Kryptovaluutat
12
helmi
Hajautettu pörssi Uniswap

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Uniswap ja UNI-token

Uniswap on markkinoiden johtava DEX eli hajautettu pörssi. Se on noussut markkina-arvoltaan jo yhdeksi top 20 -kryptovaluutoista. Tämä artikkeli on Uniswap opas. Käymme läpi projektin historian, teknologian sekä Uniswap-tokeniin sijoittamisen.

Huom. Tämä artikkeli ei ole käyttöopas Uniswap-pörssiin. Ideana on esitellä projekti ja etenkin UNI-token sijoittajan näkökulmasta. Jos haluat oppia käyttämään Uniswap-pörssiä, tsekkaa tämä aloittelijan käyttöopas.

Uniswap on DeFi-token

Asetetaan Uniswap ensin oikeaan kategoriaan kryptovaluuttojen maailmassa. Bitcoinkeskus käyttää selkeää kolmiportaista jakoa: valuutat, platformit ja tokenit.

Valuutta-kategoriassa ovat digitaalisen rahan rooliin luodut kolikot, joilla on aina myös oma lohkoketjunsa. Bitcoinin lisäksi tunnettuja valuuttoja ovat Litecoin, Bitcoin Cash, Monero sekä Digibyte.

Platformit ovat kokonaisia ekosysteemejä. Moni kutsuu niitä käyttöjärjestelmiksi, eikä vertaus iOS tai Android-käyttiksiin ole huono idea. Platformit toimivat siis hajautettujen sovellusten ja älysopimusten alustana. Ethereum on markkinajohtaja. Muita tunnettuja platformeja ovat Cardano, Binance Chain ja Tron.

Tokenit luodaan aina jonkin platformin sisälle. Arviolta noin 90 % tokeneista on luotu Ethereum-alustalle. Tokeneilla ei ole omaa lohkoketjua, ja niiden käyttö (utility, governance) liittyy tiettyyn rajattuun ohjelmistoon. Tunnetuin token on tällä hetkellä Chainlink.

Kuten otsikko kertoo, Uniswap kuuluu token-kategoriaan. Uniswap on hajautettu pörssi eli DEX (decentralized exchange). Kyseessä on yksi hajautetun talouden (DeFi) tunnetuimmista ja suosituimmista palveluista. Jos DeFi-sektori on sinulle täysin vieras, voit tutustua siihen tarkemmin Bitcoinkeskuksen DeFi-artikkeleiden avulla.

Uniswapin käyttämä token on myös nimeltään Uniswap. Tämä sana voi siis viitata koko projektiin, hajautettuun pörssiin tai UNI-lyhenteellä toimivaan tokeniin. Uniswapin natiivitoken on luotu Ethereum-alustalle, eli kyseessä on ERC20-standardin mukainen token.

UNI-token on muiden DeFi-polettien tapaan ennen kaikkea governance token eli hallintotoken. Sen omistajilla on valtaa päättää Uniswap-pörssin kehityksestä. Myös Aave, Compound ja muut tunnetut DeFi-tokenit toimivat samalla idealla.

Tarkastellaan sitten Uniswapin historiaa.

Uniswap syntyi yhden miehen projektina

Uniswapin takaa löytyy amerikkalainen Hayden Adams. Kyseessä on muihin kryptovaluuttoihin verrattuna poikkeuksellinen tarina, sillä Uniswap oli pitkään yhden miehen projekti. Tyypillisesti taustalla on fintech-yhtiö, rahoittajia sekä tiimi sovelluskehittäjiä.

Adams kertoo Uniswapin historian yksityiskohtaisesti tässä dokumentissa.

Uniswapin tarina käynnistyi vuoden 2017 lopulla. Adams sai kesällä 2017 potkut Siemensiltä konetekniikan insinöörin tehtävistä. Ystävänsä kehotuksesta, hän alkoi opiskella Ethereum-ohjelmointia eli Solidity ja JavaScript-kieliä.

Hayden Adams oppi nopeasti Ethereum-ohjelmoinnin salat ja halusi itselleen kunnon haasteen. Hän alkoi kehittää Automated Market Maker (AMM)-mallia Vitalik Buterinin vuonna 2016 kuvailleen idean pohjalta.

Marraskuussa 2017 Adams julkaisi Uniswapin Proof-of-Concept version, joka näkyy alla olevassa kuvassa.

uniswap demo

Hayden Adamsin idea ei ollut markkinoiden ensimmäinen hajautettu pörssi. EtherDelta oli jo toiminnassa, mutta sen käyttöliittymä oli kömpelö ja projekti ajautui myöhemmin ongelmiin lainsäätäjien kanssa.

Adams ei ole myöskään Uniswapin käyttämän AMM-mallin keksijä, kuten hän edellä linkatussa historiadokumentissa kertoo. Adams rakensi ensimmäisenä tähän konseptiin perustuvan DEXin, josta tuli todella suosittu. Nykyisin markkinoilla on jo lukuisia vastaavia DEXejä.

Uniswapin ensimmäinen kunnon demoversio julkaistiin keväällä 2018. Samana vuonna Adams tapasi myös henkilökohtaisesti Vitalik Buterinin ja alkoi saada kontakteja Ethereum-yhteisöstä. Uniswapin ympärille tuli pikkuhiljaa myös muita kehittäjiä.

Adams kehitti Uniswapia noin vuoden päivät omilla rahoillaan olleessaan työtön. Vuoden 2018 lopulla eli karhumarkkinan syvimmässä kuopassa, Uniswap lanseerattiin virallisesti Devcon 4 -tapahtuman yhteydessä.

Koko kryptoskene oli tähän aikaan niin jäässä ja DeFi-sektori käytännössä olematon, että moni missasi varmasti Adamsin twiitin täydellisesti.

Nimi Uniswap on muuten peräisin Vitalik Buterinilta. Kun Buterin kuuli ensimmäisen nimiehdotuksen, Unipeg (Unicorn + Pegasus), hän totesi: “Unipeg? it sounds more like a Uniswap”.

Vuoden 2020 DeFi-buumi ja UNI-token

Vaikka Uniswap kehittyi vuonna 2019 ohjelmistona, se oli edelleen täysin tuntematon suurelle yleisölle. Tämä johtui koko DeFi-sektorin kehityksestä. Lopulta Uniswap ”räjäytti pankin” muiden DeFi-protokollien tapaan kevään ja kesän 2020 aikana.

Toukokuussa 2020 nähtiin tärkeä virstanpylväs, kun Uniswap V2 julkaistiin. Projekti myös keräsi sijoittajilta 11 miljoonaa dollaria kesällä 2020.

Kesän 2020 DeFi-buumi toi Uniswapille myös aivan uudenlaisia ongelmia. Kilpaileva DEX-protokolla SushiSwap suoritti ”vampyyrihyökkäyksen” ja alkoi tyhjentää likviditeettiä Uniswapista. Vampire attack on kuvattu prosessina alla olevalla videolla.

Idea on lyhyesti sanottuna se, että SushiSwap kopioi Uniswapin teknisesti ja maksoi likviditeetin tarjoajille omaa SUSHI-tokeniaan bonuksena. Tuohon aikaan Uniswapilla ei ollut vielä omaa tokenia. Koska Uniswap on muiden kryptovaluuttojen tapaan open source -koodia, kuka tahansa voi kopioida sen ja rakentaa oman versionsa.

Tämä tapaus johti siihen, että Uniswap lanseerasi markkinoille oman UNI-tokeninsa syyskuun puolivälissä 2020. Noin 50.000 ETH-osoitetta sai 400 UNI-tokenia airdroppina, jonka arvo oli markkinoilla tuolloin pari tuhatta dollaria. Uniswapin airdropin saivat sellaiset tahot, jotka olivat käyttäneet pörssiä aiemmin. Mukava bonus!

Parin kuukauden ajan UNI-tokenia oli mahdollista hankkia myös tarjoamalla likviditeettiä Uniswap-pörssiin, mutta nyt tämä ei enää onnistu. Jos haluat UNI-tokenia itsellesi, sinun on hankittava ne markkinoilta tai osallistuttava projektin kehitystyöhön.

Uniswap julkaisi toukokuussa 2021 uuden kehitysversion – Uniswap V3. Se toi merkittäviä parannuksia likviditeetin tarjonnan tehokkuuteen.

Uniswap-pörssi 

Moni asiasta tietämätön sijoittaja voi kuvitella UNI-tokenin toimivan Uniswap-pörssissä transaktiomaksujen valuuttana. Näin ei kuitenkaan ole asia. Uniswap-tokenia ei tarvita loppukäyttäjän näkökulmasta millään tavalla.

Itse pörssi on hyvin yksinkertainen käyttää. Kyseessä on siis Decentralized Exchange eli DEX eli hajautettu pörssi. Uniswap on Ethereum-alustalla pyörivä sovellus eli se on hajautettu, avoin kaikille ja automatisoitu.

Kaikki DeFi-palvelut toimivat samalla idealla, eli käyttäjä kommunikoi lompakkonsa avulla älysopimusten kanssa. DeFi-palveluissa ei ole asiakaspalvelua, ei käyttäjätilejä eikä KYC-prosessia. Tarvitset vain MetaMask-lompakon ja sinne saldoksi hieman Etheriä transaktioiden maksuun.

uniswap etusivu

Yllä olevassa kuvassa on Uniswap-pörssin käyttöliittymä (V3). Se ei ole juurikaan muuttunut V1 -> V2 -> V3 välillä. Valitset listalta vain haluamasi tokenin myynti- ja ostolaatikkoon. Tässä esimerkissä ollaan vaihtamassa ETH (1 kpl) DAI-stablecoiniin. Tarkempia tietoja treidistä saa pyöreästä info-painikkeesta. Uniswap ottaa vain 0,3 prosentin kulun, joten käyttö on halpaa. Ainakin teoriassa.

Todellisuudessa tilanne on kuitenkin toinen. Jokainen treidi on kommunikointi älysopimuksen kanssa, josta täytyy maksaa Ethereum-verkossa transaktiomaksu. DeFi-buumin kuumimpaan aikaan tämä on tarkoittanut yli $100 suuruisia siirtoja!

Toisaalta, jos sinulla on esim. Aave-tokeneita lompakossasi ja lähetät ne Binanceen myytäväksi, niin tuo transaktio voi maksaa yhtä lailla $100 verkon ollessa ruuhkainen. Siihen päälle maksat vielä toisen transaktion, kun lähetät ostamasi tokenit omaan lompakkoosi.

Ethereum-verkon ruuhkat ovat ajaneet DeFi-buumin aikaan piensijoittajat pois näistä sovelluksista liian korkeiden siirtokulujen vuoksi. Ongelma ei koske vain Uniswapia, vaan se on yhtä lailla jokaisen DeFi-appin riesana ennen kuin versio 2.0 (tai muita skaalausratkaisuja) saadaan toimimaan.

Uniswap-transaktiot sujuvat yleensä noin 30 sekunnissa, jos olet maksanut riittävästi Etheriä transaktiosta.

Uniswapin tekninen toiminta

Uniswapin taustalta löytyy pari tärkeää teknistä osa-aluetta, jotka on syytä käydä läpi. Nämä termit ovat AMM ja liquidity pool eli likviditeettipooli.

Ennen Uniswapia, hajautetuilla pörsseillä oli valtava ongelma perinteisiin pörsseihin verrattuna: mistä saada likviditeetin tarjoajat eli kysyntä & tarjonta tilauskirjoihin. Uniswap on ratkaissut tämän ongelman edellä kuvattujen innovaatioiden avulla.

Myyjät ja ostajat kommunikoivat Uniswapissa älysopimuksen kanssa, joka hyödyntää AMM-algoritmia. Tämä Automated Market Maker -algoritmi laskee markkina-aktiviteetin perusteella oikean vaihtokurssin ilman, että myynti- tai ostotarjouksia on oltava olemassa perinteiseen tapaan.

Jos henkilö treidaa Uniswapissa esimerkiksi Ethereumia (ETH) Makeriksi (MKR), hänen on saatava jostain MKR-tokeneita lompakkoonsa. Nämä tokenit tulevat likviditeettipoolista. Aihe on selitetty hyvin alla olevalla videolla.

Likviditeettipooli muodostuu sijoittajien Uniswapiin tallettamista varoista. Hajautettu pörssi houkuttelee markkinoiden toimijoita tallettamaan varojaan pörssin likviditeettipooliin treidauspalkkioiden avulla. Ne menevät siis LP-talletuksia tehneille.

Uniswap ei voi siis toimia ilman pörssiin tallennettua likviditeettiä. Jos menet DEXiin ja haluat ostaa suuria summia jotain todella harvinaista kolikkoa, tarjolla ei välttämättä ole haluamaasi likviditeettiä. Tosin, et todennäköisesti saa ostettua suuria summia mistään muualtakaan, jos kyseessä on hyvin tuntematon poletti.

Aiheeseen liittyy myös termi impermanent loss. Impermanent loss tarkoittaa sitä, että likviditeetin tarjoajat voivat kärsiä tietyissä tilanteissa myös tappiota. Kyseessä ei ole siis täysin riskitön rahasampo Uniswap-sijoittajille.

UNI-token sijoituskohteena

Käydään lopuksi läpi Uniswapin natiivitokenia UNI sekä Uniswapia sijoituskohteena.

Kuten aiemmin tuli jo mainittua, Uniswapin UNI-tokenia ei käytetä pörssissä transaktioiden maksamiseen. Likviditeetin tarjoajat saavat palkkiot siinä tokenissa, jota olet Uniswapissa myymässä. UNI-token on ns. hallintotoken eli governance token.

Tämä malli on käytössä myös muissa Ethereuma-alustalla toimivissa DeFi-palveluissa. Kyseessä on tietyllä tapaa kuin DAO eli hajautettu organisaatio, vaikka Uniswapilla onkin dedikoitu kehitystiimi. UNI-tokenin holdaajat saavat äänensä kuuluviin monissa eri asioissa.

Alla on esimerkki äänestyksestä, jossa on päätetty vuositasolla usean miljoonan dollarin käytöstä.

uniswap vote

Äänestykset ovat usein lähes yksimielisiä, kuten yllä olevasta kuvasta myös näkyy. Toki, UNI-tokenin holdaajan ei tarvitse tehdä mitään. Tuossakin äänestyksessä vain noin viidesosa UNI-tokeneista on ollut mukana. Todennäköisesi siksi, koska lopputulos on ollut niin selkeä.

Jos et holdaa UNI-tokeneita omassa lompakossasi vaan säilytät niitä pörssissä, kyseinen kauppapaikka käyttää (halutessaan) äänivaltaasi.

Tällaisen governance-tokenin arvo nousee sitä kautta, mitä enemmän sijoittajien rahaa palveluun virtaa. Mitä useampi suursijoittaja on mukana tarjoamassa likviditeettiä, sitä useammalla taholla on myös intressi holdata UNI-tokeneita ja varmistaa projektin eteneminen haluttuun suuntaan.

Tässä kohtaa on siis huomioitava selkeä ero esim. Ethereumin ja muiden platformien natiivitokenien välillä. Uniswapin käytön lisääntyminen hyödyttää välittömästi vain Etheriä, koska kaikki transaktiot lompakon ja Uniswapin välillä maksetaan ETH-tokenilla.

Sijoittajan on myös huomioitava markkinatilanne. Alla oleva kuvan on defillama.com.

dexes

Ranking-lista muuttuu jatkuvasti, joten tarkka TVL-luku tai sija ei ole tässä olennaista. Pointti on se, että markkinoilla on nykyisin jo ainakin puoli tusinaa merkittävää DEXiä. Uusia palveluita nousee jatkuvasti myös muille alustoille kuin Ethereumille.

Esimerkiksi Binance Smart Chain -alustalla toimiva PancakeSwap on noussut suureen suosioon piensijoittajien keskuudessa. BSC tarjoaa alle dollarin hintaiset transaktiot, sillä se ei kärsi Ethereum-verkon skaalausongelmista. Myös PancakeSwapin volyymit ovat noussett lähes Uniswapin tasolle. Uniswap on lähinnä valaiden ja ammattisijoittajien pelikenttä.

Markkinatilanne siis kiristyy jatkuvasti. Uniswapin suosioon vaikuttavat varmasti sen käyttämät skaalausratkaisut ja niiden aikataulu.

Uniswap ostaminen

Uniswap löytyy tällä hetkellä monista tunnetuista pörsseistä. Saat parhaan likviditeetin ja kurssin markkinajohtaja Binancen tarjonnasta. Binance tukee talletuksia kryptovaluutoilla, luottokortilla ja SEPA-pankkisiirrolla.

Osta Uniswapia Binancesta

Jos kaipaat aloittelijaystävällistä vaihtoehtoa, niin UNI-token löytyy myös Coinbasesta sekä Bitpandasta. Kyseisistä kauppapaikoista löytyy myös muita suosittuja DeFi-tokeneita, kuten esimerkiksi Aave. Kaikista edellä mainituista pörsseistä löytyy yksityiskohtainen aloittelijan opas Bitcoinkeskuksesta.

Koska UNI-token on ERC20-standardin mukainen, sitä voi säilyttää lukuisissa eri lompakoissa. Suosittu Exodus on hyvä vaihtoehto desktop- ja mobiililompakoksi. Trustwallet on hyvä mobiililompakko. Ledger Nano X tarjoaa sitten ultimaattista turvaa.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!