Kryptovaluutat
12
helmi
uniswap kryptovaluutta

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Mikä on Uniswap (UNI) kryptovaluutta?

Uniswap on markkinoiden suurin hajautettu pörssi, ja Uniswap kryptovaluutta (UNI) on sen hallintotoken. Uniswapin on perustanut amerikkalainen Hayden Adams. Uniswap mahdollistaa hajautetun treidauksen ilman keskitettyä hallintoa tai henkilötietojen luovuttamista. Tämä artikkeli antaa yleiskuvan Uniswapista, sen historiasta, teknologiasta ja UNI-tokenin roolista hallintotokenina Uniswapin ekosysteemissä.

Mikä on Uniswap (UNI) kryptovaluutta?

Uniswap on markkinoiden suurin hajautettu pörssi, ja Uniswap kryptovaluutta (UNI) on sen hallintotoken. UNI-token antaa oikeuden osallistua Uniswap-pörssin kehitykseen ja äänestää mm. teknisten päivitysten yksityiskohdista.

Uniswap pörssi on perustettu vuonna 2018. Se on ollut alusta asti yksi hajautettujen finanssipalveluiden (DeFi) tärkeimmistä protokollista. Uniswapin lisäksi DeFi-sektoriin kuuluu mm. lainapalveluita, liquid staking -palveluita ja paljon muuta. Hajautetut pörssit, kuten Uniswap, ovat olleet historiallisesti todella suosittuja DeFi-sovelluksia.

Hajautettu pörssi mahdollistaa kryptovaluuttojen treidaamisen ilman keskitettyä hallintoa tai henkilötietojen luovuttamista. Uniswap-pörssi toimii täysin automaattisesti älysopimusten avulla. UNI-tokenia ei tarvita Uniswap-pörssin käyttöön.

Alla on perustietoa Uniswap-kryptovaluutasta (UNI):

OminaisuusInfo
Kategoria DeFi-token (hallintotoken)
Ticker UNI
Kierrossa nyt 0,6 mrd. UNI
Kierrossa max 1 mrd. UNI
Korkein kurssi (pvm) $44,97 (3.5.2021)
Alhaisin kurssi (pvm) $0,419 (17.9.2020)

Voit seurata UNI-tokenin kurssia tästä linkistä: Uniswap (UNI) kurssi.

Uniswap kryptovaluutta on tyypiltään hallintotoken. Lähes kaikki DeFi-tokenit ovat hallintotokeneita. Kun Uniswapia käytetään, transaktiomaksut maksetaan sen älysopimustalustan natiivitokenilla, jonka päälle Uniswap on rakennettu. Uniswapia käytetään eniten Ethereum-alustalla, jolloin transaktiot maksetaan Etherillä.

Uniswap on viime vuosina lanseerattu myös muille älysopimusalustoille. Siitä on luotu myös uudempia versioita, jotka ovat tuoneet palveluun uusia ominaisuuksia.

Tämä artikkeli on aloittelijan opas Uniswap-pörssistä, sen historiasta, teknologiasta ja UNI-tokenista. Bitcoinkeskuksesta löytyy erillinen Uniswap käyttöopas, jos kaipaat ohjeita treidien suorittamiseen.

Uniswapin historia

Uniswapin on perustanut amerikkalainen Hayden Adams. Kyseessä on muihin kryptovaluuttoihin verrattuna poikkeuksellinen tarina, sillä Uniswap oli pitkään yhden miehen projekti. Tyypillisesti taustalla on fintech-yhtiö, rahoittajia sekä tiimi sovelluskehittäjiä.

Adams kertoo Uniswapin historian yksityiskohtaisesti tässä dokumentissa.

Uniswapin tarina käynnistyi vuoden 2017 lopulla. Adams sai kesällä 2017 potkut Siemensiltä konetekniikan insinöörin tehtävistä. Ystävänsä kehotuksesta, hän alkoi opiskella Ethereum-ohjelmointia eli Solidity ja JavaScript-kieliä.

Hayden Adams oppi nopeasti Ethereum-ohjelmoinnin salat ja halusi itselleen kunnon haasteen. Hän alkoi kehittää Automated Market Maker (AMM)-mallia Vitalik Buterinin vuonna 2016 kuvailleen idean pohjalta.

Marraskuussa 2017 Adams julkaisi Uniswapin Proof-of-Concept version, joka näkyy alla olevassa kuvassa.

uniswap demo

Hayden Adamsin idea ei ollut markkinoiden ensimmäinen hajautettu pörssi. EtherDelta oli jo toiminnassa, mutta sen käyttöliittymä oli kömpelö ja projekti ajautui myöhemmin ongelmiin lainsäätäjien kanssa.

Adams ei ole myöskään Uniswapin käyttämän AMM-mallin keksijä, kuten hän edellä linkatussa historiadokumentissa kertoo. Adams rakensi ensimmäisenä tähän konseptiin perustuvan DEXin, josta tuli todella suosittu. Nykyisin markkinoilla on jo lukuisia vastaavia DEXejä.

Uniswapin ensimmäinen kunnon demoversio julkaistiin keväällä 2018. Samana vuonna Adams tapasi myös henkilökohtaisesti Vitalik Buterinin ja alkoi saada kontakteja Ethereum-yhteisöstä. Uniswapin ympärille tuli pikkuhiljaa myös muita kehittäjiä.

Adams kehitti Uniswapia noin vuoden päivät omilla rahoillaan olleessaan työtön. Vuoden 2018 lopulla eli karhumarkkinan syvimmässä kuopassa, Uniswap lanseerattiin virallisesti Devcon 4 -tapahtuman yhteydessä.

Koko kryptoskene oli tähän aikaan niin jäässä ja DeFi-sektori käytännössä olematon, että moni missasi varmasti Adamsin twiitin täydellisesti.

Nimi Uniswap on muuten peräisin Vitalik Buterinilta. Kun Buterin kuuli ensimmäisen nimiehdotuksen, Unipeg (Unicorn + Pegasus), hän totesi: “Unipeg? it sounds more like a Uniswap”.

Vuoden 2020 DeFi-buumi ja UNI-token

Vaikka Uniswap kehittyi vuonna 2019 ohjelmistona, se oli edelleen täysin tuntematon suurelle yleisölle. Tämä johtui koko DeFi-sektorin kehityksestä. Lopulta Uniswap ”räjäytti pankin” muiden DeFi-protokollien tapaan kevään ja kesän 2020 aikana.

Toukokuussa 2020 nähtiin tärkeä virstanpylväs, kun Uniswap V2 julkaistiin. Projekti myös keräsi sijoittajilta 11 miljoonaa dollaria kesällä 2020.

Kesän 2020 DeFi-buumi toi Uniswapille myös aivan uudenlaisia ongelmia. Kilpaileva DEX-protokolla SushiSwap suoritti ”vampyyrihyökkäyksen” ja alkoi tyhjentää likviditeettiä Uniswapista. Vampire attack on kuvattu prosessina alla olevalla videolla.

Idea on lyhyesti sanottuna se, että SushiSwap kopioi Uniswapin teknisesti ja maksoi likviditeetin tarjoajille omaa SUSHI-tokeniaan bonuksena. Tuohon aikaan Uniswapilla ei ollut vielä omaa tokenia. Koska Uniswap on muiden kryptovaluuttojen tapaan open source -koodia, kuka tahansa voi kopioida sen ja rakentaa oman versionsa.

Tämä tapaus johti siihen, että Uniswap lanseerasi markkinoille oman UNI-tokeninsa syyskuun puolivälissä 2020. Noin 50.000 ETH-osoitetta sai 400 UNI-tokenia airdroppina, jonka arvo oli markkinoilla tuolloin pari tuhatta dollaria. Uniswapin airdropin saivat sellaiset tahot, jotka olivat käyttäneet pörssiä aiemmin. Mukava bonus!

Parin kuukauden ajan UNI-tokenia oli mahdollista hankkia myös tarjoamalla likviditeettiä Uniswap-pörssiin, mutta nyt tämä ei enää onnistu. Jos haluat UNI-tokenia itsellesi, sinun on hankittava ne markkinoilta tai osallistuttava projektin kehitystyöhön.

Uniswap julkaisi toukokuussa 2021 uuden kehitysversion – Uniswap V3. Se toi merkittäviä parannuksia likviditeetin tarjonnan tehokkuuteen.

Uniswap-pörssi 

Moni asiasta tietämätön sijoittaja voi kuvitella UNI-tokenin toimivan Uniswap-pörssissä transaktiomaksujen valuuttana. Näin ei kuitenkaan ole asia. Uniswap-tokenia ei tarvita loppukäyttäjän näkökulmasta millään tavalla.

Itse pörssi on hyvin yksinkertainen käyttää. Kyseessä on siis Decentralized Exchange eli DEX eli hajautettu pörssi. Uniswap on Ethereum-alustalla pyörivä sovellus eli se on hajautettu, avoin kaikille ja automatisoitu.

Kaikki DeFi-palvelut toimivat samalla idealla, eli käyttäjä kommunikoi lompakkonsa avulla älysopimusten kanssa. DeFi-palveluissa ei ole asiakaspalvelua, ei käyttäjätilejä eikä KYC-prosessia. Tarvitset vain MetaMask-lompakon ja sinne saldoksi hieman Etheriä transaktioiden maksuun.

uniswap etusivu

Yllä olevassa kuvassa on Uniswap-pörssin käyttöliittymä (V3). Se ei ole juurikaan muuttunut V1 -> V2 -> V3 välillä. Valitset listalta vain haluamasi tokenin myynti- ja ostolaatikkoon. Tässä esimerkissä ollaan vaihtamassa ETH (1 kpl) DAI-stablecoiniin. Tarkempia tietoja treidistä saa pyöreästä info-painikkeesta. Uniswap ottaa vain 0,3 prosentin kulun, joten käyttö on halpaa. Ainakin teoriassa.

Todellisuudessa tilanne on kuitenkin toinen. Jokainen treidi on kommunikointi älysopimuksen kanssa, josta täytyy maksaa Ethereum-verkossa transaktiomaksu. DeFi-buumin kuumimpaan aikaan tämä on tarkoittanut yli $100 suuruisia siirtoja!

Toisaalta, jos sinulla on esim. Aave-tokeneita lompakossasi ja lähetät ne Binanceen myytäväksi, niin tuo transaktio voi maksaa yhtä lailla $100 verkon ollessa ruuhkainen. Siihen päälle maksat vielä toisen transaktion, kun lähetät ostamasi tokenit omaan lompakkoosi.

Ethereum-verkon ruuhkat ovat ajaneet DeFi-buumin aikaan piensijoittajat pois näistä sovelluksista liian korkeiden siirtokulujen vuoksi. Ongelma ei koske vain Uniswapia, vaan se on yhtä lailla jokaisen DeFi-appin riesana ennen kuin versio 2.0 (tai muita skaalausratkaisuja) saadaan toimimaan.

Uniswap-transaktiot sujuvat yleensä noin 30 sekunnissa, jos olet maksanut riittävästi Etheriä transaktiosta.

Uniswapin tekninen toiminta

Uniswapin taustalta löytyy pari tärkeää teknistä osa-aluetta, jotka on syytä käydä läpi. Nämä termit ovat AMM ja liquidity pool eli likviditeettipooli.

Ennen Uniswapia, hajautetuilla pörsseillä oli valtava ongelma perinteisiin pörsseihin verrattuna: mistä saada likviditeetin tarjoajat eli kysyntä & tarjonta tilauskirjoihin. Uniswap on ratkaissut tämän ongelman edellä kuvattujen innovaatioiden avulla.

Myyjät ja ostajat kommunikoivat Uniswapissa älysopimuksen kanssa, joka hyödyntää AMM-algoritmia. Tämä Automated Market Maker -algoritmi laskee markkina-aktiviteetin perusteella oikean vaihtokurssin ilman, että myynti- tai ostotarjouksia on oltava olemassa perinteiseen tapaan.

Jos henkilö treidaa Uniswapissa esimerkiksi Ethereumia (ETH) Makeriksi (MKR), hänen on saatava jostain MKR-tokeneita lompakkoonsa. Nämä tokenit tulevat likviditeettipoolista. Aihe on selitetty hyvin alla olevalla videolla.

Likviditeettipooli muodostuu sijoittajien Uniswapiin tallettamista varoista. Hajautettu pörssi houkuttelee markkinoiden toimijoita tallettamaan varojaan pörssin likviditeettipooliin treidauspalkkioiden avulla. Ne menevät siis LP-talletuksia tehneille.

Uniswap ei voi siis toimia ilman pörssiin tallennettua likviditeettiä. Jos menet DEXiin ja haluat ostaa suuria summia jotain todella harvinaista kolikkoa, tarjolla ei välttämättä ole haluamaasi likviditeettiä. Tosin, et todennäköisesti saa ostettua suuria summia mistään muualtakaan, jos kyseessä on hyvin tuntematon poletti.

Aiheeseen liittyy myös termi impermanent loss. Impermanent loss tarkoittaa sitä, että likviditeetin tarjoajat voivat kärsiä tietyissä tilanteissa myös tappiota. Kyseessä ei ole siis täysin riskitön rahasampo Uniswap-sijoittajille.

Yhteenveto Uniswapista

Kuten aiemmin tuli jo mainittua, Uniswapin UNI-tokenia ei käytetä pörssissä transaktioiden maksamiseen. Likviditeetin tarjoajat saavat palkkiot siinä tokenissa, jota olet Uniswapissa myymässä. UNI-token on ns. hallintotoken eli governance token.

Tämä malli on käytössä myös muissa Ethereuma-alustalla toimivissa DeFi-palveluissa. Kyseessä on tietyllä tapaa kuin DAO eli hajautettu organisaatio, vaikka Uniswapilla onkin dedikoitu kehitystiimi. UNI-tokenin holdaajat saavat äänensä kuuluviin monissa eri asioissa.

Alla on esimerkki äänestyksestä, jossa on päätetty vuositasolla usean miljoonan dollarin käytöstä.

uniswap vote

Äänestykset ovat usein lähes yksimielisiä, kuten yllä olevasta kuvasta myös näkyy. Toki, UNI-tokenin holdaajan ei tarvitse tehdä mitään. Tuossakin äänestyksessä vain noin viidesosa UNI-tokeneista on ollut mukana. Todennäköisesi siksi, koska lopputulos on ollut niin selkeä.

Jos et holdaa UNI-tokeneita omassa lompakossasi vaan säilytät niitä pörssissä, kyseinen kauppapaikka käyttää (halutessaan) äänivaltaasi.

Tällaisen governance-tokenin arvo nousee sitä kautta, mitä enemmän sijoittajien rahaa palveluun virtaa. Mitä useampi suursijoittaja on mukana tarjoamassa likviditeettiä, sitä useammalla taholla on myös intressi holdata UNI-tokeneita ja varmistaa projektin eteneminen haluttuun suuntaan.

Tässä kohtaa on siis huomioitava selkeä ero esim. Ethereumin ja muiden platformien natiivitokenien välillä. Uniswapin käytön lisääntyminen hyödyttää välittömästi vain Etheriä, koska kaikki transaktiot lompakon ja Uniswapin välillä maksetaan ETH-tokenilla.

Sijoittajan on myös huomioitava markkinatilanne. Alla oleva kuvan on defillama.com.

dexes

Ranking-lista muuttuu jatkuvasti, joten tarkka TVL-luku tai sija ei ole tässä olennaista. Pointti on se, että markkinoilla on nykyisin jo ainakin puoli tusinaa merkittävää DEXiä. Uusia palveluita nousee jatkuvasti myös muille alustoille kuin Ethereumille.

Esimerkiksi Binance Smart Chain -alustalla toimiva PancakeSwap on noussut suureen suosioon piensijoittajien keskuudessa. BSC tarjoaa alle dollarin hintaiset transaktiot, sillä se ei kärsi Ethereum-verkon skaalausongelmista. Myös PancakeSwapin volyymit ovat noussett lähes Uniswapin tasolle. Uniswap on lähinnä valaiden ja ammattisijoittajien pelikenttä.

Markkinatilanne siis kiristyy jatkuvasti. Uniswapin suosioon vaikuttavat varmasti sen käyttämät skaalausratkaisut ja niiden aikataulu.

Bitcoinkeskuksesta löytyy Uniswapiin sijoittamisesta kiinnostuneille erillinen artikkeli Uniswap ostaminen. Siinä käydään läpi parhaat UNI-tokenin ostopaikat sekä turvallinen säilytys. Artikkelissa analysoidaan myös Uniswapia sijoituskohteena.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Antti Hyppänen

Antti Hyppänen on Bitcoinkeskuksen perustaja ja päätoimittaja. Antti on tuottanut sivustolle artikkeleita vuodesta 2017 lähtien. Hän seuraa kryptomarkkinoita vuoden jokaisena päivänä ja vastaa myös Bitcoinkeskuksen sometilien ylläpidosta. Antti ei ole maksimalisti minkään kryptovaluutan osalta vaan tarkastelee kryptoja objektiivisesti. Antin sijoitusprofiili on "buy & hold", eli hän ei treidaa tai vivuta. Kryptoportfolio sisältää suurimmaksi osaksi Bitcoinia ja Ethereumia. Antti seuraa myös aktiivisesti makrotalouden tapahtumia. Kiinnostuksen kohteita ovat kryptovaluuttojen lisäksi kulta, hopea sekä Yhdysvaltojen osakemarkkinat.