Perjantain uutiskatsauksen pääaiheena on jälleen Ethereum Classic. Sen lohkoketjuun suoritettu isku on nyt vahvistettu 51%-hyökkäykseksi. Tarkastelemme myös Bitcoinin kurssia, joka romahti yli 400 dollaria hetkessä. Venäjän huhutaan käyttävän jopa 10 miljardia Bitcoinin ostoon. Bitmainin ongelmat jatkuvat – Jihan Wu on siirtymässä pois toimitusjohtajan pallilta. Monero on puolestaan esillä norjalaisessa kidnappausskandaalissa.
Ethereum Classic -hyökkäys varmistettu
Ethereum Classic on ollut kuluneen viikon suurin puheenaihe kryptovaluuttojen maailmassa. Bitcoinkeskus raportoi tilanteesta myös edellisessä uutiskatsauksessa, jolloin tapahtumien yksityiskohdat olivat vielä hieman epäselvät.
Viime päivinä on varmistunut, että verkkorikolliset suorittivat onnistuneen isku Ethereum Classicin lohkoketjuun. Kyseessä oli ns. 51%-hyökkäys. Se tarkoittaa, että yksi taho sai haltuunsa yli puolet Ethereum Classicin louhintatehosta (engl. hashing power). Tämän jälkeen rikolliset pystyivät muuttamaan jo vahvistettujen lohkojen informaatiota.
Uhriksi päätyi mm. kiinalainen Gate.io -pörssi, joka kärsi yli 200.000 dollarin vahingot. Verkkorikolliset tallettivat ETC-kolikoita pörssiin ja vaihtoivat ne sitten toiseen kryptovaluuttaan. Tämän jälkeen he saivat muutettua lohkoketjun historiaa, jolloin pörssiin tehdyt transaktiot pyyhkiytyivät pois.
Moni on ihmetellyt viime päivinä, miksi Ethereum Classicin kurssi ei ole romahtanut. Tämä johtuu siitä, että 51%-hyökkäys on itse asiassa peruskäyttäjän tai sijoittajan kannalta jokseenkin merkityksetön.
Alla on linkki Twitter-ketjuun, jossa asia on selitetty hyvin. Kannattaa ehdottomasti lukea koko ketju.
Ethereum Classic ($ETC) was 51% attacked yesterday. This is the largest cryptocurrency that has ever been 51% attacked, and it has really interesting implications for the future of PoW currencies. Thread. 👇
— Haseeb >|< (@hosseeb) January 9, 2019
Käytännössä 51%-hyökkäykset ovat kuin pankkiryöstöjä, joiden kohteena ovat kryptovaluuttapörssit. Edellä kuvattu Gate.io -tapaus on juurikin hyvä esimerkki iskun toteutuksesta. Hyökkääjät eivät varasta yksittäisen henkilön kryptoja tai hyökkää kenenkään lompakkoon. Jos kryptovaluuttoja holdaa esim. Ledger Nanossa ja lohkoketju joutuu 51%-iskun kohteeksi, tavallinen käyttäjä ei huomaa edes mitään tapahtuneen.
Viime vuonna myös pari muuta kryptovaluuttaprojektia joutui vastaavan iskun kohteeksi. 51%-hyökkäys on käytännössä mahdollinen vain pieniä kryptovaluuttoja kohtaan, jotka käyttävät Proof of Work -konsensusalgoritmia kuten Bitcoin. Tämä tarkoittaa fyysisiä louhintalaitteita, joita voi ostaa tai vuokrata vaivattomasti.
Jos kryptovaluutan hash power on pieni, 51% laskentatehon hankkiminen ei tule kalliiksi. Tilanne on kriittinen etenkin nyt, kun lukemattomat henkilöt ovat lopettaneet kryptovaluuttojen louhinnan sen tultua kannattamattomaksi.
Suurin osa uusista kryptovaluutoista käyttää Proof of Stake -konsensusta, tai jotain sen variaatiota. Löydät suurimmassa riskiryhmässä olevat kryptovaluutat sivulta crypto51.app.
Kryptovaluuttojen kurssit romahtivat rajusti
Kryptovaluuttojen markkinat ovat olleet viime viikot varsin hiljaisia. Marraskuun puolivälissä alkanut Bitcoinin romahdus huipentui joulukuun puolivälissä 3200 dollarin kurssitasoon. Tämän jälkeen Bitcoin on pyörinyt 4000 dollarin tuntumassa jo pidemmän aikaa. Tammikuun 6-10. päivän välinen aika vietettiin täysin 4000+ taalan yläpuolella.
Markkinoihin tuli eilen taas liikettä, sillä kurssit romahtivat pariin otteeseen todella rajusti.
BitMEXin 1h tolpat. Pari kovan volyymin dumppia on nähty tänään Bitcoinin kohdalla, ja muu markkina tullut perässä.
Saas nähdä otetaanko vielä pari askelta alas päin ja testataan joulukuun pohjia. BitMEXin kurssit kävivät pahimmillaan noin 3100 dollarissa vajaa 1kk sitten. pic.twitter.com/6InGB2ELvT
— Bitcoinkeskus (@bitcoinkeskus) January 10, 2019
Bitcoin kurssi putosi ensin noin 3800 dollarin pintaan ja lopulta aina 3600 taalan tasolle. Kurssi ei ole liikkunut enää sen alemmas perjantain aikana. Kurssiromahdukselle ei ole ollut sen suurempaa syytä. Hinnat ovat liikkuneet viime viikkoina myös toiseen suuntaan täysin vastaavalla tavalla.
Pudotus oli erityisen ikävä altcoineille, joista moni tippui prosenteissa lähes tuplasti Bitcoinin verran. Tämä on ollut hyvin tuttu näky koko vuoden 2018 ajan: rajut pudotukset heijastuvat usein selvästi enemmän altcoineihin. Nousuvaiheessa altit sitten etenevät Bitcoinia nopeammin toiseen suuntaan.
Moni sijoittaja on herätellyt viime viikkoina toiveita uudesta noususta. Totuus on kuitenkin se, että mitään suurempia katalyytteja ei ole vielä olemassa. On hyvin mahdollista, että kurssit käyvät joulukuun pohjissa tai vieläkin alempana. Monen analyytikon mielestä edessä on koko kevään jatkuva sahaaminen, jossa Bitcoinin kurssi pyörii 3000-5000 dollarin välillä ilman selkeää suuntaa.
Venäjä sijoittaa miljardeja Bitcoiniin?
Edellä käsiteltiin Bitcoinin kurssia sekä mahdollista uutta nousua. Yksi triggeri uudelle rallille voisi olla valtioiden mukaantulo Bitcoin-markkinoille. Pari päivää sitten julkistettu uutinen vihjaa, että Venäjä olisi tekemässä valtavia Bitcoin-ostoja keväällä 2019.
Venäläinen ekonomisti Vladislav Ginko otti aiheeseen kantaa Twitterissä alkuviikosta. Hän kommentoi seuraavasti:
“I believe sitting here in Moscow, Russia, that the real factor of Bitcoin adoption will be when Russian government I’m working for will start investing almost $470 billion reserves into Bitcoins. I expect that it’ll be at least $10 billion in the first quarter of this year.” (Lähde)
Ginko jatkaa:
“The same wealthy people of Russia is family connected with officials so the same logic to dump US dollars in face of US sanctions starting play. There is no special motive in huge BTC buying in Moscow to raise BTC price. There is just an answer to reality, US sanctioned economy.”
Venäjän liikkeen takana olisivat Yhdysvaltain sanktiot, jotka ovat haavoittaneet maan taloutta sekä rikkaimpia henkilöitä. Venäjän eliitti sekä keskuspankki haluavat hajauttaa omistuksiaan pois Yhdysvaltain dollareista ja velkakirjoista. Venäjä on ostanut viime vuosina valtavasti kultaa Kiinan tavoin, mutta vaihtoehdot ovat kaiken kaikkiaan vähissä. Bitcoin on yksi optio.
Yksityissijoittaja voi suojautua samalla tavalla mahdollista pankkikriisiä tai fiat-valuutan romahdusta vastaan. Osan portfoliosta voi laittaa esimerkiksi fyysiseen kultaan tai kryptovaluuttaan. Voit lukea lisää tästä artikkelista: Bitcoin vai kulta – kumpi on parempi sijoitus finanssikriisin varalta.
Jihan Wu väistymässä Bitmainin johdosta
Bitmain on ollut mukana Bitcoinkeskuksen uutiskatsauksissa noin kerran kuukaudessa. Kyseessä on kryptomarkkinan yksi suurimpia toimijoita, joten kiinalaisyhtiön tilannetta on syytä seurata mielenkiinnolla. Bitmainin syksy on ollut täynnä tuskaa, sillä yhtiön tilanne on alkanut heikentyä rajusti.
Tuotekehitys ei ole vastannut odotuksia, mallit vanhenevat liian opeasti, listautuminen pörssiin epäonnistui, Bitcoin Cash -omistukset ovat sulaneet käsiin jne. Joulukuussa yhtiö ilmoitti myös todella rajuista irtisanomisista. Ja taas tapahtuu:
https://twitter.com/btcking555/status/1083374412366315520
Tuoreiden uutisten mukaan Bitmainin perustaja Jihan Wu olisi siirtymässä pois toimitusjohtajan paikalta. Kyseessä on paljon enemmän kuin huhu, sillä South China Post -sanomalehti teki ison jutun aiheesta eilen.
Yllä olevan twiitin mukaan yhtiö olisi tekemässä rajut tappiot vuoden 2018 aikana. Huhut konkurssista voivat olla liioiteltuja, mutta Bitmain on ehdottomasti ongelmissa. Parhaimmillaan tai pahimmillaan monopoliaseman ASIC-koneiden valmistamisessa saanut yhtiö on romahtanut huipulta puolessa vuodessa.
Bitmainin ongelmat voivat vaikuttaa suoraan myös kryptomarkkinaan. Jihan Wu on yksi Bitcoin Cashin isoista tukijoista, ja yhtiön holdaa ko. kolikkoa valtavat määrät. Lisäksi Wu tukee taatusti Bitcoin Cash sisällissodassa Roger Verin johtamaa koalitiota ASIC-laitteillaan. Jos Bitmain joutuu suurempiin ongelmiin, Bitcoin SV:n asema voi vahvistua Bitcoin Cash ABC-haaraan verrattuna merkittävästi.
Monero mukana kaappausjutussa
Kryptovaluutta Monero on ollut esillä viime päivinä varsin negatiivisessa valossa. Kyseessä on suuren julkisuuden saanut kidnappaus, joka on käynnissä länsinaapuri Norjassa.
Anne-Elisabeth Falkevik Hagen katosi 31. lokakuuta kodistaan Oslon lähistöllä. Hänen miehensä on Tom Hagen, joka kuuluu öljymaan rikkaimpiin henkilöihin. Hagenin omaisuus on noin 200 miljoonaa dollaria.
Kuva: sanomalehti VG:n sivulta
Norjan poliisi on tutkinut tapausta suuressa hiljaisuudessa, mutta Anne-Elisabethin katoaminen on noussut otsikoihin kuluneella viikolla. Samalla uutisiin on päässyt myös Monero. Kidnappaajat vaativat nimittäin 10 miljoonan dollarin lunnaita Monero-kryptovaluutalla maksettuna.
Monero kuuluu ns. privaattikryptoihin, jonka transaktioita on mahdoton jäljittää. Jos maksu lopulta suoritetaan, poliisin on mahdoton selvittää sen kohde. Kyse ei ole mistään pienestä summasta, sillä lunnaat ovat arvoltaan 1% koko Moneron markkina-arvosta.
Tekijät voivat jäädä kiinni pörsseissä, sillä XMR-valuutta on vaihdettava aikanaan Bitcoineiksi ja sitten dollareiksi. Jos varkaat ovat liian ahneita, heidän jäljilleen voidaan päästä tässä kohtaa. Jos vaihto-operaatio suoritetaan hajautettuna kymmeniin tai satoihin eri pörsseihin pidemmän ajan kuluessa, rikollisten kiinniotto vaikeutuu valtavasti. Monero kurssi ei ole reagoinut merkittävästi uutisiin.
Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!
Ei kommentteja