Useat pankit ovat estäneet kryptovaluuttojen oston luottokortilla

luottokortti

Kryptovaluuttojen maailmaa on ravisteltu rajusti viime viikkoina. Sijoittajia pelotellaan uusilla, negatiivisilla, uutisilla oikeastaan joka päivä. Yksi viime päivien otsikoista liittyy luottokorttien käyttöön kryptovaluuttojen ostamisessa.

Rekisteröidy Binancelle

Bloomberg uutisoi muutama päivä sitten amerikkalaispankkien ratkaisusta estää kryptovaluuttojen ostot niiden myöntämillä luottokorteilla. Mukana on useita maan suurimpia rahoituslaitoksia: JP Morgan Chase, Bank of America ja Citigroup.

JP Morganin mukaan pankki ei halua ottaa luottoriskiä johtuen kryptovaluuttojen rajuista kurssimuutoksista. Bank of America on samoilla linjoilla, mutta kielto ei koske debit-kortteja. Citigroup on estänyt ostot toistaiseksi, mutta pankissa pidetään silmällä tilanteen kehitystä.

Coinbase on vahvistanut tänään, että edellä mainittu kryptovaluuttojen ostokielto on totta. Yhdysvaltalainen Coinbase on yksi maailman suurimmista kryptovaluuttapankeista. Se on myös monien suomalaisten suosiossa, sillä palvelusta on mahdollista kotiuttaa euroja omalle pankkitilille. Kyseessä on suomalaista Coinmotionia vastaava palvelu.

Amerikkalaispankkien lisäksi myös englantilainen Lloyds Banking Group ilmoitti eilen (5.2.2018) vastaavasta kiellosta. Kyseinen toimenpide vaikuttaa kahdeksaan miljoonaan asiakkaaseen ja koskee kaikkia ryhmän pankkeja.

Miksi tällainen kielto sitten tehdään?

Maksukorteista on olemassa sekä debit että credit -versioita. Monista korteista löytyvät molemmat vaihtoehdot. Debit-kortissa ostokset veloitetaan pankkitililtäsi, kun taas credit-kortissa ostat luotolla. Pankkien kryptobänni koskee nimenomaan credit- eli luottokortteja.

Bitcoinin rajut kurssimuutokset ovat aiheuttaneet pankeille päänvaivaa. Monet harrastesijoittajat ryntäsivät markkinoille viime vuoden lopulla ostamaan kryptovaluuttaa luotolla. Tämän lisäksi verkossa löytyy myös kauhutarinoita paljon suurempien lainojen ottamisesta, mutta se on kokonaan toinen tarina. Luotolla tehdyt ostokset on maksettava aikanaan takaisin, mutta kryptovaluuttojen arvon romahdus on saanut monet luottokortin käyttäjät vaikeaan asemaan.

Pankit haluavat estää nyt uusien ostosten tekemisen, ennen kuin luottoriski kasvaa liian suureksi. Tämä ei ole erityisen yllättävä peliliike, sillä kryptomarkkinoiden tila on todella epävarmalla pohjalla juuri nyt. Jos pahasti miinuksella olevat asiakkaat ostavat Bitcoinia nyt ja menettävät taas 50% omistuksistaan, tilanne voi alkaa riistäytyä monen kohdalla käsistä.

Myös toisenlaisia mielipiteitä löytyy. Australian suurimmat pankit ilmoittivat eilen, että kryptovaluutojen ostoihin ei ole toistaiseksi luvassa rajoituksia.

Joku voi nähdä tämän kryptobännin pankkien hyökkäyksenä kryptovaluuttoja kohtaan. Tapahtuneen perusteella ei kannata panikoida sen enempää, sillä vastaavia uutisia voi tulla jatkossa myös suomalaisten käyttämistä pankeista. On toisaalta hyvä, että aloittelevien kryptosijoittajien intoa luottokorttiostoksiin hillitään hieman. Sijoituksen tekeminen näin riskialttiiseen kohteeseen velkarahalla ei ole todellakaan suositeltava asia.

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*