Uutiset
14
syys
Vitalik Buterin

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Uutiskatsaus 14.9: Localbitcoins, Brave, Gemini dollar, Vitalik Buterin

Perjantain uutiskatsauksen aiheena on suomalainen kryptovaluuttapörssi Localbitcoins, joka on saanut tunnustusta yllättävältä taholta. Brave-selain kerää myös käyttäjiä kovaa tahtia. Entä mikä on Gemini dollar? Tetherin kilpailija on kohahduttanut kryptomaailmaa viime päivinä. Lopuksi käydään läpi myös Vitalik Buterinin lausuntoja kryptomarkkinoiden potentiaalista.

Localbitcoins saa tunnustusta

Aloitetaan viikkokatsaus uutisella Suomesta. Localbitcoins voi olla monille suomalaisille kryptosijoittajille tuntematon palvelu, sillä Coinmotion dominoi kenttää niin vahvasti medianäkyvyydessä. Localbitcoins onkin paremmin tunnettu ulkomailla, ja tällä hetkellä etenkin kehittyvillä markkinoilla. Palvelusta ei esimerkiksi löydy edes suomenkielistä Wikipedia-sivua, mutta kyseessä on siis kotimainen yritys.

Localbitcoins on peer-to-peer (P2P) pörssi, joka yhdistää ostajan ja myyjän. Kyseessä on siis decentralized exchange, ja monet kryptoalan ammattilaiset uskovat kehityksen menevän lähitulevaisuudessa tähän suuntaan. Nykyisin alaa dominoivat jättiläiset kuten Binance ja Coinbase, jotka ovat keskitettyjä tahoja.

Palveluun liittyvä uutinen tulee bisnesmaailmasta. Localbitcoins Oy oli Kauppalehden (Alma Talent) luokituksen mukaan Suomen paras yritys vuonna 2017! Yhtiön liikevaihto oli 22,39 miljoonaa euroa, josta kertyi nettovoittoa peräti 25,1 miljoonaa.

Tämä matematiikka selittyy kryprovaluuttojen arvonnousulla. Esimerkiksi Bitcoin 20-kertaisti arvonsa vuoden 2017 aikana. Myös edellä mainittu Coinmotion teki viime vuonna loistavan tuloksen. Valtaosta siitä syntyi joulukuun aikana, jolloin kryptobuumi räjähti toden teolla.

Alla olevassa kuvassa on Localbitcoins -palvelun myyntitarjouksia Suomesta, jos maksutavaksi pankkisiirron.

Sivuston kautta voit ostaa Bitcoineja suoraan toiselta henkilöltä esimerkiksi tilisiirron, Wester Unionin, PayPalin tai monien muiden maksutapojen avulla. Monissa kehittyvissä maissa ihmisillä ei ole edes pankkitiliä, tai paikallisia pörssejä ei ole vielä olemassa. Localbitcoins-palvelu tarjoaa ainoan mahdollisuuden ostaa kryptovaluuttaa turvallisesti.

Vuosi 2018 on ollut alalla hiljaista aikaa. Localbitcoinisin volyymit ja kävijämäärät ovat laskeneet muiden toimijoiden tavoin. Palvelun suosio on vahvassa kasvussa sellaisissa maissa, jotka kärsivät tällä hetkellä valuuttakriisistä. Turkki, Iran, Argentiina ja Venezuela näin esimerkkeinä.

Brave-selain kerää käyttäjiä

Basic Attention Token yhdistettynä Brave-selaimeen on yksi kryptomaailman mielenkiintoisimmista projekteista. Sen takana on monille koodareille tuttu mies, Brendan Eich. Kyseinen herra loi aikoinaan JavaScript-ohjelmointikielen, ja hän on myös yksi Mozilla-projektin perustajista.

Eich on luonut uuden selaimen, joka on nimeltään Brave. Kyseessä on vaihtoehto Google Chromelle, joka on turvallisempi ja lisäksi nopeampi. Braven mukaan sen Android-versio lataa sivut jopa 8x nopeammin kilpailijoihin verrattuna.

Braven erikoisuus on siinä, että se blokkaa mainoksia ja haittaohjelmia prokollatasolla. Erilaiset AdBlocker-appsit ovat muissa selaimissa lisäosia. Brave siivoaa siten nettisivut muita nopeammin ja huolehtii myös yksityisyydestäsi.

Basic Attention Token toimii taas selaimen sisäisenä maksuvälineenä. Sen avulla mainostuloja sekä käyttäjien lahjoituksia voidaan ohjata sisällöntuottajille ilman välikäsiä.

Vaikka kryptovaluuttamarkkinat ovat alamaissa, niin Brave-selain kerää lisää käyttäjiä. Brendan Eichin mukaan selaimella on tällä hetkellä jo 4 miljoonaa aktiivista käyttäjää joka kuukausi. Braven Android-versiota on ladattu jo yli 10 miljoonaa kertaa.

Yhtiö on myös äskettäin piikitellyt teknologiajätti Googlea liittyen GDPR-lakiin.

“There is a massive and systematic data breach at the heart of the behavioral advertising industry. Despite the two-year lead-in period before the GDPR, adtech companies have failed to comply”, kertoo Braven CPO Johnny Ryan. Voit lukea aiheesta tarkemmin CCN:n artikkelista.

Bitcoinkeskus suosittelee tutustumaan tähän selaimeen. Voit ladata Braven tästä linkistä, ja tuet samalla Bitcoinkeskus.com -sivustoa!

Gemini on lanseerannut Tether-kilpailijan

Yksi tämän kuukauden tärkeimmistä uutisista nähtiin pari päivää sitten. Kyseessä oli Gemini-pörssin ilmoitus uuden stablecoin-kryptovaluutan julkaisusta. Stablecoinilla tarkoitetaan Yhdysvaltain dollariin (tai muihin omaisuusluokkiin) sidottua valuuttaa, jonka arvo pyritään pitämään mahdollisimman liikkumattomana. Jos aihe kiinnostaa enemmän, tutustu tähän artikkeliin: Mikä on stablecoin?

Gemini on yhdysvaltalainen pörssi, joka ei ole vaihdoltaan alan suurimpia. Sen perustajat ovat kryptomaailmassa hyvin tutut veljekset, eli kyseessä ovat Winklevoss-kaksoset. Nämä herrat pyysivät aikoinaan Mark Zuckerbergia koodaamaan heille naamakirjan, mutta Zuckerberg päättikin tehdä oman projektinsa, jonka lopputulos on kaikilla tiedossa.

Winklevoss-veljekset yrittivät saada vuonna 2017 myös markkinoille ensimmäistä Bitcoin ETF -tuotetta, ja he ovat olleet jo vuosia kryptovaluuttojen suuria puolestapuhujia. Nyt kaksikko on tuonut markkinoille Gemini dollar -nimisen kryptovaluutan.

Kyseessä on Tetherin tavoin dollariin sidottu kryptovaluutta. Ero tulee siitä, että GUSD on Yhdysvaltain viranomaisten valvoma ja hyväksymä. Tether ei ole vielä tähänkään päivään asti tarjonnut sijoittajille uskottavaa auditointia, ja yhtiön toiminnoista liikkuu paljon erilaisia huhuja.

Gemini dollarin etuna on myös konvertointi takaisin dollareihin. Tetherissä tätä mahdollisuutta ei ole.

GUSD-token on yksi kuukauden tärkeimmistä uutisista. Joidenkin mielestä kyseessä on jopa Bitcoin ETF:ää suurempi juttu. On mielenkiintoista nähdä, kuinka markkinat ottavat tämän tuotteen vastaan.

Onko markkinoilla tilaa 1000x -kasvulle?

Ethereumin perustaja Vitalik Buterin on ollut tällä viikolla myrskyn silmässä. Buterin antoi viikko sitten haastattelun Bloombergille, jossa hän kommentoi kryptomarkkinan kasvua varsin negatiiviseen sävyyn.

Buterinin mielestä kryptovaluutat ovat jo nyt tilanteessa, jossa kasvulle on näkyvissä selkeä katto. Hänen lauseensa ”There isn’t an opportunity for yet another 1,000-times growth in anything in the space anymore.”  on suututtanut monet kryptosijoittajat.

Löydät Buterinin haastattelun tästä linkistä.

Ethereum-perustaja sai kommenteistaan sen verran paljon kuraa, että hän joutui tarkentamaan sanomisiaan lopulta Twitterin puolelle seuraavasti:

Buterin kuittaili myös jatkotwiiteissään TRON-projektin Justin Sunin suuntaan, jota hän on aiemminkin syyttänyt perusteettoman hypen luomisesta.

Aiheeseen otti äskettäin kantaa myös Binancen perustaja ’CZ’ eli Changpeng Zhao. Hän lainasi Buterinin twiittiä ja kommentoi näin:

Totuus lienee jossain näiden kahden välillä. Bitcoinin kurssi on ennustettu nousevan monien analyytikoiden mielestä 100.000 dollarin tasolla ja ylikin. Se tarkoittaisi nykyisiin hintoihin 15x-nousua, ja todennäköisesti altcoin-markkina kohoaisi samaan aikaan vähintään 50x-lukemiin. Tästä on kuitenkin pitkä matka vielä 1000x -tasolle.

Kryptomaailman kokoa voidaan kuitenkin analysoida monella tavalla. Johdannaiset tulevat mukaan myös kryptovaluuttoihin, jotka ovat perinteisilläkin sijoitusinstrumenteilla valtavan kokoinen markkina.

CZ muistuttaa myös twiitissään, ettei uuden teknologian kasvupotentiaalia voi hänen mielestään analysoida perinteisin keinoin.

Aika näyttää, kenen analyytikon ennustuksen osuvat lähimmäksi. Yksi asia on kuitenkin varmaa: perinteisten markkinoiden (mahdollinen) romahdus vaikuttaa merkittävästi myös kryptovaluuttojen tulevaisuuteen. Niin kauan, kun dollari on kuningas ja osakekupla paisuu, kryptovaluutat pysyvät vielä marginaalissa.

Heti, kun talous alkaa näyttää romahtamisen merkkejä, kryptovaluuttojen suosio alkaa nousta. Tämä on nähty viime aikoina mm. Turkissa, Venezuelassa ja Iranissa. Kryptovaluutat ovat jo nyt turvapaikka monille ihmisille, joiden valuutta on joutunut rajun inflaation kouriin.

Artikkelin kuva: Flickr / Techcrunch


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *