Uniswap (UNI) kurssi – EUR & USD

Uniswap (UNI) kurssi on liikkunut historiallisesti $0,419 (17.9.2020) ja $44,97 (3.5.2021) välillä. Uniswap on hajautettu pörssi ja yksi markkinoiden tunnetuimmista DeFi-protokollista. Uniswapin UNI-token saa arvonsa kysynnän ja tarjonnan lisäksi oikeudesta osallistua protokollan kehitykseen. Uniswapin kurssi saavuttaa todennäköisesti uuden huippunsa sellaisena ajanhetkenä, kun koko DeFi-sektorin likviditeetti nousee merkittävästi.

Uniswap (UNI) kurssi – historiallinen kehitys

Uniswap (UNI) kurssi on liikkunut historiallisesti $0,419 (17.9.2020) ja $44,97 (3.5.2021) välillä. Uniswapin kurssista on dataa syyskuusta 2020 alkaen. Tämä informaation perustuu Coinmarketcapin historiadataan.

Uniswap on hajautettu pörssi (DEX), joka perustettiin jo vuonna 2018. Se toimi aluksi ilman omaa tokenia. Tilanne muuttui vuonna 2020, kun DeFi-sektori nousi suureen suosioon, ja monet DeFi-protokollat lanseerasivat oman tokeninsa.

Uniswapin UNI-token tuli markkinoille syyskuussa 2020, ja sitä jaettiin airdropina pörssin aktiivisimmille käyttäjille. Jokainen kriteerit täyttänyt Uniswap-pörssin käyttäjä sai 400 UNI-tokenia, joiden arvo oli kyseisellä ajanhetkellä 1200-1500 dollaria.

Uniswapin UNI-token romahti kuitenkin nopeasti peräti 0,4 dollarin tasolle ja jatkoi tulevina kuukausina yhä alemmas, kun DeFi-buumi hiljalleen hiipu vuoden 2020 lopulla.

Alla olevassa grafiikassa näkyy Uniswapin kurssikehitys sen historian aikana.

uniswap kurssi

Vuosi 2021 oli todella menestyksekäs Uniswapille, kuten niin monille muillekin kryptovaluutoille. UNI-tokenin kurssi kohosi noin neljästä dollarista hieman yli 44 dollarin lukemiin kevään 2021 aikana. Kurssihuippu $44,97 saavutettiin 3. toukokuuta. Tämän jälkeen Uniswapin kurssi romahti, kun koko kryptomarkkina kääntyi laskuun kesällä 2021.

Bitcoin, ja monet muut suositut kryptovaluutat, tekivät uudet ATH-lukemat marraskuussa 2021. Uniswap ei kuitenkaan noussut enää uusiin kurssihuippuihin. UNI-token kohosi syyskuussa 2021 vielä hieman yli 31 dollariin, mutta kurssi aloitti tämän jälkeen karhumarkkinan – kaksi kuukautta Bitcoinia aiemmin.

Uniswapin kurssi romahti vuonna 2022 muun kryptomarkkinan mukana. UNI-tokenin kurssi putosi kesäkuussa 2022 aina 3,7 dollariin saakka. Tämä tarkoittaa noin 92 prosentin pudotusta vuoden 2021 huippulukemista.

Uniswapin kurssi nousi elokuussa 2022 jopa yli kahdeksan dollarin. Tämä nousu jäi kuitenkin lyhytaikaiseksi, sillä markkina syöksyi marraskuussa jälleen alaspäin. Vuosi 2022 päättyi noin 5,2 dollarin kurssiin.

Vuosi 2023 oli todella vahva monille kryptovaluutoille. Uniswap kuului ehdottomasti markkinan häviäjiin. UNI-token putosi pahimmillaan jopa alle neljään dollariin, mutta kurssi kääntyi nousuun vuoden viimeisinä viikkoina. Lopulta Uniswapin kurssi nousi 40 % vuoden 2023 aikana. Tämä on selvästi matalampi lukema verrattuna moniin kilpailijoihin.

Vuoden 2024 ensimmäinen kvartaali oli Uniswapille loistava. Sen kurssi kohosi parhaimmillaan hieman alle 15 dollariin, mikä tarkoittaa lähes 200 prosentin nousua vuoden alusta. Kurssissa nähtiin kuitenkin iso romahdus huhtikuussa: ensin SEC lähetti Uniswapille ns. Wells noticen, jonka jälkeen Uniswapin kurssi romahti kymmeniä prosentteja muun markkinan laskiessa.

Mikä on Uniswap?

Uniswap on hajautettu pörssi ja yksi markkinoiden tunnetuimmista DeFi-protokollista. DeFi on lyhenne sanoista decentralized finance. Se on terminä sateenvarjo kaikille hajautetuille finanssipalveluille. DeFi-sektoriin kuuluu hajautettujen pörssien lisäksi myös mm. hajautettuja lainapalveluita.

Uniswap on ollut alusta asti markkinoiden johtava DEX eli hajautettu pörssi. Se lanseerattiin ensin Ethereum-alustalle, mutta nykyisin Uniwapia voi käyttää mm. Arbitrum, Optimism, ja Polygon-alustoilla, jotka ovat EVM-yhteensopivia.

Vuosien aikana Uniswapista on luotu myös uusia versioita. Tällä hetkellä suosituin versio on Uniswap V3, mutta vuoden 2024 aikana lanseerataan jo Uniswap V4. Alla olevassa grafiikassa näkyy Uniswapin likviditeetin (TVL) kehitys viime vuosina.

uniswap tvl

Uniswapin TVL nousi vuoden 2021 kryptobuumin huipulla jo yli 10 miljardin dollarin. Vuonna 2023 likviditeetti on pyörinyt neljän miljardin dollarin molemmin puolin.

Uniswapin käyttö on hyvin helppoa. Tarvitset vain Web3-yhteensopivan lompakon, kuten MetaMask. Tämän lisäksi tililläsi on oltava Etheriä transaktiomaksujen maksuun, jos käytät Uniswapia Ethereum-alustalla.

UNI-tokenia ei tarvita Uniswap-pörssin käyttöön. Kyseessä on hallintotoken, eli UNI:n holdaajilla on äänestysoikeus pörssin kehitykseen liittyvissä asioissa.

Lue lisää Uniswapista, sen historiasta, teknologiasta ja UNI-tokenista tästä artikkelista: Mikä on Uniswap kryptovaluutta?

Mistä Uniswapin UNI-token saa arvonsa?

Uniswapin UNI-token saa arvonsa kysynnän ja tarjonnan lisäksi oikeudesta osallistua protokollan kehitykseen. Tämän lisäksi moni sijoittaja hankkii UNI-tokenia vain spekuloidakseen sen kurssilla.

Potentiaalisen sijoittajan on tärkeä ymmärtää, että Uniswapin treidausvolyymilla, likviditeetillä ja UNI-tokenin kurssilla ei ole suoraa yhteyttä. Vaikka Uniswapin likviditeetti ja käyttö kasvaisivat merkittävästi, UNI-tokenin arvo voisi jopa laskea.

Vastaava ongelma (haaste) on muidenkin DeFi-protokollien arvonmäärityksessä, esimerkiksi Aave, Compound tai Lido. Koska hallintotokenia ei tarvita protokollan käyttöön, sen suosio voi nousta ja laskea täysin omista syistä.

Noin teoriassa kasvava likviditeetti ja käyttö tekevät Uniswapista arvokkaamman, ja sitä kautta sen hallintotokenilla on myös enemmän arvoa. Käytäntö on kuitenkin osoittanut, ettei tämä logiikka pidä välttämättä paikkansa. Todennäköisesti suurin ajuri on koko DeFi-markkinan kehitys. Suurin osa DeFi-protokollista on historiallisesti noussut ja laskenut samaan aikaan.

Jos haluat sijoittaa Uniswapiin, Bitcoinkeskuksesta löytyy aloittelijan opas aiheesta: Mistä ostaa Uniswap.

Uniswap kurssin kehitys tulevaisuudessa

Uniswapin kurssi saavuttaa todennäköisesti uuden huippunsa sellaisena ajanhetkenä, kun koko DeFi-sektorin likviditeetti nousee merkittävästi. Historiallisesti DeFi-protokollat ovat nousseet käsi kädessä, kun koko sektori on noussut sijoittajien suosioon. Tämä on todennäköinen skenaario myös tulevaisuudessa.

DeFi-protokollat ovat myös sijoituskohteena korkean riskin kryptovaluuttoja verrattuna esimerkiksi Bitcoiniin, Ethereumiin tai Litecoiniin. Hallintotokeneiden arvonmääritys on hankalaa, minkä lisäksi regulaatio arveluttaa etenkin suursijoittajia.

Regulaatio on todennäköisesti merkittävin kurssiajuri Uniswapille (ja muille DeFi-protokollille) lähitulevaisuudessa. EU:n uusi MiCa-kehikko sivuutti DeFi-sektorin, mutta regulaattorit ottavat sen tulevina vuosina tähtäimeensä. Riski on se, että Uniswap ja muut DeFi-palvelut joutuvat KYC:n piiriin, jolloin ne menettävät etunsa perinteisiin pörsseihin nähden.

Uniswapia voi käyttää tällä hetkellä kuka tahansa pelkän lompakko-ohjelmiston avulla. Jos pörssin käyttöön vaadittaisiin passikuvan lähetys tai vastaavia toimia, se menettäisi suosionsa, ja UNI-tokenin kurssi romahtaisi. Koska regulaatiotilanne on niin epäselvä, Uniswapin kurssikehitystä on vaikea arvioida tällä hetkellä.

Uniswapin kurssi on myös toipunut todella heikosti vuoden 2022 karhumarkkinasta. Tämä ei ole omiaan lisäämään kiinnostusta Uniswapiin.

Haluatko oppia käyttämään Uniswapia ja tekemään treidejä? Tutustu siinä tapauksessa Bitcoinkeskuksen Uniswap-käyttöoppaaseen.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!