Uutiset
01
tammi
proof of keys

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Uutiskatsaus 1.1: Proof of Keys, Mastercard, Intia, Bakkt

Vuoden 2019 ensimmäisessä uutiskatsauksessa käsitellään Proof of Keys -päivää. Kyseessä on Bitcoinin 10-vuotispäiväksi järjestetty tempaus, jonka tarkoituksena on pistää kryptovaluuttapörssit polvilleen. Kryptovaluuttojen voima on noussut esiin viime aikoina Mastercardin ja PayPalin sensuurin myötä. Intia on puolestaan höllentämässä kryptobänniään.

Rekisteröidy Binancelle

Proof of Keys -päivä lähestyy

Vuosi 2019 on vasta saatu käyntiin, mutta luvassa on heti mielenkiintoisia tapahtumia. Tammikuun 3. päivä on yksi Bitcoinin historian suurista merkkipaaluista. Maailman tunnetuin kryptovaluutta täyttää silloin 10 vuotta!

Bitcoinin syntymäpäivää voidaan viettää periaatteessa kahdella eri tavalla:

  1. Lokakuun 31. päivä, jolloin Satoshi Nakamoton kirjoittama white paper julkaistiin
  2. Tammikuun 3. päivä, jolloin Bitcoinin lohkoketjtu käynnistyi

Monien mielestä tammikuun 3. päivä on ainoa oikea syntymäpäivä. Silloin syntynyt genesis block käynnisti Bitcoinin lohkoketjun. White paper on myös merkittävä virstanpylväs, mutta kyseessä oli vasta ajatus Bitcoinin toiminnasta paperilla.

Tänä vuonna Bitcoin täyttää siis kymmenen vuotta. Kyseessä on yhä varsin nuori teknologia, jos vertailukohtaa hakee esim. mobiililaitteiden tai internetin puolelta. Monien mielestä kryptovaluuttojen ja lohkoketjuteknologian hyödyntämisessä ollaan suurin piirtein samassa pisteessä, jossa internet oli 90-luvun alkuvuosina.

Tammikuun 3. päivään liittyy myös Proof of Keys -niminen tapahtuma. Sen käynnistäjä Trace Mayer kertoo alla olevalla videolla aiheesta tarkemmin.

Monet Proof of Keys -kampanjan vetureista uskovat suurien pörssien toimivan pankkien tapaan vähimmäisvarantojärjestelmällä (fractional reserve). Eli käytännössä pörsseillä ei ole asiakkaidensa varoja hallussaan, vaan niitä käytetään treidaamiseen, markkinoiden manipulointiin ynnä muuhun.

Proof of Keys -kampanjan tarkoituksena olisi todistaa tämä: jos iso osa pörssin asiakkaista nostaa kryptovaluuttansa omaan lompakkoon, se paljastaisi em. epäilyn olevan totta. Pörssit keskeyttäisivät ulosmaksut, koska niillä ei olisi vaadittavia varoja hallussaan.

Kyse on toistaiseksi varsin pienestä kampanjasta, joka tuskin vaikuttaa pörssien toimintaan. Esimerkiksi pelkästään Coinbasella on 13 miljoonaa käyttäjää ja Binancella about saman verran. Miljoonien ja miljoonien ihmisten pitäisi tehdä yhtäaikainen kotiutus, jotta mahdollinen reservien puute tulisi näkyviin.

Jos aihe silti huolestuttaa, voit aina kotiuttaa varasi pörsseistä hyvissä ajoin.

Proof of Keys -kampanjan viesti on joka tapauksessa asiallinen. Kryptovaluuttapörssit ovat kaupankäyntiä varten, ja omat varat kannattaa treidauksen jälkeen siirtää turvallisempaan paikkaan.

”If you don’t own your private keys, you don’t own your crypto.”

Maailman suosituin hardware-lompakko Ledger Nano S tarjoaa turvallisen säilytysmahdollisuuden. Se tukee nykyään lähes kaikkia suosituimpia kryptovaluuttoja.

Jos portfoliosi koko on vain parin sadan euron luokkaa etkä halua sijoittaa Ledger Nanoon, voit ladata ilmaisen Exodus-lompakon. Se tukee myös monia altcoineja. Kyseessä on desktop-lompakko, ja privaattiavaimesi ovat omalla tietokoneellasi. Vaihtoehtoina ovat myös lukuisat eri mobiililompakot.

Mastercardin sensuuri tuo Bitcoinin hyödyt esiin

Mastercardin toiminta on nostanut Bitcoinin ja kryptovaluuttojen hyödyt esiin viime päivinä. Tapaus liittyy Patreon-nimiseen nettisivuun, joka on suosittu alusta artisteille, kirjailijoille sekä kryptomaailman analyytikoille kerätä rahoitusta omilta faneiltaan.

Viime aikoina noussut keskustelu liittyy kirjailija Robert Spenceriin, joka joutui elokuussa 2018 Patreonin sensuurin alaiseksi. Patreon vastasi Spencerille, että hänen tilinsä oli valitettavasti suljettu maksuoperaattori Mastercardin vaatimuksesta.

Vuonna 2018 on nähty jo lukuisia muitakin suuren luokan sensurointeja. Elokuussa tunnettu vaihtoehtomedian vaikuttaja Alex Jones bännättiin Twitteristä, Facebookista, Applesta sekä PayPalin palvelusta. Pari päivää sitten myös tunnettu The Hacker News -sivusto ilmoitti PayPalin sensuurista:

Tapaukset osoittavat hyvin sen, että kryptovaluutoilla on käyttöä myös kriisimaiden ulkopuolella. Keskitettyjen operaattoreiden sensurointi ja bännäysyritykset eivät auta Bitcoinin kohdalla, sillä transaktioiden lähetystä tai vastaanottoa ei voi kontrolloida kukaan. Mitä enemmän sensurointia yritetään harrastaa, sen paremmin ihmiset ymmärtävät kryptovaluuttojen merkityksen.

Myös tunnettu psykologi Jordan Peterson on alkanut hyväksyä Bitcoin-lahjoituksia. Hän kertoo myös kehittävänsä kilpailevaa alustaa Patreonille.

Intian kryptobänni poistuu vuoden 2019 aikana?

Intia on Kiinan ohella planeettamme väkirikkain maa noin 1,35 miljardin populaatiolla. Valitettavasti molemmat em. maat suhtautuvat varsin vihamielisesti kryptovaluuttoihin. Näistä valtioista löytyy myös maailman suurimmat populaatiot ilman pankkitiliä. Kryptovaluutoilla olisi siten valtavasti potentiaalia Intiassa sekä Kiinassa.

Intian kryptobännin takana on ollut maan keskuspankki, RBI. Se kielsi vuonna 2018 maassa toimivia pankkeja tarjoamasta palveluitaan kryptovaluuttoja käsitteleville yrityksille (esim. pörssit). Kryptovaluutan omistaminen ei ole ollut kiellettyä, mutta startupit, pörssit ja muu alan yritystoiminta puuttuu.

Intiassa on satoja miljoonia potentiaalisia kryptovaluuttojen käyttäjiä.

Tuoreiden tietojen mukaan Intia olisi vihdoin pyörtämässä päätöstä. Yleisen konsensuksen mukaan kryptovaluuttoja ei voida kieltää täysin laittomina, ja parempi tie olisi tehokas säätely.

Kryptobännin poistaminen kävisi järkeen, sillä Facebook ilmoitti äskettäin suunnittelevansa stablecoin-tyyppistä kryptovaluuttaa intialaisille WhatsApp-käyttäjille.  Myös lukuisat kryptoalan startupit haluavat Intiaan sen valtavan väestöpohjan ja potentiaalin vuoksi. Esimerkiksi Pundi X haluaisi avata Point-of-Sale -verkon Intiaan.

Intian lakimuutos voisi olla yksi kryptomarkkinoiden kurssia kääntävistä asioista vuoden 2019 aikana.

Löydät aiemmat Bitcoinkeskuksen Intia-aiheiset uutiset tästä linkistä.

Bakkt keräsi 182 miljoonaa, futuurit myöhästyvät

Bakkt voi hyvin olla yksi vuoden 2019 merkittävimmistä yrityksistä kryptovaluuttojen kentässä. Kyseisen platformin omistaa finanssijätti ICE (Intercontinental Exchange), joka pyörittää esimerkiksi New Yorkin pörssiä.

Kyseessä on suuren kokoluokan projekti, jonka piti alun perin käynnistyä jo marraskuussa 2018. ICE:n partnereina ovat amerikkalaisyhtiöt Microsoft sekä Starbucks, mikä kertoo jotain sen laajuudesta. Bakkt pyrkii tuomaan kryptovaluutat etenkin tavallisten ihmisen käyttöön.

Tämän lisäksi Bakkt aikoo tuoda markkinoille ensimmäiset Bitcoin-futuurit, joiden sopimusten takana on ”fyysinen” Bitcoin. Nykyiset Bitcoin-futuurit ovat ns. cash settled –sopimuksia, eli kyse on käytännössä vain hintaspekulaatiosta dollareilla.

Bakkt kertoi vuoden lopussa hyviä sekä huonoja uutisia. Futuurien tulo markkinoille viivästyy entisestään, ja tarkemmasta aikataulusta tiedotetaan myöhemmin. Hyvänä uutisena on peräti 182 miljoonan dollarin potti lisärahoitusta viideltä eri investointiyhtiöltä.

Bakktin toimitusjohtaja Kelly Loefflerin lausunto on mielenkiintoinen:

https://twitter.com/iamjosephyoung/status/1079762796378640384

Vuosi 2018 oli kryptovaluuttojen kurssiromahduksesta huolimatta aktiivisin niiden 10-vuotisen historian aikana. Bitcoinkeskus on todennut tämän jo useampaan kertaan vuoden 2018 aikana tehdyissä artikkeleissa. Kryptovaluutat menevät alana jatkuvasti eteenpäin, mutta kurssit nousevat ja laskevat pitkälti muista syistä johtuen.

Litecoin sponsoroi UFC-tapahtumaa

Lopuksi vielä mielenkiintoinen sponsoriuutinen.

Kryptovaluutta Litecoinin tunnettuus kasvoi pari pykälää 30. joulukuuta. Sen kehitystyötä johtava Litecoin Foundation sponsoroi Kaliforniassa järjestettyä UFC 232 -tapahtumaa. Litecoinin logo nähtiin kehän lattiassa, minkä lisäksi se mainittiin kuulutuksen aikana.

Kuva: Pexels, Pixabay


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.