Perustiedot
27
tammi
trustwallet

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Trust Wallet kokemuksia ja käyttöopas

Trust Wallet on yksi suosituimmista kryptovaluuttalompakoista. Tämä artikkeli on Trust Wallet käyttöopas. Käymme läpi Trus Walletin asentamisen ja päätoiminnot helposti ymmärrettävässä muodossa. Kerromme lopuksi myös Bitcoinkeskus-tiimin Trust Wallet kokemuksia.

Jos olet Youtube-videoiden ystävä, löydät artikkelin sisällön myös Bitcoinkeskuksen Youtube-kanavalta.

Trust Wallet perustietoja

Trust Wallet on kryptovaluuttalompakko, joka on luotu vuonna 2017. Alun perin kyseessä oli lompakko, joka tarjosi ainoastaan Ethereum-lohkoketjun valuutan Etherin säilyttämistä. Nykyisin palvelussa on mahdollista säilyttää kaikkia suosittuja kryptovaluuttoja sekä NFT:tä.

Kryptovaluuttoja voi säilyttää erilaisissa lompakoissa. Trust Wallet on tyypiltään mobiililompakko eli kyseessä on mobiililaitteelle ladattava appi. Trust Walletista ei ole tarjolla toistaiseksi tietokoneelle asennettavaa versiota.

Vuonna 2018 Binance osti Trust Walletin osaksi omaa tuoteportfoliotaan, mutta ostosta huolimatta Trust Wallet-tiimi jatkoi lompakon kehittämistä täysin itsenäisesti. Binancen yrityskauppa mahdollisti kuitenkin mm. kryptojen ostomahdollisuus Binance Dexin kautta, ja nyt palvelussa on lisäksi myös satoja, ellei jopa tuhansia erilaisia DeFi-sovelluksia käytettäväksi.

Vaikka Binance omistaa nykyään Trust Walletin, toimii palvelu täysin samalla tavalla kuin muutkin kryptovaluuttalompakot. Trust Walletissa säilytettäviä kryptoja ei siis säilötä missään Binancen palveluissa, vaan Trust Walletissa kryptovaluutat sijaitsevat niiden luonnollisessa paikassa eli lohkoketjussa.

Trust Wallet on täysin ilmainen kryptolompakko, jonka saa ladattua veloituksetta suoraan puhelimesi sovelluskaupasta. Myöskään sovelluksen käyttäminen ei siis maksa mitään, ellet käytä palvelua kryptovaluuttojen ostamiseen.

Trust Walletin asentaminen

Trust Walletin asentaminen on helppoa ja nopeaa. Ensimmäisenä sinun tulee ladata Trust Walletin sovellus Google Play-, tai App Store-kaupasta. Siirry osoitteeseen trustwallet.com ja klikkaa latauslinkkiä. Lompakko kannattaa ladata aina valmistajan virallisten sivujen kautta.

Trust Walletin voi myös asentaa Chrome-selaimeen lisäosana, mutta oletettavasti suurin osta lukijoista tulee tätä puhelimella käyttämään, joten käydään tarkemmin läpi ainoastaan puhelinsovelluksen käyttöä.

Ensimmäisenä sovelluksen ladattuasi vastaan käyttäjälle tulee kuvassa näkyvä sivu. Sivulta voit tehdä kaksi asiaa:

  1. Luoda uuden lompakon
  2. Palauttaa vanhan lompakon

Koska ollaan tässä tapauksessa luomassa uutta lompakkoa, painetaan tässä tapauksessa CREATE NEW WALLET -painiketta.

Palautusavaimet ovat kylmälompakon tärkein osa

Seuraavaksi ruudulle ilmestyy kehotus luoda varmuuskopio lompakostasi heti kättelyssä. Palautusavaimet koostuvat 12 englanninkielisestä sanasta, jotka ovat jokaiselle käyttäjälle uniikit.

Palautusavaimet, eli palautussanat, ovat tärkein asia koko lompakon käyttämisessä. Palautussanojen avulla voit palauttaa lompakkosi millä tahansa laitteella syöttämällä uniikit sanat lompakkoon etusivun kohdasta ”I already have a wallet”.

Lisäksi palautussanoilla on mahdollista asentaa olemassa oleva lompakko useaan mobiililaitteeseen tai vaikkapa siihen chrome-laajennukseen näin halutessasi. Tämä tarkoittaa kuitenkin myös sitä, että avaimia ei missään olosuhteissa saa luovuttaa kenellekään ja niistä tulee pitää hyvää huolta.

Avaimien avulla kuka tahansa voi palauttaa lompakkosi omaan laitteeseensa ja hallinnoida varojasi, eli jos avaimet päätyvät vääriin käsiin, voi avaimet hallussaan pitävä henkilö viedä kaikki varasi lompakostasi. Alla on esimerkkikuva Trust Walletin palautusavaimista asennusvaiheessa.

trustwallet palautusavaimet

Palautusavaimet suositellaankin kirjoittamaan ihan vanhanaikaisesti paperille, ja tallettamaan paperi sellaiseen paikkaan, jossa kukaan ei pääse niihin ilman valtuuksia käsiksi. Samalla on kuitenkin tärkeä muistaa, että sinun täytyy myös itse tietää missä sanat ovat, jotta voit palauttaa lompakkosi esimerkiksi puhelinta vaihtaessasi tai vaikkapa jos puhelimesi menee rikki.

Palautussanoja ei suositella säilytettäväksi tietokoneella tai puhelimen muistiinpanoissa. Tämä siitä syystä, että lisääntyvissä määrin esiintyvällä verkkorikollisuudella ei olisi mahdollista päästä käsiksi palautusavaimiisi verkkohyökkäysten avulla.

Palautussanojen tärkeyttä ei voi korostaa liikaa: On kriittisen tärkeää, että kirjoitat sanat oikein, ja oikeassa järjestyksessä. Jotta palautus onnistuu, tulee sanojen olla siis kirjaimelleen oikein, jonka lisäksi ne tulee asettaa palautussivulla siihen järjestykseen, jossa ne alun perin ovat esitetty varmuuskopion luonnin yhteydessä.

Trust Wallet onneksi kuitenkin varmistaa palautusavaimien oikeellisuuden kirjoitusvirheiden varalta. Kun klikkaat eteenpäin lompakkoa luodessasi, tulee seuraavalle sivulle asettaa oikeat sanat oikeaan järjestykseen, jotta voit tilisi luoda.

Kun tarkistus on tehty ja olet syöttänyt palautusavaimesi palveluun oikein, on lompakkosi luotu. Palvelu on siis nyt käyttövalmis, ja voit nyt siirtää kryptovaluuttoja uuteen Trust Wallet-lompakkoosi.

Kryptovaluuttojen vastaanotto

Tilin luotuasi voit seurata etusivulta kryptovaluuttojesi arvoja ja lähettää, vastaanottaa, ostaa sekä vaihtaa valuuttoja. Käydään seuraavissa osioissa läpi tarkemmin, miten kunkin ominaisuuden prosessit toimivat. Aloitetaan kryptovaluuttojen vastaanottamisella.

Vastaanottaaksesi kryptovaluuttoja Trust Wallet-lompakkoosi valitse etusivulta Receive.

vastaanotto

Palvelu avaa sovellukseen listan, jossa luetellaan kaikki kryptovaluutat, joita voit vastaanottaa Trust Wallet-lompakkoosi. Lista on todella pitkä, joten kannattanee tässä kohtaa turvautua hakuominaisuuteen ja syöttää haluamasi kryptovaluutan nimi hakukenttään, joka löytyy sivun yläpalkista.

Klikkaamalla haluamaasi kryptovaluuttaa listasta Trust Wallet generoi sinulle uuden osoitteen, johon voit vastaanottaa kryptovaluuttojan ulkopuolisesta palvelusta. Trust Wallet luo osoitteelle myös QR-koodin, jonka avulla voit vastaanottaa kryptovaluuttoja jakamalla QR-koodin lähettävälle osapuolelle.

QR-koodi on kätevä tapa vastaanottaa kryptovaluuttoja esimerkiksi tilanteessa, jossa sekä lähettävä että vastaanottava osapuoli on fyysisesti samassa paikassa, sillä QR-koodin voi lukea käytännössä jokaisessa lompakkosovelluksessa kryptovaluuttoja lähettäessä.

Tässä kohtaa on hyvä muistuttaa myös, että kryptovaluuttatilin osoitetta ei missään nimessä kannata kirjoittaa lähettävään palveluun itse, vaan se kannattaa aina kopioida suoraan palvelusta virheiden välttämiseksi. Jos kirjoitat yhdenkin kirjaimen väärin, menevät kryptovaluutat joko jonkun toisen lompakkoon, tai siirtoa ei voida hyväksyä.

Kryptovaluuttoja siirrettäessä kannattaakin aina varmistaa siirron onnistuminen ensin pienellä summalla, eli voit siirtää testiksi palvelun luomalla osoitteella ensin pienen summan palveluun varmistaaksesi, että varat tulevat perille asti.

Nämä varmistukset on hyvä tehdä, sillä kryptovaluuttojen palauttaminen niiden kadotessa on käytännössä mahdotonta. Huolellisuus ja tuplavarmistaminen on siis näissä hommissa fiksua, ja ennemmin kannattaa nähdä pieni määrä vaivaa tuplavarmistukseen kuin harmitella pientä virhettä osoitteessa, jonka takia suuri määrä varoja katoaa niin sanotusti bittiavaruuteen.

Kryptovaluuttojen lähettäminen

Kryptovaluuttojen lähettäminen Trust Walletista on yhtä helppoa kuin vastaanottaminen. Lähetys tapahtuu klikkaamalla päävalikosta Send-painiketta.

lähetys

Send-painiketta klikattuasi aukeaa jälleen lista kryptovaluutoista, joita voit lähettää lompakostasi. Jos hallussasi on useita kymmeniä eri kryptovaluuttoja, voit jälleen käyttää hakutoimintoa oikean valuutan löytämiseksi. Valittuasi haluamasi kryptovaluutan, palvelu pyytää seuraavaksi vastaanottajan osoitetta.

Kuten vastaanottamisessa, jälleen kannattaa suosia osoitteen kopioimista sen kirjoittamisen sijaan. Lisäksi voit tehdä myös tässä vaiheessa testisiirron, kuten vastaanottamisessa, jotta voit varmistua osoitteen olevan oikea ja että olet valinnut oikean lohkoketjun.

Vahvistettuasi osoitteen oikeaksi ja valittuasi haluamasi summan, voit klikata Continue, ja siirto on valmis.

Riippuen lohkoketjusta, siirto kestää muutamista sekunneista muutamiin kymmeniin minuutteihin. Ei siis kannata säikähtää, jos varat eivät näy ensimmäisten sekuntien jälkeen vielä vastaanottavalla tilillä, vaan odotella kärsivällisesti hetken aikaa.

Kryptovaluuttojen ostaminen

Lähettämisen ja vastaanottamisen lisäksi Trust Wallet tarjoaa myös mahdollisuuden ostaa kryptovaluuttoja suoraan lompakkoosi. Ostaminen tapahtuu klikkaamalla päävalikosta Buy. Seuraavaksi ruudulle avautuu lista, josta voit valita haluamasi kryptovaluutan. Esimerkissä käytetään Bitcoinia, joten valitaan se valikosta.

osto

Ostaessasi kryptovaluuttoja Trust Wallet-tilillesi käytät ulkopuolisia palveluntarjoajia. Trust Wallet etsii puolestasi parhaimman hinnan ja ehdottaa sitä heti seuraavalla sivulla. Tässä tapauksessa kuvan ottohetkellä paras tarjous löytyy Mercuryo-nimisestä palvelusta, joka näkyy kuvassa.

Kun olet valinnut haluamasi palvelun, ohjaa Trust Wallet sinut eteenpäin palveluntarjoajan sivulle, johon sinun tulee syöttää haluamasi maksutavan tiedot. Yleensä palveluissa käytetään pankki- tai luottokortteja, joten varaudu kaivamaan korttitietosi tässä kohtaa. Korttitietojen lisäksi palveluihin täytyy usein myös luoda tili, tai vähintään syöttää sähköpostiosoitteesi.

Ostotapahtuma on kaikkiaan varsin simppeli, ja Trust Walletin osuus ostotapahtumasta ei sen kummempia toimenpiteitä tämän jälkeen vaadi. Valitsemasi palveluntarjoaja ohjeistaa sinua rekisteröinnissä, ja ohjeita seuraamalla pääset tekemään ostoksesi loppuun.

Ostotapahtuman jälkeen kryptovaluutat siirtyvät suoraan Trust Wallet-tilillesi, josta voit niitä lähettää, seurata ja hallinnoida.

Kryptovaluuttojen vaihtaminen

Aiemmin mainittujen ominaisuuksien lisäksi päävalikosta löytyy vielä neljäs toiminto, Swap. Swap-painikkeella voit vaihtaa lompakossa olevia kryptovaluuttojasi toisiin kryptovaluuttoihin. Voit esimerkiksi vaihtaa bitcoinisi haluamaksesi stablecoineiksi, jos haluat kryptolompakkoosi vakaana kurssinsa pitäviä kryptovaluuttoja.

Vaihdot tapahtuvat Trust Walletin omalla alustalla, eli decentralized exchangessä (Dexissä).

Huomioon tulee kuitenkin ottaa se, että kauppapaikalla et voi vaihtaa kryptovaluuttoja takaisin fiat-rahaksi, eli esimerkiksi euroiksi tai dollareiksi.

Muuttaaksesi kryptovaluuttasi takaisin fiat-rahaksi sinun tulee siis siirtää varat Trust Walletin lompakosta esimerkiksi kryptopörssiin, jossa voit myydä kryptovaluuttasi euroilla näin halutessasi.

Trust Wallet kokemuksia

Bitcoinkeskuksen tiimille on kertynyt paljon Trust Wallet kokemuksia viime vuosina. Kyseessä on erittäin helppokäyttöinen ja laadukas lompakko. Trust Walletin paras ominaisuus on lompakon todella laaja tuki kryptovaluutoille. Trust Walletiin voi tallentaa tuhansia eri kryptovaluuttoja, joten se sopii taatusti jokaiselle kryptosijoittajalle.

Trust Wallet tarjoaa myös liudan erilaisia DeFi-sovelluksia, jossa voit mm. steikata kryptovaluuttojasi tai ottaa lainaa kryptovaluuttojasi vastaan. Trust Walletin tarjoamat palvelut löydät jälleen etusivulta Dapps-välilehdeltä, josta pääset selaamaan valtavaa valikoimaa erinäisiä palveluita, joita Trust Wallet tukee.

Trust Wallet sopii mielestämme sekä aloittelijalle että ammattilaiselle. Palvelu on niin helppo käyttää, että Trust Walletia voi suositella aloittelijan ensimmäiseksi mobiililompakoksi. Ammattisijoittaja voi myös hajauttaa osan portfoliostaan Trust Walletiin ja/tai hyödyntää DeFi-appeja sen kautta.

Trust Walletin turvallinen käyttö

Koska Trust Walletin, tai minkä tahansa vastaavan lompakon haltijana olet itse vastuussa lompakon turvallisuudesta, kannattaa turvallisuusasioihin kiinnittää hieman tavanomaista enemmän huomiota. Turvallisuusasioita pääset tarkastelemaan Trust Walletin etusivulta Settings-kohdasta. Valikosta löytyy kohta Security, josta itse turvallisuusasetuksia pääsee muokkaamaan.

security

Turvallisuusvalikosta pääset valitsemaan mm. kirjautumistavan, ja tähän Trust Wallet tarjoaa vaihtoehdoksi mm. biometrisen tunnistautumisen (Sormenjälki/kasvojentunnistus) sekä mahdollisuuden asettaa sovelluksen avaamiseen vaadittavan salasanan.

Salasana on kuitenkin äärimmäisen tärkeä asettaa sovellukseen, ja sen valintaan on syytä kiinnittää myös erityistä huomiota: Salasana pitää olla jokin muu salasana kuin se, joka sinulla on jo olemassa olevissa palveluissa tai esimerkiksi puhelimessasi käytössä.

Salasanan tulee olla erillinen muista palveluista ja varsinkin puhelimesi salasanasta yksinkertaisesti siitä syystä, että hyökkäyksen kohteeksi joutuessasi tunkeutujalla saattaa hyvinkin olla puhelimessasi käyttämäsi salasana jo hallussaan. Jos salasana on sama myös kryptovaluuttalompakossasi, pääsee hyökkääjä myös siirtämään kryptovaluuttojasi vapaasti samalla salasanalla.

Turvallisuusvalikosta kannattaa myös samalla klikata päälle valinta, joka asettaa sovelluksen pyytämään salasanaa joka kerta, kun varoja siirretään lompakosta pois.

Vielä salasanaakin tärkeämpi asia Trust Walletin käytössä on kuitenkin nuo alussa mainitut turvasanat – Siis ne 12 sanaa, jotka sinulla pitäisi nyt olla tallessa paperilla sellaisessa paikassa, josta ainoastaan sinä itse ne osaat löytää.

Turvasanojen tärkeyttä ei voi korostaa liikaa: Muistutetaan vielä kerran. Jos koodit katoavat, ei sinulla eikä kenelläkään muulla ole käytännössä mitään mahdollisuutta palauttaa lompakkoasi. Koodien kadotessa varasi ovat siis lukittuna tilille, johon sinulla ei ole pääsyä.

Trust Walletin kaltaisia palveluita käyttäessäsi onkin hyvä pitää mielessä se, että olet palvelua käyttäessäsi itse täysin vastuussa sovelluksen, koodien ja salasanojesi turvallisuudesta, ja esimerkiksi koodit kadottaessasi palveluntarjoaja ei pysty auttamaan tilin palauttamisessa mitenkään.

Turvallisuuden kannalta ei myöskään voi liikaa muistutella, että Trust Wallet, tai mikään muukaan taho ei koskaan kysy sinulta palautussanojasi sähköpostitse, viestillä, puhelimitse tai millään muullakaan tavalla.

Trust Walletin käyttö on näitä ohjeita huolellisesti seuraamalla helppoa, ja varmasti yksi turvallisimmista paikoista säilyttää kryptovaluuttojasi.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Bitcoinkeskus

Bitcoinkeskus-käyttäjän artikkelit ovat sivuston taustalla olevan tiimin tuottamia. Bitcoinkeskuksen parissa työskentelee useita kryptovaluutoista kiinnostuneita henkilöitä. Mukana on myös vierailevia kirjoittajia, jotka eivät halua esiintyä omalla nimellään. Bitcoinkeskuksen pääanalyytikko on Antti Hyppänen.