Kryptovaluutat
16
huhti
uniswap

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Mikä on Uniswap (UNI)?

Uniswap on kryptovaluutta ja markkinoiden suurin hajautettu pörssi. Uniswapin on perustanut amerikkalainen Hayden Adams. Uniswap nousi suuren yleisön tietoisuuteen vuoden 2020 DeFi-buumin aikana.

Uniswap-pörssi lanseerattiin ensin Ethereum-alustalle. AMM ja likviditeettipooli mahdollistavat Uniswapin toiminnan teknisestä näkökulmasta. UNI-token on Uniswapin hallintotoken. Uniswap on haastava sijoituskohde, jota ei voi suositella aloitteleville sijoittajille.

Mikä on Uniswap (UNI)?

Uniswap on kryptovaluutta ja markkinoiden suurin hajautettu pörssi. Uniswapin kryptovaluutta UNI on pörssin hallintotoken. UNI-token antaa oikeuden osallistua Uniswapin kehitykseen ja äänestyksiin mm. teknisten päivitysten yksityiskohdista. UNI-tokenia ei tarvita Uniswapin käyttöön.

Uniswap-pörssi on lanseerattu jo vuonna 2018. Se on ollut alusta asti yksi hajautettujen finanssipalveluiden (DeFi) tärkeimmistä protokollista. Uniswap mahdollistaa kryptovaluuttojen treidaamisen ilman keskitettyä hallintoa tai henkilötietojen luovuttamista. Uniswap-pörssi toimii automaattisesti älysopimusten avulla.

Alla on perustietoa Uniswapista:

OminaisuusInfo
Perustaja Hayden Adams
Kategoria DeFi
Ticker UNI
Kierrossa nyt 0,6 mrd. UNI
Kierrossa max 1 mrd. UNI
Korkein kurssi (pvm) $44,97 (3.5.2021)
Alhaisin kurssi (pvm) $0,419 (17.9.2020)

Voit seurata UNI-tokenin kurssia tästä linkistä: Uniswap (UNI) kurssi.

Uniswapin tavoin lähes kaikki DeFi-kryptovaluutat ovat hallintotokeneita. Kun Uniswapia käytetään, transaktiomaksut maksetaan sen älysopimustalustan natiivitokenilla, jonka päälle Uniswap on rakennettu. Uniswapia käytetään eniten Ethereum-alustalla, jossa transaktiot maksetaan Etherillä (ETH).

Uniswap on viime vuosina lanseerattu myös muille älysopimusalustoille. Siitä on luotu myös uudempia versioita, jotka ovat tuoneet palveluun uusia ominaisuuksia.

Tämä artikkeli on aloittelijan opas Uniswap-pörssistä, sen historiasta, teknologiasta ja UNI-tokenista. Bitcoinkeskuksesta löytyy myös erillinen Uniswap käyttöopas.

Uniswapin historia

Uniswapin on perustanut amerikkalainen Hayden Adams. Uniswapin historia on muihin kryptoihin verrattuna poikkeuksellinen, sillä se oli aluksi vain yhden miehen projekti. Tyypillisesti kryptovaluuttojen taustalta löytyy fintech-yhtiö ja rahoitusta tarjoavia VC-firmoja. Adams kertoo Uniswapin historian yksityiskohtaisesti tässä blogipostauksessa.

hayden adams
Hayden Adams

Uniswapin tarina käynnistyi vuoden 2017 lopulla. Hayden Adams sai kesällä 2017 potkut Siemensiltä konetekniikan insinöörin tehtävistä. Hän alkoi opiskella ystävänsä kehotuksesta Ethereum-ohjelmointia eli Solidity ja JavaScript kieliä.

Adams alkoi kehittää Automated Market Maker (AMM)-algoritmia idean pohjalta, jonka Ethereum-perustaja Vitalik Buterin kuvaili vuonna 2016. Adams julkaisi Uniswapin Proof-of-Conceptin marraskuussa 2017.

Uniswap ei ollut historian ensimmäinen hajautettu pörssi. EtherDelta oli jo lanseerattu aiemmin, mutta sen käyttöliittymä oli kömpelö, ja projekti ajautui ongelmiin myös regulaattoreiden kanssa.

Adams ei ole myöskään Uniswapin käyttämän AMM-algoritmin kehittäjä. Hän rakensi kuitenkin ensimmäisenä tähän konseptiin perustuvan hajautetun pörssin (DEX), josta tuli todella suosittu. Nykyisin markkinoilla on jo satoja AMM-teknologiaa hyödyntäviä DEXejä.

Uniswapin ensimmäinen demoversio julkaistiin keväällä 2018. Samana vuonna Adams tapasi myös Vitalik Buterinin ja alkoi saada kontakteja Ethereum-yhteisöstä. Uniswapin ympärille tuli pikkuhiljaa myös muita kehittäjiä.

Adams kehitti Uniswapia noin vuoden päivät omilla rahoillaan olleessaan työtön. Vuoden 2018 lopulla, eli karhumarkkinan syvimmässä kuopassa, Uniswap lanseerattiin virallisesti Devcon 4 -tapahtuman yhteydessä.

Koko kryptoskene oli tähän aikaan niin kuollut ja DeFi vielä sektori lähes olematon, joten moni missasi varmasti Uniswapin lanseerauksen.

Nimi Uniswap on muuten peräisin Vitalik Buterinilta. Kun Buterin kuuli ensimmäisen nimiehdotuksen, Unipeg (Unicorn + Pegasus), hän totesi: “Unipeg? it sounds more like a Uniswap”.

Vuoden 2020 DeFi-buumi ja UNI-token

Uniswap nousi suuren yleisön tietoisuuteen vuoden 2020 DeFi-buumin aikana. Tätä ennen projekti oli tuntematon kryptosijoittajille, vaikka se kehittyikin vuosien 2018-2019 aikana merkittävästi. DeFi oli vuosina 2018-2019 pieni sektori, josta ei mediassa juuri uutisoitu. Sen kehitystä seurasi vain pieni joukko innokkaita sijoittajia.

Toukokuussa 2020 nähtiin tärkeä virstanpylväs, kun Uniswap V2 julkaistiin. Projekti keräsi myös sijoittajilta 11 miljoonaa dollaria kesällä 2020.

Kesän 2020 DeFi-buumi toi Uniswapille myös aivan uudenlaisia ongelmia. Kilpaileva DEX-protokolla SushiSwap suoritti ”vampyyrihyökkäyksen” ja alkoi tyhjentää likviditeettiä Uniswapista. Vampire attack on kuvattu tarkemmin tällä videolla.

vampyyrihyökkäys

SushiSwap kloonasi Uniswapin teknisesti ja maksoi likviditeetin tarjoajille omaa SUSHI-tokeniaan bonuksena. Tuohon aikaan Uniswapilla ei ollut vielä omaa tokenia. Koska Uniswap on muiden kryptovaluuttojen tapaan open source -koodia, kuka tahansa saattoi kopioida sen lähdekoodin ja rakentaa oman versionsa.

SushiSwapin hyökkäys johti siihen, että Uniswap lanseerasi markkinoille oman kryptovaluuttansa (UNI) syyskuun puolivälissä 2020. Noin 50.000 ETH-osoitetta sai 400 UNI-tokenia airdroppina arvoltaan pari tuhatta dollaria per airdrop. Uniswapin airdropin saivat sellaiset henkilöt, jotka olivat käyttäneet pörssiä aikaisemmin.

Uniswap julkaisi toukokuussa 2021 uuden kehitysversion – Uniswap V3. Se toi merkittäviä parannuksia likviditeetin tarjonnan tehokkuuteen. Tällä hetkellä noin 60 % likviditeetistä on V3:ssa ja 40 % V2:ssa.

Uniswap V3 toimii nykyisin Ethereumin lisäksi 14 muussa lohkoketjussa.

Uniswap-pörssi 

Uniswap-pörssi lanseerattiin ensin Ethereum-alustalle. Vaikka Uniswapista on luotu jo kaksi uutta versiota, sen käyttöliittymä on pysynyt hyvin pitkälti samanlaisena. Kyseessä on hajautettu pörssi eli DEX, joka on rakennettu älysopimusten avulla. Muutkin DEXit toimivat vastaavalla idealla.

DeFi-palveluissa ei ole asiakaspalvelua, käyttäjätilejä tai KYC-prosessia. Taustalla ei ole myöskään perinteisistä pörsseistä tuttuja tilauskirjoja. Treidit suoritetaan likviditeettipooleissa, joiden toiminta kuvataan tarkemmin seuraavassa kappaleessa.

Voit käyttää Uniswapia selaimella osoitteessa app.uniswap.org tai ladata ilmaisen apin sovelluskaupasta. Alla on kuva selainversiosta, jossa ollaan swappaamassa yhtä ETH-tokenia USDC-stablecoineiksi.

uniswap app

Tarvitset myös MetaMask-lompakon ja saldoksi sen älysopimusalustan natiivitokenia, jossa Uniswapia käytät. Jos teet treidejä Ethereum-alustalla, lompakossasi on oltava ETH-tokeneita. Sama koskee myös treidejä Ethereumin Layer 2 -alustoilla.

Treidi tapahtuu tyypillisesti noin 15-20 sekunnissa. Näet oman treidaushistoriasi helposti katsomalla lompakkosi tapahtumia Etherescan-sivustolta.

Uniswapin omaa kryptovaluuttaa (UNI) ei tarvita Uniswapin käyttöön. Sama koskee muitakin hajautettuja pörssejä ja DeFi-palveluita. Transaktiot maksetaan aina älysopimusalustan nativiitokenille. Palvelun oma kryptovaluuttaa toimii lähinnä hallintokäytössä, minkä lisäksi se voi mahdollistaa muuta toiminnallisuutta.

Uniswapin tekninen toiminta

AMM ja likviditeettipooli mahdollistavat Uniswapin toiminnan teknisestä näkökulmasta.

Ennen Uniswapia hajautetuilla pörsseillä oli iso ongelma perinteisiin pörsseihin verrattuna: mistä saada likviditeettiä tilauskirjoihin? Perinteiset pörssit voivat tehdä diilejä ns. markkinatakaajien (market makers) kanssa, mutta hajautettu pörssi ei voi toimia näin.

Hayden Adams ratkaisi ongelman Automated Market Maker eli AMM-algoritmin avulla. Myyjät ja ostajat kommunikoivat Uniswapissa AMM-algoritmia käyttävän älysopimuksen kanssa. Se laskee markkina-aktiviteetin perusteella oikean vaihtokurssin kryptovaluutoille ilman perinteistä tilauskirjaa.

Toinen tärkeä komponentti on likviditeettipooli (LP), josta treidien kohteena olevat kryptovaluutat poimitaan. LP muodostuu markkinatakaajien tallettamista varoista. Sijoittajien insentiivinä toimivat treidauspalkkiot, jotka jaetaan Uniswapin likviditeettipooleihin tallettaville henkilöille.

Likviditeettipoolien toiminta on selitetty hyvin tällä videolla.

Likviditeettipooleilla on eräs merkittävä etu verrattuna perinteisiin pörsseihin. Kuka tahansa voi luoda oman tokeninsa ja tarjota sille likviditeettiä Uniswapissa. Tämä on saanut aikaan meemikolikoiden buumeja, joita on luotu pahimmillaan satoja yhden päivän aikana.

Hajautettu pörssi mahdollistaa parhaimmillaan pienen projektin nousun täysin tyhjästä miljardin arvoiseksi parissa viikossa. Avoimuuden haittapuolena on se, että erilaisten scammikolikoiden luominen on myös yhtä helppoa.

Uniswapin asema DeFi-sektorissa

Uniswapin asema DeFi-sektorissa on pysynyt vahvana ja vakaana. Uniswap on ollut jo vuosia ylivoimaisesti suurin DEX eli hajautettu pörssi. Sen volyymi on artikkelin kirjoitushetkellä hieman yli puolet koko DEX-markkinasta.

Alla on kuva hajautettujen pörssien treidausvolyymista. Voit katsella ajantasaista statistiikkaa Dune Analyticsin sivulta, josta kyseinen grafiikka on poimittu.

dex volume

Kuten kuvasta näkyy, Uniswapin lisäksi vain PancakeSwap erottuu markkinasta merkittävänä osuutena. BNB Chainille keväällä 2021 lanseeratulla Uniswap-kloonilla on reilun 20 prosentin markkinaosuus.

Jos verrataan Uniswapia kaikkiin DeFi-protokolliin, se löytyy likviditeetillä mitattuna 6. sijalta. Uniswapin sijoitus on vaihdellut viime vuodet sijojen 4–6 välimaastossa. Likviditeettiä tärkeämpi mittari sille on kuitenkin treidausvolyymi.

Uniswapin treidausvolyymi on nykyisin vertailukelpoinen jopa suurimpiin keskitettyihin kryptopörsseihin. Esimerkiksi vuosina 2022 ja 2023 Uniswapin volyymi oli pitkiä jaksoja jopa korkeampi kuin Coinbasen.

Uniswapin UNI-token

UNI-token on Uniswapin hallintotoken. Se lanseerattiin markkinoille syyskuussa 2020 torjumaan kilpailija SushiSwapin vampyyrihyökkäystä. Uniswapista oli tullut liian haavoittuva likviditeettihyökkäyksille ilman omaa tokenia.

UNI-tokenin holdaajilla on mahdollisuus osallistua Uniswap-protkollan kehitykseen. Tämä tapahtuu käytännössä hallintomoduulin kautta, jossa suoritetaan äänestyksiä ja käydään keskustelua kehitysehdotuksista. Voit tutustua Uniswapin hallintoon tarkemmin osoiteessa uniswap.org/governance.

UNI-tokenin allokaatio oli seuraava:

  • 60 % yhteisölle
  • 21,27 % Uniswap-tiimille
  • 18,04 % alkuvaiheen sijoittajille
  • 0,69 % projektin neuvonantajille

UNI-tokeneita luotiin syyskuussa 2020 miljardi kappaletta. Ne jaettiin yhteisölle airdropin kautta.

Alla oleva grafiikka näyttää Uniswap-tokenin varannon kehityksen.

uni varanto

Kaikki miljardi tokenia tullaan jakamaan neljän vuoden kuluessa UNI:n lanseerauksesta. Sen jälkeen otetaan käyttöön kahden prosentin vuotuinen inflaatio. Tämä tarkoittaa sitä, että UNI-tokenilla ei ole maksimimäärää.

Uniswap sijoituskohteena

Uniswap on haastava sijoituskohde, jota ei voi suositella aloitteleville sijoittajille. Syynä tähän on UNI-kryptovaluutan rooli hallintotokenina. Tämä tekee Uniswapin kurssikehityksestä vaikeasti ennustettavaa.

Moni kryptosijoittaja on tehnyt virheellisen oletuksen, että Uniswapin aktiviteetti ja likviditeetti ohjaavat sen kurssia. Näin voisi äkkiseltään kuvitella. Mitä enemmän likviditeettiä ja volyymia, sitä arvokkaampi protokolla on kyseessä.

Uniswapin kurssi ei ole kuitenkaan liikkunut samassa suhteessa sen treidausvolyymin tai likviditeetin kanssa. Eikä kyse ole vain Uniswapista, sillä sama ongelma koskee koko DeFi-sektoria. DeFi-appien menestys ei näytä korreloivan suoraan niiden kryptojen kurssien kanssa.

Mikä Uniswapin ja muiden DeFi-kryptojen kurssia sitten liikuttaa? Tämä on hyvä kysymys. Kesällä 2020 DeFi-tokenit raketoivat, kun koko sektori tuli uutena sijoittajien tietoisuuteen. Keväällä 2021 nähtiin myös uusi ”DeFin renesanssi”, kun älysopimusalustojen suosio alkoi kasvaa.

Viime vuosina DeFi-tokenit eivät ole kiinnostaneet sijoittajia samalla tavalla. Jokaisessa syklissä syntyy uusia teknologioita, jotka varastavat sijoittajien huomion. Meemikolikoiden lisäksi uusina tulokkaina ovat mm. AI- ja RWA-kryptot.

Emme suosittele tämän vuoksi Uniswapia aloitteleville sijoittajille. Myös tulevina vuosina kiristyvä regulaatio tuo omat ongelmansa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa SEC on aloittanut hyökkäyksen Uniswapia kohtaan.

Myös EU:ssa nähdään todennäköisesti kiristyvää DeFi-regulaatiota. Miten tämä vaikuttaa Uniswapiin ja muihin DeFi-appeihin – siitä ei ole vielä tarkkaa tietoa.

Jos haluat sijoittaa Uniswapiin, se onnistuu helposti kotimaisesta Coinmotion-pörssistä. Tämä artikkeli opastaa sinut askel askeleelta: Mistä ostaa Uniswap. Siinä käydään läpi tarvittavat toimenpiteet, jolla saat vaihdettua eurosi Uniswap-tokeneiksi.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Antti Hyppänen

Antti Hyppänen on Bitcoinkeskuksen perustaja ja päätoimittaja. Antti on tuottanut sivustolle artikkeleita vuodesta 2017 lähtien. Hän seuraa kryptomarkkinoita vuoden jokaisena päivänä ja vastaa myös Bitcoinkeskuksen sometilien ylläpidosta. Antti ei ole maksimalisti minkään kryptovaluutan osalta vaan tarkastelee kryptoja objektiivisesti. Antin sijoitusprofiili on "buy & hold", eli hän ei treidaa tai vivuta. Kryptoportfolio sisältää suurimmaksi osaksi Bitcoinia ja Ethereumia. Antti seuraa myös aktiivisesti makrotalouden tapahtumia. Kiinnostuksen kohteita ovat kryptovaluuttojen lisäksi kulta, hopea sekä Yhdysvaltojen osakemarkkinat.