Tämä artikkeli sisältää aloittelijoiden kysymyksiä Bitcoinista. Kysymykset liittyvät pääasiassa Bitcoinin kurssiin ja sen ostamiseen, mutta mukana on muitakin aiheita. Suosittelemme tutustumaan myös sivustolta löytyvään Bitcoin-sanakirjaan. Siinä on käyty läpi kymmeniä englanninkielisiä lyhenteitä, joihin törmää jatkuvasti esim. sosiaalisessa mediassa.
Jos sinulla on jokin kysymys Bitcoinista, voit ottaa yhteyttä Bitcoinkeskukseen sähköpostilla tai some-kanavien kautta! Alla olevat kysymykset eivät ole missään erityisessä järjestyksessä. Pääset helposti haluamaasi aiheeseen sisällysluettelon kautta. Tämä artikkeli päivittyy jatkuvasti.
Voiko Bitcoinin muuttaa rahaksi?
Vaikka Bitcoin on täysin digitaalinen valuutta, se on mahdollista muuttaa myös rahaksi. Bitcoinin vaihto euroiksi suoritetaan kryptovaluuttapörsseissä. Myös Suomessa on kaksi suosittua kryptovaluuttojen osto- ja myyntipalvelua: Coinmotion ja Northcrypto. Löydät esittelyt molemmista klikkaamalla päävalikosta Kauppapaikat.
Bitcoinin muuttaminen euroiksi on helppo toimenpide. Kun olet avannut tilin kauppapaikkaan, sinun täytyy vain siirtää bitcoinit ko. palveluun omasta Bitcoin-lompakostasi. Tämän jälkeen voit muuttaa bitcoinit euroiksi parilla hiiren klikkauksella. Eurot voi lopuksi siirtää omalle pankkitilille.
Muista pitää kirjaa Bitcoin-kaupoistasi, sillä jokainen myynti on verotettava tapahtuma. Bitcoinkeskuksen kattava vero-opas antaa tarkemmat ohjeet.
Miksi Bitcoinin arvo laskee?
Bitcoinin arvo voi laskea monista eri syistä. Taustalla voi olla esimerkiksi osakemarkkinan lasku, joka on heijastunut Bitcoinin kurssiin. Syynä voi olla myös merkittäviä uutisia Bitcoinin teknologiaan tai regulaatioon liittyen. Bitcoinin arvo määräytyy vapaalla markkinoilla kysynnän ja tarjonnan mukaan. Jos Bitcoinin arvo tiettynä ajanhetkenä laskee, myyjiä on silloin enemmän kuin ostajia.
Bitcoinia ei treidata muutamissa keskitetyissä pörsseissä kuten osakkeita. Kauppaa käydään tuhansissa pörsseissä ympäri maailmaa. Jokaisella pörssillä on oma Bitcoin-kurssinsa. Globaali kurssi muodostetaan ottamalla suurimpien pörssien keskiarvo. Kurssien heitot eri kauppapaikkojen välillä ovat yleensä pieniä (alle prosentin luokkaa).
Voinko ostaa myös osan bitcoinia?
Bitcoinista voi ostaa myös todella pieniä osia. Esimerkiksi kotimaisesta Northcryptosta voi ostaa pienimmillään 0,00000001 BTC, mikä maksaa tämän päivän kurssilla 0,0002 euroa. Riippuu hieman kryptovaluuttapörssistä, miten montaa desimaalia se tukee.
Pienin mahdollinen Bitcoinin yksikkö on nimeltään satoshi. Se on yksi sadasmiljoonasosa Bitcoinista. Tämä on pienin määrä, jota Bitcoin-verkossa voidaan lähettää.
Voiko Bitcoineja ostaa alaikäisenä?
Bitcoin-kauppapaikkojen tilin saa auki vain täysi-ikäinen henkilö. On kuitenkin mahdollista, että alaikäinen saa avattua tilin oman vanhemman suostumuksella. Kannattaa ottaa yhteyttä kyseisen kauppapaikan asiakaspalveluun ja kysyä onko tällainen toimenpide mahdollista.
Pitääkö bitcoinista maksaa veroa?
Kaupankäynti bitcoineilla on veronalaista tuloa. Verotus toimii karkeasti sanottuna samalla idealla kuin osakkeiden kaupankäynnissä. Jokaisen myynnin kohdalla lasketaan mahdolliset luovutusvoitot, joita sitten verotetaan 30 tai 34 prosentin mukaan. Myös muita kryptovaluuttoja verotetaan Bitcoinin tavoin.
Myös Bitcoinin louhinta on veronalaista tuloa. Tässä tapauksessa kyse on ansiotulosta, josta voi vähentää myös louhinnan kulut (laitteisto, sähkö). Lue lisää Bitcoinin verotuksesta tästä Bitcoinkeskuksen kattavasta vero-oppaasta.
Voiko bitcoineilla rikastua?
Bitcoinilla voi teoriassa rikastua siinä missä muillakin sijoitusinstrumenteilla. Bitcoinin etuna on sen volatiliteetti sekä lyhyt ikä sijoituskohteena. Maailmassa on valtavasti kiinnostuneita tahoja (etenkin yritys- ja valtiotasolla), jotka eivät ole voineet vielä sijoittaa Bitcoiniin regulaation ym. epävarmuuden vuoksi.
Bitcoinin markkina-arvo on artikkelin kirjoitushetkellä noin 465 miljardia dollaria. On selvää, että kurssin 10- tai 100-kertaistuminen on huomattavasti vaikeampaa nyt kuin viisi vuotta sitten. Parhaan tilin ovat tehneet sellaiset henkilöt, jotka lähtivät Bitcoiniin mukaan heti 2010-luvun alussa.
Emme suosittele sijoittamaan mihinkään kryptovaluuttaan rikastumisen toivossa. Tällaiset yritykset päättyvät usein huonosti. Pitkäjänteinen sijoittaminen on hitaampi mutta todennäköisempi tie vaurastumiseen Bitcoin-sijoittamisessa.
Milloin bitcoineja kannattaa ostaa?
Bitcoineja kannattaa ostaa silloin, kun kurssi on matalalla. Tämä ohje kuulostaa helpolta, mutta suurin osa ihmisistä ei noudata sitä. Bitcoinia innostutaan ostamaan kurssin noustessa, kun kaverit kertovat tehneensä satojen prosenttien voittoja.
Kun kurssit romahtavat, suurin osa sijoittajista poistuu markkinoilta. Juuri silloin on paras hetki ostaa bitcoineja!
Miten määritellään, onko Bitcoin kallista vai halpaa tietyllä ajanhetkellä? Tähän on olemassa monia eri indikaattoreita, mutta aloittelija voi hyödyntää Mayer Multiplea. Kyseessä on luku, joka lasketaan jakamalla Bitcoinin kurssi sen 200 päivän liukuvalla keskiarvolla.
Voit käyttää seuraavaa nyrkkisääntöä: Jos Mayer Multiple on alle yhden, Bitcoin on yhä halpaa. Silloin kun Mayer Multiple nousee 1,50+ lukemiin, on hyvä aika myydä.
Mikä on paras paikka ostaa bitcoineja?
Bitcoineja voi ostaa nykyisin tuhansista kauppapaikoista ympäri maailmaa. Eri ihmiset haluavat palvelulta erilaisia asioita, minkä vuoksi yhtä ja parasta kryptovaluuttapörssiä ei ole olemassa. Seuraavassa lyhyt yhteenveto hyvistä vaihtoehdoista.
Jos olet aloitteleva sijoittaja ja haluat toimia suomen kielellä, paras paikka on Coinmotion tai Northcrypto. Pääset hyvin alkuun näiden palveluiden tarjonnalla. Voit toimia koko ajan suomen kielellä ja hoitaa myös tunnistautumisen pankkitunnuksilla.
Jos englannin kieli ei ole ongelma ja käyt aktiivisesti kauppaa, haluat tutustua Binanceen ja KuCoin-pörssiin. Molemmat palvelevat kymmeniä miljoonia asiakkaita globaalisti. Niiden tarjonta on todella laaja, minkä lisäksi kulut ovat myös hyvin alhaiset aktiiviselle sijoittajalle.
Kuinka korkealle Bitcoin voi nousta?
Bitcoinin kurssinousulle ei ole olemassa mitään teoreettista ylärajaa. Tämä johtuu siitä, että Bitcoin on teknologiaa eikä perinteinen sijoitusinstrumentti, kuten osake. Bitcoinin kurssia ohjaa globaali kysyntä sekä mittatikkuna käytettävän fiat-valuutan ostovoima.
Bitcoiniin sijoittaa tällä hetkellä arviolta 200 miljoonaa ihmistä. Se on äärettömän pieni sijoitusluokka myös instituutioiden keskuudessa. Bitcoin voi hyvin kasvaa 10x tai 20x suuremmaksi sijoitusluokaksi tämän vuosikymmenen aikana.
Fiat-valuuttojen ostovoiman kehitys vaikuttaa Bitcoinin kurssiin – aivan kuten muihinkin sijoituskohteisiin. Mitä enemmän keskuspankit luovat rahaa ja heikentävät sen ostovoimaa, sitä enemmän Bitcoinin arvo nousee. Esimerkiksi hyperinflaation aikana kulta, osakkeet, kiinteistöt, Bitcoin ym. sijoituskohteet nostaisivat arvoaan lähes rajattomasti. Bitcoinin kurssinousu satoihin tuhansiin dollareihin (tai jopa miljoonaan) 2020-luvulla ei ole lainkaan mahdoton ajatus.
Onko Bitcoin laiton?
Ei ole. Bitcoin on Suomessa laillinen sijoituskohde muiden kryptovaluuttojen tavoin. Kyseessä on vielä sen verran uusi sijoitusluokka, että lainsäädäntö on vasta kehittymässä kansallisella tasolla, EU:ssa sekä globaalisti.
Suomessa on tällä hetkellä regulaatiota liittyen Bitcoinin verotukseen ja palveluntarjoajiin. Kaikkien Suomessa toimivien Bitcoin-kauppapaikkojen on oltava Finanssivalvonnan hyväksymiä. Verotuksessa Bitcoinia (ja muita kryptovaluuttoja) käsitellään pitkälti osakkeiden tavoin, eli jokainen kauppa on verotettava tapahtuma.
Maailmasta löytyy myös valtioita, joissa Bitcoin-kaupankäynti on kiellettyä. Tällaisia ovat mm. Kiina. Myös Intia suhtautuu kryptovaluuttoihin hyvin kielteisesti. Mutta, edes Kiina ei ole tehnyt Bitcoinin omistamisesta laitonta. Tällaisen lain valvominen olisi käytännössä mahdotonta.
Missä säilyttää bitcoineja?
Bitcoineja säilytetään Bitcoin-lompakossa. Se tarkoittaa käytännössä mobiiliappia, tietokoneohjelmistoa tai nettiselaimella käytettävää palvelua. Erilaisia säilytystapoja on tuhansia erilaisia. Bitcoin on täysin digitaalinen valuutta, joten sen säilytys hoidetaan myös digitaalisesti.
Aloittelijat säilyttävät bitcoineja yleensä siinä kauppapaikassa, josta ne on ostettu. Tämä johtuu siitä, että oman lompakon käyttö ja transaktioiden suorittaminen voi tuntua pelottavalta ajatukselta. Suosittelemme kuitenkin kokeilemaan Bitcoin-lompakkoa ja opettelemaan niiden käytön. Se ei ole vaikeaa.
Yksi Bitcoinin tärkeimmistä ominaisuuksista on mahdollisuus hallita kolikoita itse. Tätä etuoikeutta ei kannata luovuttaa pois. Bitcoinkeskuksesta löytyy kattava opas Bitcoin-lompakoista. Löydät artikkelista erilaisia vaihtoehtoja sekä niiden hyvät ja huonot puolet.
Voiko Bitcoinia jäljittää?
Bitcoin-siirtoja voidaan jäljittää. Bitcoin ei ole anonyymi kryptovaluutta, vaikka toisin luullaan. Se on pseudonyymi. Bitcoinin lohkoketju on kenen tahansa luettavissa, mutta se ei sisällä yksittäisten henkilöiden nimi- tai osoitetietoja. Transaktioista on nähtävissä vain lähettäjän ja vastaanottajan osoite.
Tästä voidaan vetää seuraava johtopäätös: jos yksittäinen osoite voidaan yhdistää tiettyyn henkilöön, on mahdollista selvittää mistä osoitteista kyseinen henkilö on saanut varoja ja mihin hän on niitä lähettänyt. Lähes kaikki kryptovaluutat toimivat samalla idealla pois lukien ns. privaattikryptot.
Monero on tunnetuin privaattikolikko. Se hyödyntää teknologiaa, joka pystyy häivyttämään lähettäjän ja vastaanottajan osoitteet sekä lähetetyn summan.
Milloin bitcoinit loppuvat?
Bitcoinit eivät lopu koskaan tai katoa verkosta. Todennäköisesti tässä pohditaan tilannetta, jossa uusia bitcoineja ei enää louhita markkinoille. Tämä tapahtuu noin vuoden 2140 tienoilla.
Bitcoinin kokonaismääräksi on asetettu 21 miljoonaa kappaletta. Artikkelin kirjoitushetkellä bitcoineja on markkinoilla noin 19,1 miljoonaa. Uusia bitcoineja syntyy aina kun Bitcoinin lohkoketjuun louhitaan uusi lohko. Tämä tapahtuu keskimäärin 10 minuutin välein.
Tällä hetkellä bitcoineja tulee markkinoille 6,25 BTC per lohko, mutta määrä puolittuu 3,125 bitcoiniin toukokuussa 2024. Kyseistä tapahtumaa kutsutaan nimellä Bitcoin halving. Uusien bitcoinien määrä puolittuu noin neljän vuoden välein. Tämän vuoksi viimeisen noin kahden miljoonan bitcoinin louhiminen kestää lähes 120 vuotta.
Onko Bitcoin turvallinen?
Bitcoin on maailman turvallisin teknologia. Bitcoin-verkon ylläpidosta vastaavien louhijoiden yhteenlaskettu laskentateho on suurempi kuin minkään supertietokoneen. Bitcoin-verkon tai Bitcoin-lompakon salausta on mahdotonta murtaa.
Miksi Bitcoin-hakkerointeja sitten tapahtuu? Miksi niin moni henkilö on hukannut Bitcoin-lompakkonsa? Näissä tapauksissa on kyse yksittäisten henkilöiden tai yritysten tietoturvasta. Usein taustalla voi olla ns. phishing-hyökkäys, kryptopörssin työntekijän rikollinen toiminta, tai muuta vastaavaa.
Bitcoin on itsessään äärimmäisen turvallinen. Mahdolliset ongelmat liittyvät Bitcoinin käyttäjiin. Voit menettää bitcoinisi ainoastaan oman huolimattomuuden vuoksi. Bitcoinkeskuksesta löytyy kattava aloittelijan opas Bitcoin-lompakoista, jossa käydään läpi turvallisimpia säilytystapoja.
Miten bitcoineilla maksetaan?
Bitcoineilla maksaminen on nykyisin jopa helpompaa & nopeampaa kuin perinteisellä pankkikortilla maksaminen. Tarvitset maksamiseen Bitcoin-lompakon sekä älypuhelimen. Lataa lompakkosofta puhelimeesi ja tallenna sinne bitcoineja. Maksaminen suoritetaan skannaamalla myyjältä saatu QR-koodi puhelimella.
El Salvadorista tuli syksyllä 2021 maailman ensimmäinen maa, jossa Bitcoinista tehtiin virallinen maksuväline. Siellä hyödynnetään Bitcoinin salamaverkkoa. Se mahdollistaa käytännössä ilmaiset ja reaaliaikaiset maksut bitcoineilla.
Jos maksu suoritetaan Bitcoin-verkossa (eikä salamaverkossa), ongelmaksi tulee lohkoaika sekä suhteellisen korkeat kulut. Salamaverkko ratkaisee tämän ongelman. Sillä voidaan suorittaa vaikka sentin murto-osan suuruisia maksuja.
Voiko Suomessa maksaa bitcoineilla?
Bitcoinilla ei voi maksaa ostoksia esim. ruokakaupassa, koska Suomen virallisena maksuvälineenä toimii euro. Palveluntarjoajien ei siis tarvitse hyväksyä Bitcoin-maksuja. Maailmassa on toistaiseksi vasta kaksi maata (El Salvador & Keski-Afrikan tasavalta), joissa Bitcoin on otettu käyttöön virallisena maksuvälineenä.
Suomesta löytyy kuitenkin kourallinen yrityksiä, jotka hyväksyvät Bitcoinin vapaaehtoisesti maksuvälineeksi.
Vaikka ostokset olisi mahdollista maksaa bitcoineilla, se ei ole Suomessa järkevää. Tämä johtuu nykyisestä verolainsäädännöstä. Bitcoinien käyttö tuotteiden ja palveluiden ostoon laukaisee verotettavan tapahtuman. Maksaminen tulee siis erittäin kalliiksi. On paljon fiksumpaa tehdä ostot euroilla ja hodlata bitcoinit omassa lompakossa.
Kannattaako Bitcoinin louhinta?
Bitcoinia on mahdollista louhia kannattavasti myös Suomessa. Louhinnan kannattavuus riippuu tarjolla olevasta sähkösopimuksesta sekä käytössä olevasta laitteistosta. Sinun on saatava mielellään reilusti alle 10 snt/kWh hintainen sähkösopimus sekä ostettava mahdollisimman uusi louhintalaitteisto. Tämä tekee louhinnasta kannattavaa.
Bitcoinkeskuksesta löytyy kattava tietopaketti louhinnan aloittamisesta. Käymme siinä läpi kaikki louhinnan kannattavuuteen vaikuttavat tekijät. Löydät myös linkkejä sivustoille, joiden avulla voit vertailla kannattavuutta erilaisilla louhijoilla sekä sähkön hinnoilla. Louhinta on toki myös sitä kannattavampaa, mitä korkeammalle Bitcoinin kurssi nousee. On kuitenkin syytä varautua kurssiromahduksiin, sillä niitä nähdään Bitcoinin hinnassa jatkuvasti.
Paljonko Bitcoineja on louhittu?
Bitcoineista on louhittu hieman yli 19,1 miljoonaa kappaletta. Tämä tarkoittaa sitä, että yli 90 prosenttia kaikista bitcoineista on louhittu. Vuonna 2026 bitcoineja on louhittu jo 20 miljoonaa kappaletta. Viimeinen Bitcoin louhitaan vuoden 2140 tienoilla.
Mikä on paras Bitcoin lompakko?
Paras Bitcoin lompakko on Ledger Nano X kylmälompakko. Se on suositeltava vaihtoehto kaikille Bitcoin-sijoittajille, joiden portfolion arvo on tuhansia euroja. Ledger Nano X maksaa noin 150 euroa. Sen hankinta ei ole kannattavaa, jos portfolion koko on todella pieni. Siinä tapauksessa voit hankkia ilmaislompakon kuten Exodus tai Trust Wallet.
Käytännössä kysymys ei ole aivan näin yksinkertainen. Lompakon valintaan vaikuttaa todella paljon henkilön sijoitusprofiiili. Jos olet aktiivitreidaaja, sinun on pakko säilyttää merkittävää osaa varallisuudestasi myös kryptovaluuttapörsseissä. Buy & Hold -tyyppinen sijoittaja voi sen sijaan hyvin säilyttää kaikkea kylmälompakossa. Löydät kattavan artikkelin eri lompakkovaihtoehdoista klikkaamalla Bitcoinkeskuksen päävalikosta Oppaat.
Kuka omistaa Bitcoinin?
Bitcoin on hyvin poikkeuksellinen keksintö, koska sillä ole omistajaa. Ei ole olemassa Bitcoinia hallitsevaa yhtiöitä tai henkilöä, joka antaisi esimerkiksi lausuntoja liittyen Bitcoinin tulevaisuuteen. Bitcoinin teknologisesta kehityksestä vastaa globaalisti hajautettu yhteisö.
Bitcoinin kehitti vuonna 2008 Satoshi Nakamoto -nimellä tunnettu henkilö. Satoshi toimi Bitcoinin pääkehittäjänä 2009–2010, mutta hän ei edes tuolloin omistanut Bitcoinia. Kyseessä on ollut alusta asti open source -teknologia. Bitcoin-verkkoon voi liittyä vapaasti kuka tahansa.
Satoshi Nakamoto poistui Bitcoin-yhteisöstä keväällä 2011. Tämän jälkeen Bitcoinilla ei ole ollut selkeää johtohahmoa. Satoshi Nakamotolla on arvioiden mukaan hallussaan noin miljoona bitcoinia. Satoshi sai kolikot pääasiassa vuoden 2009 aikana, jolloin hän oli yksi harvoista Bitcoinin louhijoista.
Kauanko kestää Bitcoinin siirto?
Bitcoinin siirto kestää tyypillisesti 10-20 minuuttia. Tarkka siirtoaika riippuu käyttämästäsi lompakosta sekä vastaanottajasta. Jos lähetät bitcoineja esim. lompakostasi kryptovaluuttapörssiin, osa pörsseistä voi hyväksyä siirron jo yhden vahvistuksen jälkeen. Suurin osa toimijoista vaatii siirrolle 2-5 vahvistusta.
Yksi vahvistus tarkoittaa yhtä uutta lohkoa Bitcoinin lohkoketjuun. Lohkoja luodaan keskimäärin 10 minuutin välein, joten 1-5 vahvistusta tarkoittaa 10-50 minuuttia. Käytännössä lohkoja voi välillä syntyä parissa minuutissa, ja joskus uusi lohko voi ilmestyä vasta 40-50 minuutin päästä. Tämän vuoksi siirron tarkkaa aikaa on mahdotonta arvata etukäteen.
Jos verkko on todella ruuhkainen, voit vaikuttaa siirtoaikaan merkittävästi myös maksamalla transaktioista korkeamman kulun. Bitcoin-siirto yleensä näkyy vastaanottajalla jo muutamassa minuutissa. Kolikot ovat sitten käytettävissä muutamien vahvistusten jälkeen.
Miksi Bitcoin kuluttaa sähköä?
Bitcoin kuluttaa sähköä johtuen sen käyttämästä teknologiasta. Bitcoin hyödyntää lohkoketjuteknologiaa ja muodostaa konsensuksen tallennettavasta informaatiosta Proof of Work -algoritmin avulla. Proof of Work eli työntodiste vaatii toimiakseen louhijoita eli tietokoneita, jotka louhivat uudet lohkoketjun lohkot. Tämä taas kuluttaa sähköä.
Bitcoinia kritisoidaan sen kovasta sähkönkulutuksesta. Tämä on kuitenkin yksi Bitcoinin tärkeimmistä ominaisuuksista. Bitcoin-verkko on maailman tehokkain supertietokone. Tämä tehonkulutus tekee Bitcoinin lohkoketjuun hyökkäämisestä täysin mahdottoman.
Louhintafarmit voidaan myös rakentaa suoraan puhtaan energian tuotantolaitosten läheisyyteen. Bitcoinin louhintafarmit hyödyntävät monin paikoin sähköä, jolle ei löytyisi muuten kysyntää.
Paljonko Bitcoin louhinta kuluttaa sähköä?
Bitcoin kuluttaa vuositasolla noin 150 terawattituntia sähköä. Se vastaa 0,5 prosenttia globaalista sähkökulutuksesta. Bitcoinin sähkökulutus tarkoittaa käytännössä kaikkien Bitcoin-verkon louhijoiden kuluttamaa sähköä. Louhijat ovat erikoisvalmisteisia tietokoneita, jotka suorittavat laskutoimituksia 24/7.
Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!