enemmän FOMO:a sijoittajien keskuudessa. Fear Of Missing Out tulee mukaan etenkin harrastesijoittajien parissa, jotka hyppäävät kyytiin vasta huuman loppuvaiheessa. Ammattilaiset ovat olleet ostoksilla jo 3000-4000 dollarin tasolla.

Lopuksi vielä yksi mielenkiintoinen pointti. Tarjolla oleva informaatio viittaa tällä hetkellä siihen, että ns. retail-sektori ei ole vielä ostopuuhissa. Eli mattimeikäläiset ja taksikuskit eivät ole vielä mukana nostamassa kurssia. Kun tämä porukka innostuu, nähdään mahdollisesti vuoden 2017 syksyn toisinto. Todennäköisesti siihen vaaditaan Bitcoinilta selvästi yli 10.000 dollarin kurssitaso.

Amerikkalaisjätit hyväksyvät Bitcoinin maksuvälineenä

Yksi maanantain kurssirallin triggereistä oli varmasti seuraava Fortunen uutinen Yhdysvalloista. Lukuisat jenkkiyhtiöt hyväksyvät jatkossa Bitcoinin maksuvälineenä.

Virallinen lista on seuraava: Barnes & Noble, Baskin Robbins, Bed Bath & Beyond, Caribou Coffee, Crate & Barrel, Express, GameStop, Jamba Juice, Lowe’s, Nordstrom, Office Depot & OfficeMax, Petco, Regal Cinemas, Ulta Beauty ja Whole Foods.

Näistä viimeisin mainittu on herättänyt eniten kohua. Whole Foods on luomuelintarvikkeisiin sekä muihin terveyttä edistäviin tuotteisiin erikoistunut ja trendikäs yhtiö. Diili on tärkeä etenkin siksi, koska Whole Foodsin omistajana on nykyisin verkkokauppajätti Amazon.

Ilmeisesti myös Starbucks oli aluksi mukana beta-testauksessa, mutta olisi vetäytynyt leikistä toistaiseksi.

Maksu tapahtuu Flexa-nimisen verkon ja siihen kuuluvan Spedn-mobiiliapplikaation avulla. Henkilö voi ladata Spedn-lompakkoonsa Bitcoinia, Ethereumia, Bitcion Cashia tai Gemini dollar -stablecoineja. Tämän jälkeen maksu tapahtuu simppelillä skannaustoimenpiteellä, kuten yllä oleva video kertoo. Yhtä helppoa kuin lähimaksu luottokortilla.

Kuten Gemini dollarista voi päätellä, kuvion taustalla on myös Winklevoss-veljesten omistama Gemini-pörssi.

Käytännössä kaupat eivät vielä vastaanota kryptovaluuttaa. Flexa-verkon avulla kauppias saa tililleen dollareita, jotka on konvertoitu asiakkaan kryptoista sen hetkisellä kurssilla. BitPay on yksi maailman tunnetuimmista operaattoreista, joka toimii samalla idealla.

Kyseessä on jälleen yksi askel kryptovaluuttojen adoptiossa. On vain ajan kysymys, milloin kryptoilla voi maksaa suoraan kaikissa merkittävissä verkkokaupoissa.

Samsung ja HTC tukevat kryptoja yhä laajemmin

Kryptovaluutat ja mobiiliteknologia kuuluvat tulevaisuudessa yhä tiukemmin yhteen. Tähän asti mobiililaitteiden merkitys on ollut varsin vähäinen, koska kryptovaluuttoja ei juuri käytetä päivittäisessä asioinnissa. Mitä enemmän Bitcoinilla maksetaan jokapäiväisiä ostoksia, sitä enemmän kryptoja käytetään nimenomaan puhelimen kautta.

Uutisoimme Samsungin S10 -puhelimen kryptovaluuttalompakosta ensimmäisen kerran jo helmikuun lopulla. Tuoreiden uutisten mukaan Samsung olisi lisäämässä tuen kryptovaluutoille myös halvempiin malleihin.

”We will lower barriers to new experiences by gradually expanding the number of Galaxy models that support blockchain functions.”

Tällaiset kehitysaskeleet ovat todella merkittäviä. Samsung ei ole missään nimessä markkinoiden ainoa toimija, joka integroi lohkoketjuteknologiaa puhelimeensa. Applen uutisointia odotellessa HTC ilmoitti mielenkiintoisesta ominaisuudesta sen uudessa EXODUS 1 -mallissa.

HTC tekee yhteistyötä Ethereum-alustalla toimivan Kyber Network -projektin kanssa. Sen avulla on mahdollista vaihtaa ERC-20 tokeneita keskenään suoraan puhelimen kryptovaluuttalompakossa. Esimerkiksi Basic Attention Tokenin voi vaihtaa Pundi X -tokeniin ilman välikäsiä.

HTC:n Phil Chen julkisti myös viime viikolla, että EXODUS 1 -puhelin tulee toimimaan Bitcoinin node-palvelimena. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että puhelin tallentaa joko osan tai koko Bitcoinin lohkoketjun sisäänsä. HTC-käyttäjät voivat näin ollen tukea Bitcoin-verkkoa.

Todella mielenkiintoista kehitystä!

Binancen hakkerointikohu jäi laimeaksi

Viime viikon uutisointia hallitsi Binanceen liittyvä kohu. Maailman johtava kryptovaluuttapörssi joutui ensimmäistä kertaa historiassa tilanteeseen, jossa hakkerit onnistuivat viemään 7000 Bitcoinia sen hot wallet -lompakosta. Kyseessä on vain pari prosenttia Binancen varoista sisältävä online-lompakko, jota käytetään kotiutuksien suorittamiseen.

Hakkerointi aiheutti viikko sitten pienen notkahduksen kryptojen kurssissa, mutta lopulta tapahtuma jäi täysin merkityksettömäksi. Binance on pitänyt kotiutukset ja talletukset pois käytöstä tapahtuman jälkeen.

Artikkelin kirjoitushetkellä on käynnissä laajempi systeemin päivitys, jonka jälkeen toimintojen pitäisi palautua normaaliksi.

Todennäköisesti tapahtuneesta saadaan vielä tarkempaa tietoa tulevan viikon aikana. Käyttäjien varat eivät ole olleet yleisten tietojen mukaan missään vaiheessa vaarassa, sillä ne sijaitsevat offlinessa ns. kylmälompakossa.

Hakkeroinnin jälkeen on nähty paljon erilaista spekulointia Binancen Tether-siirroista ja kytköksistä Bitfinexin tilanteeseen. Jos haluat lukea näitä salaliittoteorioita, suuntaa @Bitfinexed ja @ChicoCrypto -kanaville.

Palaamme Binancen tilanteeseen tulevissa uutiskatsauksissa, jos aihetta on. Tällä hetkellä tiedossa ei ole mitään erityistä faktaa, miksi kyseistä pörssiä pitäisi välttää.

Tässä kohtaa täytyy huomioida se, että sosiaalisesta mediasta löytyy kymmenittäin teorioita ja epäilyjä ja hämäräperäisiä twiittejä kaikista maailman tunnetuimmista pörsseistä, jotka käyttävät Tetheriä. Niitä löytyy myös esimerkiksi Coinbasesta. Eli käyttäjän on itse suodatettava tarjolla olevaa kohinaa ja pääteltävä, missä pörsseissä haluaa asioida.

Tavallisen sijoittajan paras turva on pitää kryptot pois pörsseistä ja säilyttää niitä esim. Ledger Nanossa tai muissa lompakoissa. Käytä pörssiä vain kryptovaluuttojen ostoon ja myyntiin, mutta tee pitkäaikaista säilytystä muuaalla.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

2 kommenttia

  1. Hyvä juttu,

    Lähinnä huvittaa tuo viittaus ”taksikuskiin”, ku tää taksari latas LTC:t 30:n ja BTC:t 3300:n huiteilla takas lompakkoon 😀

    1. Hyvä kuulla, että siellä on yksi BTC-lompakko tukevasti plussalla 🙂 Tuo lause uutisesa viittasi tietysti siihen, että yleensä kuplan huippu määritellään aina siihen pisteeseen, kun taksikuski alkaa juttelemaan aiheesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *