Uutiset
11
marras
Bitcoin kurssi

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Uutiskatsaus 11.11: EtherDelta, Bitcoin, Basic Attention Token, Bitcoin Cash

Sunnuntain uutiskatsauksen pääaiheena on EtherDelta. Kyseessä on ns. hajautettu pörssi (DEX), jonka perustaja Zachary Coburn sai sakot SEC:ltä arvopaperikaupasta johtuen. Tämän lisäksi tutkitaan Bitcionin kurssikehitystä: joko nousukausi on alkanut? Coinbase on puolestaan ottanut Basic Attention Tokenin listoilleen, ja Bitcoin Cashin hard fork lähestyy!

Rekisteröidy Binancelle

EtherDdeltan perustaja sai sakot SEC:ltä

Yksi viikon suurimpia uutisia liittyy EtherDelta -nimiseen pörssiin. Kyseessä on ns. DEX (decentralized exchange) eli hajautettu pörssi. Monet alan ammattilaiset uskovat kaikenlaisen treidauksen, vedonlyönnin ym. kaupankäynnin siirtyvän tulevaisuudessa hajautettuihin pörsseihin. Miksi?

Tavallinen pörssi, kuten Binance tai Coinbase, on yhden yrityksen operoima. Se säilyttää käyttäjien varoja keskitetyssä paikassa, mikä tarkoittaa aina riskiä hakkeroinnille. Käyttäjän talletukset ja kotiutukset ovat myös ”operaattorin armoilla”, ja mukaan tulevat lisäksi KYC sekä muut rajoitteet.

Hajautetun pörssin ideana on tarjota P2P-kaupankäyntiä, eli varat siirtyvät suoraan henkilöiden lompakoista toiseen. Välissä ei ole mitään keskitettyä tahoa, ja kaupat hoidetaan älysopimusten avulla. Hajautetut pörssit ovat ns. shitcoin-sijoittajien taivas, sillä tarjonnassa ovat lähes kaikki mahdolliset ja mahdottomat tokenit. Huonona puolena on heikko volyymi.

EtherDelta-pörssin näkymä.

Ongelma on tällä hetkellä se, että DEX on terminä liian hutera. Moni DEX on hajautettu vain paperilla, sillä pörssin toimintoja kontrolloi silti yksi taho. Tämä on myös tapaus EtherDeltan pihvi.

SEC on Yhdysvaltain finanssialaa valvova viranomainen. Se on ollut viime vuosina etenkin ICO-huijausten kimpussa, mutta case EtherDelta on ensimmäinen isku hajautettuihin pörsseihin. SEC:n mukaan EtherDeltan perustaja Zachary Coburnilla on ollut täysi kontrolli päättää siitä, mitä tokeneita pörssissä voidaan listata. Näin ollen Coburnilla oli myös vastuu seurata SEC:n pykäliä.

Coburnin kannalta tapaus oli tasoa huomautus. Mies on jo sopinut asian SEC:n kanssa ja maksanut tienesteihinsä nähden varsin kevyet 300.000 dollarin sakot.

SEC:n ajojahti johtuu siitä, että osa tokeneista luokitellaan sen mielestä arvopapereiksi (engl. security). Arvopapereiden välitys ilman lupaa on rangaistava teko, jonka seurauksena voi olla vankilatuomio ja sakot.

Tästä johtuen Amerikassa toimivat pörssit kuten Coinbase ovat erittäin varovaisia sen suhteen, mitä tokeneita ne listaavat. Monet pörssit myös blokkaavat yhdysvaltalaisia asiakkaita.

EtherDeltan tapaus on merkittävä, koska se herättää kysymyksen: mikä on todella hajautettu pörssi, ja kenellä on lopulta vastuu? On myös mielenkiintoista nähdä, kuinka kauas ympäri maailmaa SEC kuvittelee sen valtuuksien yltävän.

Bitcoinin kurssi testaa vahvaa support-tasoa

Raportoimme edellisessä uutiskatsauksessa Bitcoinin kurssin mielenkiintoisesta kehityksestä. Bitcoin rikkoi noin viikko sitten yli puoli vuotta jatkuneen trendilinjan oikeaan suuntaan, eli ylöspäin. Monet sijoittajat odottivat mielenkiinnolla uuden rallin alkua, mutta viikko on edetty toistaiseksi varsin tylsissä tunnelmissa.

Yllä oleva kuva on DataDash -kanavan videolta parin päivän takaa, jota voi suositella lämpimästi kaikille lukijoille.

Kuten kuvassa näkyy, Bitcoin on muodostanut vahvan support-tason (yläviistoon etenevä valkoinen viiva), jota kurssi on testannut jo viisi kertaa. Vasemmasta ylänurkasta alaspäin tuleva trendi on edellä mainittu kuukausia vahva resistanssi-taso, jonka Bitcoin äskettäin rikkoi.

DataDash-kanavan analyytikko Nicholas Merten pitää tärkeänä, että kurssi testaa lähipäivinä tätä support-tasoa onnistuneesti. Luvassa on todennäköisesti kurssin pyörimistä 6300-6400 dollarin tuntumassa hetken aikaa.

Kuvassa näkyvät ohuet viivat (vihreä, keltainen, punainen) ovat 50, 100 ja 200 päivän keskiarvoja. Kurssi on tällä hetkellä aivan 50 ja 100 -päivän keskiarvon pinnassa. Niiden rikkominen olisi ensimmäinen hyvä merkki nousukauden alusta. Punaisella näkyvää 200 päivän raja on seuraava todella tärkeä etappi.

Mertenin mielestä vuonna 2018 tuskin nähdään suurempia kurssimuutoksia. Myös Bitcoin ETF:n lopullinen päätös tehdään todennäköisesti helmi-maaliskuussa, mitä monet pitävät triggerinä seuraavalle noususyklille.

Coinbase lisäsi Basic Attention Tokenin valikoimiinsa

Coinbase on esiintynyt todella usein Bitcoinkeskuksen uutiskatsauksissa. Kyseessä on yksi maailman tunnetuimmista pörsseistä, jolla on jo kymmeniä miljoonia asiakkaita. Coinbasen valikoima on ollut tähän asti varsin nihkeä, mutta tilanne muuttuu pian.

Uutisoimme pari viikkoa sitten Coinbasen saamasta 300 miljoonan lisärahoituksesta. Yhtiö ilmoitti tässä yhteydessä lisäävänsä tarjontaansa jopa sadoilla eri kryptovaluutoilla.

Vielä vuosi sitten Coinbasen käyttäjille oli tarjolla vain Bitcoin, Bitcoin Cash, Litecoin sekä Ethereum. Vuoden 2018 aikana valikoimiin on lisätty Ethereum Classic, 0x, USD Coin ja tällä viikolla Basic Attention Token.

BAT-lyhennettä käyttävä token liittyy olennaisesti Brave-selaimeen. Löydät Bitcoinkeskuksen Basic Attention Token -oppaan tästä linkistä.

BAT sai tästä mukavan kurssinosteen, joka hyytyi kuitenkin nopeasti. Viime vuoden kryptohuumassa vastaava uutinen olisi tarkoittanut satojen prosenttien kurssinousua.

Myös kotimainen Coinmotion kertoi Twitterissä uutisia tarjontansa laajentamisesta. Palvelun perustaja Henry Brade kommentoi kauan kaivatun Ethereumin olevan pian valmis ostettavaksi.

 

Bitcoin ABC voittamassa Bitcoin Cash -sisällissodan

Bitcoin Cashin hard fork lähestyy päivä päivältä. Kyseessä on ohjelmistopäivitys, joka jakaa Bitcoin Cash -kryptovaluutan kahteen eri lohkoketjuun. Tämä johtuu siitä, että valuutan kehittäjät eivät ole yksimielisiä tulevista päivityksistä.

Kuten moni varmasti tietää, Bitcoin Cash erosi elokuussa 2017 Bitcoinista täysin samasta syystä. Taustalla oli jo vuosia jatkunut keskustelu Bitcoinin skaalautuvuudesta. Bitcoin Cash -leiri halusi ratkaista ongelman nostamalla lohkoketjun yhden lohkon kokoa kahdeksaan megatavuun.

Nyt vastaava riitely on jakanut Bitcoin Cash -kehittäjät kahtia. Vastakkain ovat Bitcoin ABC ja Bitcoin SV -nimellä tunnetut leirit. Voit lukea tarkemman analyysin tästä Bitcoinkeskuksen artikkelista.

Tuoreiden uutisten mukaan Bitcoin ABC on saanut tukijakseen myös merkittävän maksuoperaattorin, Bitpayn. Aiemmin myös Binance ja Coinbase ovat antaneet tukensa tälle ryhmälle. Sen taustalla on kiinalainen louhintalaitteiden valmistaja Bitmain.

Bitcoin SV -leiriä johtaa ”Fake Satoshi” -lempinimellä tunnettu Craig Wright. Sen tukena on myös suuri kryptosivusto CoinGeek, joka pyörittää maailman suurinta Bitcoin Cash -louhintapoolia.

Kaikki merkittävät pörssit ja esim. Ledger Nano S tukevat tällä hetkellä hard forkkia. Sinun ei tarvitse olla siis huolissasi valuutan menettämisestä. Käytännössä hard fork aiheuttaa toimintakatkon transaktioihin, joka voi venyä tilanteesta riippuen useiksi päiviksi. Kannattaa varautua siihen, ettet pysty liikuttamaan Bitcoin Cashia 15. marraskuuta jälkeen vähään aikaan.

Jos et ole täysin varma käyttämäsi pörssin tai lompakon tilanteesta, kannattaa etsiä infoa palvelun nettisivulta, some-tileiltä (Facebook, Twitter) ja Redditin kautta.

Huom! Jos haluat sivistää itseäsi Bitcoiniin, kultaan, keskuspankkeihin ja maailmantalouteen liittyen, tänään on hyvä ostospäivä!

AdLibris-verkkokaupan kaikki tuotteet ovat vain tänään (11.11.2018) -11% alennuksessa koodilla LOVEME. Tarjous koskee vain yli 40 euron tilauksia.

Tsekkaa Bitcoinkeskuksen kirjasuositukset täältä: bitcoinkeskus.com/kauppa/


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.