Uutiset
12
loka
bitcoin etf

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Uutiskatsaus 12.10: Nouriel Roubini, Bitcoinin kurssi, EU-direktiivi, Deribit

Perjantain uutiskatsauksen ensimmäisenä aiheena on Nouriel Roubinin todistus Yhdysvaltain senaatissa. Tunnettu ekonomisti ei säästellyt sanojaan haukkuessaan kryptovaluuttoja. Tämän lisäksi tarkastellaan Bitcoinin kurssia, joka on saavuttamassa kriittisen tason. Uusi EU-direktiivi vaikuttaa kryptosijoittajiin sekä alan toimijoihin. Lopuksi katsaus Deribit-pörssiin, joka houkuttelee ammattitreidaajia BitMEXiltä.

Rekisteröidy Binancelle

Nouriel Roubinin todistus senaatissa

Nouriel Roubini on tullut tutuksi jokaiselle kryptovaluuttoista kiinnostuneelle kuluneen 24 tunnin aikana. Roubini on amerikkalainen ekonomisti, joka tuli kuuluisaksi ennustuksistaan vuoden 2008 finanssikriisin aikoihin. Hän sai Peter Schiffin ja muiden oikeassa olleiden analyytikoiden tavoin Dr. Doom ja Permabear -leiman ennustaessaan tulevaa romahdusta.

Roubini oli analyysissaan oikeassa, mutta viime vuosina mies näyttää hypänneen keskuspankkien kelkkaan. Ei siis mikään ihme, että Roubini kritisoi rajusti myös kryptovaluuttoja.

Kyseinen ekonomisti (kuvassa) nousi otsikoihin eilen esiintyessään senaatin edessä. Roubini oli Banking, Housing, and Urban Affairs -komitean kuultavana yhdessä Coin Centerin tutkimuspäällikön, Peter Van Valkenburghin kanssa. Roubinin kommentit jäävät taatusti historiaan, sillä termi shitcoin kuultiin ensimmäistä kertaa senaatin istunnossa.

nouriel roubini
Nouriel Roubini IMF:n seminaarissa vuonna 2013

Roubinin puhe löytyy kokonaisuudessaan PDF-muodossa tästä linkistä.  Se sisältää koottuna lähes kaikki mahdolliset argumentit, joita pankkiirit ovat käyttäneet viime vuosina kryptovaluutoista. Seuraavassa muutamia nostoja miehen kommenteista.

A 70% capital loss was a “good” deal compared to thousands of alt-coins (otherwise better known as shitcoins) that have lost on average 95% of their value since the peak. Actually calling this useless vaporware garbage a ‘shitcoin’ is a grave insult to manure that is a most useful, precious and productive good as a fertilizer in agriculture.

Crypto-land is an eco-system of con artists, self-serving peddlers, scammers, carnival barkers, charlatans, and outright criminals.

It is high time to end the hype. Bitcoin is a slow, energy-inefficient dinosaur that will never be able to process transactions as quickly or inexpensively as an Excel spreadsheet.

Mukana oli myös ajaton klassikko: vain rikolliset ja terroristit käyttävät kryptovaluuttoja. Roubinin mukaan maailma ei ole hyötynyt millään tavalla Bitcoinin keksinnöstä kuluneen 10 vuoden aikana.

Yleisen mielipiteen mukaan Roubinin vastapuoli Peter Van Valkenburgh kontrasi onnistuneesti hänen päättömät kommenttinsa. Van Valkenburg viittasi lausunnossaan mm. tähän tapaukseen Afghanistanista, jossa Bitcoin on mahdollistanut naisten työllistymisen ja oman varallisuuden.

Kryptovaluutat ovat pelastaneet lukemattomia ihmishenkiä myös Venezuelassa, jossa tavalliset kansalaiset ovat päässeet niiden avulla turvaan miljoonan prosentin vuotuiselta inflaatiolta. Kryptot valloittavat maailmaa koko ajan kehittyvissä maissa, joiden paikalliset valuutat ovat jatkuvassa romahdusvaarassa.

Tätä kehitystä voi olla vaikeaa nähdä länsimaista, joissa valuutta on (ainakin toistaiseksi) vakaa, pankkipalvelut toimivat ja esimerkiksi kultaa tai hopeaa on helppo ostaa. Tilanne on kuitenkin aivan toinen satojen miljoonien ihmisen arjessa.

Bitcoinin kurssi lähestyy kriittistä pistettä

Bitcoinin kurssissa nähtiin eilen pienimuotoinen romahdus noin 6500 dollarista 6200 dollariin. Tilanne on tasaantunut 6200-6300 dollarin välille, ja markkinat ovat tällä hetkellä odottavassa tilassa. Bitcoinin volatililteetti on ollut kuluneen viikon aikana pienempää kuin pitkään aikaan, ja treidausvolyymit ovat myös laskeneet joka puolella.

Monien analyytikoiden mielestä kyse on tästä trendistä.

Kuvan lähde: Twitter @crypto_rand

Kuva on 24h takaa, jonka jälkeen Bitcoinin kurssi on liikkunut pari milliä vaakasuoraan oikealle. Kyseessä on puolisen vuotta jatkunut trendi, jonka ”kattoviivan” voi vetää hieman pörssistä ja käytetystä aikayksiköstä riippuen aina maaliskuun alun huippuun asti.

Kyseessä on treidaustermein sanottuna wedge eli kiilan/nuolenpään muotoinen trendi, kuten yllä olevasta kuvasta hyvin nähdään. Tapaus on mielenkiintoinen, sillä kurssi voi hyvin rikkoa tuon trendin kumpaan suuntaan tahansa. Jos niin käy, monet treidaajat odottavat rajua liikettä kyseiseen suuntaan.

Tällä hetkellä monet sijoittajat yksinkertaisesti odottavat, mitä markkina tekee. Tästä johtuen myös volyymit ovat laskussa.

Osakemarkkinoiden liikkeet voivat aiheuttaa myös arvaamattomia kurssimuutoksia kryptomarkkinoilla. Bitcoinin kohtalo mahdollisessa kriisitilanteessa on yksi mielenkiintoisimmista puheenaiheista kryptovaluuttoihin liittyen. Bitcoin syntyi vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen, joten kukaan ei tiedä, miten virtuaalivaluutta käyttäytyy markkinaromahduksen aikana.

Kryptovaluutta on toisaalta hyvin spekulatiivinen assetti, joten monet sijoittajat voivat kriisitilanteessa myydä omistuksiaan käteiseksi (tai kullaksi). Toinen koulukunta on sitä mieltä, että osakkeiden tai fiat-valuuttojen romahdusta paetaan nimenomaan kryptojen suuntaan. Bitcoin nähdään digitaalisena kultana eli turvasatamana.

Aiheesta on kirjoitettu äskettäin laaja artikkeli Bitcoinkeskukseen, jonka löydät tästä osoitteesta: Bitcoin vai kulta – kumpi on parempi sijoitus finanssikriisin varalta?

Uusi rahanpesudirektiivi vaikuttaa kryptoalan yrityksiin Suomessa

Helsingin Sanomat uutisoi muutama päivä sitten hallituksen esityksestä uuden rahanpesudirektiivin toimeenpanosta. Se tarjoaa Suomen viranomaisille huomattavasti aiempaa laajemmat valtuudet tutkia maan kansalaisten pankkitilejä.

Jatkossa Kela, poliisi ja verottaja pääsevät käsiksi pankkitietoihin kirjaimellisesti nappia painamalla. Kyseessä on uusi sähköinen rajapinta, jota hyödyntävät myös konkurssiasiamiehet ja tulli.

Tilitiedot on saatu myös aiemmin erikseen pyytämällä, mutta hyvin kankeasti. Pankki on saattanut vastata tietopyyntöihin tuhatisvuisella dokumentilla. Uuden direktiivin myötä verottajan on helpompi tutkia myös sellaisten henkilöiden tilisiirtoja, joiden se epäilee pimittäneen voittoja kryptovaluuttasijoituksista.

Uusi lakiesitys vaikuttaa myös kryptovaluuttojen kauppaan. Välittäjien (kuten suomalainen Coinmotion) on jatkossa rekisteröidyttävä Finanssivalvonnan ylläpitämään rekisterin.

Niiden pitää myös noudattaa rahanpesun estämissääntöjä eli muun muassa velvollisuutta tuntea ja tunnistaa asiakkaansa. Jos asiakas esimerkiksi vaihtaa dollareita tai euroja virtuaalivaluuttaan pitää tietää kuka asiakas on ja mistä rahat ovat peräisin. (Lainsäädäntöneuvos Armi Taipale)

Lisäksi kryptovaluuttapörssien on pidettävä omat sekä asiakkaiden varat erillään muiden sijoituspalveluiden tapaan.

Eurooppalaiset kryptoalan yritykset ovat käytännössä valmistautuneet muutoksiin jo pidemmän aikaa. Lakiuudistuksella ei siis ole mitään mullistavia vaikutuksia alan toimijoihin.

Deribit vie asiakkaita BitMEXiltä

BitMEX on kiistatta ammattimaisten kryptotreidaajien ykköspaikka. Sen treidausvolyymit ovat tällä hetkellä aivan omassa luokassaan, sillä BTC/USD -valuuttapari vastaa noin 30 prosentista koko Bitcoin-markkinasta.

Alan standardina pidetty Coinmarketcap-sivusto ei laske BitMEXin volyymia eikä kurssia mukaan virallisiin lukuihin, koska kyse on johdannaiskaupasta. Sama koskee myös muita vastaavia pörssejä sekä transaktiolouhintaa.

BitMEXin toiminta on saanut myös paljon negaa johtuen erilaisista käyttökatkoista ja niiden aiheuttamista ongelmista. Markkinoille on tullut viime aikoina uusi tulokas, joka kasvattaa suosiota ammattitreidaajien keskuudessa. Kyseessä on pörssi nimeltään Deribit.

Deribit tarjoaa käytännössä samaa tuotetta samaan hintaan kuin BitMEX.

Both Deribit and BitMEX run Bitcoin-collateralised Bitcoin-Dollar Futures with contract units denominated in USD. This means you deposit BTC and use that as margin to trade BTC/USD price action on whatever leverage you choose.  Lähde: Medium.com

Käytännössä kyse on siis Bitcoin-futuurien ostamisesta jopa 100:1 -vivun avulla. Molemmista platformeista löytyy myös erilliset TestNet-versiot, joiden avulla omia botteja ja treidausmekanismeja voi testata.

Deribitin heikkoutena on pienempi vakuusrahasto (40 BTC vs 14.000 BTC), jolla voi olla merkitystä rajun volatiliteetin sattuessa. Lisäksi pörssin order bookit ovat luonnollisesti paljon BitMEXiä pienemmät. Tällä hetkellä alan ykkönen tarjoaa jopa 50x enemmän likviditeettiä.

Deribitin vahvuutena on huomattavasti nopeampi ja toimintavarmempi pörssi. BitMEX on saanut kritiikkiä siitä, että pörssi tuntuu olevan ongelmissa kovien markkinaliikkeiden aikana.

Suosittu Twiittaaja Crypto Rand on viimeisin ammattitreidaaja, joka vaihtoi Deribit-pörssiin:

BitMEX on toistaiseksi kiistaton markkinoiden kuningas. Suurimmat valaat pysyvät jatkossakin siellä, missä on tarjolla korkein volyymi. Deribit on mielenkiintoinen tulokas, joka näyttää nakertavan pikkuhiljaa markkinaykkösen asiakkaita. Kyseessä on todennäköisesti hyvä vaihtoehto sellaiselle treidaajalle, jolle pienempikin volyymi kelpaa.

Tutustu Deribit-pörssiin osoitteessa deribit.com.

Kuva: Flickr / International Monetary Fund’s Photostream, iStock / alexsl


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.